Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Buseni srdce a svirani na hrudi

Vnitřní lékařství Petr 30.11.2018

Dobrý den,

doplňuji prosím dotaz na lékaře viz níže. Manželka 1986, učitelka v MŠ, nekuřák, alkohol velmi výjímečně, výška 170, váha 64. Krev odebírána cíleně na štítnou žlázu, chudokrevnost, vše ok. Těhotná není. Problémy s pálením žáhy nebo něco podobného nemá. Včera byla u PL s výsledky ekg, PL nechápala diagnozu tachykardie, vždy když byl měřen tep, tak 75-80/min. Ordinuje Neurol, 1/2 tablety denně. Manželka odmítá užívat, nijak to neřeší. Nijak ji to neomezuje, jen je to nepříjemné. Potíže trvají, skoro denně 1-2x sevření hrudníku, poskočení srdíčka, pak chvíli bušení srdce, během pár vteřin OK. Měla to už před prázdninami, cca měsíc, přes prázdniny ok, ted cca od poloviny října znovu.
Nevím co s tím, nebývám občas doma přes noc, nevím, zda nemusí být pod kontrolou - chápu ekg OK, ale holter ekg PL neplánuje ani neurologii...

Moc děkuji

Dotaz 24.11.2018
Prosim o slovní popis ekg a sdeleni zavaznosti tohoto vysledku, viz příloha. Manzelka rocnik 1986, cca 2 mesice cca 2x denne sevreni na hrudi s pocitem "poskoceni" srdicka. Po hlubsim nadechu OK. Neni vazano na namahu ci konkretni situaci. Vysetreni krve-ok. Dekuji...

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá lékař:

Dobrý den, fyziologická křivka znamená, že je úplně v pořádku. Hodnoty, které jsou uváděny, jsou popisem dané křivky, nejde o sdělení nějakého problému. Tachykardie znamená rychlá činnost srdce, která při vyšetření EKG momentálně nebyla. Problémy Vaší manželky mohou být způsobeny od páteře, blokací žeber, může jít i o problém v oblasti jícnu nebo jiných částí zažívacího traktu a může se na něm podílet i psychika či přetížení. Bylo by vhodné rovněž doplnit vyšetření štítné žlázy, pokud hormony štítné žlázy nebyly součástí vyšetření krve.
K vyjádření popisu EKG křivky a ev. doplnění předávám Váš dotaz ještě specialistovi.
S pozdravem

Odpovídá lékař:
MUDr. Soňa Boušková
Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, popis EKG Vaší manželky znamená, že převodní časy srdeční jsou normální, tepová frekvence je také v mezích normy, osa (tedy sklon) srdce je střední, nebyly nalezené žádné změny, kterých by bylo třeba se bát. V závěru zprávy je napsáno, že Vaše žená má tachykardii, což znamená rychlý tep. Z ppisu nemůže být zřejmé, jak k diagnóze lékař došel, zřejmě z nějakých předchozích vyšetření, měření v ordinaci nebo z jejího popisu. Potíže Vaší ženy nejspíše při normálním EKG nebudou od srdce, nicméně je možné ještě provést 24 hodinové měření EKG, kdyby byly pochybnosti, případně také vyšetření při zátěži. Může se jednat o neškodné extrasystoly, tedy stah navíc, dále o projev poruchy štítné žlázy, může to být těhotenstvím, může se jednat o projev úzkosti nebo také návratu žaludečních šťáv do jícnu (reflux), někdy se takto mohou projevit i svalově kosterní blokády například žeber či hrudní páteře. Doporučuji obrátit se znovu na praktickou lékařku a dovyšetřit štítnou žlázu, ukazatele zánětu, vyloučit churokrevnost, také provést těhotenský test. Pokud vyšetření nic neukáže, lze podstoupit vyšetření u rahbilitačního lékaře, chodit na rahabilitaci. Kdyby bylo podezření na nemoci jícnu, doplní se vyšetření na gastroenterologii. Vhodné jsou nyní doplňky stravy s obsahem hořčíku, doporučji homeotpatika Sedatif na zklidnění 4x d dražé, dále bylinkové čaje. Přeji vaší ženě, aby se nejednalo o nic vážného. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,pane Petre,k situaci se jiz nelze lepe a podrobneji vyjadriti jak to provedla pani doktorka Bouskova.Dle ordinovane terapie PL Neurolem, jsou problemy zrejme povazovany za psychosomaticke - nadmerny stres, uzkost.Zbytek je na duvere k praktickemu lekari a dalsi komunikaci.Pokud s postupem PL nesouhlasite pozadejte o doplneni doporucenych vysetreni - jako je napriklad EKG Holter.Pokud to PL poklada za zbytecne tak jak pisi bud duverujete jeho lecbe a pani ji zacne uzivat,ci nikoliv a pak je zrejme lepsi si najit lekare jineho.Zde od stolu bez vysetreni a blizsi znalosti Vasi pani nikdo neni schopen posoudit rozsah potrebnych vysetreni. Nicmene zatim nic nepoukazuje na zavazne onemocneni a nutnost Vaseho neustaleho dohledu.S pozdravem MUDr.Tomandl

Související dotazy

Dušnost a bušení srdce
Dobrý den, asi měsíc pociťuji tlak na hrudi a obtížné...
Buseni srdce a svirani na hrudi
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak byste dále...
Svírání srdce
dobrý den, asi rok a půl se mi zdá, že jsem az prilis...
Únava a bušení srdce
Neprijemny ak v trojuhelniku,spatne se mi dycha,unava,obcas...
Bušení srdce
Dobrý den, rád bych znal Váš názor na můj problém....
Bušení srdce
Dobrý den, mám bušení srdce a občas mi buší i v levé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Burzitida

Dobrý den,pane doktore,byla jsem objednaná na operaci (velká prepatellární burza,6xpunkce,naposledy...

Buseni

Dobrý den, asi před 2 roky se mi někdy stalo, že mi z ničeho nic začlo strašně...

Buseni a preskakovani srdce

Dobry den pane doktore,tak me ty potize opet postihli,potize s dychanim pote...

Buseni srce a celkova slabost

dobry den chci se zeptat na radu ohledne mého zdravi uz asi pul roku mam neprijemne...

Buseni srdce

Dobry den, prosim o radu ohledne buseni srdce,je mi 27 a tak jednou obcas 2x...

Buseni srdce

Dobry den , rada bych znala Vas nazor na muj zdravtni stav . Mam takovej problem...

Buseni srdce

Dobry den, posledni dobou mi dost casto busi srdce a to i kdyzjsemv klidu mivam...

Buseni srdce

Dobry den,měla bych takový dotaz,je mi 31 let,asi tak tři dny jsem více unavena,více...

Buseni srdce

serus us dos 3 tidzne u mne bije rychle srdce aj mam visoki tep aj srdcovi

Buseni srdce

Dobrý den pane doktore chtěla jsem se zeptat už týden mě trápí bušení srdce...

Buseni srdce a svirani na hrudi

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak byste dále pokračoval/a. Již dva měsíce...

Buseni srdce a tep

Dobry den, Poslední dobou mne trápí buseni srdce,zadychavani,tep přes 100,vetsinou...

Buseni srdce v klidu a pichani u srdce

Dobry den, je mi 26 let. Mam buseni srdce v klidovem stadiu a pichani na levem...

Buseni srdce v noci

Dobry den, je mi 26 let a uz rok bojuji s busenim srdce. Hlavne v noci, kdyz...

Busenie srdca

Dobry den.Moj problem je ked pri telke zaspim potom za miknem srdco mi zacne...

Busenie Srdca a Bolest na Hrudi

Dobry den stalo sa mi to asi pred dvoma mesiacmi bezny den ako kazdy iny vecer...

Busenie srdca po jedle

Dobry den. Chci se zeptat, jestli je normalni citit buseni srdce po vydatnem...

Busenie srdca pred spankom

Dobry podvecer prajem, prosim Vas o radu..som uz rok a pol dialyzovany pacient...

Buspiron a Myasthenia gravis

Dobrý den, může se u myasthenie brát lék Buspiron? Vím, že skoro žádné léky...

BUSPIRON-EGIS 10mg rano a v poledne a TRITTICO PROLONG 150mg 1/2 tab.na noc

Dobry den-prosim Vas o radu,nevim co se to se mnou deje. Lecim se s panickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fraxiparine a alkohol


Naražená noha - pata


Nafouknuté břicho při menstruaci

Dobrý deň, mám 50 rokov, kvoli nepravidelnej menštruácii užívam asi pol roka...

Uzliny ve střevech, bolest břicha

Dobrý den, syna (bude mu za měsíc 7let) bolí již od ledna břicho v okolí pupku,...

Angína a možnost nákazy ostatních

Dobry den, dnes jsem dostala atb na streptokokovou anginu, cili spalu, jak jsem...

Praskání v krční páteři

dobry den mam 17 mam problem za uchom mi praska a to dost zle a velmi hlasno...

U 5 leté dcery recidivuje spála


Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Růže na kotníku

Dobrý den Dostala jsem Růži do kotníku a beru již 3 antibiotika celkem 15 dní,...

Tupá bolest v šourku

Dobrý den, již delší dobu mě trápí taková tupá bolest. Jedná se o nepříjemný...

Genitální opar


Fialovění penisu

Dobrý den, již několik let má trápí zarudnutí žaludu.. Při erekci je celý žalud...

Bolesti podbřišku

Asi 14 dni mam mirne bolesti v podbrisku, ktere doprovazi neuplna stolice. Vetsinu...

Fleky na nartu a suchá kůže a tmavnutí kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může znamenat tmavnutí kotníku na mé...

Závratě po masáži zad

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla...

Paréza peroneu

Dobrý den, proběhla u mě pareza n. peroneus: více info v příloze. Po operaci...

Unava, slabost tlak v hlavě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co by to mohlo být, nebo na koho se obrátit...

Můžu být těhotná?

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli můžu být těhotná, když se do mě můj...

Kombinace léků

Krásný den, mám otázku mohu k léku ZOLOFT užívat buď xanax, neb GUAJACURAN=...

Výrůstek u konečníku
