Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Borrelioza a další nespecifické obtíže

Mozek a nervy Vlada 31.7.2018

Dobry den, je mi aktualne 38 let a jiz jsem vam v souvislosti se soucasnymi problemy psal zhruba pred rokem, nicmene jelikoz nejsem prilis spokojen ani se soucasnym stavem, ani odpovedmi, ktere se mi (ne)dostavaji u specialistu, tak zkusim opet vas. V cervenci 2017 jsem zacal pocitovat prvni problemy, trochu podobne chripce, hlavne celkova unava. Nasledne me v noci zacala budit uporna bolest a krecovite ztuhle prsty na jedne ruce, musel jsem je doslova nasilim rovnat druhou rukou, pak bolest pominula. To trvalo asi 14 dnu. Potom byl asi tyden klid, ale behem srpna jsem najednou mel problemy udelat krok, udrzet rovnovahu, pridaly se pocity zavrate a nasledne i parezy obliceje a koncetin. Do toho celkova slabost vsech koncetin a i nasledna roztresenost. Prvni krevni odbery naznacil pouze lehce zvysene ASLO a hranicni pozitivitu na LB (lymeskou bor.) v IgM. Na neurologii mi lekarka po zakladnim vysetreni sdelila, ze mam boreliozu a odeslala me na infekcni odd. Nasledne dalsi krevni testy uz v nemocnici doplnily jeste anamnest. serol. EBV, anaplazmozy. Dostal jsem na 20 dnu doxybene ATB a pote mi udelaly lumbalni punkci. Vysledky byly opet kontroverzni - neuroborelioza byla negovana, naopak pozitivni serologie boreliozy v likvoru v IgM, ale taktez anti-gangliosidiove protilatky a hranicni MBP. Nacez jsem opet bez vysvetleni putoval na neurologii. Z te me naplanovali na EMG a MR, na MR nic podstatneho nebylo, na EMG konstatovali vysoky amplitude Hreflex a demyelinizacni lezi na lokti leve ruky (to jedine mi bylo komentovano s dotazem, jestli se neopiram lokty o desku stolu - coz jsem skutecne casto delal). Nasledne jsem sel ke stejne lekarce na neurologii jako na zacatku celeho martyria a ta mi opet rekla, ze mam boreliozu a ze podobne autoimunitni reakce a zvysene protilatky uz u boreliozy videla. Putoval jsem opet na infekcni, dostal dalsich 20 tablet doxybene (na druhe kolo standardniho postupu proti LB udajne) a s kontrolou za 4 mesice. To nastane tento tyden. Proc tedy pisu? Mam pocit, ze rada lekaru nema s tou diagnozou prilis jistotu a navic se mi prubezne symptomy ponekud meni. Co pretrvava, je relativni slabost, obcas tezke nohy, ruce, i prsty, stale zavrate (donedavna jsem treba nemohl pri rozhovoru sledovat svuj protejsek, protoze se mi okamzite zacala tocit hlava a bylo mi to velmi neprijemne, do toho menici se rozsah mrazeni a parez...z obliceje vymizely, aby se obcas narazove objevily, pretrvavaji na obou rukou od predlokti smerem nize s nejvyssi koncentraci na hrbetech rukou - nekdy mrazeni, v posledni dobe ale spise paleni, postizena mista jsou casto vyrazne chladnejsi nez zbytek paze nebo jine casti tela atp. Do toho stala slabost svalu (kdykoliv jsem zkousel treba alespon lehce cvicit, tak mi to telo par dnu na to vratilo, treba zvysenou slabosti, nebo obecne opet zavratemi atd.) Co me ale znovu vydesilo, je nova reakce, kdy asi pred mesicem mi zacalo jakoby vibrovat nebo rezonovat ve stehne, spis nez neprijemny velmi divny pocit. Zakoupil jsem magnezium (snazim se jist od min.roku vice zdrave, minimalizoval jsem cukry, bile pecivo, jim vice zeleniny a ovoce a beru denne vitaminy B complex a C). Vibrace na chvili pominuly, ale posledni 2 tydny se mi tato rezonance presunula do lytka stejne nohy a je o neco vyraznejsi (nejvice znatelne pri zmene pohybu - rizeni (slapani na pedal), prechod ze sedu do stoje, prvni kroky etc.) a to zacaly doprovazet svalove zaskuby po celem tele. Nejvice opet nohy, ale take paze, bricho, zadek, nebo i spodni ret. Ted se zda, ze tyto zaskuby (pouze snopeckove - provazkove proklepepavani) ustupuji, nicmene vibrace zustava a netusim, jak se ji zbavit, nebo co sama o sobe signalizuje. Pridal jsem do priloh vysledek EMG a zaverecne shrnuti z posledni prohlidky, nicmene dotazy jsou jasne. Muze toto skutecne zpusobovat pozdni borelioza i s tim, ze se projevy takto v prubehu casu meni? Samozrejme je tezke nemyslet na to, ze by mohlo jit o nejake jine onemocneni (zejmena strasak ALS - nicmene nezakopavam, zvednu cinku, bez potizi se oholim nebo zapnu knoflik atd.)? Co byste mi doporucovali, jak postupovat dal? Rok od pocatku onemocneni nejsem nijak vyrazne dal, sice od prosince min.roku chodim/jezdim relativne normalne do prace (postupne jsem ze 2-3 dnu v tydnu presel do plneho vytizeni, ale zivi me nastesti hlava, rukama bych se zivit nemohl, to vzhledem ke slabostem nelze). V nemocnici na kontrole mi pravdepodobne domluvi kontrolni lumbalku a odbery, nevim, jak budou reagovat na nove stavy a projevy svalu. Rad bych chtel jeste nekdy aktivne sportovat, nebo vest alespon aktivnejsi zivot, nez je tomu ted - z nejasneho stavu a duvodu navic pragmaticky odkladam jakekoliv snahy o rodinny zivot. Snad jsem to sepsal alespon trochu srozumitelne. Dekuji a jsem s pozdravem, V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Vlado,
děkujeme Vám za Váš dotaz. Jedná se o specifický neurologický problém, který již byl vyšetřen a zaléčen, i když mnohé obtíže trvají doposud. Vzhledem k výše uvedenému Váš dotaz přeposílám odbornému lékaři, který se danou problematikou zabývá. Očekávejte tedy druhou odpověď v brzké době. Za sebe bych vzhledem k chronicitě obtíží doporučila současnou léčbu zkombinovat s psychosomatickou medicínou. Věřím, že ve Vašem případě by byla přínosem, možná bych zvážila i medikaci. Nejedná se o to, že by si člověk myslel, že jste "blázen", uvedené obtíže Vám věřím. Ale tím, jak dlouho stav trvá, je přirozené, že jste již zvýšeně citlivý ke všem novým příznakům, hlídáte se a mnohé nevýrazné příznaky vnímáte mnohem silněji než obvykle. K tomu se přidává stres z nejasné diagnózy, který také umí dělat divy.. Proto bych na Vašem místě neváhala konzultovat psychosomatika, psychoterapeuta či psychiatra. Pomohou Vám zvládat další období a kdo ví, třeba budou i základem úspěchu. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Akupunktura, Dětská neurologie, Neurologie Pracoviště: Neurologická ambulance Uherský Brod

Dobrý den, Váš stav je poněkud komplikovanější k posouzení touto cestou , nicméně se domnívám, že by bylo vhodné provést kontrolní vyšetření mozkomíšního moku, jak píšete, bylo již zvažováno - posoudit mimo jiné protilátky proti borreliím, lze provést PCR .... Stejně tak bych osobně zvážila kontrolní emg - určitý nález byl přítomen a vývoj v čase by bylo dobré posoudit ( stejně tak vyloučit Vámi zvažovanou ALS ). Souběžné posouzení odborníkem na psychosomatickou medicínu, jak Vám doporučovala kolegyně, by jistě také stálo za úvahu. Mangesium v dostatečné dávce užívejte dále. S pozdravem Magdaléna Hlavačková.

Související dotazy

Borrelioza
Dobrý den před necelým rokem jsem měla boleriozu.Poté...
Nespecifické obtíže
Dobrý den, trápí mě poslední cca týden dva jakoby nateklé...
Neurologické potíže po užívání Medrolu
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního stavu kamarádky,...
Polymorfní obtíže
Zdravím vás !!! Je mi 38 let. Svoje obtíže bych rozvedla...
Nespecifické obtíže - podezření na parazity
Dobrý den. Nevím přesně, čím začít, moje obtíže jsou...
Borrelioza
dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borrelioza

dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji na noze červený až rudý ohraničený...

Borrelioza

dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji na noze červený až rudý ohraničený...

Borrelióza

Dobrý den, minulý týden mi byla diagnostikovana borelióza. Předcházely tomu...

Borrelióza

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně problému, který má moje...

Borrelióza

Dobrý den asi třetím rokem mě trápí borelioza, prokázána krví již několikrát,...

Borrelioza

Dobrý den, dobírám antibiotika Doxyhexal proti lymské borelióze, které jsem...

Borrelióza

Dobry den,pred 14 dny jsem mela prisate kliste,slo vytahnout pinzetkou, ted...

Borrelióza

Dobrý den, je to šest týdnů, co jsem měla klíště, po třech týdnech na to se...

Borrelióza

Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliózy. Na přelomu dubna a května mě kouslo...

Borrelióza a antibiotika

Dobrý den, včera jsem pokládala dotaz #333600 a na základě odpovědi paní doktorky...

Borrelioza a její léčba

Dobrý den, po cca 6 týdnech od objevení skvrny (20.6.) na stehně mi byla zjištěna...

Borrelióza a její léčba

Dobrý den, dne 24. 6 jsem si vyndal ze stehna klíště, následně po 14 dnech se...

Borrelióza a klíšťová encefalitida - kdy se projeví v krvi

Dobrý den, za jak dlouho od přisátí klíštěte se v krvi objeví prokazatelné...

Borrelioza a reakce na antibiotika

Dobrý deň, mam 1 štádium boreliózy, EM. Liečba Augmentin 1g/3x denne na 14 dní....

Borrelioza kloubní a neurol.příznaky

Dobrý den,pravděpodobně jsem prodělala borreliozu.Vysledky IgM a IgG z krve...

Borrelióza v léčbě, dotaz na pobyt u moře s antibiotiky

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Byla mi náhodně diagnostivaná borelioza,...

Borrelióza, bolesti kloubů

Přeji hezký den, před 5 lety jsem prodělala boreliózu, ale léčena jsem byla...

Borrelióza, bolesti kloubů

Dobrý den, po týdnu možná 10ti dnech po vytažení klíštěte sem si všimla, že...

Borrelióza, bolesti kloubů

V pondělí 11.6 jsem měla klíště. Za 3 dny mě zacaly bolet záda, hlava a za krkem....

Borrelioza, zánět v koleni, cvičení

Dobrý den, po několikaměsíčních problémech s nateklým pravým kolenem mi byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Imuran

Dobrý den. Mám neuropatii Charcot Marie Tooth a Crohnovu chorobu. Chci se zeptat,...

Vedlejší účinek psychofarmak

Dobrý den beru léta antidepresiva nejprve Seropram a nyní Olwexya 75 a to na...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Anxiózně fobická porucha

Dobrý den, již přesně 9tý týden beru antidepresivum Citalec 20 ráno. Beru...

Boule na dásni za osmičkou

Dobrý den, jen se chci zeptat v puse na právé straně (na hoře) na dasní, za...

Zapomenutá pilulka v 1. týdnu užívání

Dobrý den, zapomněla jsem užít 6. tabletu antikoncepce Logest (tedy v 1....

Změna antikoncepce a zpoždění menstruace


PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Nitrodelozni telisko

Dobry den, pritelkyne si chce nechat zavest nitrodelozni telisko, ale bojime...

Boulička na vnitřní straně horního rtu

Dobrý den, Před cca 1,5 rokem jsem si objevila velmi malou boulicka na vnitřní...

Pokročilé degenerativní změny C-páteře

Dobrý den. Mám potíže s krční páteří.Bolesti na pravé straně ramena, krku a...

Zvětšené uzliny na krku


Plynatost po laparoskopické operaci

Dobrý den, jsem po laparoskopii gynekologické..v po operace a v úterý mě pustili...

Vynechaná pilulka v 1. týdnu užívání antikoncepce

Dobrý den pane doktore Zapomněla jsem si vzít 4. tabletu v balení. Měla jsem...

Vitamín D-vigantol

Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat na jednu informaci mám měsíčního chlapečka...

Onkomarker ca 72-4

dobrý den chci se zeptat mám Ca 72-4 na úrovni 23 a sem po zánětu prostaty měl...

Vyrážka na žaludu


Lumboischialgie kyčelního kloubu

Dobrý den, od 9/2015 se u mne začaly projevovat bolesti L kyčel.kloubu takového...

Bolesti břicha s vyzařováním do zad

Dobrý den, Jsem po prodělané mononukleoze společně s anginou. Jelikož mi...

Potíže s močením

Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně svého přítele, kterému je 31...

Reklama