Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Borelioza, RS...nevím jak dál...

Imunita Simona 21.3.2012

Dobrý den, mám na vás několik dotazů. hlavně jak dále postupovat. Mé problémy trvají necelé 2 roky (jen křeče v hlavě a v lýtku), před 9 měsíci mi diagnostikovali epilepsii (příčina neznámá). Nasazena Keppra, na MR mozku nalezen jen mikroadenom hypofýzy hormonálně neaktivní. Problémy se ale začaly zhoršovat - tuhnutí, mravenčení, brnění až bolest LDK, LHK, cukání oka, rtu, závratě. Prošla jsem si interní a kardio ambulancí a vše v pořádku. Nakonec mi v prosinci zjistili pozitivní boreliózu. Přeléčena 20 dní V-Penicilinem. Obtíže se začaly zhoršovat. Zhoršuje se mi paměť, zadrhávám, nedokážu si vybavovat slova. Problémy už přechází i do pravé strany těla (noha bývá hodně bolestivá - bodavé křeče), výboje v zádech, "přeskočení" vidění atd. Před měsícem jsem podstoupila vyšetření likvoru. Neuroborelioza nebyla potvrzena. Ale v laboratoři v Praze napsali k výsledku: "Vzhledem k nestandardní době od oběru do dodaní do laboratoře (veškerý materiál do 24 h) může být validita testu omezena. Mok mi byl odebrán 17.2. a do laboratoře dodán až 21.2.!!! Mohou být opravdu tím výsledky opravdu ovlivněné? Jen v séru pozitivní IGM - 1,36 proti Borellia burg. a hraniční hodnota proti Borellia garr. (WB negativní).
. Opravdu se to léčit nemusí? Vždyť je to právě probíhající infekce. Mám jít někam jinam? Dále nalezeny v likvoru 4 oligoklonální pásy, jsou prý ale i v séru? Mám velký strach z RS. Může to být RS? Co znamenají ty oligo pásy? Nevím, kam už se obrátit, můžete mi poradit? Jaké další vyšetření můžu podstoupit? Nevím, jak dál, jen vím, že se to postupně zhoršuje a už to i hodně ovlivňuje kvalitu života. Velmi děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, vyšetření protilátek proti boreliím metodou WB, kdy se dá zjistit reaktivita organismu proti konkrétní antigenům borelií je přesnější. Pokud je pouze hraniční pozitivita IgM protilátek v séru a v mozkomíšním moku nebyla prokázána neuroboreliosa, tak dle mého názoru léčba nutná není.
Je ale opravdu nestandartní že materiál - mozkomíšní mok, byl v laboratoři vyšetřen až za 3 dny po odběru, není jasné, kde a jak byl materiál skladován, takže vliv na výsledky není vyloučen.
U pacientů s roztroušenou sklerosou je až u 70% pacientů zachycena v moku oligoklonální produkce / je to vlastně produkce protilátek lymfocytu v CNS/ , které tovří oligoklonální pásy.
Pro diagnosu RS je důležité provedené magnetikcé resonance, kde se zachytí ložiska demyelinizace.
Výsledky bych konzultovala s Vaším lékařem, neurologem, který by měl rozhodnout o dalším postupu.

Související dotazy

Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den pane doktore,můj problém začal cca před půl...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelioza
Dobry den, syna postipali komari, pupinky si rozskrabal....
Borelioza
Dobrý den, v květnu jsem se nakazila boreliózou, byla...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borelioza, antibiotika a slunce

Dobrý den. Moje lékařka mi před čtyřmi měsíci zjistila boreliozu, nasadila...

Borelioza, antibiotika+ další léčba

Dobrý den, mám boreliozu, beru 4. týden antibiotika a chtěla jsem se zeptat,...

Borelioza, bolest kloubů

Dobrý den je to již rok a půl co mi byla zjištěna borelioza a chlamydie a začaly...

Borelióza, bolesti v oblasti třísel

Dobrý deň, diagnostikovali mi lymskú boreliózu ktorú som dostal z kliešťa...

Borelioza, chlamydie, štítná žláza

Dobrý den, již rok trpím zvýšenou únavou, prakticky jsem přestala sportova....

Borelioza, klíště

dobry vecer,dnes mi syn rekl,ze si pred tremi tydny vytahl kliste ,zustal mu...

Borelióza, mononukleóza

Dobrý den, v 06/2010 jsem prodělala streptokokovou angínu, velká bolest v...

Borelioza, mononukleoza

Prosim o vysvetleni zpravy z infekce: AB/Borelia b.s.l. IgG <5, AB/Borelia...

Borelióza, mravenčení v noze

Dobrý den, je tomu necelý rok, kdy sem byla léčena na boreliozu. Po doléčení...

Borelioza, Mycoplasma

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor ohledně mého zdrav. stavu a výsledků....

Borelióza, těhotenství, odběr pupečníkové krve

Dobrý den, přibližně před rokem mně byla diagnostikována borelioza. Po přeléčení...

Borelioza,ALS ?

Dobry den,mam uz 7 mesicu zdravotni problemy. Je me 21 let, a nikdy jsem nebyval...

Borelióza?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co by mohl být tento flek na přední straně...

Borelioza?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda tyto příznaky mohou vést předběžně k diagnoze...

Borelióza?

Dobrý den. Mám 3 letou dceru a před více než týdnem se jí objevil červený...

Borelioza?

Dobrý den, byla jsem na magnetické rezonanci a bylo mi zjištěno na mozkové tkání,...

Borelióza?

Dobrý den, dnes jsou to 4 dny, co jsem byla u svého lékaře s problémem a tím...

Borelioza?

Dobrý den.Před 8 lety mi při odběrech krve byla prokázána borelióza ,kterou...

Borelioza?

Dobrý den, chtěl bych s Vámi konzultovat následující: V srpnu 2010 přisáté...

Borelioza?

Dobrý den, už od loňského léta mám velké zdravotní problémy - bolest při polykání,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mám problem s palenim chodidel

Dobry den,mam problem s palenim chodidel vždycky mě začnou palet večer pomaha...

Sex po operaci dělohy a vaječníků

Vážený pane doktore je mi 46 let a jsem rok po operaci dělohy a vaječníků....

Miniinterupce, sterilizace


Bouličky na stydkém pysku


THC

Dobrý den, 7.5 jsme s kamarádkama měli dvě brka..byli docela slabý .., a strašně...

Bolest kolene, otok lýtka

Dobry den pane doktore poslechl jsem vás a zašel na ortopedii pan doktor se...

Svědění v oblasti stydkých pysků

Moje kamarádka má svědění stydkých pysků hlavně v noci, moc ji to svědí, doktorka...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den, Můj obvodní lékař mě poslal na odběry a zjistilo se že mám zvýšený...

Partnerka se mě vůbec nechce dotknout na přirození.

Dobrý den, chtěl bych se Vás prosím zeptat na následující problém v našem vztahu:...

PRESTARIUM NEO a erektilní dysfunkce

Dobrý den. Je mi 39 let a mám od doktora předepsány léky PRESTARIUM NEO na vysoký...

Bolest v oblasti spánku

Dobrý den, mám takový problém a to, že mě bolí výhradně na pravé straně v oblasti...

Nevolnost při sexu

Dobrý den.Mám jeden dotaz Už se mi 2x stalo,že mi po sexu začalo být špatně...

Borelioza a CRP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat pokud by člověk měl podezření na boreliozu...

Páteř a psychosomatika

Dobrý den, mám dotaz - je mi 23 let, pracuji jako sestřička v dětské ordinaci...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Oteklý poševní vchod

Dobrý den, chtěla bych se ujistit, jestli se svým problémem nemám pro jistotu...

Atarax

dobry den chtel bych se zeptat beru atarax jen na spani zajimalo by me kdyz...

Obavy z ALS

Dobrý den, velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující...

Operace očí

Dobrý den, můj muž p. Jiří Žemlička roč. 48, pojišťovna 211, má již poněkolikáté...

Zvýšeny bilirubin

Dobrý den, mám již několik měsíců zažloutlé bělmo (někdy více a jindy zase...

Reklama