Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti břicha nejasného původu

Trávení Denisa 23.7.2020

Co vás trápí, jak dlouho problém trvá, berete nějaké léky, proběhlo již nějaké vyšetření, ...
Dobrý den, omlouvám se, že si dovolím ještě jeden dotaz, ale díky této poradně se věci aspoň nějak začaly řešit, takže jsem moc ráda a doufám, že mi ještě jednou pomůžete. Mám nějaké bolesti břicha, již jsem je tu popisovala dříve, tak se nechci rozepisovat znovu a nehraje to zde velkou roli. Nicméně, lékař mne pozval na kolonoskopii, já toto vyšetření podstoupit nechci a přála jsem si alternativní metody k tomuto vyšetření. Ptala jsem se zde na smysl tohoto vyšetření, paní doktorka mi odpověděla a vysvětlila, které nemoci a stavy lze kolonoskopií sledovat, něco jsem si také zjistila na internetu. Ovšem, u UC i CN jsou příznaky jako průjmy, teplota až horečka, krev ve stolici, hlen a hnis ve stolici, křeče - předpokládám však, že vytrvalé, opakované, silné, nadýmání. Nic z toho nepociťuji a nesleduji. Dále divertikly střeva - pochopila jsem, že pokud nedělají problémy, tak se neléčí, takže to je informace k ničemu, i kdyby se tam našly, u divertikulitidy opět teploty, krev, silné bolesti předpokládám znovu opakovaně a déle trvající, nechutenství, zvracení. Nic z toho opět nepociťuji. Mám zkrátka dojem, že žádný gastroenterolog se nepokusil přesněji zamyslet nad charakterem mých obtíží a kolonoskopii volí jako standardní postup, ta se provede, dost možná se nic nenajde a tím se mne jako pacienta zbaví a hotovo. Stejně mne pošle k jinému odborníkovi, protože až poté se bude přemýšlet, jaká jiná příčina to může být. Právě to by mě ale zajímalo, tedy jaká vyšetření nebo lékaře mohu zkusit, mimo kolonoskopii - lze přece vyloučit nejdříve i ty ostatní příčiny. Dále vím, že existuje možnost zjistit z krve a stolice okultní krvácení, kalprotektin, igE a igA protilátky, existuje i krevní test septin 9, také kapslová endoskopie, lze udělat UZ střev atd. Gastroenterologové odmítají jakoukoli diskuzi, již jsem hovořila se čtyřmi ambulancemi, kam jsem se snažila objednat a předeslala, že kolonoskopii nechci. V ten moment jsem odmítnuta a neobjednána (avšak objednávat se, abych se to samé dozvěděla osobně, je asi zbytečné). Nerozumím tomu, v čem je problém? V podstatě mi bylo naznačeno, že je levnější, rychlejší a jednodušší pro lékaře udělat kolonoskopii místo 5ti různých vyšetření, která nejsou tak jednoznačná a lékař by je musel společně nějak zhodnotit a pokud by výsledky nebyly dobré, stejně kolonoskopii provést, chápu. Ale nejsem přece povinna dělat lékaři radost pohodlnější prací, pokud s tím vyšetřením nesouhlasím, proč se nelze domluvit na ta ostatní vyšetření? S kolonoskopií bych souhlasila až v případě, že by potíže byly nesnesitelné, nebo výsledky ostatních vyšetření nedobré, ale nechci ji podstupovat jen z principu - kromě těch bolestí mi stran střev jinak vůbec nic není, trávím normálně, stolice má normální konzistenci, je pravidelná. Mám sice potíže s nevolností, ale ta se týká žaludku, ten mám vyšetřený a je v pořádku, pouze lékař nemohl nakonec zcela vyloučit reflux, ještě mám jít na vyšetření kvůli právě kvůli refluxu. Ta nevolnost od žaludku byla hodně výrazná pár týdnů zpět, zklidnila se do mírné trvající nevolnosti. Mám však nějaké problémy s hrtanem/hltanem/jícnem? ty mne otravují dost, jde o potíže s polykáním atd., je možné, že mi to žaludek dráždí, špatně se mi navíc kouše, tak polykám málo pokousaná sousta, což může též mít vliv, to se snažím zatím vyřešit marně - trvá to 1,5 roku, komplikuje mi to i dýchání, možná napoví ta vyšetření jícnu. Nicméně bolesti střev to nezpůsobuje. Bolesti břicha v oblasti střev se sice vážou k náplni střev a vyprazdňování, ale nejsou to křeče, jako při průjmu, je to vyloženě píchání a nic jiného. Takové píchání a bodání. Pak nárazově před stolicí cítím řezavou křeč v podbřišku, ale je to bolest jako natahování a trhání, řezání, ne bolest jako při průjmu. Ono se to těžko popisuje, ale neděje se to nikdy jindy, než výhradně těsně před odchodem stolice. To bodání je zase na několika místech, vlevo dole (dlouho - 1,5 roku, tím to začalo), vpravo dole, vpravo 5cm od pupku, nad pupkem, vpravo směrem k boku. Objevují se nová místa, kde to takto bodá, tam to bodá třeba půl dne, pak to přestane a pak o tom klidně týden nevím. Bodá zase jiné místo atd. Chápu, že to zní dost divně, ale je to tak a po pohovoru s psychologem a návštěvě psychiatra jsem si o to více jistá, že to není ani psychické. Zvracení nebo průjem ze stresu může být, bolest celého břicha, jasně, také, ale toto je tak specifické, že jsem si jistá, že za tímto nebude psychika. Zvláštní také je, že když si břicho zmáčknu v tom místě nahoře nad pupkem směrem dolů, prudce to zabodá vlevo dole, když si ho zmáčknu v tom místě 5cm vpravo od pupku, prudce to zaboda směrem do pravého boku. Když mi dělali UZ střev, ten dotek sondou tak strašně bolel, že jsem brečela a syčela od bolesti, uhýbala jsem, nedalo se to vydržet. Především když lékař tu sondu přiložil, jezdil s ní, tak v momentě, kdy to ztiské místo pustil, tak vystřelila strašná bolest a okamžitě bylo po ní. Toto stejné zažívám, když si o břicho opřu v jedno místě hranu notebooku, deštník, madlo kočárku atd. nebo si břicho stisknu a pustím. Horší je to ve stoje na ten dotek, v leže mohu na břicho sahat více. Ta bolest je ale natolik prudká, že si myslím, že kdyby to byla střeva, tak to musí bolet i samo o sobě a to nebolí, pouze to píchá. Stejné píchání cítím někdy i v konečníku uvnitř. Nejsem si jistá jestli jsou toto projevy UC, CN, nebo divertiklů, případně nádoru a co jiného ta kolonoskopie prokáže? Zúžení střev by asi taky nebolelo na 5ti různých místech. Já na tu kolonoskopii nechci prostě jít jen tak, že se to běžně dělá a podle mých příznaků je tedy podezření na jaké onemocnění, které se kolonoskopií může prokázat? Přijde mi zkrátka velmi nepravděpodobné, abych měla UC, CN, rakovinu, nebo divertikly, na dotek to tak moc bolelo a přitom jsem neměla ani náznak průjmu, nadýmání, teplotu, krev ve stolici, prostě nic. Ano, kdyby mi vyšly testy ze stolice nebo krve podezřele, kdyby se našla ve stolici nějaká krev, kalprotektin byl zvýšený, tak ano, pak chápu indikaci toho vyšetření v kombinací s bolestmi a půjdu na něj, ale takto prostě ne. Nemám možnost trvat na těch vyšetřeních? V případě, že dopadnou dobře a výsledky budou v pořádku, odmítnout kolonoskopii? Lékaři se se mnou pak nechtějí o ničem bavit a odmítají mi pomoci najít příčinu, ale pokud tedy uvážíme, že je možné, že by se na té kolonoskopii nic nenašlo, tak co dále? Neurologa již mám také, tam mi bylo řečeno, že mám nejspíš spasmy, ale paní doktorka si celkem nebyla ničím jistá, říkala, že příčinu bolestí od střev nedokáže vyloučit, že to možné je. Na dotek mne bolí i po obou stranách břicha a v zádech. Nelze tedy začít provedením testů ze stolice a z krve, od nich pak určit, zda je kolonoskopie nutná a zkusit jiné lékaře, čeho by se ty bolesti mohly ještě týkat? Paní doktorka mi tu zmínila vnitřní kýlu, ale to mi gastroenterolog řekl, že to ne, že to není časté. To je také dobrá odpověď. Dá se s těmi bolestmi žít, ale normální to není, příjemné také ne a ráda bych to vyřešila, jen prostě s ohledem na to, že se to projevuje bodáním na několika místech v břiše a řezáním v podbřišku výhradně před odchodem stolice, jinak mě většinu dne nic nebolí (řekněme každý den 3 - 4 hodiny mne bodá v některém z těch míst, nejčastěji vlevo dole a před odchodem stolice ty křeče také nejsou každý den, tak to přece nesedí na projevy UC a CN, divertikulitidy nevím? Nádory zhoubné lze zjistit z krve, nezhoubné že by se projevovaly bodáním na několik místech? Navíc nezhoubné nádory v tl.střevě, to je snad naprostá rarita, jestli to vůbec existuje. Nejsem lékař, ale nemohu se zbavit pocitu, že mi tu kolonoskopii chtějí udělat prostě jen proto, že je to takový standard a ještě mi ji neudělali, já na ni ale nepůjdu jen proto, že se to tak běžně dělá, když jediný důvod jsou bolesti, které zřejmě obrazu toho, co kolonoskopie umí zjistit, ani neodpovídají, nebo se mýlím? Promiňte mi tu délku textu, ale dokážete tu velmi dobře poradit a snažila jsem se to popsat co nejvíce. Děkuji za odpovědi na dotazy a vyjádření celkově k té situaci, kam jít a co podstoupit když kolonoskopii bez jiných vyšetření nechci, jaké jiné příčiny Vás napadají? Jak by se projevovala ta vnitřní kýla? Moc děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Deniso, děkuji Vám za doplnění Vašeho dotazu. Podle toho, jak jsme si psaly posledně soudím, že jste si věc nastudovala a chcete postupovat jinak, než Vám bylo doporučeno, Vaším gastroenterologem a zřejmě i na dalších třech pracovištích. Z toho je vidět, že Vám více lékařů navrhuje stejnou vyšetřovací metodu, k čemuž je pravděpodobně důvod ten, že se domnívají, že by to mohlo pomoci zjistit, co je u Vás za potíž. Kolonoskopie je skutečně zlatým standardem ve vyšetření. A ano, pokud by se na těch vyšetřeních, která lze podstoupit místo toho, něco našlo, pak na kolonoskopii stejně dojde. Nejde o to, že si někdo chce na Váš úkor dělat práci pohodlnější. Prostě máte potíže, které zahrnují dlouhodobé bolesti břicha, které se nelepší, příčina se zatím neodhalila a tak toto se nabízí jako vyšetření, které se v takových případech běžně provádí. Základ je, že se u ní mohou odebírat vzorky. Ano, máte pravdu, že u akutního vzplanutí potíží jako je Crohnova nemoc, zánět divertiklů nebo ulcerosní kolitida jsou vyšší teploty, průjmy nebo jiné trávicí potíže, ale můžete mít tyto stavy v relativně klidném stadiu a mít jen drobné změny, což by se odhalilo právě prohlédnutím střev a odběrem vzorku tkáně. Na nádorové nemoci bych ve Vašem věku a při Vašich potížích nemyslela, ale také Vám je pomůže vyloučit. Ne vše se bohužel dá zjistit z krve, ale myslím, že to u Vás problém nebude. Takže pokud kolonoskopii z nějakého důvodu odmítáte (mohu Vás ujistit, že je to bezpečné vyšetření, dali by Vám lék na zklidnění a nejčastější potíž po vyšetření je pobolívání), pak lze udělat vyšetření kalprotektinu z krve (na záněty ve střevě), udělat kapslovou endoskopii, kdy se sice nedají odebírat vzorky, ale je do střeva alespoň vidět, také je možné udělat vyšetření CT s kontrastní látkou. Dále byste měla mít vyšetření na celiakii, laktózovou intoleranci, alergie na potraviny. Z pracovišť, které znám, dělají kapslovou endoskopii v IKEMu v Praze, ale nebudou jediní. Dále doporučuji dovyšetřit znovu jícen, tedy kontrolní gastroskopii, jak je v plánu, případně jícnovou manometrii a pH metrii, kde se ukáže, zda máte nebo nemáte reflux, a podle toho pak léčit. K Vaší bolesti - bolest kterou popisujete, je nápadně podobná ložisku místního zánětu a dráždění v daném místě. Bolest popisujete jako velmi silnou až krutou, to znamená, že bez potíží nejste a tato bolest, která je velká, je indikací k vyšetření. Může to být skutečně dané více problémy a bez toho, aniž by se ve vyšetřování pokročilo, Vám nikdo nevymyslí, co to dělá, protože možností je dost od ložisek zánětů, přes cysty na vaječnících, endometriózu, nějakou vnitřní kýlu (ano, není to časté, je to jen možné, může to bolet, a Vy se ptáte, co možné je), srůsty po zánětu, poruchu prokrvení, svalové spasmy apod. Je dobře, že jste byla i na neurologii. Nevím, zda jste již byla na gynekologii. Pokud ne, prosím zajděte tam. Požádám naše sestřičky, aby Vás zkusily objednat na vyšetření někam, kde dělají kapslovou endoskopii, kde by vyšetřili kalprotektin z krve a udělali Vám CT enteroklýzu na vyšetření případných zúžení, srůstů, ložisek, poruchy prokrvení. Nebo zkuste sama kontaktovat gastroenterologii v IKEM. Další se dozvíte po vyšetření. Držím Vám palce a jsem s pozdravem.

Související dotazy

Bolest břicha nejasného původu
Dobrý den, Přítelkyni v poslední době trápí bolest...
Bolest nejasného původu
Dobrý den, od minulého října trpím na bolest v pravém...
Bolesti břicha nejasného původu
Dobrý den, Delší dobu me trápí tupe bolesti v oblasti...
Bolest zad nejasného původu
Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te...
Bolest břicha
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to může být,...
Bolesti svalů nejasného původu
Pěkný den, mám již asi půl roku svalovou únavu a bolest...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti břicha na levé straně

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na moji maminku, kterou už několik roků trápí...

Bolesti břicha na levé straně

Dobrý den. Mam otázku týkající se bolesti na levé straně břicha, asi tak 1cm...

Bolesti břicha na pravé straně

Dobrý den, už si nevím rady se svým manželem(36let). Bolí ho na pravé straně...

Bolesti břicha na pravé straně

Dobrý den pane doktore, již delší dobu mám problémy s bolestí břicha na pravé...

Bolesti břicha nad jizvou

Dobry den, jsem 3mesice po císařském řezu, kontrola po 6ti neděli proběhla dobře,...

Bolesti břicha nad pupíkem

Dobrý den.Již delší dobu mám bolesti břicha nad pupíkem,takový tlak a je mi...

Bolesti břicha nad pupkem

Dobrý den, je mi 53 let. Před 2 roky se mi objevily bolesti břicha na pupkem....

Bolesti břicha nejasné příčiny

Dobrý den, pár měsíců mě trápí bolest / nadýmání břicha. Není to k nevydržení,...

Bolesti břicha nejasné příčiny

Dobrý den, v lednu jsem prodělala pasový opar, léčený tabl. Herpesin, náhle...

Bolesti břicha nejasného původu

Dobrý den, Delší dobu me trápí tupe bolesti v oblasti slinivky nebo jater...

Bolesti břicha nespecifické

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mám 169 cm/76 kg. Několik dní mě pobolívá...

Bolesti břicha od páteře

Dobrý den, již delší dobu mě trápí velmi silné bolesti břicha, jakoby od pravé...

Bolesti břicha od vysazení antikoncepce

Dobrý den, po vysazení antikoncepce mám hrozné bolesti v podbřišku. Může to...

Bolesti břicha od zad?

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně mých bolestí zad. Začaly mě bolet již...

Bolesti břicha okolo pupiku bez příčin.

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na tento problém. Můj čtyřeltý syn, už bezmála...

Bolesti břicha okolo pupku

Dobrý den. Poslední asi dva, nebo tři měsíce mě bolí břicho okolo pupku. Při...

Bolesti břicha okolo pupku - dodatek

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svůj problém s břichem. Dnes, náhle, když...

Bolesti břicha po císařském řezu

Dobrý den, dnes jsem 14 dnů po císařském řezu a následné kyretáži (provedena...

Bolesti břicha po CT

CT Vyšetření - Dobrý den, dne 31.5. jsem podstoupila CT vyšetření, na které...

Bolesti břicha po hernioplastice

Dobrý den,jsem 2 měsíce po rozsáhlé hernioplastice s následnou dermolipectomii.Kýla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vytržený zub


Neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit plnosti a neustaly pocit na zvracení

Dobrý den, již měsíc mě trápí neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit...

Intoxikace

Dobrý den, dovoluji si na Vás obrátit s následujícím problémem ke konzultaci Žijeme...

Stav po fundoplikaci jícnu

Dobrý den!Nevím jak začít.Před půl rokem jsem zjistila že mám refluxní chorobu...

Vřídky v ochlupení kolem genitálií

Dobrý den, příteli se poslední dobou často dělají vřídky v ochlupení kolem genitálií....

Nález na jazyku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně podezřelostí na mém rtu a jazyku....

Bolesti hýždí

Dobrý den! CCa 2 měsíce mě trápí ischias /zánět sedacího nervu/ na levé straně...

Milurit

Dobrý den, v roce 2011 jsem prodělal dnovy záchvat. Lékař mi předepsal milurit....

Zvětšená uzlina a kožní absces

Dobrý večer, je mi 21 let a tak od 15ti jsem si našla zvětšenou uzlinu v pravém...

Kousnutí pavoukem

Dobrý den, včera k večeru mě kousl malej pavouk do zátylku. Okolo 23:00 hodiny...

Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba

Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň se léčím roztroušenou...

Krvácení po císařském řezu

Dobrý večer. Jsem po císařským řezu 28dní a už tolik nekrvácím. Spíše ze mně...

Flek s bílým okrajem

Dobrý den, před vcerejskem se mi na noze objevil červený flek s bílým okrajem...

Kouření cigaret a kašel

Dobrý den, minulý týden jsem poprvé ve svém životě vyzkoušela kouření cigaret...

Naražený nebo zlomený prst


Bolest v krku


Krvácení z nosu


Zadržování ejakulace vlastní vůlí

Je zadržování ejakulace vlastní vůlí nějak škodlivé? Chtěl bych se naučit vlastní...

Výrůstek v ústí močové trubice

Dobrý den, cca mesic zpet se mi objevilo toto u vyústění močové trubice na...

Zácpa

V březnu t.r.,po potížích s vyprazdňováním, jsem byl na kolonoskopii./po čtyřech...

Reklama