Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest v kyčli

Ortopedie Andrea 13.7.2018

Dobry den,

v kvetnu jsem zacala pocitovat tlak v prave kycli pri vetsi namaze, zejmena pri behu. Problem se stupnoval, a tak mne prakticky lekar odeslal na ortopedii a odebral kontrolni odbery krve (prestala jsem s veskerou sportovni aktivitou).
Pozitivne vysla borelioza s netypickym nalezem, se kterou jsem byla odeslana na Infekcni oddeleni FN Brno. Konkretne slo o tyto hodnoty (zminuji pouze pouze pozitivni):
Borelia b.s.l. IgM EIA (hranicni hodnota 1,076)
Borelia b.s.lato IgM WB (pozitivni), metodou WB detekovany protilatky proti:
- IgG: Ko, IgG, p21H, OspC, p41
- IgM Ko, IgM OspC Bg H, OspC Bb H, OspC Ba, p39 H, p41 H
Dostala jsem antibiotika Cefuroxim 500 mg po 12 h na 28 dnu (vcera 12.7. dobrano).

Dne 19.6. jsem navstivila ortopedii: Klin. LS nebol, SIS vpravo minimalni citlivost, patrick bilat negat., P kycle bez otoku, VT nebol, trislo palp. citlive, bez rezistence S 0-0-105 st, periferie bez alterace. Dle rtg LS plocha skoliosa, jinak kosterni struktura pravidelna, RTG kycli - artikulace spravna, bez loziskove poruchy. Lekar diagnostikoval Synovialitis coxae 1.dx. (diagnostika bez uziti UTZ), doporuceni zvolnit zatez, objednan UTZ ,uzivat MELOCOX 15 mg 1-0-0.

Kvuli zvyseni bolestivosti (nemoznost sedet, stat, lezet na boku bolave nohy) navsteva drive, odebrany krevni odbery: KO, JT v norme, kyselina mocova 197, ASLO 337 >, Rev. faktor /Latex <10.0, CRP <2.9,
komplexni sono: L.dx., sono trisla: v oblasti praveho trisla patrno nekolik drobnych uzlin sire do 10 mm. V kyc. kloubu 1.dx. med. prouzkovita kolekce vypotku 15x3,5 mm.
Lek Melocox byl ponechan,pridany diclofenacove injekce obden, doporuceni 5 injekci.

Kvuli zvysenemu ASLO jsem byla na ORL na vyterech z krku a nosu, kde byla nalezena bezne se vyskytujici flora, ktera neni k preleceni.

Vcera 12.7. kontrola na ortopedii, potize pretrvavaji, bolestiva jakakoliv aktivita, zvysena unava.
Kontrolni SONO: v pravem kloubu pretrvava vypotek vel. cca 16x3mm
Dr. ve zprave pise: klin. LS nebol, SIS vpravo min. citlivost, patrick bilat negat., p. kycle bez otoku, VT nebol, trislo palp. citlive, bez rezistence S 0-0-105 st., krajni polohy citlive, periferie bez alterace.
Dop. vzhledem k negativnimu ORL nalezu a trvani vypotku a potizi MI p. kycle (objednana na 4.8.), nadale setrny rezim, zmena NSA BIOFENAC 100 Mg tbl. 1-0-1

Nyni me dotazy, na ktere mi nebyl schopny muj osetruji ortoped odpovedet:
- jak dlouho se takovyto vypotek bezne vstrebava?
- muze vypotek poskodit kloub/chrupavky?
- pri nejvetsi bolesti jsem odlehcovala berlou, prolezela nekolik dnu... Jak to, ze vypotek pretrvava a nemizi?
- co znaci to, ze je vypotek podlouhly a jeho velikost se nezmensuje? Prvni sono odhalilo 14x 3,5 mm, druhe sono 16x 3mm
- jsou nasazene leky spravne, kdyz neni zatim zadny vysledek? Pripadne za jak dlouho by mel byt znatelny nejaky efekt?
- dosud jsem problem s kycli resila jsem pres ortopedii, nemela bych se ozvat i na infekcni oddeleni, ze doslo k progresi potizi?

Az do nedavna jsem byla aktivni sportovec, do zari jsem na rodicovske dovolene. Myslite, ze je postup lecby na ortopedii spravny? Je mozne lecbu nejak urychlit? S nastupem lecby na infekcnim oddeleni doslo ke zhorseni potizi tak, ze je pro mne bolestva jakakoliv aktivita a stale jen polehavam. Rada bych mela problem vyreseny uz jen kvuli nastupu do prace. Posledni tydny na rodicovske dovolene jsem si s detmi predstavoval opravdu jinak :-(

V pripade dotazu dodam jakekoliv podrobnosti (ci kopie lekarskych zprav).

Predem moc dekuji a zdravim.

Andrea

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Andreo,
děkujeme Vám za Váš dotaz. Jedná se o poměrně složitější odbornou problematiku a tak jej budu přeposílat specialistovi v oboru ortopedie. Očekávejte tedy následnou odpověď. Za mě snad jen několik postřehů - vzhledem k tomu, že zatím není zcela jasná příčina výpotku, nelze Vám říci, jak dlouho Vás bude trápit. Nejprve je nutno zjistit příčinu a pak je možná nějaká konkrétní léčba. Mnohdy však příčinu ani s jistotou nezjistíme. Z mého pohledu byl dosavadní postup i co se týče léčby správný, dostáváte léky, které snižují bolest a působí protizánětlivě, kloub šetříte. S ohledem na to, že za sebou máte měsíční terapii antibiotiky to hodnotím jako správné. Další vývoj bude záležet na dovyšetření, které je v plánu. Více Vám jistě poví odborník následně. Hezký den a brzké uzdravení

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Samozřejmě u takto složitého případu je možno odpovědět na otázky jen rámcově. Výpotek se vstřebává různě dlouhou dobu a někdy zůstává pokud tomu tak je vhodný pokus o punkci odeslání na mikrobiologický a biochemický rozbor. Výpotek nemůže poškodit chrupavku. Výpotek přetrvává protože kyčel je nemocná. Některé choroby se odhalují obtížně může se jednat např i revmatické potíže. Infekci bych kontaktoval pokud se náběry - výsledky na borelii nenormalizovaly. Postup je správný léčí se nejdříve ty nejběžnější choroby pokud je léčba neúspěšná pátrá se dál - vyšetření výpotku, scintigrafie, MR . Případně je pacient konzultován na klinice

Související dotazy

Bolest kýčlí
mám artrozu kyčlí a poslední dobou ujdu jen pár metrů...
Bolest kyčlí
Dobry den chtel bych se zeptat ohledne meho problemu...
Bolest kýčlí
Dobrý den Starým se uz4rokem o nemohoucí maminku.prozivam...
Píchání v kyčli
Dobrý den, dělám sportovni aerobik a nedávno mě začalo...
Bolest v kyčli při běhu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Občas...
Bolest kolenou, kyčlí a zad
Dobrý den.... trápí mě bolest kolenou a zad a v poslední...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest v kříži, zvýšené teploty

Dobrý den před 18 měsíci u mě začaly bolesti v kříži a zvýšené teploty, které...

Bolest v kříži,křeče do nohou

dobrý den,prosím o radu.Po vyšetření RTG-Ls páteře-Chondroza L5/S1 s napřímenou...

Bolest v kříži...

Zhruba před rokem a půl jsem měla problém v pravé části zad úplně dole těsně...

Bolest v křížové oblasti

Poprvé jsem měl bolesti loni v srpnu.Vystřelovala mě z křížové oblasti přes...

Bolest v křížové oblasti

Dobrý den, mám již delší dobu problém : bolest v kříži při nějaké námaze nebo...

Bolest v křížové oblasti

dobry den chcu se zeptat na dotaz lumbalgie diagnoza M5456 boli me v kzizich...

Bolest v kyčelním a kolenním kloubu

Dobry den,mam dotaz. Ortop.me dg.bursitidu kycle,kortik.ínj.jen z kratkodobym...

Bolest v kyčelním kloubu

Dobrý den, několik let jsem trpěla artrózou levého kolene. V současné době jsem...

Bolest v kyčli

Dobry den Dlouhodobě mam problemy s levou kyčlí. Pri každé chuzi citim bolest...

Bolest v kyčli

Doobrý den,bolí mě levá kyčel už 7den.Polykám brufeny a necítím úlevu.Dost to...

Bolest v kyčli

Dobrý den, V květnu 2018 mě ochromila bolest v oblasti levé kyčle,trochu mě...

Bolest v kyčli

Dobrý den,je mi 42let a mám opravdu silné bolesti kyčle,hlavně v noci.Byla jsem...

Bolest v kyčli

Dobrý den, už cca tři měsíce mě bolí levý kyčel. Nejprve jsem v něm cítila takový...

Bolest v kyčli

Mám přítele, je mu 44 let. Stěžuje si na bolest v kyčli vždycky když má stažené...

Bolest v kyčli

Už druhý měsíc mě bolí pravý kyčel, bolest mi vystřeluje do oblasti lýtka až...

Bolest v kyčli

Dobry den, vcera rano jsem se probudila s bolesti v kyčli. boli me to pri pohybu(mene...

Bolest v kyčli

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti v kyčli u mé matky - 79 let. Několik...

Bolest v kyčli

dobrý den, jsem po totální endoprotéze obou kyčlí. Už jsem chodila bez bolestí,...

Bolest v kyčli

Dobrý den dnes jsme hrál fotbal a při hraní jsem blbě hýbl nohou a pak mě začal...

Bolest v kyčli při běhu

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Občas se mi stane při běhu nebo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rakovina tlusteho střeva

Chci se zeptat uz 3 mesice mam zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice,a...

Pravá noha

Dobry den, mam problem. Mam spatnou pravou nohu. Kdyz mam na prave noze botu,...

Dermatologické problémy

Dobrý deň, pred časom som si všimla že po tele sa mi robia drobné hnedé/červené...

Obrna nervu

Dobrý den, v listopadu 2017 jsem prodělal středně těžkou parézu lícního nervu....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Zvýšená chuť na sex


Střídavá necitlivost na zevní straně stehna v levé a pravé noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobené střídavá necitlivost...

Výrůstky na jazyku

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Při kontrole zubů jsem narazil...

Vhodná antikoncepce

Dobrý den, bude mi 16 let a se svým &quot;stálým partnerem&quot; míváme poměrně...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Popálenina nohy

Dobrý den ráda bych se zeptala před měsícem jsem si vylily na nohu horký olej,už...

Pálení chodidel


Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Bolest zad nejasného původu

Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te doby jsem vsak navstivil...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, již druhým rokem užívám hormonální antikoncepci, ale přemýšlím o...

Puchýře a pálení při močení

Dobrý den, byla jsem před pár dny v bazénu a poté mě začaly svědit malé i velké...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Vedlejší účinky Doxyhexal


Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Reklama
Zavřít