Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest za hrudní kostí

Vnitřní lékařství Ondřej 15.4.2020

Dobrý den,

trápí mě těžce lokalizovatelná bolest, jakoby za hrudní kostí na pravé straně hrudníku z pohledu vaší samotné osoby, tedy na straně, kde se ne-nachází srdce.
Já si myslím, že jde o občasný reflux jícnu. Bolesti se projevují převážně po jídle, ale ne pravidelně a ne vždy po stejné konzumaci stejných potravin a to tak, že bolesti za hrudní kostí jakoby vertikálně jezdí odspoda na horu a naopak, někdy je cítit jako bych tam měl nějaký cizí předmět. Problém se objevuje nepravidelně a nezávislé na konzumaci potravin ( tím myslím, že mohu jíst i mastné věci či jídla s vysokým obsahem cukru či soli a problém se neobjeví. ) Ale když přijde je velmi nepříjemný a ne vždy ale někdy i s velmi silnou bolestí.

Delší dobu jsem to díky méně častým úkazům neřešil, nikdy jsem takový problém neměl. Tyto bolesti se u mě vyskytly teprve před rokem. Je mi 23 let, měřím 180 cm a vážím 85 Kg, jsem anatomicky atletické svalnatější postavy, pravidelně cvičím, nejím žádné mastné potraviny a jen občasně sladké. Má strava je z 80% stravou pravidelnou a zdravou, slučující se zdravým aktivním životním stylem. Nekouřím, neužívám žádné psychotropní látky a alkohol nepiji téměř vůbec.

Můj žijící děda ( 76 ) let, měl dva nádory, oba řešeny operativně, rakovina tlustého střeva a nádor na oku na svazku nervu vedoucích do oka.
Otec ( 41 ) let a matka ( 39 ) let jsou zdraví lidé. Bez invazivních či operativních výkonů. Vč. mé babičky ( 71 ) let, která trpí jen astmatem. Ale díky vakcíně může bez obav dýchat i v zátěži.

Mé obavy tedy vedli k lékaři, protože jsem se obával nádorové onemocnění. Ten mě nechal vyšetřit následovně:

- 1x Komplexní vyšetření krve konkrétně na: JT, minerály, KO+diff. FW, CRP, glykemie.
- 2X EKG
- 2X RTG ( srdce + plic ) v průběhu 6 měsíců.

Všechna tato vyšetření negovala jakýkoliv pozitivní nález, bylo mi řečeno, že všechny testy a výsledky z nich vyšly ukázkově, bez jakéhokoliv nálezu.

Chtěl jsem se zeptat, zdali je možné z rentgenu hrudníku se zaměřím na plíce a srdce, vidět například nádorové ložisko na jícnu ?

Takže jsem byl rád na jednu stranu, no ale na druhou stranu problém trvá do teď.

Lékař mi předepsal lék na předpis s názvem "Apo-Panto 40 mg", ten jsem měl užívat 30 dnů v kuse, 2x denně 30 minut před snídaní na lačno a 30 minut před večeří, užíval jsem ho 14 dnů po té se dostavila několikadenní absolutní zácpa bez jakýkoliv bolestí břicha v řádu 5 dnů, kdy jsem si musel pořídit glycerinové čípky a ani ty mi nepomohly se stolicí až vysazení tohoto léku. Problém s bolestí se po užívání tohoto léku neobjevil pár měsíců a teď znovu.

Praktický lékař spolu s internistou a plicním lékařem doporučovali provést ještě gastroskopii a pokud ani ta neprokáže nějaký pozitivní nález, pak se obrátit na Ortopeda / Fyzioterapeuta, že by problém mohl být od páteře, protože je pravda, že poslední 2 roky má záda v mé ( kancelářské práci ) jsou často i několik hodin v kuse v nepřirozené poloze. A kromě mého cvičení, kde pouze posiluji zádové svalstvo jim moc nepřeji.

( Výše uvedená doporučená vyšetření jsem ještě nepodstoupil. )

Já si nemyslím, že bych měl nádorové onemocnění, protože když cvičím minimálně 5x týdně, kardiovaskulární - fázové - silové cvičení, kde svůj tep měřím pomoc hrudního pásu s přesností EKG, tak se pohybuji v maximu okolo 180 - 205 tepu za sekundu, dýchá se mi skvěle bez bolestně. Žádné bolesti ani omezení nepociťuji.

Mé tělo funguje tak jak má v mém mladém věku. Předpokládám tedy, že kdybych trpěl nádorovým onemocněním, že by se mi takové konzistentní tepové frekvence a zátěže, kterou je třeba patřičně udýchat, která trvá řádově desítky minut až jednu hodinu s krátkými pauzami, pravidelně nepodařilo dosahovat a cítil bych nějaká omezení či bolesti.

Dodám jen, že jsem se v životě s ničím neléčil a dodnes neléčím.
Operativních / invazivních výkonu mám 0.
V dětství jsem měl astma, ale z toho jsem se vyléčil a nepociťuji žádné problémy s dýcháním.

Omlouvám se za svůj dlouhý dotaz, jelikož úplně nevím co mě trápí, nešlo to lépe shrnout.
Chtěl bych jen znát Váš názor, a pokud nepomůžou ani doporučená vyšetření, budu muset asi zavolat Dr. House. :-)


Děkuji Vám moc za pomoc, vážím si Vaší práce a v této době přeji silné a pevné zdraví ! <3 #Jsmevtomspolečně. :-)

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milý Ondřeji,

děkuji za Váš dotaz. Chápu Vaše obavy z nádorového onemocnění, ale dle Vámi dodaných (velmi podrobných) informací se nemáte čeho obávat. Dle popisovaných bolestí by opravdu mělo jít o pálení žáhy (tlaková bolest za hrudní kostí po jídle). Pálení žáhy je nejspíše příznakem onemocnění "gastroesofageální reflux", které sám zmiňujete. Při něm se potrava z žaludku, která je smíchaná s kyselými žaludečními šťávami, vrací do jícnu. Při léčbě se nejprve užívají antacida (Rennie, jedlá soda), jejichž funkce je dočasná neutralizace kyselého prostředí, ale nepotlačí tvorbu kyseliny v žaludku. Léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu (blokátory protonové pumpy) jsou například: Helicid, Omeprazol nebo právě Apo-Panto, který jste užíval vy. Pokud léčba nezabírá, přístupuje se k dovyšetření pomocí gastroskopie. Dříve zmiňované léky (Helicid nebo Omeprazol) jsou volně prodejné, můžete tedy nejdříve zkusit užívat jiný (20mg ráno a večer nalačno), možná Vám nebudou způsobovat stejné nežadoucí účinky jako Apo-Panto. Pokud působí žaludeční šťávy dlouhodobě na sliznici jícnu, může časem dojít ke změnám, které následně mohou skončit nádorovým onemocněním jícnu, tyto změny se ale odehrávají v řádu desítek let, proto se ve Vašem věku nádorového onemocnění neobávejte. Tento zdravotní probém si ale zaslouží dovyšetření. Co se týče Vašeho praktika, byl jste vyšetřen velmi podrobně. Dále je tedy na místě doplnit gastroskopické vyšetření. Co se týče Vašeho dotazu zda-li by byl nádor vidět na RTG snímku hrudníku, může i nemusí. Jak jsem již ale psala, nemusíte se ničeho obávat. Nádorová onemocnění mají i jiné doprovodné příznaky: nechtěné hubnutí, zvýšená únavnost, snížená výkonnosti, někdy zvýšená teplota zejména v podvečer. O takových příznacích se nezmiňujete, za to píšete, že žijete velmi aktivně (cvičíte) - tudíž byste na sobě takové změny zpozoroval rychle. Co se týče Vašeho problému s gastroesofageálním refluxem, obvykle se pacientům doporučuje úprava stravy a snížení váhy. Vy tyto doporučení již splňujete a tak se Vám dá doporučit jen setrvání ve Vašem zdravém životním stylu bez kouření a alkoholu. Dalším režimovým opatřením je jíst nejpozději 3h před ulehnutím, obecně si nelehat po jídle, nepracovat v předklonu a spát se zvýšenou polohou hlavy. Všechny naplánovaná vyšetření, prosím, absolvujte, abyste získal definitivní odpověď na Vaše otázky.

Doufám, že Vám mé odpovědi pomohou.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Tišler

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Svitavy, interní oddělení

Dobrý den, nádorovým onemocněním na 99% netrpíte.

Gastroskopie je suveréním vyšetřením, které toto vyloučí.

Doporučil bych zkusit opět nasadit lék ze stejné skupiny jako jste dostal - tzv. IPP, případně starší skupinu tzv. H2 blokátory - obojí jsou léky tlumící žaludeční sekreci.

Váš praktický lékař si určitě bude vědět rady. Až se vyloučí tumor gastroskopií, určitě se vám i psychicky uleví a možná už nebudete ani žádné léky potřebovat.

hodně štěstí

Související dotazy

Píchání a bolest pod hrudní kostí
Dobrý den. V noci mě začalo píchat mezi žebry pod spojovací...
Pálení žáhy
Tlačení pod hrudní kostí ,hlavně v sedě např.jizda...
Zvuky za hrudní kostí
Hezký den, v půlce ledna jsem měla ucpané nosní dutiny....
Bolest na hrudní kosti
Chtěl bych se zeptat trápí mě už nějakou dobu bolest...
Bolest nad hrudní kostí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může být příčinou...
Bolest hrudní páteře
Dobry den,obracim se na Vas pro radu.Mam potize s hrudni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest vystřelující pod pravou lopatku

Dobrý den,mým k Vám dotaz,jako mnoho ostatních...jelikož nemám čas si zajít...

Bolest vzadu pod kolenem

Dobrý den, již asi měsíc mám nepravidelně bolesti vzadu v ohybu pravé nohy...

Bolest vzadu v kolení jamce

Dobrý den,už tak 3 týdny mám bolest v kolení jamce vzadu za kolenem,přechází...

Bolest z boku kolene

Dobrý den. Je mi 13 let a už delší dobu mne bolí koleno - respektive mne v jednom...

Bolest z fotokompozitu

Dobry den, na osetrenom zube fotokompozitom (sedmicka hore) mi zastupujuca...

Bolest z levého nadočnicového oblouku

Dobrý den, před týdnem mi začaly bolesti levého nadočnicového oblouku. Bolesti...

Bolest z pohmoždění hrudníku

Dobrý den, při ukázce masáže srdce mi luplo u hrudní kosti a teď mám bolesti...

Bolest z růstu

Dobrý den, je mi 15 let. Právě jsem v pubertě. Moje tělo roste - bolí mě z...

Bolest z varlete do podbřišku

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na jeden problém co má můj manžel. Už asi...

Bolest za

Dobrý den, Tento problém se netýká mě, ale mamky. Už 1,5 měsíce se nehýbe,...

Bolest za hrudní kostí

Dobry den, Obracím se na vás z toho důvodu, že jsem dost bezradný. Pred...

Bolest za hrudni kosti

Asi posledni tri mesice me denne boli za hrudni kosti, priblizne v jejim stredu,...

Bolest za hrudní kostí

Dobrý den, můj přítel (31 let) nepravidelně (někdy po několika měsících,...

Bolest za hrudní kostí

Dobrý den, Je mi 23 let a jsem momentálně rok po porodu. Zhruba 3 měsíce po...

Bolest za hrudní kostí

dobry den, sem 7 tyd. po cisar.rezu, a zacelo mi byt zle od zaludku, pod hrudni...

Bolest za hrudní kostí

Je to asi týden, kdy mě v noci probudila silná bolest za hrudní kostí. Bolest...

Bolest za hrudní kostí

Dobrý den.Nevím,jestli tento dotaz patří do kategorie "srdce a cévy",ale předpokládám,že...

Bolest za hrudní kostí a suchý kašel

Dobrý den, mam otazku kdysi jsem spolkla nechtene spendik. Boli me zs hrudni...

Bolest za hrudní kostí pří spánku

Dobrý den, již delší dobu se mi stává, že mě při spánku na boku (nejčastěji...

Bolest za hrudní kostí v noci

Dodrý den. Mám delší dobu tento problém. V noci, po probuzení už nemohu znovu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Černá tečka na kůži

Dobry den, posilam fotku cerneho puntiku pod kuzi, velikosti spendlikove...

Zavrate a motani hlavy, tlak na oci

Dobry den , chtela bych se zeptat. Pred tydnem jsem se vzbudila silnym motanim...

Brnění páteře

Dobrý den, už asi půl roku mě občas zabrní páteř, většinou tak na půl minuty...

Pásový opar

Dobrý den již přes týden mě pálí v levé ruce pod ramenem. Kůže je citlivá na...

Fibrom

Dobrý den, jsem těhotná. Za cca 14 dní mám termín porodu. V těhotenství se...

Pálení žáhy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně léku Helicid (omeprazol)....

Náhlá ztráta sluchu

Před 3 měsíci jsem náhle během večera ztratil sluch v pravém uchu (bez bolesti...

Vyrážka na penisu

Prosím vas o radu, začali sa mi objavovať biele bodky po celom penise, nie su...

Priessnitzův obklad na kotník

Dobrý den Před sedmi týdny jsem si zlomil a udělal výron v kotníku. Po šesti...

Bolest pod lopatkou

Dobrý den, potřebovala bych se poradit, zda-li jít k lékaři. Již třetí den...

ALS

Dobrý den již jsem se zde ptal ale chtěl bych se zeptat jak to je s ALS u mladých...

Objasnění výsledku rtg. páteře

Dobrý den, prosím o objasnění nálezu: Osové postavení dobré, fyfosa výraznější,...

Citalec


Křupání v kotnících

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na závažnosti mého častého křupání v kotnících....

Časté nucení na stolici

Dobrý den, mám takový dotaz, který mě trápí asi 10 dní. Mám časté nucení na...

Tlak v močovém měchýři

Dobry den, cca pred 2 mesici, po nechranenem styku se objevilo simrani, stipani...

Špinění mimo cyklus

Dobrý den, mám problémy se špíněním mimo cyklus. Už asi 3 - 4 měsíc neberu...

Léky

Dobrý večer chtěla bych znát váš názor na kombinaci léků které dnes předepsal...

Píchání ve varlatech a bedrech


Degenerativní změny na páteři

Dobrý den, již jsem delší dobu na nemocenské a to z důvodu toho, že mě od zátyku...

Reklama