Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest

Vnitřní lékařství Veronika 18.2.2021

Dobrý den,chtela bych se zeptat: pred 2lety mi zacali zdravotni problemy jako je bolest zaludku,rihani,nadymani,bolest strev,krece,bodání,pálení v oblasti břicha ale i jinych mist na tele a to trvalo az nyni do prosince s ruznou intenzitou.Behem te doby jsem byla 4x na gastroskopii,kde mi zjistili mirny zanet jicnu a zluc v zaludku a reflux duodenogastricky i gastroezofageální . A to i přesto,že rok a pul jiz uzivam kazdy den Controloc 40 1x denně,tak i přesto mi vznikl zánět jícnu,což nevím jak je to možné,když předtím jsem ho neměla a nyní při 3 a 4 gastroskopii ano. Před rokem a půl jsem byla také i na kolonoskopii,kde se nic nenašlo. i přesto jsem dále měla různé píchání a křeče v břiše na různých místech,nafouknutí,atd. Celiakie byla při poslední gastrosk.vyloučena a Helicobakter také. Bylo mi doporučeno již před půl rokem ještě CT vyšetření,ale to jsem 2x zrušila jelikož mám strach z tak velkého záření a myslela jsem,že bych si tím spíše ještě více ublížila,než si pomohla. Jelikož ale paní dr.byla na mne již značně naštvaná a již se se mnou nechtěla dále zabývat,když na CT nechci jít,tak jsem při posledních křečích v břiše se tam nakonec objednala a i přes to,že jsem 3 týdny před vyšetřením neměla žádné bolesti a výsledky z krve a z moči(jen osmomalita z moče byla nižší 213) na vše v normě a sonografie břicha v pořádku,tak jsem tam přesto šla,aby,kdybych měla opět bolesti musela,tak aby mne pak paní dr.vůbec chtěla ještě vyšetřit z gastroenterologie.Bohužel druhý den po vyšetření kdy mi provedli CT břicha i malé pánve mě začli bolet hodně ledviny i játra. Umé prakt. dr.byli vysledky v norme(bez moči)ale stále bolesti ledvin a jater a již i břicha a podbřišku.Výsledek z CT-vše v normě,jen pod art.renalis vlevo papaaortálně plochá LU 49x7x10mm,v malé pánvi za dělohou mezi kličkami volná tekutina a tenký proužek tekutiny je i ileocékálně. Bylo mi řečeno,že to vypadá na spíše gynekolog.problém,ale tam jsem byla před měsícem a vše bylo v pořádku a i odběr krve i na různé markery byl v pořádku a cytologie také. Dr.mi tedy řekla,že mám jít opět na kolonoskopii a objednala mě již na termín za 14 dní,ale já nevím,zda je toto nutné,když jsem tam byla před rokem a půl a nic se tam nenašlo a volná tekutina proč tam je se přeci nezjistí z kolonoskopie nebo ano? Při příprave na kolonoskopii jsem minule hodně zvracela a měla třes až jsem skončila na interně na kapačkách protože jsem byla podmineralizovaná. A hlavně jsem si ještě předtím než jsem sla na gastroenterologii pro vysledky z CT udelala jako samoplatce odber krve na jaterni testy,ledviny a moc a vyslo mi jiz zvysene ALT a snizeny kreatinin v moci a jeste nizsi osmomalita(150)a ph moce 6,5(hranici maji 6)a na to mi bylo na gastroenter.receno,ze nevi proc bych po CT mela mit nejake problemy s ledvinami a s jatry a dala mi zadanku opet na tyto jaterni a ledvin.odbery ale vysledek se mam dozvedet az v dubnu pri sdeleni vysledku z dalsi kolonoskopie,ale ja mam bolesti nyni a chtela bych je resit ted a ne chodit na kolonoskopii,kterou si myslim,neni nutne delat ted tak rychle obzvlast kdyz mam uplne jine bolesti. Chtela bych znat Vas nazor,jestli tento postup Vam prijde v poradku nebo se zamerit spise na to proc mam najednou problemy s ledvinami a jatry,ktere jsem pred CT nemela a krevni odbery na toto pred vysetrenim CT byli uplne v poradku. Jediné co jsem měla zjištěno jž půl roku zpátky byl angiomyolipom v levé ledvině a korová cysta na ventrální facies což je asi to co mi bylo zjištěno i na CT jako LU 49x7x10mm je to tak? ale bolesti a odchylky v odběrech na moč i krev jsem nikdy předtím neměla. Prosím o radu,zda mám i přes bolesti úplně něčeho jiného podstoupit hned kolonoskopii i s rizikem,že mi bude opět hodně zle při přípravě pití Fortransu(neuškodím si tím právě ještě více na ledviny a játra?)nebo to odložit až se vyřeší bolesti jater a ledvin. Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Z vašeho dotazu plyne, že se vám lékaři věnují jak mohou, snaží se přijít na příčinu vašich potíží a nic nenachází. Platí, že medicína se opírá o důkazy a léčí se právě to, co se najde. I když máme lékařství na vyspělé úrovni, tak přesto má své hranice a všechny potíže pacientů nelze vždy objasnit. Pokud se nic nenajde, tak buď se pacient sleduje a vyšetřuje nadále, s cílem, že se nález změní a bude se moci řešit, nebo se pacientovi poradí, ať zkusí sám celou situaci řešit alternativně. To znamená změnit svoji životosprávu, což zahrnuje: změnit stravovací zvyklosti, spánkový režim, začít s intenzivnější pohybovou aktivitou, pohybovat se co nejvíce na čerstvém vzduchu, zbavit se stresu, zkusit rehabilitace, zkusit bylinkové čaje a podobně. Snažit se vypozorovat, po čem jsou bolesti horší, co je spouští a těmto vyvolávajícím faktorům se vyvarovat. Jestli jít nebo nejít znovu na kolonoskopii vám neporadím, neboť vás neznám a nevím, jestli je pro vás lepší varianta číslo jedna - vyšetřovat a pozorovat, nebo varianta číslo dva, zkusit alternativní postup řešení. Se svými pacienty toto probírám dlouho a snažíme se vždy zvolit nějaké kompromisní řešení. V této době bohužel všichni lékaři mají mnoho práce a často nemají čas na takovýto dlouhý pohovor s pacientem, proto zkuste navštívit psychologa, který se vám určitě bude hodinu věnovat . Pokud půjdete, tak zkuste místo Fortransu před vyšetřením Moviprep, je šetrnější. V současné době se neobávejte ani nemoci ledvin, ani jater, vaše vyšetření tomu nenapovídají. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Bolest
Dobrý den, prosím o radu, jsem již bezradná. Cca před...
Bolest
Dobrý den, již dlouhou dobu mám tupou bolest v levé...
Bolest
Dobrý den,již několik let trpím bolestí v oblasti bederní...
Bolest
Dobrý den U předposledního plombovaneho zubu dole...
Bolesti
Dobrý den, posledních pár týdnů mě trápí ukrutná...
Bolest
Dobrý den.Uz tri tydny me boli v oblasti trisel a podbriska.Spise...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,mam hrozne bolesti nohou v nočních hodinách.Mam...

Bolest

Je to již 3 týdny co jsem měla naposledy pohlavní styk a od té doby mám výtok...

Bolest

Dobrý den, je mi 14 let a dnes při vykonávání potřeby mě strašně bolel řitní...

Bolest

Dobrý den, mám levostraně skoliózu, výrustky na hrudní i krční páteři. Už asi...

Bolest

Dobrý den, mam bolest stehen nad kolenem a v trislech mohlo by to byt s fyzicke...

BOLEST

Dobry den mam osteofyty a snizeni vysky obratle na leve strane zeber a posledni...

Bolest

Dobrý den, chci se zeptat. Pokud už delší dobu mám bolest řitního otvoru při...

BOLEST

Dobry den mam osteofyty a snizeni vysky obratle na leve strane zeber a posledni...

Bolest

Dobrý den, tak 14 zpátky, mě strašně bolel levý bok, nebyla to stálá bolest,...

Bolest

Chtel bych se zeptat uz delsi cas me boli rameno ale ne furt jen pri urcitym...

Bolest

Dobrý den,je mi 14 let a dnes 25.7. při vykonávání potřeby mě strašně bolel...

Bolest

Dobrý den chtěla bych se zeptat už dost dlouho mě trápí bolest vaječníku,křeče...

Bolest

Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Asi tak měsíc a půl mě několikrát za den...

Bolest

Dobrý den prosím vás chci se zeptat,sem tam si vypiju ale né zase moc ale poslední...

Bolest

Dobrý den chtěla sem se vás zeptat mám bolesti zad mezi lopatkami nekdy křiže...

Bolest

Dobrý den, mám problém asi před půl rokem sme začali mít s přítelem problémy...

Bolest

Dobrý den, už dva měsíce mam pocit něčeho v krku na pravé straně.Nekolik měsíců...

Bolest

Dobry den uz delsi dobu mne trapi pichani az krec v pulce hlave a mam jeste...

Bolest

Dobry den, pred dvěma dny jsem mela prvni pohlavni styk. Beru antikoncepci,...

Bolest

Dobrý den, v létě jsem řídila auto během 2 měsíců cca 1000 km, už 11 let jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výrůstky u análního otvoru

Dobrý den, mám prosím dotaz na problém který se mi vyskytl za poslední půl rok....

Růst penisu, 14 let

Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 14 a můj penis měří 16cm, vyroste mi ještě?

Objednání k odbornému lékaři

Dobrý den Prosim vás, je možné objednat se na vyšetření na neurologii bez zadanky...

Folikulitida


Růst penisu


Po odstranění žlučníku

Dobrý den, co se děje se žlučí po odstranění žlučníku? Přestane se tvořit? Nebo...

Bolest na vnitřní straně kotníku

Dobrý den, včera při chůzi jsem začala pociťovat bolest na vnitřní straně kotníku...

Náhlá ztráta sluchu

Před 3 měsíci jsem náhle během večera ztratil sluch v pravém uchu (bez bolesti...

Zacpaný ušní maz

Dobrý den, už to bude asi týden co jsem se vzbudila a v pravém ucho mám zalehlé,...

Bolesti břicha a křeče po mastném jídle

Dobrý den, je mi 18 let a mám problémy se stravováním. Stravuji se zdravě a...

Bolest prstů u dítěte

Dobrý den, moje dcera (ročník 2011) si dlouhodobě stěžuje na bolesti prstů na...

Červené svědivé fleky na nohou

Dobrý den, příteli se udělali na nohou červené svědivé fleky. Začalo to při...

Těhotenství?


Trhlinka na penisu

Dobrý den, Pred cca pulrokem pri sprchovani jsem citil bolest na uzdicce penisu....

Vyklenutí v třísle

Zdravím prosím o radu mám syna je mu rok a půl a už tak tři měsíce pozoruji...

Bolesti po vytržení zubů

Dobrý den. Prosím Vás, před týdnem mi byly vytrženy stoličky 6 a 7 dole pro...

Přemýšlím, jestli nejsem gay

Dobry den mam dotaz. Jednou mi kamarádka řekla jestli nejsem gay , ale rekl...

Výrůstek na spodní straně jazyka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co by tohle mohlo byt a je-li to normální. Mam...

Pocit na zvracení, ale nikdy nezvracím

Dobry den, Je mi 21 let a už několik let (od 14ti přibližně) jsem míval pocit...

Mazové žlázky na penisu

Dobrý den,jedná se o mazové žlázky?Žádné svědění ani zarudlost není,děkuji

Reklama