Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolestivé uzliny

Hematologie David 1.8.2021

Dobrý den,
již přibližně 3 měsíce řeším zdravotní problémy, nevím co vše je důležité a jak spolu souvisí tak to vezmu od začátku.
Ve spaní jsem si strhnul část kožního výrustku (zbytek další den upadl sám) v pravém podpaží, pár dní poté jsem měl pocit horečky (teploměr jsem ještě neměl proto píši pocit),
hodně jsem se potil, dýchalo se mi jako bych měl na hrudníku kámen, byl jsem bez energie a pouze ležel + divný tlak/pocit cizího tělesa v podaží.
V možnostech byl i covid ale PCR test který jsem musel mít kvůli práci byl negativní. Donutilo mě to zajít za praktickým lékařem
který mě poslal na RTG plic a podpaží + základní vyšetření krve (včetně ALT, AST, CRP) a moči, vše bylo v pořádku.
Přestal jsem tedy řešit a doufal že se vše časem srovná. Přibližně za dva týdny se z místa pocitu cizího tělesa v podpaží začalo šířit pálení
kůže od podpaží směrem ke krku a píchání/tlak v pravém prsním svalu. Myslel jsem si že po stržení výrustku se mi spustil v těle zánět a cizí
těleso které cítím jsou zvětšené uzliny. Po doktorech skoro vůbec nechodím protože mám pocit že otravuji natož v době covidu ale intenzivní pálení
mě donutilo opět vyrazit. Byl jsem poslán na SONO podpaží a krku + kontrola CRP, opět vše v pořádku. Opět jsem odešel bez odpovědi s důvěrou
že to nic není. Opět přibližně za dva týdny se pálení a bolest začalo šířit krkem i na levou polovinu krku (do té doby veškeré problémy byly na pravé polovině těla).
Vyrazil jsem do třetice za praktickou lékařkou a byl poslán na ORL - proveden výtěr krku který byl v pořádku ale už byly nahmatány uzliny tak jsem byl
poslán opět na sono na které jsem čekal další dva týdny (zpráva přiložena). Diagnoza pharyngitis + lymfadenopatie krku a dostal jsem antibiotika která
jsem dobral ještě před sonografickým vyšetřením. Po donesení zprávy ze SONA na ORL bylo řečeno ať přijdu na kontrolu za dva týdny.
Mám pocit že uzliny nebolí ale i po cca měsicí co jsem dobral antibiotika stále nemizí, cítím je jako tlak na krku (hlavně podél kývačů a pod dolní čelistí).
Celý krk je napnutý (přitom kůže je volná) ale i při menším pohybu do stran něco v krku napínám a tahání/tlak cítím až za klíční kostí, také mám pocit
tuhnutí krku po stranách. Podobné je to i při polknutí.
Během čekání na kontrolu na ORL mě několik dní bolelo břicho a poté začalo i pravé stehno. Myslel jsem si že to je sval a během promasírování jsem narazil
na jednu kuličku (do 1 centimetru) od které bolest vystřelovala do okolí. Řekl jsem si že to bude také uzlina tak jsem na ní více nesahal a další nehledal.
Občas se večer více potím ale nejvyšší teplotu kterou jsem naměřil je pouze 37.0, občas bolest hlavy, únava a celkově nejsem "ve své kůži". Nechutenstvím ani
hubnutím netrpím, spíše naopak se mi povedlo přibrat za rok a půl ze své stabilní váhy cca 15kg.
V období školky a základní školy jsem byl léčen s atopickým ekzémem tak mě napadlo jestli problém (spojený s přibráním a pocitu mírného zvětšení, někdy mám pocit že v ní také píchá)
nemůže být autoimunitní zánět štítné žlázy
(TSH, T3 ani T4 nebyly součástí testů u praktické lékařky). Druhá věc kterou jsem řešil před 8 lety byly nejspíše kondylomata které přibližně po půl roce zmizeli sami bez léčení
tak jestli není možná nějaká nepěkná věc spojená s HPV.
Je mi 27 let, 80kg, nekouřím ani nepiji, žádné léky neberu.
Problémy už trvají opravdu dlouho bez nějakého zlepšení, pouze jsem přeposílán z jednoho místa na druhé s dlouhým čekáním.
Nepatřím mezi lidi kteří při bouli na krku hned myslí na lymfom ale po několik měsících řešení už mám opravdu obavu jestli se něco nenechalo "rozjet".
Potřeboval bych poradit co mám nyní dělat, co by to mohlo být a pokud je to možné i uklidnit že se nejspíše nejedná o něco život ohrožujícího.
Tělo a věci o něm zkoumám od doby co mám internet, podle toho jsem také zvolil studijní obor ve zdravotnictví - píši protože nechci působit jako vystresovaný googlista.
Přiložil jsem aktuální fotku dutiny ústní kvůli diagnoze faryngitidy (v té době ještě boláky které jsou na fotce nebyly, pouze zarudnutí).

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Davide! Děkujeme za Váš dotaz. Dle průběhu Vašich potíží se přikláním k názoru, že bolestivé a zvětšené uzliny v oblasti krku jsou způsobeny prodělaným zánětem v oblasti horních cest dýchacích, jak je popsáno i dle přiložených lékařských zpráv. Zmenšení a zklidnění lymfatických uzlin může nějakou dobu trvat a uzliny pár týdnů mohou být i citlivější. Co se týká bolestivosti v oblasti břicha a stehen, tak zde bych se obrátila na Vašeho praktického lékaře který Vás může celkově vyšetřit a provést příslušné krevní odběry k odhalení příčiny potíží. Praktický lékař Vás může odeslat i ultrazvuku této oblasti. Osobně si také myslím, že by dle Vašich příznaků jednalo o onemocnění lymfomem. Každopádně Váš dotaz bude odeslán i našemu specialistovi který se Vám také co nevidět ozve. Přeji, ať se vše brzy vyřeší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, pane Davide,

chápu, že jsou pro Vás tyto dlouhodobější potíže obtěžující, zvláště když příčina není jasná. Ani já Vám bohužel nebudu schopná takto na dálku zásadně pomoci. Je možné, že se jedná o souhru několika navzájem nesouvisejících potíží - zprvu podráždění po strhnutí kožního výrustku, dále faryngitida a s ní přetrvávájící zvětšení uzlin (u mladších lidí mohou přetrvávat poměrně dlouho). Bolesti břicha mohou být způsobeny i užívanými antibiotiky. Zároveň je třeba vyloučit i přítomnost refluxu - ten by mohl vysvětlovat i podráždění v oblasti krku, pocity pálení. Co se týče zmiňovaného lymfomu, na ten bych v prvé řadě asi nemyslela - uzliny jsou spíše menší a dle UZ reaktivního vzhledu. Pouze pokud by nemizely, jejich počet se zvětšoval, či velikostně přesáhly 1.5-2 cm, tak bych doplnila kontrolní ultrazvuk (ideálně s kontrastem).
Jinak bych doporučila doplnit Vámi zmiňované odběry a štítnou žlázu a určitě doplnit gastroskopii. Pokud by se příčina neobjevila, lze doplnit ještě neurologické vyšetření - vyloučit, zda se např.nejedná o potíže s krční páteří. Svou roli může hrát i psychika, která může výrazně zhoršovat/ přispívat k Vaším pocitům - bolesti hlavy, únava apod.
Doporučuji se domluvit na dalším postupu s Vaší praktickou lékařkou, která by Vás případně odeslala na další vyšetření (gastroskopie, neurologie,..)
Přeji Vám brzké zlepšení stavu, s pozdravem, MH

Související dotazy

Bolestivé uzliny
Dobrý den, už měsíc mi různě natékají bolestivé uzliny....
Zvětšené bolestivé uzliny
Dobrý den mám nateklé asi uzliny od levého varlete...
Uzliny
Dobry den, rada bych se zeptala na normalni velikost...
Vřed v oblasti jazyka
Dobrý den, uz druhy den mam vzadu na jazyku nějaký...
Uzliny v třísle
Dobrý den, zhruba před týdnem jsem měla zvýšenou aktivitu...
Zvětšené bolestivé LU
Dneska jsem si byla pichnout piercing do jazyka a celkem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolestivé tříselné uzliny

17tiletý syn má při námaze nebo při mírném zvýšení teploty zduřelé a na pohmat...

Bolestivé tříslo

Dobrý den, mám při fotbale problém s třísly (jen levá noha). Cca před 2 měsíci...

Bolestivé tříslo

Při chůzi mi omezuje chůzi bolestivý pocit v třísle na pravé straně. Přiložím-li...

Bolestivé tříslo vpravo

Dobry den, Uz treti den me boli v oblasti bricha. Myslel jsem neco spatneho...

Bolestivé ucho

Dobrý den. Přibližně před třemi dny mě začalo bolet ucho. Jen při dotyku či...

Bolestivé ústí moč. trubice

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, poslední dobou mám problém bolestivé ústí moč....

Bolestivé ústí močové trubice

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor specialisty: Před cca třemi...

Bolestivé ústí močové trubice, potíže při sexuálním styku

Dobrý den, Dlouhodobě mám bolestivé ústí močové trubice, což vzniká při...

Bolestivé útvary v břiše

Dobrý den, je mi 16 let a cca před 3 měsíci jsem si nahmatala na levé straně...

Bolestivé uzliny

Dobrý den, už měsíc mi různě natékají bolestivé uzliny. Nejdříve se mi objevila...

Bolestivé uzliny

Dobrý den, cca před měsícem a půl se mi bolestivě zvětšily mízní uzliny v tříslech,...

Bolestivé uzliny

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, jak dalece jsou citlivé uzliny v podpaží....

Bolestive uzliny

Dobry den, Jsem velmi unavena a za posledni mesic sleduji dve zmeny: bolestiva,...

Bolestivé uzliny na krku

Dobrý den, Před 3 týdny se mi přes noc udělala uzlina za krkem na pravé straně....

Bolestivé uzliny pod čelistí po vytrhnutí osmiček

Po vytrhnutí dvou osmiček, na dolní levé i pravé straně, se mi udělaly bouličky...

Bolestivé uzliny v břiše

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už několikátý měsíc mám velmi citlivé takové...

Bolestive uzliny v levem trisle

Dobry den,asi pred dvouma mesicema me zaclo silene bolet bricho na leve strane...

Bolestive uzliny v levem trisle,bolest kycle,panve a stehna

Dobry vecer,pred dvema mesici jsem mela bolesti bricha sla jsem k lekari a ten...

Bolestivé uzliny, bolest hlavy, únava, točení hlavy

Dobry den.pred 3tydny jsem si nahmatala uzliny nas klicni kosti bolave.prvni...

Bolestivé uzly na krku

Dobrý den, před 2 dny se mi udělala bolestivá podkožní bulka ze zadní strany...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Gynekomastie po anabolických steroidech

Dobrý den, užival jsem trenbolone bez antiestrogenu a nyni po 5ti měsícich mám...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Výhřez konečníku u dítěte

Dobry den, dvoulety syn mel vyhrez konecniku, ktery vylezal svevolne zhruba...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Spánková apnoe

Dobrý den.Léčím se s plicní fibrosou při sarkoidoze.Často trpím dušností a kašlem...

Pálení kůže, nepříjemný pocit pod kůží

Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři...

Postižení nehtu

Dobrý den, už delší dobu se mi na nehtu levého palce ruky objevují tyto asi...

Vlnění před očima


Bolest v podbřišku


Vodnaté svědivé pupínky na nohou

Už třetí den mám vodnaté pupínky na nohou, svědí ale přes den jen zřídka. Jsem...

Puchýřky na chodidlech

Dobrý den mám na jednom chodidle už delší dobu puchýřky, podlité hnisem, které...

Arytmie a nasazení rytmonormu

Dobrý den,beru na tlak loristu 25,betaloc zok 50 a ještě jsem brala xalerto...

Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Svědění pih,mateřských znamének

Dobrý den chtěla bych se zeptat na svědění pih(mateřských znamének). Několik...

Bolestivý otok kostrče

Dobrý den , Přímo u kostrče se mi opakovaně tvoří bolestivý otok , po pomačkání...

Prasknutí v penisu

Dobrý den, měl jsem před několika dny s přítelkyní sex a při něm samotném...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Problém s polknutím jídla

Dobrý den, náš 4letý syn měl střevní potíže. Zvracel tak 2-3 denně. Nic nejedl...

Po jaké době by se projevila otrava krve?

Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A...

Tetanie

Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz z 9.6. nazvany "tetanie"....

Reklama