Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Černý kašel

Infekce Jana 12.2.2017

Dobrý den,
již zhruba měsíc kašlu. Nejprve mírně, po cca 14 dnech, kdy došlo ke zhoršení a vydatným záchvatům, spaní v sedě apod. jsem 24.1.vyhledala lékaře, byl mi diagnostikován zánět průdušek a léčen Duomoxem. Bez efektu. 1.2. jsem byla odeslána na plicní, kde mi nabrali krev. Tento týden 9.2. mi byl z krve diagnostikován černý kašel. Dostala jsem Azitromycin na 3 týdny. Již se mi ale ulevilo i bez antibiotik. Je nezbytně nutné, černý kašel takto přeléčit? Není už to trochu s křížkem po funuse, jsem vůbec ještě infekční? Ptám se hlavně z důvodu, že kojím 11 měsíčního syna a ráda bych ho kojila dál, což se, jak mi bylo řečeno, s těmito antibiotiky neslučuje, a musela bych kojení ukončit. Proniká pertusinový toxin do mléka? Já asi vytvářím nějaké protilátky, když se s tím peru – nejsou naopak ty protilátky v mléce? A měla bych v případě, že antibiotika nebudu užívat, zajít na kontrolní odběry, po 14 dnech od prvního odběru?
Dále bych se ráda zeptala, zda mohl syn kašel taky dostat, když je očkovaný dle povinného plánu. Poslední dvě noci začal velmi lehce pokašlávat. Pokud ano, léčit hned antibiotiky, kdyby to bylo pravděpodobně rané stádium kašle nebo vyčkat, jestli se to bude horšit?
Ještě mám 4 letou dceru, kašle zhruba taky tak měsíc, ale v mnohem mírnější formě, teď již téměř vůbec. Léčeno Stoptusinem, Levoprontem, teď dostala Klacid na základě mojí diagnozy. Je nutné ji přeléčit antibiotikem, když se cítí dobře a nemá téměř žádné obtíže?
Je možné černý kašel a obtíže s ním spojené léčit či aspoň zmírnit pomocí homeopatik? Jakých?
děkuji Jana

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, dítě protilátky z mateřského mléka si nezíská. Jedině očkováním. Vzhledem k tomu, že jde o závažné onemocnění, a pro děti i smrtelné, je potřeba léčbu nepodceňovat. V každém případě je nutné pokračovat v léčbě antibiotiky. Z časových důvodu nelze podat adekvátní informace o tomto onemocnění. Ale doporučuji Vám přečíst si o onemocnění na internetu nebo zkonzultovat léčbu na ambulanci infekčních nemocí. I Vašeho syna by měl vidět dětské lékař, i když je očkovaný.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Předpokládám, že obě vaše děti jsou očkovány řádně dle očkovacího kalendáře a tedy chráněny proti nákaze černým kašlem, resp. jejím komplikacím. Hexavakcína totiž obsahuje jako jednu ze 6 složek právě tu, která chrání proti černému kašli. Děti mají vytvořeny po očkování vlastní protilátky a není tedy třeba řešit, zda kojíte či nikoliv a vaše protilátky proti pertusi se vylučují do mléka. Antibiotika bych dětem standardně při kašli nepodávala, protož příčina kašle může být jiná (v současné době je vysoký výskyt virových onemocnění, která způsobují viry) a je třeba postupovat podle klinického nálezu, případně provést PCR vyšetření z laryngeálního výtěru, případně sérologickým vyšetřením z krve. Co se vás týká, tak antibiotika v pozdním období nemoci nejsou nezbytně nutná, protože většinou již neovlivní tíži záchvatů kašle (mohou mít pouze vliv na vylučování bakterií). Pravděpodobně již nejste infekční, protože nejvíce infekční je člověk v katarálním stadiu onemocnění a v prvních dvou týdnech od začátku kašle, nicméně délka vylučování bordetell, které onemocnění černým kašlem způsobuje, závisí na věku, imunitě a případné antibiotické léčbě. Pokud byste užívala makrolidy (vámi zmíněny Azitromycin nebo Klacid), kojení je nutné ukončit nebo alespoň po dobu užívání a následně několik dnů po skončení užívání antibiotik přerušit. Homeopatika na černý kašel neúčinkují, jedná se o bakteriální onemocnění, proto se účinně léčí pouze antibiotiky.

Související dotazy

Černý kašel
Dobrý den, v práci se u jednoho zaměstnance (kancelářský...
Černý kašel
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu na černý...
Černý kašel
Mám dotaz na plicního lékaře ohledně černého kašle. V...
Kašel
Černý kašel Dobrý den, domnívám se, že dcera 4 roky,...
Subakutní kašel
Dobrý den. Mám dusivý kašel již 25 dní. Začalo to...
Černý kašel
Dobrý den, před pěti lety jsem prodělala černý kašel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Černý kašel


Černý kašel

dobrý den ma 12 letá dcera ukončíla černý kašel mě vyšli pozitivní pertussi...

Černý kašel

Mám dotaz na plicního lékaře ohledně černého kašle. V listopau přišel syn ze...

Černý kašel

Dobrý den, kolegyně v práci prodělala černý kašel a bere antibiotika.V dětství...

Černy kašel

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz. Je mi 34 let a máme doma 4...

Černý kašel

Dobrý den, mám dotaz ohledně černého kašle. Jsem nyní v 38 TT. Zhruba před 5...

Černý kašel

Dobrý den, v práci se u jednoho zaměstnance (kancelářský pracovník) prokázal...

Černý kašel

Zdravím. Od své alergoložky jsem zjistila, že jsem na jaře tohoto roku možná...

Černý kašel

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda si telo samo poradi s cernym kaslem nebo...

Černý kašel

Dobrý den , nedávno mi přišli na černý kašel. Brala jsem antibiotika na týden...

Černý kašel

Dobrý den ,dnes jsem se dozvěděla že chlapec ze sousedctví má černý kašel a...

Černý kašel

Dobrý den, v říjnu 2014 jsem prodělala silnější virózu s nepříjemným, chvílemi...

Černý kašel

Dobrý den, kamarádku na přelomu června/července zchvátil opravdu silný dávivý...

Černý kašel

Hezký den, měla bych dotaz týkající se černého kašle. Prodělala jsem si toto...

Černý kašel

Hezký den, mám dotaz týkající se Černého kašle. Lékařka mi na základě krevního...

Černý kašel

Dobrý den. Je mi 32 let a od srpna 2008 jsem trpěl velmi intenzivním kašlem....

Černý kašel

Dobrý den, znám lidi, kteří onemocněli černým kašlem i přes to, že byli očkovaní...

Černý kašel

Dobrý den,v květnu 2012 jsem prodělala černý kašel,bylo to hrozné. Od té doby...

Černý kašel

Dobrý den, před pěti lety jsem prodělala černý kašel a nyní se s ním léčím opět....

Černý kašel

Dobrý den předem se omlouvám, že vás obtěžuji ale zajímalo by mě, jak se takový...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Schizofrenie, zhoršení stavu

Dobrý den, moje maminka (63 let) se zhruba 20 let léčí se schizofrenií....

Jaký střevní parazit

Prosím zda můžete z přiložené fotografie identifikovat druh parazita, se kterým...

Herpetická angína

Dobrý den mam dotaz ohledně dcery .minulý týden mela teploty pres 38st a mela...

Bulka pod kůží v ušním lalůčku

Dobrý den, před asi dvěma týdny jsem si v ušním lalůčku nahmatala maličkou tvrdou...

Infekčnost onemocnění

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na infekčnost exanzémových onemocnění u...

Extrakce drátů z lokte

Po úraze zlomeniny lokte v olecranu v září 2014 mi byla zlomenina fixována dráty....

Persona simplex

Dobry den. Chtě bych se zeptat, co znamena diagnoza persona simplex? Děkuji...

Tep v hlavě

Dobrý den. Docela často mě bolí hlava a citím na levé straně tep srdce a strašně...

Posun pigmentu

Mám časté otoky dolních končetin a petechie nad kotníky. Tyto skvrny nemohu...

GDM

Dobrý den, mám GDM a v doporučeních ČESKÉ DIABETOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP...

Červené skvrny v dutině ustní

Hezký den, před několika dny jsem si všimla malé krvavé ohraničené skvrny na...

Zvetsene uzliny po mononukleoze

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda muzou zustat po mononukleoze uzliny zvetsene...

Píchání v pochvě na konci těhotenství

dobry den chci se zeptat kdyz miminko je hlavou dolu a a ja citim v pochve takove...

Část kondomu zůstala po protržení v pochvě

Můžete mi někdo poradit? Část kondomu zůstala po protržení v pochvě. Jak ho...

Parazit ve stolici

Dobrý deň, som atopik odnarodenia, ale od 15 do 30 rokov som nemal nejaký problém,...

Ruptura vazu v úrovni kotníku

Dobrý den, minulý týden ve středu jsem v práci spadla ze schodů. Byla jsem RZS...

Bolest zubu a opar na rtu

Dobry den. Kvuli zanetu v zubu mi byly vycisteny kanalky a zub byl ponechan...

Mierna bolesť v ľavom semenníku

Mám problém, že ma mierne boli ľavý semenník a niekedy aj v podbrušku. Bolesť...

Řídká stolice po léčbě antibiotiky

Dobrý den, před týdnem mi byl u zubního lékaře zaveden zubní implantát a jako...

Reklama