Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Častější stolice - chronický průjem

Trávení Věra 2.6.2019

Dobrý den, je mi 54 let, před skoro 2 lety jsem byla na hysterekromii, řezem přes břišní stěnu, spolu s odstraněním vaječníků a vejcovodů. Měla jsem velké cysty na vaječnících.
Od té doby se mi daří dobře, ale změnilo se mi vyprazdňování střev. Dříve jsem šla na stolici jednou za 2,3 dny, teď je to denně a často i několikrát.
Test na okultní krvácení do stolice mám opakovaně negativní.
Jaký to může mít důvod?
Zdravím
Doplnění informací: Díky za odpověď, myslím že se stravuju dobře, přiměřeně, pravidelně a plnohodnotně a nakonec je to lepší než celá předchozí desetiletí se zácpou ?

MUDr. Tomáš Musil
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Akupunktura, Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, Věro, dle moderních znalostí medicíny není známa žádná souvislost mezi udávanou operací a častějšími stolicemi. Snad by připadalo v úvahu jen nějaké vyčerpání tou operací. Opakovaně negativní okultní krvácení prakticky vylučuje možnost nádoru tlustého střeva. Netřeba z tohoto důvodu došetřovat. Dle tradičních východních medicín Orientu je příčina v energetickém oslabení v oblasti trávení. Některé osoby jsou k těmto potížím náchylnější. Stolice je obvykle v tomto případě spíše řidší. Dle moderní medicíny se to kategorizuje jako chronický průjem ve vyšším věku a předepisuje se na to třeba Imodium, které počet stolic zmírní. Obecně trávení oslabují chlazená jídla z ledničky a mrazáku, pokud nejsou řádně ohřátá, dále větší množství tekutin, zejména studených, přejídání, nepravidelné stravování, nedostatečná pauza mezi jídly, aby se potrava strávila, jídla hutná a špatně stravitelná jako třeba maso, také nedoporučuji jídla syrová např. moderním hitem pro zdraví jsou zeleninové saláty. Nejlepší je jednoduchá strava z tepelně upravených obilnin a zeleniny. Vhodné jsou také tradiční bylinné směsi. Více se můžete dozvědět u erudovaných terapeutů TCM. Naše sestřička Vám může pomoci s výběrem odborníka na výživové poradenství. Pokud byste ještě chtěla dovyšetřit a doporučit vhodnou léčbu, můžeme Vám pomoci vyhledat lékaře. Pěkný den přeje Dr. Musil

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Věro, zdá se mi logické, že by se po operaci, v jejímž důsledku se změnily anatomické poměry v břiše, mohlo změnit vylučování - třeba tak, jak popisujete. A to zvláště, pokud vidíte souvislost. Nicméně nemohu souhlasit, že opakovaně negativní testy na krvácení do stolice vylučují možnost nádoru tlustého střeva - naopak, negativita testu nevylučuje nádor - sama se zamyslete a představte si nádor, který existuje a nekrvácí, nebo krvácí, ale jen někdy a ne tedy do všech vzorků stolice, které vyšetříme, nevím teď z hlavy, nakolik je test na okultní krvácení senzitivní, ale mám dojem, že se uvádí kolem 60-80%, tedy minimálně pětina nádorů se v testech okultního krvácení neobjeví! Test na okultní krvácení nám tedy pomáhá velice omezeně. V ČR se doporučuje lidem od 50 let věku, a to bez rozdílu v rodinné či jiné zátěži, screeningový program hrazený pojišťovnami (buď test na okultní krvácení nebo rovnou kolonoskopie) a dle mého soudu je potřeba aktivně nabízet kolonoskopii jako jedinou metodu, která má vysokou výpovědní hodnotu, skoro spolehlivou, narozdíl od pouze orientačního testu krvácení do stolice - viz výše, a to aby si lidé nemysleli právě to, že jdou-li na test okultního krvácení a ten je negativní, že určitě nemají nádor ve střevech. Naproti tomu pokud je negativní kolonoskopie, pak se dá předpokládat, že bude negativní i následujících 5-10 let (nádory střev vznikají obvykle poměrně pomalu). Dále kolonoskopie je metoda, při níž se dá i odebrat zvorek z podezřelých míst nebo odstranit polyp... Já bych se tedy na Vašem místě zajímala o možnost kolonoskopie, byť si nemyslím, že Vaše změna ve vyprazdňování bude kvůli nádoru ve střevech, spíše bych ji u Vás považovala za screeningovou kolonoskopii. Nádor se mi zdá o to méně pravděpodobný, když jsou změny ve vyprazdňování 2 roky a píšete, že se Vám vlastně daří dobře. S kolegou mohu souhlasit, že velký vliv může mít strava, stres, životní tempo. Dodám, že může hrát roli i mikrobiom ve střevech - k jeho stabilizaci doporučujeme obecně probiotika, někdy stačí Kyška a pod. Nakonec také může hrát roli i pánevní dno a příp. přítomnost hemeroidů - pokud je pánevní dno oslabené, může být stolice častější. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Chronický průjem
Dobry den jiz nekolik let mam problem se strevami vzdy...
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Častější stolice
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 17 let a mám problémy...
Průjem
Dobrý den, včera jsem byla na WC a měla jsem tmavě...
Chronický průjem, krev ve stolici
Dobrý den, už asi 3 měsíce trpím průjem, ze začátku...
Častější stolice a průjmy
Dobry den, chtela jsem se zeptat. Jiz deset dni me...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Častější močení

Častěji močení má léky na uvolnění a mžete mi poradit předem děkuji moč i krev...

Častější močení

Dobrý den. Vážím 117 kg a trpím častým močením. Byla jsem u obvodního lékaře,...

Častější močení

Dobrý den, moje paní doktorka mě chce poslat na vyšetření svalů pánevního dna...

Častější močení

Dobrý den, v poslední době jsem zpozoroval častější chození na záchod (2týdny)....

Častější močení a bodání v pravém podbřišku

Dobrý den. Od včerejšího večera mě bodá v pravém podbřišku a také chodim častěji...

Častější močení v těhotenství

Dobrý den, trpím syndromem hyperaktivního moč.měchýře. Léčila jsem se, ale...

Častější nemocnost a onemocnění štítné žlázy

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli špatná funkce štítné žlázy může způsobovat...

Častější stolice

Dobrý den, chci se se prosím zeptat na poměrně intimní problém. Je mi 33 let,...

Častější stolice

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 17 let a mám problémy s častým chozením na velkou....

Častější stolice

Dobrý den, před 6dny jsme grilovali kuřecí maso, po dvou dnech jsem nastoupila...

Častější stolice a průjmy

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Jiz deset dni me trapi velmi casta stolice....

Častější stolice po vysazení Anafranilu

Dobrý den, dlouho jsem bral anafranil 100 i více mg a cisordinol 10mg ale kvůli...

Častémočení

V noci se mi stává, že chodím třeba 4x močit, a pak ještě často dopoledne. Přes...

Častí zácpa, projímadlo nepomáhá

Dobrý den, manžela trápí častá zácpa. Nyní se nemůže již tři dny vyprázdnit,...

Častné průjmy, zelené výkaly

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svůj problém s častými průjmy. Poslední dobou...

Často ale fakt casto močim

Dobrý den, mám takovy problem zacal jsem posilovat a tudiš primam vic tekutin...

Často brečím, jsem náladová

Dobrý den,beru první měsíc antikoncepci Lunafem od prvního dne menstruace,samozřejmě..před...

Často cítím vibrace v pravém uchu

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější ORL problém. Často cítím vibrace v...

Často jde o zánět žil v pánvi

Dobrý den. Mám dotaz ohledně břišní aorty. Je mi 26 let. Stále mě bolí tak divně...

Často je na vině lék na cholesterol...

Dobrý den, moje maminka je jiz zoufala. Je po operaci obou kycli(2012,2013),roky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poštípání hmyzem


Infekce v krku


Potíže v podbřišku

Dobrý den, potřebuji poradit. V červnu jsem měla svůj první zánět močových cest....

Boule na penisu


Duphaston

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli po brání Duphastonu lze otěhotnět? Gynekoložka...

Psychický stav

Dobrý den, asi rok mám stavy, které se teď zhoršují. Mám neustálý strach o všechny,...

Infekce

Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat CNS?Dekuji a preji hezky...

Praskání v uchu

Dobrý den, již 2 roky mám potíže se silným praskáním v pravém uchu při polykání....

Závislost na Rivotrilu

Dobry den chtel bych se zeptat .jestly u me muze zvyknout zavislot na rivotrilu...

Macmiror complex 500

Dobrý deň. Gynekológ mi predpísal Macmiror complex 500, v lekárni mi povedali...

Sípání, pískání při dýchání


Psychický stav a škola.

Přeji dobrý den paní doktorko. Píšu Vám zase o radu ohledně moji dcery 21 let,...

Opakované záněty močového měchýře po pohlavním styku

Dobrý den, je mi 17 let. Už od mala trpím zaněty močových cest, nebylo to ovšem...

Bulka mezi penisem a stehnem


Psychika

Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou psychikou,posledních pár...

Bolesti oka, unavené oči, ztuhlá krční páteř

Dobrý den, před pár dny mě začalo bolet za levým okem a bolest vystřelovala...

Bolest pod pravym zebrem

Dobry den, asi pred 2 dny me nad ranem vzbudila ostra bolest pod pravym zebrem....

Naražený malíček u nohy

Dobrý den, prosím o radu ohledně zranění na malíčku u nohy. Silně jsem si...

Nechráněný styk po "pilulce po"

Dobrý den. Před několika dny jsem měla nechráněný styk, po kterém jsem užila...

Pálení přirození

Mám naléhyvý dotaz. Včera večer po měsíčkách (zhruba jeden den) mě začalo hrozně...

Reklama