Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest v pravém podžebří

Trávení pavel 16.7.2021

Pod pravym rebrom, v oblasti asi pecene mam palenie a dokonca aj bolest na dotyk, vysledky utrazvuku a rentgen(Xray) nepreukazali nic podstatne - normal( ale naslo sa : two hyperechoic lessions in liver segment 6, could be hepatic hemangioma or fatty lived in DDx, no evidence stone), krvne testy dopadli ok : Ale mierne zvysena hladina ALT pecene 61H (here limit 0-41H), red cells ok, but hematocrit a veey litle lower 2% less as normal value, zijem v zahranici v Azii. Moja otazka je aky teraz postup zvolit? Co mi odporucite? (Som v oblasti kde nie je dobra zdravotna starostlivost a cestovanie je teraz obmedzene). Dostal som pred tyzdnom na predpis ako pain killer a omeprazole, dalsi postup nemam a bolest mierna pretrvava, Dakujem za radu co za dalsiie testy vyzadat a lecbu(je to potrebne a napomocne od Vas taky znat, viem ze sa radi tomu budete vyhnut a odpisete vseobecne ale pomohlo by mi to), dakujem

+. Doplňující informace dne 19.7: , kedze citim to paleni pod rebrom, bolest na dotyk uz citit mene

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den,
vzhledem k charakteru bolesti půjde pravděpodobně o akutní blokádu páteře.
Doporučuji léky na bolest (ibuprofen, paracetamol, naproxen), suché teplé obklady, klidový režim, nezvedat břemena. Místně je možné aplikovat gely s působením proti bolesti (např. Voltaren). Vhodné jsou uvolňující cviky na páteř, nejlépe pod dohledem fyzioterapeuta.
Podobnými bolestmi se projevuje také pásový opar, obvykle jej však doprovází výsev puchýřků či vřídků - pro jistotu zkontrolujte kůži v bolestivé oblasti i na zádech a v případě vyrážky se obraťte na praktického lékaře.
Pokud by obtíže do dalšího týdne obtíže neodezněly nebo se dokonce zhoršily, zvážila bych neurologické vyšetření k vyloučení neuralgie, útlaku nervu a dalších neurologických onemocnění.
S ohledem na zvýšenou hodnotu ALT a popsaným nezhoubně se jevícím ložiskům bych zvážila vyšetření gastroenterologem a odběry krve alespoň k vyloučení hepatitidy C (Anti-HCV) a hepatitidy B (HBs antigen). K vyloučení vzácnějších onemocnění je možné doplnění hladiny transferinu a jeho saturace, feritinu a železa (k vyloučení hemochromatózy), ceruloplasminu (k vyloučení Wilsonovy choroby), alfa-1 antitrypsinu (k vyloučení jeho nedostatku) a markery autoimunitní hepatitidy (LKM, ANA, SMA, ASLA).
K dotazu se vyjádří ještě specialista z oboru gastroenterologie.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení nemocnice Na Františku

Vážený pane Pavle, doporučila bych Vám, abyste se sám zamyslel a označil příčinu obtíží. Udáváte obtíže v oblasti pravého podžebří, bolest je citlivá na dotyk. Odpovězte si, jestli se bolest mění s polohou těla, cvičením, jestli se jedná o bolest kůže nebo ne. Kolegyně Vám vypsala učebnicově přehled možných příčin obtíží v oblasti jater. Reálně bych ale uvažovala především o bolestech muskuloskeletálních (takové obtíže se mění s pohybem, mohou být vyvolatelné prohmatem, nezávisí na jídle). Méně typicky se takto může projevit gastritida nebo reflux (proto jste dostal omeprazol). Herpes zoster (pásový opar) je také možný - u něj však pár dní po vzniku obtíží vnikají kožní léze - a o tom nepíšete. Vzhledem k tomu, že jste v Asii, kde je mnohem větší výskyt hepatitid (hep. B až u 1/3 obyvatel), tak v rámci dovyšetření zvýšeného ALT by nebylo od věci otestovat hepatitidy (hlavně hepatitidu B). Na druhou stranu zvýšení ALT je velmi mírné, v našich podmínkách, pokud byste neměl rizikovou anamnézu (jako např. cestování do endem. oblastí) bychom hepatitidy spíše netestovali a jaterní testy bychom zkontrolovali s odstupem. ALT však není specifický pouze pro játra, jaterní choroba je jako možná příčina Vámi udávaných obtíží bolestí v pravém podžebří spíše nepravděpodobná. Takže jaká je rada? Pokud se Vám jeví obtíže jako muskuloskeletální (závisí na pohybu, mohou se zhoršit prohmatáním místa), pak cvičte, lokálně teplo, nemusíte se znepokojovat vážnou chorobou, při potřebě užijte běžná analgetika. Pokud by vznikl pásový opar (kožní projevy), navštivte lékaře, doporučí Vám léčbu. Pokud jste nebyl očkován proti hepatitidě B, uvažte, zda se neotestovat, nicméně předpokládám, že očkovaný spíš jste - doporučuje se to všem cestovatelům, do (Jižní) Asie obzvlášť. S odstupem času by měla proběhnout kontrola jaterních testů. Stan sono nálezu na játrech bych nález sledovala - u nás by se doporučilo kontrolní sono za 1/2 roku až 1 rok. Dle potřeby (pokud byste se zhoršil, byly další obtíže atd.) bych případně opakovala krevní testy a urgovala další diagnostiku, jinak je možné kontrolu odložit na návrat do vlasti, pokud tento plánujete v dohledné době (1/2 roku). Pokud vnímáte vznik obtíží v souvislosti s jídlem, tak užívejte omeprazol a stravujte se dietně. Pokud souvislost s jídlem není (někdo udává obtíže po ulehnutí, noční obtíže), můžete omeprazol vyzkoušet, ale když k ničemu nebude, tak ho neužívejte. Hlavní neodstatek vidím v tom, že nic nepíšete o tom, co Vám lékaři řekli, že je příčina Vašich obtíží. Věřím však, že se pravděpodobně shodujeme. Pokud jste v místě s dobrou úrovní zdravotnictví a s lékařem se jazykově domluvíte, ptejte se ho. Při klinických vyšetřeních se zásadní patologie neprokázala, přesto by mělo z Vaší detailnější anamnézy a z fyzikálního vyšetření vyplynout, co Vám je. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Bolest v pravém podžebří
Dobrý den delší dobu mně bolí v pravém podžebří a když...
Bolest v pravém podžebří
Prosím o radu - občas při špatném pohybu ( cca. 1x...
Bolest v pravém podžebří
Dobrý den, trpím bolestmi v pravém boku(podžebří),...
Tlaky v pravém podžebří
Dobrý den, asi měsíc mám divné tlaky v pravém podžebří,...
Bolest v pravém podžebří
dobrý den,často a již dlouho ca2roky,mě bolí v pravem...
Bolest v podžebří
Dobrý den, již asi 3 měsíce mě bolí v pravém podžebří....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, mám vyoperovaný již 5let žlučník a občas mi trochu to trochu pobolívalo...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, už dva roky mám problém s nepříjemnou bolestí s pravém podžebří....

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den Je mi 24 let, nekouřím a alkohol piji pouze příležitostně (poslední...

Bolest v pravém podžebří

Dobry den, asi před měsícem jsem začala mít světlou stolici. Přisuzovala jsem...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, ted jsem se dost ucila a zazila si hodne stresu a behem toho jsem...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, několik dní mne trápí bolestivost v pravém podzebr, nejedná se pouze...

Bolest v pravém podžebří

Dobry den, potrebuji poradit s bolesti pod pravim dolnim zebrem. Bolest...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, chtěl jsem poprosit o radu jakým směrem udělat vyšetření při následujícím...

Bolest v pravém podžebří

Dobry den, trapí mě delší dobu bolest v oblasti pod pravými žebry.. Někdy při...

Bolest v pravém podžebří

Prosím o radu - občas při špatném pohybu ( cca. 1x měsíčně - někdy častěji)...

Bolest v pravém podžebří

Vážená paní doktorko Řeháčková, děkuji Vám za odpověď, máte pravdu, že musím...

Bolest v pravém podžebří

Dobry den, v březnu 2016 mi byly zjisteny drobné hemangiomy v játrech. Absolvovala...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den,je mi 23 let a už více jak půl roku mám problémy se zazivanim,nechut...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Byl jsem u paní doktorky ohledně bolesti břicha....

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co pro mě znamená výsledek lékařské zprávy....

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, sem cca rok po operaci - odstranění žlučníku. Přiznám se, nedodržuji...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, prosím Vás o radu. Už asi 4 dny mě pouze při nádechu bolí v pravém...

Bolest v pravém podžebří a v zádech

Dobrý den, už skoro dva roky mě trápí bolesti břicha k tomu se mi ještě přidal...

Bolest v pravém podžebří a změna stolice

Dobrý den, cca 3 roky mám bolesti v pravém podžebří a pociťuji je vždy oboustranně,...

Bolest v pravém podžebří a žaludku

Už asi rok mě často bolí v pravém podžebří nebo dostávam křeče do žaludku. Hlavně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v podpaží

Dobrý den dnes jsem objevila bulku v podpaží, na dotek je tvrdá a bolestivá...

Po ošetřaní Tekutým dusíkem

Dobrý den , měl jsem/mám u kořene penisu takovou bouličku (červená) Nejsem si...

Svědění a flíček pod prsy

Dobry den, mohu Vam polozit dotaz? Uz priblizne mesic me svedi pod prsy, nejprve...

Křeče v nohách, třes, napnuté svaly

Dobrý den Přikládám potíže s kterými se potýkám. Křeče v nohách,napnuté svaly...

Pálení nohou v noci.

V noci mě pravidelně probouzí pálení nohou.Není to jen pocit.Nohy mám skutečně...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Zvětšené LU krku

Dobrý den. Je mi 16 let a před pár měsíci jsem si na pravé zadní straně krku...

Pigmentový névus ve vlasech

Dobry den, chcem sa opytat co to moze byt a akym sposobom sa to da odstranit,...

Nateklý čípek v krku

Dobrý den, zhruba před 5 dny jsem si všiml, že mi v krku něco vadí. Po tom,...

Erekce

Dobry den, je mi 22 let . Uz minimalne dva roky, mam problem ze neudrzim erekci...

Bolest a tlak pod pravým žebrem

Již několik měsíců mne trápí bolest a tlak pod pravým žebrem, hlavně když sedím...

Bolestivá uzlina v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda je nebezpečná bolestivá bulka či uzlinka...

Zvýšená teplota u kojence

Dobrý den, pane doktore, či paní doktorko. Dceři je 7měsíců, od 2.měsíce má...

Zubní kazy u dvouletého dítěte

Dobrý den, mám na Vás velký dotaz ohledně mé dvouletě dcerky která má na čtyřech...

Trombóza?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám bolesti v pravém stehně. Je to tupá...

Soor

Dobrý den,byla jsem u doktorky a ta mi řekla že mám virové onemocnění dýchacích...

Erekce

Zdravím, tak je mi 18let a myslím si že mám problém s erekcí, za 2roky si nepamatuju...

Nepravidelná menstruace u 14leté

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...je normální, že mám měsíčky třeba jen tak...

Nadměrná sexuální touha

Dobrý den, mám takový problém co se týče mé sexuální touhy. Mám pocit, že...

Sauna a kojící žena

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné navštívit saunu a vířivku. Mám...

Reklama