Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Bolesti horných a dolných končatín

Marek . 24.6.2014 redakce uLékaře

Dobrý deň, píšem do expresnej poradne nie pre to aby som mal čo najskôr odpoveď, ide mi skôr o zdôraznenie môjho dotazu. Rád si na odpoveď počkám tak dlho ako bude potreba. Moje problémy sa začali pred cca tromi rokmi. Pomerne aktívne som chodil do posilňovne (4-5x týždenne) na čo ma pri a hlavne po záťaži začali bolieť predlaktia a oboch rukách. Následne som bol nútený skončiť so cvičením. Bol som na elektroliečbe, ktorá celý problém len zhoršila. Po cca troch mesiacoch mi na neurológii na EMG diagnostikovali spomalené nervové vedenie v lakťovom nerve, s tým ale, že ma ďalej poslali na ortopédiu. Následne som v noci spával s neoprénovými bandážami (ktoré mali zamedziť spánku s ohnutými lakťami) a jedol vitamíny radu B millgama. Žiadne z zmeny na mojom stave som nepozoroval, predlaktia ma sporadicky boleli aj v kľudovom režime, akákoľvek aj drobná námaha to prudko zhoršovala. Pri ďalšom kontrolnom vyšetrení na neurológii mi bolo povedané, že sa jedná o preťaženie s počítača a že sa mu mám vyhýbať. Čo pre nebolo vtedy realizovateľné (o cca rok a pol neskôr si vyhradil čas, kde som 6 týždňov nesadol za počítač, žiadne zlepšenie sa nedostavilo). Neskôr mi pri krvných testoch našli pozitívny nález na borélie. Preliečenie ATB, Doxy 3 týždne 2x 100mg, 4 týždne 2x200mg, prvý test po dvoch mesiacoch od dobratia pozitívny, po ďalšom mesiaci negatívny, za celý čas žiadna zmena čo sa týka bolestí. Postupom času sa bolesti začali objavovať aj v oblasti nad lakťom a aj v oblasti zápästí resp. občasné vystreľovanie do prstov, na oboch rukách zhruba symetricky ale zriedkavo naraz. Bol som znova na neurológii, EMG bolo negatívne. Následne som ešte vyskúšal rehabilitácie ultrazvukom, akupunktúru, masáže rúk, všetko bez citeľného zlepšenia. Zásadná zmena nastala pred cca troma mesiacmi, keď ma z ortopédie poslali na rehabilitácie krčnej chrbtice (pred tým 2x rengen negatívny). Absolvoval som individuálne cvičenie + ultrazvuk na krčnú chrbticu. Cviky, ktoré mi boli doporučené na individuálnych cvičeniach som poctivo cvičil doma 3x denne. Zároveň som na doručenie bol behať no celkom ma trápili kolená tak som s tým prestal. Dokopy som bol cca 6x. Ešte pred skončením ultrazvukov ma začali trochu pobolievať nohy, najprv to začalo neurčitým pocitom v oblasti bederného kĺbu, neskôr náhodné bolesti v náhodných častiach končatín. V oboch symetricky, zväčša ale nie naraz v oboch, tj veľmi podobný priebeh ako v rukách. Na ortopédii mi bol doporučený prípravok ProfiChondro Fyto-Enzym (užívam ho cca necelý mesiac) a cvičiť cviky http://www.lhrazdira.eu/cviceni - tie som cvičil už pred tým cca dva týždne, začal som hneď ako ma začali bolieť nohy. Praktický lekár mi spravil opäť krvné testy na also, reumat. faktory a boreliózu (len jeden test, neviem či elisa alebo WB, a len IgM), všetko negatívne a opäť ma poslal na ortopédiu. Celý stav sa kontinuálne zhoršuje, cez deň mávam bolesti v sede, pri chôdzi, pri zaspávaním aj hneď po zobudení. Keď už zaspím tak spím relatívne dobre. Občas, ale zatiaľ len málo, ma bolia aj ramená a krčná chrbtica resp. pocit vystreľovania z krčnej chrbtice smerom k ramenám alebo smerom k hlave. Každopádne oproti iným príznakom je to málo časté. Ešte občas cítim menej citlivé posledné dva prsty na rukách. Bol som aj 3x na klasickej masáži, bez efektu, resp. po tej poslednej mi bolesť vystreľovala do jedného stehna nonstop tri dni. Podľa masérov mám pomerne stuhnutú krčnú chrbticu a oblasť okolo lopatiek. Niektoré dni je to trochu možno lepšie ale obecne sa to stále kontinuálne citeľne zhoršuje. Rozdiely pozorujem hlavne na cvičení ktoré robím každý deň, na začiatku som nemal problémy v priebehu, teraz mám niekedy značný problém prísť do konca. Nemám nadváhu, nefajčím, alkohol len zriedka. V pred tým ako ma začali bolieť aj nohy som sa snažil každý deň aspoň hodinu stráviť chôdzou a tým kompenzovať sedavé zamestnanie. K cvikom ktoré som dostal doporučené na ortopédii ešte robím cviky krčnú chrbticu – zatiaľ bez efektu. Okrem už spomínaného chondro fyto enzym, beriem ešte colafit, horčík a občas vápnik. Za každú radu budem veľmi vďačný.

Odpovídá:

MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Dobrý den, pozoruji, že se Vám potíže rozrůstají. Jste mladý, své obtíže by jste měl postupně zvládnout. Pokusím se Vám poradit a vezmu to od začátku. Co se týče bolestí předloktí, podle popisu se jedná pravděpodobně o přetížení úponů svalů v oblasti lokte, možná tzv. golfový loket je-li to na vnitřní straně pod brňavkou. Příčinou mohli být chybné pohyby při posilování a také práci na PC pokud si předloktí opíráte o hranu stolu. Nejasný je nález na EMG, jednou pozitivní a jedniou negativní, ale vzhledem k brnění prstů je pravděpodobné i mírné poškození loketního nervu. Na bolesti svalů a šlach se používá UZ, laser nebo rázová vlna, někdy pomohou ortézy pevné, jindy stačí jen epicondylární páska (lze koupit v ortoped.pomůkách) a samozřejmě je nezbytné cvičení. Stran loketního nervu bych doporučila ještě jednou EMG s odstupem minim. 3měsíce od předchozího. Vždy je dobré, aby je prováděl stejný lékař. Dále bych doporučila diagnostický UZ na oblast lokte, aby zjistil, není-li nerv oteklý nebo jestli jej neutlačují okolní šlachy. Léčbou by v tomto případě bylo operační vyčištění. Infekce boreliosy s potížemi mohla ale i nemusela souviset. ATB terapii jste měl poměrně dlouhou stejným preparátem, někdy se vyplatí spíše ATB změnit, pokud první nezabírá. Při kontrolních testech stačí zkontrolovat IgM, tento marker odráží akutní infekci, je-li negativní, byla úspěšně zaléčena. Marker IgG je známkou již proběhlé infekce a zůstává hodně dlouho pozitivní, dle něj se ATB nepodávají. Citlivější je test WB, pokud byla provedena při kontrole jen ELISA, doporučuji doplnit i WB. Rozšíření bolestí nad loket apod. bude pravděpodobně v rámci zřetězení. Trvá-li problém dlouho může se podél svalů a kloubů bolest přenášet i na jiná místa. A ted´k zádům. Nevím, jestli jste měl Rtg, nevšimla jsem si zmínky o něm. Pokud nebylo provedeno doporučuji doplnit. Jestli, mají Vaše potíže organický podklad nebo jde jen o funkční záležitost podle popisu nepoznám, to bych Vás musela vidět. Píšete o bolestech měnících lokalitu, to by spíše nasvědčovalo funkčním potížím. Organicky podmíněné potíže mívají spíše stejný charkater a nestěhují se. Funkční potíže znamená,že jsou způsobeny špatným pohybovým stereotypem. Například, když po delší pauze začnete opět sportovat, třeba běhat a při běhu nejste napřímený, ale spíše prohnutý v zádech nebo nahrbený, pak Vás záda začnou bolet. Nebo při delším sezení u pC mají lidé tendenci předsouvat hlavu vpřed, natahovat k obrazovce krk a z toho často bolí krční páteř a střílí i do ramen. A tak bych mohla pokračovat. Musím zmínit, že při dlouhodobých bolestech hraje i velkou roli psychika. Bolesti nemusí být ani nijak intenzivní, ale jsou-li často, otravují člověka a pokud se přidá další problém, jedinec se s ním jetě hůře srovnává než s prvním a díky psychice pak mírné bolesti narůstají do obrovských rozměrů a rozšiřují se. Souhrnem, abychom vyloučili organický podklad doporučuji kontrolní EMG loketního nervu, diagnostický UZ loktů v oblasti loketního nervu (okolo brňavky), zjistit si byl-li u boreliosy proveden test WB. Pokud nebyly provedeny, doplnit RTG bolestivých oblastí páteře. Vaše potíže se nejeví revmaticky, na druhou stranu k vyloučení revmatického onemocnění ASLO a RF nestačí, lze provést i další krevní testy. O tom se však poraďte se svým lékařem, je-li to nezbytné. Bude-li vše negativní soustředila bych se poté na léčbu, kterou je intenzivní rehabilitace to jest hlavně cvičení. A zvážila bych i psychoterapii nebo máte-li poblíž psychosomatickou ambulanci zabývající se propojením problémů těla a psyché. Na rehabilitaci s Vámi mohou probrat i stereotypy sezení a pohybové při portu, školu zad , ergonomii pracoviště apod.

Související dotazy

Bolesti horných končatín
Dobry den, chcel by som sa spytat ohladne bodavych...
Zlatý stafylokok
Dobrý deň, Prosím Vás o radu. Som pred 50-kou.Už niekoľko...
Úbytek svalové hmoty
Dobrý deň.Ak by som mohla chcem sa spýtať,čo by sa...
Brnenie končatín pri roztrúsenej skleróze
Dobrý deň, asi pred 3 mesiacmi mi diagnostikovali...
Tvorba modrin a bolest tela
Dobry den, posledne 3 tyzdne sa mi zacali bezdovodne...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti hlavy&návaly horky

Dobry den, chtela jsem se zeptat,je mi 24let,žádnými nemocemi netrpím,kromě...

Bolesti hlubokých břišních svalů

Dobrý den, už cca 3 a půl měsíce mám bolesti břicha (bodavá bolest). Intenzivně...

Bolesti holeně

Dobry den, nedavno jsem zacala pravidle behat - 3x tydne, ale jen kratke trate...

Bolesti holeně

Dobrý den, jsem sportovní tanečnice a nedávno se mi přihodil zánět okostice...

Bolesti holení

Dobrý den,chci se zeptat mám šílené bolesti holení,po fotbale nemohu kolikrát...

Bolesti holení

Moje maminka (85 let) již dlouho trpí velkými bolestmi holení. Dotazy u lékaře...

Bolesti holení kosti, necitlivost

Dobrý den, asi před 2 týdny jsem měl bolesti v bederní oblasti ihned na druhý...

Bolesti holení kosti, necitlivost

Dobrý večer ještě jednou, chtěl bych doplnit to, že původní zpráva byla z rtg.vyšetření...

Bolesti holení kosti, necitlivost

Dobrý den, mám po vyšetření a nález rtg. osteochondrosis intervertebralis L5/S1,...

Bolesti holenních kostí

Dobry den,pane doktore moje matka 65 let ma silne bolesti holennich kosti tento...

Bolesti horných končatín

Dobry den, chcel by som sa spytat ohladne bodavych bolesti v oblasti hornych...

Bolesti hráze po porodu

Dobrý den, jsem 9 den po porodu. Pri porodu me museli nastrihnout a to docela...

Bolesti hrdla nejasné etiologie

Dobrý den, mam už asi rok a pul pořád dokola opakujicí se problémy... a to je...

Bolesti hrtanu zepředu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již 2 měsíce mě trápí nepříjemný pocit na krku...

Bolesti hrubni pateře+pod levou lopatku

Dobry večer mam na vas prozbu už se trapim deset let s pateři jenom same rehabilitace...

Bolesti hrude krku hlavy

Dobry den moj doktor mi nevie povedat coho sa tykaju niektore hodnoty v krvnom...

Bolesti hrudi...možná je to i z psychiky

Dobrý den, byl jsem u lékaře a stěžoval jsem si na bolesti v levé části hrudi,...

Bolesti hrudní a bederní páteře

Dobry den uz 18 let se lecim s hrudni a bederni pateri brala sem tralgit ,surgam...

Bolesti hrudní a krční páteře

Popis rentgenu TH páteře Th p. Kyfoza plochá, lehká esovitá skolioza v horní...

Bolesti hrudní kosti, boule v nadbřišku

Dobrý den, už asi dva týdny mě v leže boli hrudní kost, většinou až k ránu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Magnetická rezonance nález

Dobrý den, prosím Vás o informaci. Matka dostala na magnetické rezonanci tento...

Bolest ledvin rano


Průjem

Dobrý den, byl mi zjištěn deficit laktázy a i přes dodržování diety mám stále...

Výtok z pochvy


Bolest v krku

Zdravim,tuto zimu jsem měl již asi po 7x silnou bolest v krku,u doktorky jsem...

Vyrážka

Dobry den, příteli se na obličeji objevili mokvajici Puchyrky i ve vlasech .dale...

Bolest zad a bušení srdce

Dobrý den,měl bych pár dotazů. Cca před 4 lety jsem začal užívat léky na vysoký...

Výrustky na pochvě


Pálení chodidel


Vrzání v koleni

Dobrý večer, před pěti měsíci jsem si při volejballu natáhl křížový vaz v...

Nahla bolest na levém prsu

Dobrý den paní doktorko, Ve středu když jsem přišel z práce tak jsem si dal...

Tachykardie


Píchání v levém koleni

Dobrý den, při dřepech, ale i v běhu mě vždy píchne v levém koleni a pak nemůžu...

Pálení a svědění zevní části genitálu

Dobrý den. Mám takový intimní problém trvající asi 2 týdny. Začalo to svěděním...

Dirka v srdci

Dobrý den dnes jsem byla na ECHO srdce.Zjistili mi tam že mám dirku v srdci.Lékařka...

Tmavě hnědá moč

Dobrý den! Týká se to mé mamky (61 let). Má už asi 4 týdny tmavě hnědou moč!...

Bolest zad a hrudní kosti

Prudká bolest kosti mezi prsy - která přechází do zad, mám pocit, že mám poškozený...

Vypadávání vlasů

Přeji hezký den.Jsem po op.prsu pro dg ca.Užívám Anaprex tbl z onkol.a Warfarin...

Vyrážka

Dobrý den již několik let užívám antidepresiva Zoloft vyskytl se problém s výrobcem...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×