Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Borelioza v těhotenství

Borelioza Romana 22.4.2020

Dobrý den,mám dotaz ohledně boreliózy. 7.4. jsem měla přisáte malé klíště. Za 14 dní potom se mi objevila jinde než v místě přisátí skvrna, která měla v průměru 5cm a od středu bledla. Doktor diagnostikoval boreliózu a nasadil na 3 týdny Amoksiklav 2x denně. Chci se zeptat, zda je dávka atb dostatečná? Když měla boreliózu dvouletá dcera dostala atb na 4 týdny a pediatr říkal, že je u boreliózy nutná zvýšená dávka, která by podle pribaloveho letáku atb co mám, měla být 3 tablety denně. Současně jsem ve 13tt tak můj další dotaz je, zda tato infekce může ohrozit plod. Velmi děkuji.

Doplňující dotaz:
Amoksiklav v nedostatečné dávce beru zatím pouze čtvrtý den. Je tedy možné v další léčbě dávku zvysit po 8hodinach, jak doporučujete? Samozřejmě ještě po konzultaci s obvodním lékařem? Velmi děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Romano.
Děkujeme za Váš dotaz. Dávka antibiotik Amoksiklav 1g á 12h je dávka dostatečná, záleží také na Vaší hmotnosti. Bylo zjištěno, že ženy s boreliozou v těhotenství měly častěji u dětí diagnostikovány vrozené vývojové vady. Nicméně nejsem specialista, proto Váš dotaz předávám odborníkovi. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Romano
Bohužel, musím uznat, že v tomto případě pravdu má Váš pediatr. Amoksiklav jste měla užívat v dávce 1g po 8hod. Vím, že doporučení v příbalovém letáku uvádí dávku 1g po 12hod., ovšem téměř vždy u infektů, vyžádujících antibiotickou léčbu přípravkem tohoto typu doporučujeme spíše 8hodinové intervály podání, je to dáné rychlostí poklesu hladiny antibiotika v krvi, aby jednotilvé dávky nepřecházely s velkým rozestupem, tak aby byla zachovaná kontinuita léčby. Ovšem, teď už bych další léčbu nedoporučovala. Borelióza, ať už dobře či hůř léčená (nebo i neléčená) není nebezpečím pro plod či těhotenství. Nemůže způsobit potrat, infikovat plod, též nepovede k vrozeným vadám. Škodlivá může být spíše dlouhodobá nesprávně indikovaná antibiotická léčba. Proto nyní další zaléčení neindikuji, spíše kontrola protilátek s odstupem 2-3 měsíců. Zdravím

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
Samozřejmě, to bude velice rozumné. Tìm bych i následnou léčbu považovala za dostatečnou. Informujte, prosím i svého PL. Já jsem si původně myslela, že už léčbu dobíráte, na pár dní by to nemělo smysl, ale takhle na začátku by to bylo úplně v pořádku. Zdravím.

Související dotazy

Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelioza
Dobry den, syna postipali komari, pupinky si rozskrabal....
Borelioza?
Dobrý den, před rokem mě začala lehce mravenčit levá...
Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borelioza nebo revmatoidni artritida

Dobrý den, začínám být docela zoufalá ze své situace...V lednu 2010 jsem porodila...

Borelioza nebo spíše slepá ulička ??

Dobrý den, chtěl bych s Vámi prosím konzultovat výsledky testu na borelie,...

Borelioza od blechy

Dobrý den, asi před týdnem jsme zjistili, že má náš pes blechy. V té době se...

Borelioza odběry

Dobrý den, dceři (2 roky) se letos v létě objevily na nožce soustředné kruhy...

Borelióza po 2 letech??

Dobrý den, jen pro začátek, klíště jsem neměl 2 roky(beze skvrn a podobných...

Borelioza po půl roce, nebo poočkovací příznaky?

Dobrý den, minulý týden jsem se léčil s chřipkou, pouze teplota, únava, bolest...

Borelióza s kloubními projevy

Dobrý den, chtěla jsem darovat plazmu, byla mi zjištěna borelióza po 2. letech...

Borelioza u 2 letého dítěte

Dobrý den, moje dvouletá dcerka má zřejmě boreliozu, včera jsme byly u dětské...

Borelioza u 4letého dítěte

Dobrý den, můj 4letý syn byl cca před měsícem poštípán od komára. Druhý den...

Borelióza u pětiletého syna

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně syna. Synovi bylo pět let...

Borelioza vs spatna imunita

Dobrý den, nutně bych potřeboval vaši radu, protože jsem se dostal do kritického...

Borelioza vs. toxoplazmoza

Dobry den, som v 15tt a bola mi diagnostikovana borelioza.. Vysledky IgM mi...

Borelioza- léčba

Dobrý den pane doktore, před měsícem jsem navštívila obvodního lékaře, protože...

Borelióza-ano nebo ne?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, jestli mám mít strach z boreliózy nebo...

Borelioza-ockovani proto klistove encefalitde

Dobry den, chtela jsem se zeptat zda je vhodne ockovani proti klistove encefalitide,...

Borelióza-správná léčba

Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor ohledně toho, zda má lékařka postupuje...

Borelioza, antibiotika a slunce

Dobrý den. Moje lékařka mi před čtyřmi měsíci zjistila boreliozu, nasadila...

Borelioza, antibiotika+ další léčba

Dobrý den, mám boreliozu, beru 4. týden antibiotika a chtěla jsem se zeptat,...

Borelioza, bolest kloubů

Dobrý den je to již rok a půl co mi byla zjištěna borelioza a chlamydie a začaly...

Borelióza, bolesti v oblasti třísel

Dobrý deň, diagnostikovali mi lymskú boreliózu ktorú som dostal z kliešťa...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem po císařském řezu

Dobrý den, jsem skoro 5 měsíců po císařském řezu, od porodu stále trpím na průjmy....

Stp bodnutí hmyzem

Dobrý den, uz třetí den mě trápí svědění na kotníku, kde se objevily dva...

Doporučení kolonoskopie

Dobrý deň, mám 36 rokov a chcem sa poradiť, či je u mňa nutné vykonanie kolonoskopie....

Naražená stydká kost

Hezký den, dnes jsem si narazila stydkou kost, objevila se malá fialová modřina...

Boule mezi půlkami

Dobrý den, Potřebuji poradit, co to je viz fotka. Přítelkyně mě neustále posílá...

Extrakce retinovaného zubu

Dobrý den, před měsícem jsem prožila poměrně nepříjemnou extrakci retinovaného...

Fleky na stehnech

Dobrý den, dnes rano jsem si všimla těchto fleků na stehnech. Nepali nebolí...

Stp. operaci cysty nad zubem

Dobrý den, před 2 týdny jsem byla na operaci cysty nad 6kou vlevo nahoře, 6ku...

Otok tvrdého patra vpravo

Dobrý den, cca 3 roky pozoruji, že pravá strana tvrdého patra je jiná (jakoby...

Bulka na kosti

Dobrý den, nedávno jsem si na prostředníčku ruky asi 1 cm od konce kosti několik...

Lék Warfarin X Pradaxa

Mám diagnostikovanou ischemickou chorubu srdeční, která mi zůstala po infarktu...

Otevření jizvy po vytažení stehů

Dobrý den, nejprve bych ráda uvedla, že problém, který nastal jsem si způsobila...

Dotaz - masturbace

Dobrý večer, mám dotaz. Když masturbuji, tak vše jde v pořádku a hezky. Vzruším...

Bolest nártu

Dobry den, mám problém s nohou, mam na nartu boulocku a kdyz na ni pritlacim...

Roup dětský

Dobrý den, je mi 12 let a mám roupy. Nejdřív jsem zkoušela jíst hodně česneku,...

Slabost nohy

Při delší chůzi mi začne brnět pravá noha a dojde k úplné necitlivosti tak hodně...

Utržená hlavička klíštěte


Bolest ucha


Problém s přetažením předkožky

Dobrý den, je mi 13 let a mám problém s přetažením předkožky přes žalud. Předkožka...

Vrzání a praskání v uších

Dobrý den, prosím o radu, než poběžím vyděšeně na ORL. Pár dní mi jakoby povrzává...

Reklama