Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Borrelióza a její léčba

Infekce Lukáš 28.8.2019

Dobrý den, dne 24. 6 jsem si vyndal ze stehna klíště, následně po 14 dnech se mi udělal velký flek ( připojen k dotazu) praktickou lékařkou mi byla diagnostikována borelioza a nasazen Doxyhexal na 15 dní v prvním týdnu dávka 300 mg a druhý týden 200 mg. Krevní testy před nasazením antibiotik: Borellia bg. IgM 139,3,
Borellia IgG 0,0,
Borrelia bg WB IgM POZITIVNÍ.

Nyní necelých 6 týdnů po dobrání přetrvává únava, občasné motání hlavy, skvrna zmizela, zůstal jen malý flíček. Laboratorní výsledky následující:
Borellia bg. IgM 90,9
Borellia IgG 0,0,
Borrelia bg WB IgM POZITIVNÍ.

Můj dotaz zní, je zapotřebí zahájit tnovu ATB léčbu? kontaktovat infekční oddělení? Nebo je snad borellioza vyléčená ikdyž mám pozitivní laboratorní hodnoty?

Předem moc děkuji s pozdravem Lukáš

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Lukáši,
děkujeme za Váš dotaz. Ve Vašem případě bych nález konzultovala s infekčním specialistou, kterému dotaz přeposílám. Jistě je ke zvážení opakované přeléčení antibiotiky jiné skupiny. Na druhou stranu však panují názory, že opakované dlouhodobé podávání antibiotik při pouhé séropozitivitě, nejsou -li u pacienta žádné příznaky, není indikované.
Vyčkejte si tedy na druhou odpověď odborného lékaře, která přijde v zápětí. Přeji brzké uzdravení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Byl jste správně přeléčen na lymskou boreliózu antibiotiky. Opakování antibiotické léčby není indikováno. Hladina pozitivních protilátek bude přetrvávat pravděpodobně delší dobu, většinou i několik měsíců. Pokud budete mít přetrvávající neurologické obtíže typu motání hlavy, doporučuji provést lumbální punkci a vyšetřit mozkomíšní mok na přítomnost boreliózy v mozkomíšním moku. Obraťte se prosím na nejbližší infekční oddělení.

Související dotazy

Borrelioza
Dobrý den před necelým rokem jsem měla boleriozu.Poté...
Borrelioza
dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji...
Borrelioza
dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji...
Borrelioza
dobrý den, mám 25 měsíční holčičku a objevil se ji...
Neurologické potíže po užívání Medrolu
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního stavu kamarádky,...
Borrelióza
Dobrý deň! Pred mesiacom uštipol kliešť, bola klasická...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borrelióza

Dobrý den, minulý týden mi byla diagnostikovana borelióza. Předcházely tomu...

Borrelióza

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně problému, který má moje...

Borrelióza

Dobrý den asi třetím rokem mě trápí borelioza, prokázána krví již několikrát,...

Borrelioza

Dobrý den, dobírám antibiotika Doxyhexal proti lymské borelióze, které jsem...

Borrelióza

Dobry den,pred 14 dny jsem mela prisate kliste,slo vytahnout pinzetkou, ted...

Borrelióza

Dobrý den, je to šest týdnů, co jsem měla klíště, po třech týdnech na to se...

Borrelióza

Dobrý den, mám dotaz ohledně boreliózy. Na přelomu dubna a května mě kouslo...

Borrelióza a antibiotika

Dobrý den, včera jsem pokládala dotaz #333600 a na základě odpovědi paní doktorky...

Borrelioza a další nespecifické obtíže

Dobry den, je mi aktualne 38 let a jiz jsem vam v souvislosti se soucasnymi...

Borrelioza a její léčba

Dobrý den, po cca 6 týdnech od objevení skvrny (20.6.) na stehně mi byla zjištěna...

Borrelióza a klíšťová encefalitida - kdy se projeví v krvi

Dobrý den, za jak dlouho od přisátí klíštěte se v krvi objeví prokazatelné...

Borrelioza a reakce na antibiotika

Dobrý deň, mam 1 štádium boreliózy, EM. Liečba Augmentin 1g/3x denne na 14 dní....

Borrelioza kloubní a neurol.příznaky

Dobrý den,pravděpodobně jsem prodělala borreliozu.Vysledky IgM a IgG z krve...

Borrelióza v léčbě, dotaz na pobyt u moře s antibiotiky

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Byla mi náhodně diagnostivaná borelioza,...

Borrelióza, bolesti kloubů

Přeji hezký den, před 5 lety jsem prodělala boreliózu, ale léčena jsem byla...

Borrelióza, bolesti kloubů

Dobrý den, po týdnu možná 10ti dnech po vytažení klíštěte sem si všimla, že...

Borrelióza, bolesti kloubů

V pondělí 11.6 jsem měla klíště. Za 3 dny mě zacaly bolet záda, hlava a za krkem....

Borrelioza, zánět v koleni, cvičení

Dobrý den, po několikaměsíčních problémech s nateklým pravým kolenem mi byla...

Borrellioza

Dobry den, pred dvema lety jsem prodelal - zjistenou borreliozu, dobral jsem...

Boslesti hlavy zapříčiněné krční páteří

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení následující diagnózy : napřímení C lordosy....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Reflux jícnu a nealergické astma

Dobrý den, mám patologický reflux jícnu, na posledním opakovaném vyšetření je...

Zubní potíže

Dobrý den.Prosím Vás o pomoc ,nebo o radu mého zdravotního problému.Než začnu...

Vakuový fenomén


Krev ve stolici při infekčním průjmu


Sekvestr disku

Dobrý den, obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala...

Bolest a otok palce u nohy

Dobrý den, trápí mne kloub pravého palce nohy, již třetí den je bolestivý, špatně,...

Ucpávání cév a žádanka na vyšetření

Dobrý den, prosím o radu. Dlouhodobě trpím ucpávámím cév. Levou nohu mám víc...

Tlak ve tváři

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. Můj problém budu dosti krkolomně vysvětlovat....

Pití přes den a noční buzení

Dobrý den, je možné aby zvýšený příjem tekutin přes den způsoboval noční buzení,...

Bolest u podpaží

Dobrý den, je mi 19, pravidelně cvičím, a už v prosinci jsem cítil mírnou bolest...

Snížené množství bílých krvinek u 11 měsíčního dítěte

Dobry den, dcerce (11mesicu) bylo pri odberu krve zjisteno, ze ma malo bilych...

Bolest obličeje

Dobry vecer....uz 3den mam silne bolesti v leve casti obliceje,nejdrive jsem...

Recidivující bulka slinné žlázy

Dobrý den, před pěti lety (r.2015) jsem podstoupila expiraci bulky na slinné...

Toxická psychóza

Jelikož jsem od svých 24 do 30 let byl závislý na pervitinu a od 30 let se léčím...

Nutkavé myšlenky

Dobrý večer, je mi 20, Mám OCD a Sociální Fobii , Mám velké Trápení , Často...

Pooperační dušnost

Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po operaci. V květnu jsem měla...

Těhotenství?


Krev u průjmu

Dobry den, chtel bych se optat, abych to tak nejak celé dopodrobna vysvetlil,...

Ložisko v plicích u maminky


Fascikulace a obavy z onemocnění ALS

Dobrý den, loni na podzim mě začaly trápit fascikulace zejména ve stehnech,...

Reklama