Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Brnění končetin

Mozek a nervy Veronika 20.5.2020

Dobrý den, tímto bych Vás chtěla moc poprosit o radu a pomoc.
Je mi 40 let, jsem maminka 4 dětí 12-3 roky. Cca 7 let trpím brněním končentin, nárazovou ztrátou citu v nohách, málením kůže, silnou bolestí bederní páteře. POslední dobou mám bolesti žaludku, za 2 měsíce jsem zhubla 8kg, trpím nechutenstvím a bolestí žaludku. Začínám být zoufalá. Před 7 lety jsme měla na magnetu 10 nespecifických ložisek. A v likvoru pouze jeden oligopás. Teď po 7 letech mám ložisek v mozku 25. Čekám na lumbální punkci. Rapidně se mi zhoršilo zdraví. Ještě nedávno jsem aktivně sportovala. Teď mě mrtví nohy, jsem slabá a neskutečně vyčerpaná.
Přikládám zprávy z obou vyšetření. RS mi tedy není potvrzena. Infekci jsem žádnou neproděla. Nerozumím tedy tak velkému počtu lézí. Budu vděčná za jakékoli nasměrování. Neurolog mi v podstatě říká, že to nic není. Ale ještě jsem ho požádala po těch 7 letech o novou lumbální punkci.
S velkým díkem Veronika

Nález z 19.5.2020

Nález:

MR mozku nativně:



Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba

Použité sekvence: 3 axis locator, AX - T2, AX - Flair, SAG - T1

Doplňující sekvence: AX - DWI (XGV),SAG flair

Příprava pacienta:

Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením.

Premedikace: 0; Kontrastní látka: 0

Nález:



Celkem až 25 T2 a FLAIR hyperintenzních a neexpandujících ložisek vel. do 6mm v bílých hmotách mozku,

naprostá většina je paraventrikulárně a frontálně, zcela ojediněle pak parietálně nebo periventrikulárně.

Ani jedno není juxtakortikálně, v kalózním tělese či infratentoriálně. Jsou bez zvýšené restrikce difúze.



SA prostory nejsou rozšířeny.

Komorový systém je normální šíře a konfigurace,

III. komora ve střední čáře, cirkulace moku zachována.

Normální nález v oblasti selly, chiazmatu, corpus calosum, pontu a bazálních ganglií.

Vnitřní zvukovody bez rozšíření, kouty mostomozečkové volné, symetrické.

V zachycené části splanchnokrania bez patol. obrazu.



Z.: vícečetná nespecifická ložiska bílých hmot mozku etiologie nejspíše postaparainfekční či postischemické,

v porovnání s MR vyšetřením z 7/2013 se objevují ložiska nová a ta stávající jsou lehce výraznější, kritéria

demyelinizace typu RSM neplněna nicméně nejsou

MR krční páteře - nativně:



Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba

Použité sekvence: 2 plane locator, SAG - T1, SAG - T2, AX - T2* 3DFE_fc

Doplňující sekvence: SAG - STIR;

Příprava pacienta:

Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením.

Premedikace: 0; Kontrastní látka: 0

Nález:



Dorzální protruze disku C6/7 výšky 2mm, bez kontaktu s míchou.

Ostatní nález je při MR krční páteře v mezích normy, mícha je přiměřené šíře, bez ložiskových změn.



Datum potvrzení: 19.5.2020 11:47:00

Potvrzující lékař: MUDr. Jan Špicar



Nález před 7 lety

Nález:

MR mozku - nativně:

---------------------------------

Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba



Použité sekvence: 3 axis locator, AX - T2, AX - Flair, SAG - T1

Doplňující sekvence: AX - DWI (XGV), SAG flair



Příprava pacienta:

Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením.

Premedikace: 0 Kontrastní látka: 0

-----------------------------------------------

Nález:

* v hluboké bílé hmotě hemisfér je několik T2 hypersignálních ložiske velikosti 5mm,

vpravo 6x, vlevo 4x,

dvě drobná jsou frontálně periventrikulárně vlevo .

Infratentoriální, v c. calosum a juxtakortikálně ložiska nejsou.

* SA prostory bez rozšíření

* Komorový systém normální šíře a konfigurace, cirkulace moku zachována.

* Normální nález v oblasti selly, chiazmatu, corpus calosum, pontu a basálních ganglií.

* Vnitřní zvukovody bez rozšíření, kouty mostomozečkové volné, symetrické.

* V zachycené části splanchnokrania retenční cysta 15mm na basi maxil. sinu vlevo.



MR krční páteře - nativně:

-----------------------------------------

Použité sekvence: 2 plane locator, SAG - T1, SAG - T2, AX - T2

Doplňující sekvence: SAG - STIR;

Premedikace: 0 Kontrastní látka: 0

---------------------------------------------------------------------------------

Nález:

- pohybové artefakty v SAG T2 sekvenci

* Křivka je oploštělá

* Skelet bez ložiskových patologických signálových změn

* Nejsou prokázány významné degenerativní či jiné změny disků a ligamentosního aparátu

* Spinální kanál normáních rozměrů, foramina jsou volná

* Mícha přiměřených rozměrů , bez signálových změn



Závěr:

* drobná ložiska v bílé hmotě hemisfér, t.č. nenaplňují kriteria onemocnění typu RSM,

nicméně onemocnění vyloučit zcela nelze.

Dle klin. kontextu zvažte možnost MR kontroly v čase, interval 6-12 měsíců.

* bez patol. obrazu na C páteři.





Datum potvrzení: 1.7.2013 14:50:00

Potvrzující lékař: MUDr. Jarmila Hálová

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Rehn

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MUDr.Vanda Řezníčková, všeobecné praktické lékařství

Dobrý den, dle vašeho popisu se jako první nabízí vyšetření bederní páteře, zda není někde místně útlak nervů, který by vysvětloval obtíže v dolních končetinách i bolesti zad. Domnívám se, že ale tato možnost byl jistě vaším neurologem již prozkoumána. Z interních chorob by se měl vyloučit diabetes (cukrovka) a nabrat parametry zánětu. Jelikož uvádíte celkovou slabost, chronické trvání a nález na magnetické rezonanci předám Váš dotaz specialistovi na konzultaci. S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Stanislava Jakubíček

Specializace: Neurologie Pracoviště: 1. Neurologická klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Dobrý den. Rozhodně je nutná kontrolní lumbální punkce, na zhodnocení přítomnosti oligoklonálních pásů v krvi a v likvoru. Pokud nebude pozitivní nález v likvoru typický pro RS a vyloučí se zánětlivé onemocnění v likvoru, pak bych se zaměřila na vyšetření mozkových cév, jestli nemáte stenózy (zúžení) mozkových cév. Podává se u tohoto vyšetření kontrastní látka do žíly (bud CT nebo MRI), záleží na Vašem neurologovi. Pocit brnění končetin souvisí často s bolestmi v bederní páteři, lze tyto potíže došetřit zobrazovací metodou (CT nebo MRI). Bolesti žaludku jsou v kompetenci internisty/ gastroenterologa, aby se vyloučila ložisková léze, která může způsobovat bolesti žaludku a váhový úbytek.

Související dotazy

Brnění horních končetin
Dobrý den, chtela bych poprosit o radu. Už delší dobu...
Bolesti hlavy, brnění končetin
Dobrý den . Trápí mě dlouhodobě menší potíže . Sestra...
Brnění končetin
dobrý den, asi před měsícem jsem si nechala dělat malinké...
Brnění končetin
Dobrý den, již cca 3 měsíce mám bolesti hlavy,brnění...
Brnění končetin
Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už...
Brnění končetin
Dobrý den, před 3 měsíci jsem začal pociťovat brnění...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Brnění kolene po rehabilitaci

Dobrý den pane doktore mám dotaz jsem po operaci kolene Diagnoza -Laesio MI...

Brnění koncčetin a rtů

Dobrý den, trápí mě brnění končetin. Nejčasteji mě brní prsty na pravé ruce....

Brneni koncetin

dobry den brni me kncetiny jak horni tak dolni v noci bolesti budi zacinam koktat...

Brneni koncetin, nemuzu se postavit

dobry den chci se zeptat. jiz nekolik let mam problemy se vsemi koncetinami.nekolikrat...

Brnění končetin

Dobrý den, prosím o radu. Začátkem července jsem byla nucena si na pohotovosti...

Brnění končetin

dobry den potrebovala bych poradit posledni 2 roky me brni ruce a nohy v noci...

Brnění končetin

Dobrý den. Obvykle ráno mívám křeče v prstech na rukou. Velmi bolestivé...

Brnění končetin

Vek: 30 let Prace: za PC, sedave zamestnani Chodila jsem cvicit do fitka,...

Brnění končetin

Dobrý den, delší dobu cca. 3 měsíce mě trápí brnění rukou a nohou. Aktuálně...

Brnění končetin

Dobrý večer. Asi před 3 týdny jsem se vzbudila s pocitem mravenčení v levé...

Brnění končetin

Dobrý den,už asi měsíc mě nepřetržitě brni nohy i ruce něco jak mravenceni ,když...

Brnění končetin

Hezký den, je mi 28 let a již 3 roky mě trápí slabé brnění- nejdříve začalo...

Brnění končetin

Dobrý den, je mi 23 let , mám dotaz ohledně brnění končetin. V dětství jsem...

Brnění končetin

Denně trpím bolestmi rukou, brněním a necitlivostí konečků prstů. Přibližně...

Brnění končetin

Dobrý den, před měsícem jsem začala užívat hormonální antikoncepci NuvaRing,jedná...

Brnění končetin

Dobrý den, je mi 16 let a posledních pár měsícu mě často brní nohy a ruce zvláště...

Brnění končetin

Dobrý den, Od té doby, co jsem se rozhodla pro velké vytížení skončit se školou,...

Brnění končetin

Dobrý den v pátek 20.9.2019 se mi udělalo v praci špatně.Brněli mi nohy,ruce...

Brnění končetin

Dobrý den,v říjnu 2017 jsem v práci skolabovala,(nemohla jsem dýchat a brněla...

Brnění končetin

Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už asi měsíc dva, kdy se potýkám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mandle

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, neboť už nevím jak dál......

Nespavost


Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Svrab


Ztráta pigmentu

Dobrý den, na penisu se mi udělali bílé skvrny dost mě to vyděsilo. A jelikož...

Riziko nakažení od nosiče MRSA v nose a krku


Vysazování Mirtazapinu

Dobrý den, prosím o radu- před 1 rokem jsem začal brát antidepresiva (mirtazapin...

Pravidelné ranní bolesti břicha


Změna charakteru menzes a vliv stresu

Dobrý den, je mi 42 let , jsem bezdětná a neberu antikoncepci. Menstruaci mám...

Natekla leva mandle

Dobry den, od vcerejska me trapi zdurela leva mandle, pricemz tam prava je v...

Zlatý stafylokok v rukou, krku a konečníku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zlatého stafylokoka, jedná se o to, že mi...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Vysazení mirtazapinu

Dobrý den. Nedávno sem vysadila antidepresiva (mirtazapin sandoz) a chtěla bych...

Krev z ucha


Chlamydie


Svrab


HPV infekce

Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce. Bohužel ji ale má i...

Svalové záškuby

Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor na můj stav. Minulý rok...

MS o 8 dní dříve

Dobrý den, mám dotaz :) ... poslední MS jsem měla od 08.06. - 12.06. ... mívám...

Krev a bílkovina v moči


Reklama