Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Čekatel na operaci

Ivana . 27.10.2015 redakce uLékaře

Rtg:ventrální listhesa L5 k S1vel.10mm se susp spondylolisou,spondylartroza a osteochodrosa LS přechodu.Spina bifidaL5.SIK s incip artrotickými změnami.Funkční rtg sn lp spondylolisteza vera L5 v terenu osteochondrozy disku v záklonu 11mm a v předklonu 15mm. MR LS páteře:spondylisteza L5/S1 při susp spondylolýze s ventrálním posunem L5 o 9mm.Meziobratl disk nepřesahuje horní zadní hranu S1,přesto výrazně tlačí na koř L5 v defigriovaných foraminech.Pokročilé sekundární regres změny na malých kloubech.Signálové změny obratl těla Th12char.hemangiomu.Ojedinělé Schmorlovy uzly na zachycené dolní Thp.Jinak páteř a mícha bez patol změn.Mám již rok bolesti,k tomu mravečení až brnění v LDK.nevydržím dlouho chodit,stát,sedět,hledám úlevové polohy.Od května jsem zapsaná na liberecké neurochirurgii jako čekatel na operaci,Z 60 lidí čekají někteří již dva roky.posiluji svaly dle RHB vedení,léky na bolest,žádný efekt,jsem také diabetik 2stupně.A již od února v PN.Dotaz:Zkusit jiné pracoviště s kratší čekací dobou na operaci??Jak ještě já osobně můžu zlepšit svůj zdravotní stav??Děkuji za odpovědˇ.

Odpovídá:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Ivano. Z popisu nálezu je nejdůležitější posun obratle L5, který se navíc mění v předklonu a záklonu. Zde je již nález dl popisu pokročilejší. Ostatní jsou „ běžné“ degenerativní změny bez tlaku na nervové kořeny, v 12. hrudním obratle je cévnatý shluk, který je někdy obratli přítomen a sám také nedělá potíže, Neoperační postup a zkusit konzervativní léčbu má vždy přednost před operací. Nelze hodnotit jen RTG nález / vedle popisu je nutné i pro lékaře vidět i snímky/ ale i klinický nález- zda je kořenové poškození a dráždění, jaký je lokální nález na páteři,k zda zde nejsou i funkční změny / které na RTG, MRI vidět nejsou/ a které sami někdy dělají bolesti a vyzařování do končetiny. U Vás se patrně rozhodlo o složitější operaci- stabilizaci mezi 5. bederním a l. křížovým obratlem,které má zabránit dalšímu posunu obratle. Nelze ale slibovat že záda již nebudou nikdy bolet a že tento stav nevyžaduje další a trvalou léčbu a úpravy režimu, vhodné cviky apod. Páteř se v tomto úseku již omezeně rozvíjí a může být přetěžování dalších úseků apod. Také samotné provedení operace a volba stabilizace je velmi důležité- např použít tzv dynamickou stabilizaci, vhodným typ kovové fixace, která se páteře voperuje apod. Je proto důležité i vše bedlivě zvážit, i za cenu jistého odložení a volit pracoviště, kde je s takovým výkonem dosti zkušeností. Cviky jistě, bez rozvičování rozsahu páteře, spíše posilování břišní stěny, předtím spec cviky s tzv PIRy na uvolnění zádových svalů. Při delší zátěži i ev vhodný typ bederního pásu. Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Stav po operaci bubínku
Dobrý den, chci se zeptat po operaci nového bubínku...
Stav po operaci
Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých...
Hematomy po operaci
Dobrý den Jsem 6 neděl po operaci křečových žil. Měla...
Minimální hybnost po operaci ramene
Dobrý den mám dotaz, v únoru jsem byla, na operaci...
Bolesti po operaci srdce, důchod?
dobrý den manžel je rok po operaci srdce a má stále...
Stav po gynekologické operaci
Dobrý den,jsem týden po gynekologické operaci a dnes...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Častý zánět spodku

Často mívam zánět spodku tzn. casto chodim na zachod..pálení a řezání při močení.....

Častý zánět ucha

Můj 3 letý syn má vždy od podzimu do jara téměř pořád rýmu. To vede k tomu,...

Častý žlutý průjem

Dobrý den, ráda bych se dotázala za svého manžela. Má často řídkou stolici (průjem),...

Čaté močení občasné pálení a svědění a bolest v podbřišku

Dobrý den, Chtěla bych vědět o jaký problém se jedná.Už 3 měsíce chodím co...

Čaté průjmy po jídle

Dobrý den, mám problém s trávením. Po jakémkoliv jídle musím cca po 10 minutách...

Čeho se vyvarovat po zlomenině th8

Dobrý den, letos nám po sedmi letech ,kdy měl syn uraz páteře , řekli že nelze...

Čeká mě operace štitné žlázy ?

Dobrý den, od malička jezdím na kontroly štitné žlázy a teď jsem 9 měsíců po...

Čekací doba na operaci varikokely

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho se přibližně čeká na operaci varikokely...

Čekání na močení

Dobrý den, mám problém, že musím čekat zhruba 5 až 10 sekund(podle toho jak...

Čekání na onkologickou léčbu

DIAGNÓZA: C411 Ca mandibulae I.dx. E784 Dyslipidemia 6.12.2011 byla proveden...

Čelist

Dobrý den, mám bolesti dolní čelisti v oblasti skloubení. Na odd. ústní a obličejové...

Čelist


Čelist

Dobrý den, již pátý den mám bolesti čelistního kloubu a jeho okolí na levé straně....

Čelist

Dobry den chtela bych se zeptat 2 roky jsem nosila rovnatka na pevno . Ted...

Čelist, zuby

Dobrý den, prosím o radu. Už asi půl roku mám pocit ztuhlosti, občasné praskání...

Čelist/zuby

Dobrý den. Několik měsíců mám problém např. při mluvení nebo usínání. Zuby se...

Čelistní Kloub

Původ bolesti čelistního kloubu jsem odhalila v celodenním sezením s podepřenou...

Čelistní kloub

Dobrý den, mám podezření, že čelistní kloub není ve správné poloze, můžu sám...

Čelistní kloub

Dobrý den, jednou se mi zasekl čelistni kloub a já nemohla plně otevřít ústa....

Čelistní kloub

Dobrý den, včera jsem byla na artrocentéze čelistního kloubu, pan doktor mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Světlá stolice

Dobrý den, již několik dní mě trápí světlá stolice (mírně nažloutlá), ale žádné...

Nevolnost po chemoterapii? Nové léky vás jí zbaví

Mnoho onkologických pacientů má velké obavy z nežádoucích účinků protinádorové...

Zánět/zarostlý nehet na noze


LS páteř

prosím o vysvětlení mého vysledku po RTG a odpověď zda je šance na bezoperativní...

Pobolívání v krku

Dobrý den, asi už přes 14 dní me pobolívá v krku. Normálně mě v něm nebolí ani...

Problém s kotníkem

Dobrý den, po úraze na fotbale, kdy jsem si vyvrtl kotník, kdy následoval...

Genetické testy

Dobrý den, mně a příteli je 35 let, ještě žádné děti nemáme, jaké testy si...

Pohyby miminka

Dobrý den, jsem právě ve 30tt. Chci se zeptat na četnost a citlivost pohybů....

MUDr. Jitka Vinšová

Stomatologická ordinace

Pupinek na penisu

Dobrý den, na penisu se mi udělaly menší pupinky.nevíte co by to mohlo být?...

MUDr. František Pražský

Kardiologická poradna

Končím s kouřením… Čím ale cigaretu nahradit?

Po poslední cigaretě nastane podivné prázdno. Kdo pocit, že mu něco chybí, dokáže...

Fromilid 500

Dobrý den, ještě jednou děkuji za odpověď na mé dva dotazy a omlouvám se, že...

Otrava z jídla

Takzvaná otrava z jídla většinou není vážný stav a nejpozději do dvou dnů sama...

Rudý hrtan

Mam trošku rudý hrtan a trošku to bolí když polykám a to cokoliv. Jinák nekašlu...

Při větším a delším smíchu začnu kašlat a zároveň se mi špatně dýchá až se dusím

Dobrý den Je mi 25 žena. Mám problém při větším a delším smíchu začnu kašlat...

Boule na penisu

Dobrý den, je mi 15let a zhruba před týdnem se mi na penisu, těsně nad šourkem...

Poslední dobou mívám, hlavně večer, oteklé kotníky i nárty u obou nohou.

Dobrý den, poslední dobou mívám, hlavně večer oteklé kotníky i nárty u obou...

Kolonoskopie

Dobrý den,dnes ráno jsem byla na kolonoskopickém vyšetření,které dopadlo dobře...

Zapáchající výtok

Dobrý den,3 měsíce mám zapáchající výtok,nejdříve mne lékař léčil na vaginální...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×