Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bipolární afektivní porucha

Psychiatrie Viktoriia 10.6.2019

Dobrý den chtěla bych poradit co dělat nebo jakého odborníka navštívit.
Zhruba rok na sobě vidím změny v náladach..
Mám dny kdy cítím úzkost, pochyby nemám na nic energii špatnou a skleslou náladu.. A pak se to najednou obrátí pustím si muziku nebo se projdu jen tak přírodě přepadne mě dávka energie úsměvy bych mohla rozdávat na každém kroku..
Je to jako na houpačce..Během dne se mi může nálada změnit X krát. .Nedělá mi dobře, když je moc horko nebo je před bouřkou trpím často na bolesti hlavy a vadí mi když je moc světlo.. Špatně spím budím se a dlouho mi trvá než si aspoň trochu uspořádám myšlenky než usnu.
Poslední dobu je to čímdál horší jsem hrozně přecitlivělá.. Dokáže mě rozbrečet reklama, film, článek, když mi někdo něco vyčte, nebo na mě jen trochu zvýší hlas..Například teď jsem se po letech zkusila podívat na svůj oblíbený seriál na který jsem se přestala dívat, protože mi v něm umřel oblíbený herec a když jsem věděla že přijdou díly kdy už tam prostě nebude hrát protože protože už není. Bylo jednodušší se přestat dívat, než si přiznat že to moc prožívám. "vždyť to byl jen herec" ale pro mě prostě ne...
Každý den se peru se svými myšlenkami a pocity abych nevypadala jako slaboch... Ale cítím se z toho ještě víc unavená. Nevyznám se v sobě a děsí mě že mě všechno rozbrečí dojme a nebo že si vsechno až moc beru.. Zkoušela jsem homeopatika nebo bylinky apod ale nic nezabírá.. Občas když je nejhur vezmu si GS Dormian rapid na spaní. Ha neužívám.

Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Viktorie, to, co jste u sbe pozorovala a tak výstižně popsala, je nejspíše nemoc zvaná bipolární afektivní porucha. Jde o onemocnění psychiky, při kterém se objevují výkyvy nálad od propadů na jedné straně po pocit energie a nezdolné aktivity na straně druhé. Někdy je možné podobné stavy zvládnout s pomocí psychoterapie, někdy ale je třeba použít léčiva, která příznaky zmírní, zejména pak ty depresivní. Není to žádná ostuda, podobné potíže má dost lidí, nejste v tom sama. Čím dříve vyhledáte pomoc, tím dříve se Vám uleví. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na psychiatra, který už s Vámi Vaše potíže dopodrobna probere, navrhne pro Vás tu nejlepší léčbu a vybere Vám i ten správný druh psychoterapie či doporučí psychologa. Ohledně bolestí hlavy a světloplachosti a nekvalitního spánku - je možné, že to má souvislost s Vaší psychikou, ale je určitě potřeba, aby Vás viděl i neurolog, který může vyšetřit všechny možné příčiny bolestí hlavy (EEG, zobrazovací metody mozku, ultrazvuk krčních tepen...). Není to žádné slaboštví necítit se dobře, neperte se se sebou a poraďte se s odborníkem, který Vám pomůže. Je dobře, že jste se odhodlala napsat, věřím, že je to první krok k úzdravě. Požádám o odborný názor také lékaře psychiatra a pošlu dotaz i našim sestřičkám, které Vám mohou pomoci najít neurologa i psychiatra ve Vašem okolí. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den,
že je tnto stav indikován k psychiatrickému vyšetření je asi vcelku jasné. MOhou pomoci stabilizéry nálady, co se týče emotivity ta by měla být přiměřená, ani aby ste nebyla jako robot a ani přecitlivělá, myslím si že na toto by byla dobrá tzv serotoninergn antidepresiva SSRI, po kterých se stabilizujete a trochu "ztvrdnete".
Slaboch určitě nebudete,r protože dnes chodit k psychiatrovi je díkybohu už zcela normální

zdravím Dr Sekot
psychiatr.

Související dotazy

Bipolární afektivní porucha
Dobrý den, zajímalo by mě, zda lze z jedné prokazatelně...
Bipolární afektivní porucha
Dobrý den, je mi 15 let a asi už tři roky dle lékařů...
Bipolární porucha
Moji dceri-25 let 67 kg. dnes lekarka diagnostikovala...
Bipolární afektivní porucha
Dobrý den, již dříve (cca 5 roky zpět) jsem brala...
Bipolární porucha
Dobrý den, už více než rok se léčím s depresí, která...
Prognoza epilepsie a afektivni poruchy
Dobrý den pane doktore. Chodím už asi 5.let k psychiatrovi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Biosil

Dobrý den, beru biosil 2 měsíce. U pěsinky mám krátké vlasy, tak se chci zeptat,...

Biosil a nežádoucí účinky

Dobrý den, měla bych 2 dotazy ohledně Biosilu plus. 1) na diskuzích na internetu...

Biosil plus

Dobrý den, už asi 4 měsíce v kuse užívám biosil plus a chci se zeptat jestli...

Biosil plus

Dobrý den, léčím se s nefrotickým syndromem a mám autoim.thyreoiditis.Na nefrot.syndrom...

Biotronová lampa

Dobrý den, pane doktore. Před nějakým časem jsem Vám zasílala tento dotaz: Po...

Biotussil, prevemax-alkohol


Biparox v prvním trimestru

Pane doktore, děkuji za rychlou odpověď ohledně streptokoka v krku v těhotenství....

Bipolární afektivní porucha

Dobrý den, zajímalo by mě, zda lze z jedné prokazatelně navedené hypománie...

Bipolární afektivní porucha

Dobrý den, je mi 15 let a asi už tři roky dle lékařů trpím depresemi a občasným...

Bipolární afektivní porucha

Dobrý den, již dříve (cca 5 roky zpět) jsem brala léky na bipolární poruchu....

Bipolární porucha

Dobrý den, už několik let se mi střídá deprese z tzv snad normálním stavem....

Bipolární porucha

Dobrý den, manželka užívá dlouhodobě valproat chrono,cipralex,lexaurin, v poslední...

Bipolární porucha

Dobrý den pane doktore, odkaz na Vás jsem našla v Regeneraci, speciál stres....

Bipolární porucha

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Mám velký strach o syna. Jako malý byl...

Bipolární porucha

Dobrý den, zhruba před deseti lety mi byla diagnostikována BAP. Dvě epizidy...

Bipolární porucha

Dobrý den, mám už velmi dlouho (asi 2 roky) problémy s neskutečnou únavou,...

Bipolární porucha

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, k jakému odborníkovi se objednat...

Bipolarni porucha

Dobrý den pane doktore. Zkusím se zeptat stručně. Po znásilnění ve 12 letech...

Bipolární porucha

Moji dceri-25 let 67 kg. dnes lekarka diagnostikovala bipolarní afektivní poruchu...

Bipolární porucha

Dobrý den, už více než rok se léčím s depresí, která byla v létě překvalifikována...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění v oblasti ochlupení

Dobrý den pane doktore, přibližně před měsícem jsem léčila infekci v moči, na...

Ateromatoza


Cysta endometroidniho vzhledu s papilarni prominenci

Dobrý den, Rada bych se zeptala viz zaslané foto co znamená cysta endometroidniho...

Hlen ve stolici u kojence


Lehce zvýšená teplota


Zalehlé ucho


Opakující se kolapsy

Dobrý večer, v listopadu 2015 jsem poprvé zkolabovala při hospitalizaci v nemocnici...

Boule na krku

Dobrý den asi před dvouma dny se mi udělala boule na krku v oblasti na levé...

Bolest v krku ráno

Dobrý den. Prosím každé ráno me bolí v krku. Po 20 minut co polknu přestane....

Svědění celého těla

Dobrý den,už dlouhou dobu mě trápí svědění celého těla.Nemám žádnou vyrážku...

Parestezie na horních a dolních končetinách

dobry den, mam potize se zvlastnim pocitem na kuzi: popsal bych ho jako svedeni,...

Skvrny mezi hýžděmi

Dobrý den, předem se omlouvám za tento příspěvek, ale mám takový choulostivý...

Délka penisu v adolescenci

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli má délka penisu je správná je mi 15 let...

Bodavá bolest pravého oka


Bolest břicha a průjem po užívání antibiotik

Dobrý den, budu ráda jestli mi poradíte. Brala jsem antibiotika Amoksiklav kvůli...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, před 3 dny se mi udělala červená skvrna na penisu(foto)... Rizikový...

Opoždění menstruace

Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 8. Května, 13. Května jsem pouze špinila...

Odvykání kouření

Zdravím, zhruba 2-3 týdny zpátky jsem začal žvýkat tabák siberie, protože chci...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Vyšetření HPV virů


Reklama
Zavřít