Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti břicha

Trávení Dominik 23.11.2020

Dobrý den, již asi rok a půl mě trápí nafouknuté břicho a zácpa. Prošel jsem základním vyšetřením praktické lékařky, která nechala udělat bakteriologické a parazitologické vyšetření stolice, ve které se nic “špatného” nenašlo. Vyšetření krve také nic neindikovalo. Tak jsem pokračoval přes sono břicha - tam se také žádné patologie nenašly. Podstoupil jsem kolonoskopii (zpráva přiložena), kde byl nález dubiózní. Nicméně jsem dle doporučení začal brát lék s mesalazinem, který jsem musel po pár dnech zcela vysadit, jelikož mi po něm bylo velice špatně. Tam kde mi dělali kolonoskopii prý už místo na konzultace neměli a tak jsem si našel jiného gastroenterologa. Ten po pročtení všech výsledků a vyslechnutí zhodnotil, že nález z kolonoskopie by neřešil, navíc lék mi byl podán off-label. Navrhl jen gastroskopii a nebo to svést na psychosomatiku. Gastroskopii jsem podstoupil a v nálezu byl Helicobacter pylori. Ten mi byl přeléčen (až po 2. dvojkombinaci ATB), nicméně mé problémy neustoupily. K mé smůle pan doktor po úspěšné eradikaci zhodnotil, že již nepotřebuji GE péči (ani se mě nezeptal, zda-li se mi ulevilo od příznaků, se kterými jsem přišel). Po dalších týdnech nelepšení jsem přistoupil k vysazení laktózy a lepku. Je to už asi přes 2 měsíce. Nejprve jsem pociťoval zlepšení, ale posledních 14 dní se opět cítím pořád “plný” a nafouknutý. Při poklepu na napnutou břišní stěnu se ozývá dutý zvuk. Nejčastěji napravo od pupku, ale kolikrát i nalevo a v oblasti žaludku. Když mi bývalo nejhůř, tak jsem míval i křeče a bolela mě bránice z toho objemu plynu v břiše. Plyny samy moc odcházet nechtějí, ani simetikon moc nepomáhá. Od začátku jsem vyzkoušel různá probiotika, bez efektu. Zácpu občas řeším projímadlem či čípkem ( po vysazení laktózy a lepku toto už moc nebylo třeba, spíš teď to nafouknuti.)

Upřímně mám občas pocit frustrace, protože nevím kdo by mi už pomohl.

Napadá vás nějaké řešení, cesta?

Předem moc děkuji za rekci.

1. doplňující informace

Děkuji moc za váš pohled na věc. Určitě mi to pomůže se na můj problém dívat jinak. Rád bych se tedy pustil diagnostiky dráždivého tračníku. Kde se budu moci objednat na vámi zmíněná vyšetření? Mám totiž strach, že když s tím půjdu za svým gastroenterologem, tak se nic nepohne. A už vůbec nevím jestli mi s tím dokáže pomoci má obvodní lékařka. Mohla byste mi, prosím, ještě sdělit toto? A co se týče psychoterapie, ani s tím nemám problém a kdyby mi to mohlo pomoci, určitě bych do toho šel. Ještě jednou moc děkuji. S pozdravem Dominik Mráz

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Dominiku.
Děkujeme za Váš dotaz. Dle charakteru obtíží byste měl být v péči gastroenterologa. Je nutné zkontrolovat eradikaci H.pylori a zkontrolovat nález v tlustém střevě. Můžete se pokusit vypozorovat, které potraviny Vám nedělají dobře. Můžete vyzkoušet eliminační metodu a postupně potraviny vracet. Nebo můžete zkusit eliminovat mléčnou bílkovinu / nejméně měsíce/. Pokud gastroenterolog vyloučí organickou příčinu, tak je možné říci, že se jedná funkční onemocnění, tj. syndrom dráždivého tračníku. V tomto případě mohou doporučit pravidelné stravování po malých dávkách, zákaz kořeněného, smaženého, tučného. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Soukromá kardiologická ambulance Praha - Modřany

Milý pane Patriku,
ono asi s největší pravděpodobností půjde o dráždivý tračník, ale přece jenom mi tam nějaká vyšetření chybí a navíc nález na kolonoskopii byl - jak správně říkáte - dubiosní.
Pro to, abych si zodpovědně dovolila označit potíže za dráždivý tračník, bych měla mít vyšetřené i střevo tenké. Na tenké střevo jsou vyšetřovací metody - MR enterografie nebo CT enteroklýza.
Máte z histologie ze žaludku vyloučenou céliakii - ještě bych pro jistotu doplnila panel protilátek na céliakii (antigliadinové, proti endomysiu, proti tkáňové transglutamináze) a pak bych se bezlepkovou dietou netrápila.
Pokud jde o mlíko a mlíčné výrobky, tam bych doporučila vyzkoušet a jestli se potíže nelepší, pak bych se ani tímto omezením netrápila.
K nálezu Helikobaktera - tam to je asi tak, že kdo hledá, ten obvykle něco najde - když už se Helikobakter najde, tak se přeléčuje, často to napoprvé nevyjde. Osobně to nevidím moc ráda ta opakovaná podávání antibiotik. Potřetí už bych to opravdu nedělala. Je možné, že k infekci dochází z nějakého zdroje opakovaně - třeba domácí mazlíček, špatně tepelně upravené masové výrobky apod..
Vyšetření fekálního kalprotektinu ze stolice by mohlo být jistá informace, jestli v trávicí trubici někde nějaký zánětlivý problém je nebo není.
A teď k tomu psychosomatickému problému. Cítíte, že jste nafouklý,ale plyny příliš neodchází. On totiž ten pocit nafouknutí bývá dán zvýšeným napětím, spasmem trávicí trubice, která pak vnímá vlastně normální obsah plynů jako nadměrný. Mozek je velmi mocný orgán a dokáže naše stresy a strachy převést do všech možných podob. U Vás zacílil na zažívání, ale on takhle dokáže zacílit leckde - třeba do aparátu kardivaskulárního, různá bušení srdce - nebo třeba do pohybového aparátu - pak bolí záda, bolí hlava ... líčím to proto, abyste si lépe dovedl představit, že opravdu ty Vaše somatické potíže mohou mít svůj původ v psychice. Škála obtíží je opravdu dlouhá - u Vás by se mohlo jednat o takzvanou spastickou zácpu.
Gastroenterolog může pomoct třeba spasmolytiky cílenými na střevo - Duspatalin Retard 2xdenně, probiotika v kombinaci se simethiconem, ta účinnost obvykle není velká.
Já jsem vždycky pacientům nabízela psychoterapii, dávala jsem jim i doporučení, aby mohli jít na nějakou psychoterapeutickou kliniku takzvaně na pojišťovnu. Chce to samozřejmě odvahu si něco takového připustit a začít to řešit. Jste mladý a dráždivý tračník typicky v mladém věku začíná a provází obvykle celým životem, otravuje, ale neublíží. Není proto podle mého názoru na závadu zkusit psychoterapii, trochu poznat sám sebe a naučit se pracovat se svými potížemi.
Dr.J.Kovářová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Soukromá kardiologická ambulance Praha - Modřany

Pokud nechcete pokračovat u Vašeho gastroenterologa ani u jiného gastroenterologa cestou Vašeho praktického lékaře, předám Váš dotaz na naše sestřičky a ty Vám pomohou najít jiného specialistu.
Přeji Vám hodně zdraví.
dr.Kovářová

Související dotazy

Bolest břicha
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to může být,...
Bolest břicha
Dobrý den, včera hned po probuzení mě přepadla nevolnost,...
Bolesti břicha
Dobrý den, od ledna t.r. mám bolesti břicha - na pravé...
Bolesti břicha
Bolest břicha- dobrý den je mi 35 a asi před 2,5 měsíci...
Bolesti břicha
Dobry den trapi me bolest bricha ktera nekdy vystreluje...
Bolest břicha
Dobrý den, už déle než půl roku mě trápí silné bolesti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti břicha

Dobrý den Už od soboty mě bolí břicho v oblasti střev a mám pocit na zvracení....

Bolesti břicha

Dobrý den,mám uz 11měsicu bolesti břicha ,na nějakou dobu to prestane a pak...

Bolesti břicha


Bolesti břicha

Mám intervalové křeče,které mne ve 3ráno vzbudily,asi 5cm nad pupkem napravo,vzala...

Bolesti břicha

Dobrý den paní doktorko, obraím se na Vás s dotazem ohledněmého muže. Je mu...

Bolesti břicha

Dobry den, chtela jsem se vas zeptat mam uz 6 let krece do oblasti bricha ktere...

Bolesti břicha

Dobrý den, je mi 32 let. Už několik let mě trápí problém s trávením - z času...

Bolesti břicha

Dobrý den, můj muž má několikd ní bolesti - křece v oblasti celého břicha až...

Bolesti břicha

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti břicha. Již cca 3-4 měsíce mám bolesti...

Bolesti břicha

Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se touto cestou zeptat na následující: Dceři...

Bolesti břicha

Dobrý den je mi 16 let a asi před 6 dněma mě začalo bolet břicho v oblasti nadbříšku....

Bolesti břicha

dobrý den chtěla bych se zeptat,mám problémy se stolicí,mám bolestivou a občas...

Bolesti břicha

Dobrý den již měsíc a půl mám neustálé bolesti břicha Byl jsem s tím u doktora...

Bolesti břicha

Dobrý den, je mi 49 let, před dvěma lety jsem podstoupila operaci kýly, bohužel...

Bolesti břicha

Dobrý den, mám velké bolesti břicha. Před dvěma týdny jsem měla pohlavní styk...

Bolesti břicha

Dobry den, už ani nevím jak douho to trvá. Nafoukle tvrdé břicho po cely den....

Bolesti břicha

Dobrý den,bolí mě v pravém podžebri a u toho kručeni v břiše,mám vše vyšetřeno...

Bolesti břicha

Dobrý den, můj partner má časté bolesti břicha pod levými žebry. Bývá to když...

Bolesti břicha

Dobrý den, již rok a půl trpím chronickým bolestmi břicha a zad v oblasti ledvin....

Bolesti břicha

Dobrý den, zhruba půl roku mě bolí v jednom místě a to přesněji vlevo vedle...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolí mně Penis hodně

Bolí mně Penis hodně. Doplnění informací: bolí mne penis dlouhodobě byl jsem...

Pálení na čele

Pálení čela mezi očima už několik dny mne pálí čelo je to dost nepříjemné a...

Obava z koronaviru

Dobrý den, Jaký máte názor na průběh nemoci s lidmi, kteří mají asthma ? Asthma...

Červené svědivé fleky na kůží hýždí a zad

Dobry den, manzela trapi cervene suche fleky na hyzdich. Pred casem, kdyz mel...

Vysoký tlak krevní


Vysazování antidepresiva mirtazapínu

Dobrý den, rád bych se optal ohledně vysazování antidepresiva mirtazapinu,...

Možnost otěhotnění při užívání HAK


Cysty v ledvině

V roce 2009 mi bylo ultrazvukem a následným CT ledvin zjištěna vlevo ve středním...

Pupínek v tříslech

Dobrý večer, měla bych dotaz ohledně pupínku, který se nachází v tříslech, vypadá...

Těhotenství a cvičení

Dobrý večer, jsem v 25 týdnu těhotenství a trápí mě vysoký tep a bušení srdce....

Hlen ve stolici

Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy - nadymani, nepravidelna...

Zimnice


Tělísko Gynefix

Vážená pí doktorko, před měsícem jsem si nechala zavést tělísko Gynefix. Vše...

Bolesti zad, motání hlavy


Hleny v krku

Dobry den, jiz nekolik let me trapi caste bolesti v krku, obcasne taletkle uzliny...

Bolest zad, kostrče a konečníku

Dobrý den, už rok a půl se potýkám s problémem se kterým už nevím na koho se...

Chvění (Tiky) spodní části zadku

Zdravím, posledních pár měsíců mám menší, ale né zas tak hrozný problém. Když...

Skvrna na dásni

Dobrý den, včera večer jsem na spodní dásni u jedničky objevila malou načernalou...

Můžu být těhotná se psem?


Termín početí

Dobrý den, prosím o radu ohledně termínu početí. Porod proběhl 10.3.2018 ve...

Reklama