Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest zad v těhotenství

Záda, páteř Klára 30.9.2021

Dobrý den, prosím o radu.

Od prvního porodu v roce 2018 mám problémy s páteří. Po porodu zánět sedícího nervu v pravé části. Od té doby bolesti a pár blokád bederní páteře, více či méně úspěšné rehabilitace, snaha o změnu - pravidelně cvičím, včetně cvičení SM, změna polštáře a matrace, pravidelná chůze atp. Dle MR diskretni protruze disků L4/5 a L5/S1. Od 11.9. mám akutní problémy s bederní páteří - zablokovala se mi při pohybu v rotaci. Jsem ve 12 tt. Konzultace s gynekologem i neurologem proběhla - klid na lůžku, max. paralen a Mg. Měla jsem fakt velké bolesti, nemohla jsem spát a pomalu se zvednout z postele. Proběhla konzultace s fyzioterapeutkou a jemnou masáží tzv. trigger pointu, s úlevou od bolesti, došlo k uvolnění. O pár dní později se objevila iritace nervu v levé noze. Pálení až hoření, mravenčení, lehká bolest - vše zasahuje od hýždí přes patu až do prstů u nohou. Trpnutí hýždí. Opět jsem konzultovala na neurologii. Byla mi přidaná Milgamma. Zatím bez ústupu potíží. Naopak se občas přidává i mravenčení v druhé noze. Mravenčí mi lehce i ruce. Zhoršení potíží po delším sezení či stání.
Prosím Vás, může se jednat o důsledek těhotenství už v tak brzkém stadiu? Je možné, že došlo k útlaku nervu vlivem těhotenství? (Přírůstek váhy cca 2kg)
Jak byste s léčbou těchto problémů v těhotenství postupovali Vy? Jsou tyto problémy problematické pro samotné těhotenství?
Doporučili byste nějaká další vyšetření (např. zobrazovací) a bylo by to případně bezpečné pro plod?
V případě neustupujících problémů - je to indikace pro rizikové těhotenství?
Doporučili byste fyzioterapii? (Zatím mi doporučena nebyla, spíše klidový režim)
Jaký režim bych měla dodržovat?
Je vhodná cílená masáž? Akupunktura? Můžu prostě udělat něco pro to, aby to přešlo?
Lze už teď říci, jestli by byl vhodný přirozený porod nebo se případy s plotenkou směřují na císařský řez?

Moc děkuji. Hezký den a pevné zdraví!

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, paní Kláro, děkujeme za Vaši důvěru. Bolest v levé noze může být dána od páteře. Píšete, že se bolest nohy objevila, až po ústupu bolestí zad. Může to být dáno tím, že se Vám změnili Vaše pohybové vzorce. Tím jak jste uhýbala bolavé páteři, byla více namáhaná jiná část páteře, jiné svaly, byl dán větší tlak na kyčel. Tím vším Vás nyní může noha bolet. Píšete, že máte podle MR diskrétní protruzi disků L4/5 a L5/S1. Jsou to změny opravdu jen mírné. Mělo by to být zvládnutelné vhodným cvičením. Cvičení se nikdy nedoporučuje v akutní fázi potíží. Až ta akutní bolest pomine, začíná se se cvičením. Že by se už nyní jednalo o důsledek těhotenství - je to diskutabilní. Děloha je zatím malá, poměrně lehká. Pokud jste už ale měla potíže s páteří před těhotenstvím, může to být nyní těhotenstvím a hormonálními změnami umocňováno. V naší poradně vždy nejprve odpovídá praktik, který následně dotaz předává specialistovi. Ve Vašem případě váhám, komu vlastně dotaz předat. K těmto otázkám, které pokládáte, by se měl hlavně vyjadřovat Váš gynekolog, Váš neurolog a případně Váš fyzioterapeut. Měli by spolu spolupracovat V těhotenství je fyzioterapie možná, pokud Vám ji gynekolog z jiných důvodů nezakáže. Je taky vhodné chodit k fyzioterapeutovi, který má zkušenosti s těhotnými. Pro těhotenství by bolest zad problematická být neměla. Nepříjemné je to jen pro Vás. Rizikovost těhotenství - to opravdu musí soudit Váš gynekolog. Masáže v těhotenství vhodné jsou, zase ale u zkušeného maséra, který dělá i masáže pro těhotné. Opět to musí schvalovat Váš gynekolog. Předám zde dotaz neurologovi, aby se k tomu vyjádřil. Pokud byste chtěla i vyjádření gynekologa, případně fyzioterapeuta, můžete se nás doptat. Počkejte tedy, prosím, na odpověď specialisty, přeji pěkný den a držím palce.

Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Algeziologie, Balneologie, Fyzikální medicína, Rehabilitační lékařství‎, Neurologie Pracoviště: MUDr. Tomáš Vilhelm, Šumperk

Dobrý den Kláro,

Začnu odpovídat na vaše dotazy na přeskáčku.
1) další zobrazovací vyšetření pokud byla rezonance je bezpředmětné
2) Těhotenství samo i v časném stádiu může mít vliv na rozvoj potíží . Hormonální změny, změny metabolismu a dsitribuce tekutin v těle mají jistě dopad i na kondici především svalové tkáně.
3) Vaše potíže nijak neohrožují těhotenství samotné.
4) Rizikové těhotěnství je otázkou na gynekologa .
5) Nevidím žádný důlvod , pokud je těhotenství jinak v pořádku , nezahájit fyzioterapii. Ve vašem případě by s ohledem na normální nález rezonance mělo jít o práci s pletencovou svalovonou . Jde o svaly , které pohybují kyčlemi . Mezi nimi vychází do stehna sedací nerv, který může být svalovým napětím drážděn. Odtud pak potíže v dolních končetinách .
6) Nález na rezonanci je u lidí kolem 30 let normální . Již v tomto věku bývají první známky "opotřebení".
7) Nález na rezonanci jistě není důvodem k císařskému řezu .

A teď trocha omáčky :-)
Podobné potíže jsou velmi často důsledkem problémů v kondici svalů, které stabilizují páteř a podílí se na jejich pohabech . Každý sval má někde úpon. Pokud je pak sval v napětí , začně táhnout na úponech . Navíc ve svalech samotných vznikají spoušťové body , které jsou zdrojem přenesených bolestí .
Koukal jsem i na váš poředchozí dotaz . Tam jste měla problémy s necitlivostí stehna velikosti dlaně.
To bývá způsobeno tlakem na tzv. stehenní kožní nerv , který vystupuje v třísle do kůže stehna . Nejčastěji jde o útlak tukovou vsrtvou u obezity, ale stejně tak může jít o těhotenské bříško.
Nevím tedy a to nepíšete, jak jste na tom s celkovou konstitucí. Nadváha, držení těla, tělesná zdatnost atd.... To vše totiž má zásadní význam .

Takže závěrem, určitě můžete pokračovat ve fyzioterapii s použitím mnauálních technik .

Mějte se fajn.

Související dotazy

Bolest zad
Dobry den, uz asi treti den me boli vnejsi strana leveho...
Bolest zad
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu...
Bolest zad
Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení...
Těhotenství?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné i při...
Bolest zad
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca...
Bolest zad
Dobrý den, už nějakou dobu, zhruba půl roku mě trápí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest zad v oblasti levé ledviny

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co může způsobovat bolest zad pouze v...

Bolest zad v oblasti lopatek

Dobrý den, je mi 22 let a již delší dobu s trápím s bolestmi zad mezi lopatkami....

Bolest zad v oblasti lopatek, ramen a za krkem

Dobrý den. Abych popsala mé problémy-již 15let mě bolí záda,nejvíce v oblasti...

Bolest zad v oblasti lopatky

Dobrý deň prajem, trápia ma bolesti pod pravou lopatkou už asi 2 týždne. Bolesti...

Bolest zad v oblasti plic a srdce

Dobrý den, prosím vás měl bych dotaz. často trpím bolestmi zad v okolí lopatek,které...

Bolest zad v oblati pravé kyčle

Dobrý den, Už skoro dva měsíce mám bolesti zad nejspíše v právě kyčle. Bolest...

Bolest zad v poporodním období

Dobrý den, již čtyři měsíce mne při sedu a hlavně při vstávání bolí nejspíš...

Bolest zad v pravém pozžebří, žízeň, zapáchající moč

Dobrý den, již déle než rok mám silný tlak v pravé části zad pod žebry. Když...

Bolest zad v tehotenstvi

Dobrý den,vážená paní doktorko/vážený pane doktore, nyní jsem v 27.tt a asi...

Bolest zad v těhotenství

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Je mi 28 a jsem ve 13. týdnu těhotenství...

Bolest zad v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se informovala na bolest zad v těhotenství. Před otěhotněním...

Bolest zad v těhotenství

Dobrý den, jsem v 16. Týdnu těhotenství. Zhruba před 6 dny jsem se ohybala...

Bolest zad v těhotenství

Dobrý den pane doktore, Nevím zda se obrátit s mým problémem na vás nebo gynekologii. Chtěla...

Bolest zad v těhotenství, nemohu chodit

Dobrý den, jsem v 35+3t v těhotenství, asi před dvěma týdny mě začaly bolet...

Bolest zad ve spánku po porodu

Chtela jsem se zeptat,jsem 2 měsíce po porodu a stává se mi při spánku,že se...

Bolest zad vedle pravé lopatky

Je mi 18 a dnes v práci na Noční mě zničeho nic kolem Druhé ráno začlo bolet...

Bolest zad vlevo

Dobrý den. Mám už tak půl roku nepříjemný tlak v levé části žeber, ale zezadu...

Bolest zad vlevo dole


Bolest zad vystrelujici do prave nohy

Dobry den, cca tyden me boli zada v oblasti beder a vystreluje mi do prave nohy..ze...

Bolest zad vystřelující

Dobrý den, po naskočení na rýč jsem si hnula s páteři. Bolesti jsou na levé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Plícní embolie a dálkový let

Dobrý den, prosím o radu pro let do Thajska.V květnu 2012 jsem prodělala lehčí...

Otekla zilka na penisu

Dobry den. Chtel bych se zeptat na oteklou zilku a malou boulicku ktera se mne...

Onemocnění klíční kosti

Dobrý den chtěla bych možná jen trochu uklidnit. Je mi 27 let mám dvě malé děti....

Jak snížit záchvaty pláče

Dobrý den, asi před 2 měsíci jsem dokončila maturitu, říkala sem si super všechny...

Zalehlé ucho


Klíště

Dobrý den,mám dotaz ohledně 2 leté dcerky.Dnes 29.7.2012 jsme jí vytáhli z podpaždí...

Plicní embólie

Dobrý den, mám dotaz ohledně plicní embólie zda s ní mohu do solária?

Plicní embolie

dobry den,pred 14dny jsem prodelal plicni embolii,po propusteni z nemocnice...

Plicní embolie

Dobrý den, pan alergolog mě poslal na plicní, s tím aby mě vyšetřil pan doktor,...

Yersinie

Pan doktor zistili mi yersinie v krvy ale ja naštivila lekára kvôli bolestiam...

Plicní embolie

Dobrý den, před 6 měsíci jsem byla s potížemi s dýcháním a slabostmi převezena...

Jaká je vhodná antikoncepce ?

Je mi 16 let bude mi 17let . vážím okolo 55 kg a žádné zdravotní potíže nemám....

Jaká je to nemoc

dobrý den prosím moc o radu moje maminka ktere je skoro 50 let, má už delší...

Klíště

dobrý den,mám dotaz..kouslo mě klíště do šourku a mám strach ,jelikož mi to...

Jaká je šance otěhotnění.

Pane doktore, já potřebuji vědět jestli je to velká šance prostě když začínala...

Jaká je šance otěhotnění po vysazení antikoncepce po 10-15.letech

Dobrý den, užívám antikoncepci (Foxinette Neo) už od 15 let, nyní mi je 23 let,...

Yersinie

Dobrý den,má dcera byla hospitalizována kvůli bolestem břicha, které popisuje...

Vystrelujici bolest za uchem

Dobry den, treti den mam bolesti za uchem ale jen v jedne casti hlavy, ta bolesti...

Motání hlavy, tlak na hrudi a brnění prstů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel má již po několikáté takový divný...

Boule v podbřišku

Dobrý den chci se zeptat udělala se mi nějaká boule na pravé straně podbřišku...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.