Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest kloubů

Imunita Lucie 26.1.2019

Dobry den, uzivala som 9 mesiacov Medrol v roznych davkach od 16 mg az po 4 mg. Dovod bol reprodukcna imunologia - zvysena tvorba cytokinov. Liecba vibec nezabrala tak som na vlastnu ziadost po9 mesiacoch Požiadala o plán vysadenia. K uplnemu vysadeniu doslo pred tromi tyzdnami. Uz v poslednej faze vysadenia som spozorovala velke bolesti oboch kolien bez zjavnej priciny, ktora trva v roznej intezite doteraz. Imunologicka mi povedala, ze je to dosledok vysadenia a bolesti casom ustupia. Odporucila kalcium magnesium a d vitamin. Inak som uplne zdrava nemam nadvahu pravidelne cvicim. Su bolesti kolien spojene s vysadeni a kolko sa poklada za normalne kym ustupia? Dakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz předávám lékaři specialistovi v oboru imunologie. Osobní zkušenosti mám takové, že pokud se nasadí Medrol ve správné indikaci, tak pacientům zabírá. Mám několik vděčných pacientů, kteří trpěli velkými bolestmi kloubů a právě Medrol byl pro ně ten pravý lék. Naopak, pokud je pacient klinicky bez potíží, tak jen na základě jedné laboratorní hodnoty - zvýšení cytokininů kortikoidy nenasazuji a zvolím metodu pravidelných kontrol a vyčkávání. Nevím, jestli už u vás hodnota cytokininů byla opravdu hodně nad normu a zda u vás bylo ještě něco jiného, což byl důvod k nasazení Medrolu. Jednoznačná odpověď, zda jsou bolesti kloubů z vysazení Medrolu neexistuje, může být a nemusí, proto nelze ani posoudit, co je za normální dobu ústupu potíží po vysazení. Užíváním minerálů a vitamínů chybu neuděláte. Je potřeba zvážit, zda právě Medrol vám nepomáhal na kloubní potíže a teď ho nemáte a klouby kolenou bolí, to by znamenalo, že jeho vysazením jste odbourala účinnou léčbu. Ještě vyčkejte odpovědi imunologa, osobně doporučuji revmatologické vyšetření. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková


Dobrý den, kortisteroidy mohou zasahovat kromě jiného i do metabolismu kostí a hladiny minerálů, včetně vstřebávání vápníku. Doporučený postup - zvýšení příjmu vápníku v kombinaci s vitamínem D je tedy určitě správný. Dostatečná hladina vitamínu D je velmi důležitá před graviditou i v graviditě. Zdali bolesti kolen souvisí pouze s vysazením kortikosoteroidů to nelze s určitostí říci, příčin může být samozřejmě mnoho.
Dávka 4 -16 mg po dobu 9 měsíců - není zase tak velká, aby způsobila nějakou závažnou kostní poruchu v tomto případě úbytek kostní hmoty - osteoporosu. Pokud by obtíže neustupovaly, je nutné pátrat po jiné příčině.

S pozdravem MUDr. Marcela Vorlíčková

Související dotazy

Bolest kloubů
Po porodu mam bolesti v. Kotniku uz 6 mesicu, nejak...
Bolesti kloubů
Dobrý den už jsem k Vám jednou psala,že jsem po artroskopii...
Brnění dlaně a bolest kloubů
Dobrý den, maminku (80) trápí intenzivní mravenčení...
Bolesti kloubů po infekci
Prosím, před rokem jsem prodělala těžkou "LEGIONELU"...
BOLEST KLOUBŮ
VÁŽENÝ PANE DOKTORE MÁM VELKÉ BOLESTI KLOUBŮ PROSIM...
Bolest kloubů
Dobrý den. Je mi 20 let a hraju fotbal zavodne. Včera...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest kloubů

Dobrý den, od podzimu minulého roku trpím na bolesti kolen (klouby), do toho...

Bolest kloubů

Dobrý den , mohu vás touto cestou poprosit o radu?Žijeme s přítelem v Anglii...

Bolest kloubů

Dobrý den.Před rokem mě začal bolet kloub pravé ruky,později se bolest rozlezla...

Bolest kloubů

Dobrý den. Mám již delší dobu problém s tím, že mě velmi bolí klouby. Klasická...

Bolest kloubů

Dobrý den, již tři roky, po porodu, mám problém s bolestí v kolenou a ramenou,...

Bolest kloubu

Dobry den, uz par mesicu trpim bolesti kloubu, zaskuby svalov, ted sa k tomu...

Bolest kloubů

Dobrý den, je mi 33 let a mám za sebou artroskopii (9/2013)čelistního kloubu,...

Bolest kloubů

Dobrý den, mám takový nevšední dotaz. Dlouhodobě jsem sledován na revmatologii...

Bolest kloubů

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, protože už si nevím rady. Cca před 5...

Bolest kloubů

Dobrý den, Už cca. Rok mě bolí kotníky a kolena, nejvetsi je bolest když mě...

Bolest kloubů

Bolí ma pravé koleno z vonkajšej strany.Tiež mám bolesti v ľavom bedr.kĺbe....

Bolest kloubu

Dobrý den , již 2 roky mám bolesti nohy , nyní jsou velké , v noci mně budí...

Bolest kloubu

Dobry den, Zhruba 10 dnu zpatky se mi po vetsi zatezi objevila bolest kloubu...

Bolest kloubů

Dobrý deň, mám veľké bolesti klbov kolenných, pravé koleno mám opuchnuté, lýtko...

Bolest kloubů

Oprava : předepsaný lék - Piascledine Dobrý den, byla jsem 24. 3 . 2015...

Bolest kloubů

Už půl roku mě trápí bolest kloubů (hlavně kotníku-hlavně Achillovy šlachy a...

Bolest kloubů

Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych se na něco zeptat. Často tancuju a...

Bolest kloubů

Dobrý den, je mi 19 let a chtěla bych se na něco zeptat. Často tancuju a...

Bolest kloubu

Dobrý den, Narazil jsem si palec na ruce, který už mám "vyléčený" už s nim...

Bolest kloubů

Dobrý den mám dotaz nedávno jsem pracovala hodně měla jsem fyzickou zátěž na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst vousů


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Svědivá vyrážka

Dobry den, priatelka ma uz asi mesiac po Tele vyrazky Na chrbte a Na bruchu...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

Bolesti v okolí pupku

Dobrý den , mám jednou za čas bodavou bolest , velice ostrou v oblasti pupku...

Časté opary

Dobrý den, před několika lety mi byl nasazen ISOPRINOSINE na častý výsev oparů...

Hořké a dlouhé zvracení

Dobrý den, sám od sebe většinou naštěstí nezvracím, ale když už... třeba to...

Bolestivá vyrážka v oblasti konečníku

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolestivá vyrážka v oblasti konečníku, jedná...

Křeče v nohou

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotaz. Již cca od loňského roku mě chytají křeče...

Dekompenzovaná cukrovka

Dobrý den,mám maminku v nemocnici kvuli vysokému cukru (20).Zle jí není ani...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Bolest pod pupkem


Vyrážka na rameni a krku

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s vyrážkou, která se mi postupně objevila...

Velikost penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je blbé když mi je 14 let a můj penis...

Vakuový fenomén- vysvetleni diag.laikovi


Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Třezalka tečkovaná

Dobrý den, začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno...

Sport po angíně

Dobrý den. Minulý týden mi lékařka našla angínu. Šla jsem k ní s jiným problémem...

Kvasinková infekce u muže


Reklama
Zavřít