Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chlamidie

Infekce Martin 12.2.2019

Dobrý den,
mám problém, který trvá již rok. Mohl by mi prosím nějaký odborník poradit?
Popis potíží:
1) Před 5-ti lety mne diagnostikovali migrénu, stav při migréně byl nejdříve takový, že jsem byl unavený, brněli mě ruce poté brnění přešlo na nohy, ustalo a nastala bolest hlavy (žádné vyšetření nic neprokázalo (EEG, ct hlavy), proto migréna), s rostoucím věkem se potíže zmírňovali, dnes pouze únava, někdy bolest hlavy (většinou stačí dlouhý spánek a bolest zmizí) - při migréně jsem bral pouze panadol extra
2) Před rokem v lednu mě z ničeho nic začalo bolet v podbřišku, byl jsem odeslán na chirurgii s podezřením na ,,slepák" - ultrazvuk odhalil zvětšené uzliny v této části a jeden žlučový kámen ve žlučníku - dostal jsem prášky na odkyselení, po dvou dnech potíže vymizeli. Po třech měsících mě opět bolelo břicho, ale už v menší míře a po dvou dnech opět v pořádku, tento problém se dále nijak neřešil.
3) Po třech měsících (v dubnu) následovali 2 záněty močových cest (2x antibiotika), potíže neustupovali, proto jsem byl odeslán na urologii(červen), kde mi zjistili mírný výskyt Chlamydií ze stěru. Dostal jsem další antibiotika na 3 týdny. Na kontrolním testu byly hodnoty v normě. Když jsem se dotazoval na další kontrolu u praktického lékaře, tak mi bylo řečeno, že není potřeba. Ikdyž je u chlamydií velká pravděpodobnost návratu.
4) V červenci jsem měl zánět dolních cest dýchacích, byl jsem odeslán na rendgen plic - výsledek sdělený lékařem byl, že tam něco málo je, takže opět antibiotika (2x antibiotika, první nezabírali), poté mírná úleva. Až do Prosince jsem každé ráno vykašlával hustý hlen. Nyní občasné smrkání a pobolívání na hrudníku občas píchnutí.
5) Zároveň se zánětem dýchacích cest jsem upozornil na zvětšené uzliny pod čelistí. Praktický lékař mi řekl, že bych potřeboval spíše prášky ,,na hlavu". Po tomto rozhovoru jsem se rozhodl zaplatit si ultrazvuk uzlin jako samoplátce. Zprávu z ultrazvuku přikládám. Pan docent, který ultrazvuk prováděl do závěru zprávy napsal doporučení s podezřením na štítnou žlázu. Po předání zprávy praktickému lékaři mi nechal udělat krevní test na funkci štítné žlázy. Test byl v pořádku a tím byl semnou pan doktor opět vyřízený (pan docent také napsal kontrolu po půl roce, protože již u vyšetření nemohl pochopit proč mi praktický lékař nedal žádanku na ultrazvuk). Díky tomuto doporučení mi praktický lékař nyní v lednu napsal žádanku na kontrolní ultrazvuk ( samozřejmě velice nerad s nepříjemnými poznámkami). Dnes jsem byl na kontrolním ultrazvuku, který ukázal podobný výsledek jako před půl rokem (zprávu přikládám). Zprávu jsem předal praktickému lékaři, který mi navrhl jedinou možnost a to, že mě pošle do nemocnice na vyoperování uzliny, která se předá na histologii.
6) Před dvouma týdnama jsem si zaplatil v laboratoři kontrolní test na chlamydie ( přikládám ), nabídli mi test na oba typy. Výsledek testu mě zarazil. Chlamydie trachomatis vyšla jako negativní, s tím že je dobré test zopakovat kvůli možné nepřesnosti a změně referenčních hodnot. Chlamydie pneumoniae, vyšla jako prodělaná v minulosti. Tento výsledek jsem dnes také předal lékaři, který mi pouze řekl, že tuto bakterii má v sobě 80% lidí a se s tím nedá nic dělat.

Byl bych rád za názor odborníka na tento problém. Osobně mám podezření na možné spojení potíží. Co jsem se dočetl, tak se chlamydie léčí speciálním protokolem antibiotik, aby se zahubili všechny formy této bakterie, proto také nezabírali obyčejné antibiotika. Pokud je v těle tato bakterie, tak mohou být zvětšené uzliny i od ní. Také se mi nezdá, že mi lékař nechce udělat pořádný krevní test a vždy mi udělá pouze krevní obraz, ve kterém se tyto bakterie nemohou projevit (popřípadě test moči jednorázovým papírkem, což je podle mého zcela nedostatečné). Za týden mám přijít s rozhodnutím, zda podstoupím vyoperování uzliny či nikoli. Pokud řeknu, že uzlinu vyoperovat nechci, tak bude lékař krytý a při potížích řekne, že jsem si uzlinu nenechal prověřit. Na druhou stranu nevím čemu se pomůže testem jedné uzliny, když mám uzlin asi 5. A nikdo mi nezaručí, že se odebraná uzlina neudělá znovu. Podle mě je příčina v Chlamydiích, které je potřeba zlikvidovat. Ještě jednou prosím o pomoc s tímto problémem, který bych rád vyřešil jednou pro vždy.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Martine, děkuji za Váš dotaz,i když se domnívám, že jeho rozsah je nad rámec naší poradny a přesto, že je Váš dotaz velmi obsáhlý, bylo by třeba jej ještě specifikovat. Prvně se domnívám, že bych Vám doporučila vzhledem k tomu, že jste evidentně ztratil důvěru ve svého praktického lékaře, abyste se pokusil najít si nového praktického lékaře.
Co se týká Vašeho problému, bylo by vhodné říci, jestli Vaše obtíže začali náhle prakticky z plného zdraví, či zda jste měl i dříve nějaké obtíže. Doporučila bych začít biochemickým rozborem krve, krevním obrazem a pak bych přešla na specifické testy - včetně testů na chlamidie a především jejich specifikaci kmene. Domnívám se, že "pouhý" nález neznamená onemocnění.
Co se týká Vašeho dotazu k odběru uzliny se osobně domnívám, že bych ji nedoporučila.
Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla. Když byste nemohl najít jiného praktického lékaře, ke kterému byste se zaregistroval, případně naše sestřičky, pomohou Vám nějakého lékaře najít.
S pozdravem Dr. Novotná

Související dotazy

Chlamydie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, měl jsem několikrát...
Pityriasis roses Gibert
Dobrý den, Zjistili mi Pityriasi rosea gilbert a Chlamidie....
Pohlavně přenosné choroby
Dobrý den, prosím Vás mohu chytit od partnerky pohlavní...
Bolesti, únava, nadváha
Dobrý den, už nevím jak dál. Patery antb, pořád únava...
Jizva na žaludu
Zdravim. Mel jsem chlamidie. (Nyní jiz ne.) Poranil...
Chlamydie
Dobry den, Přítel trpěl dlouhodobě problemy s močovou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chladová kopřivka

Dobrý den. V loňském roce, v lednu mně na předních stranách holeních ,předních...

Chladová neuralgie nervu trigeminu

Dobrý den, můj problém pravděpodobně souvisí s prochlazením tváře z klimatizace...

Chladový test

Dobrý den, nedávno jste mi odpověděl na můj dotaz týkající se potvrzení Raynaudova...

Chladymie

Dobrý den,kde mi zjistí jestli nemám v krvi chladymie? Ptala jsem se u praktického...

Chlam,pneu

jeste bych se chtela zeptat,ja jsem byla lecena na chlam.pneum.Manzel trpi neustale...

Chlam.pneu.

dobry den,jeste jednou a doufam,ze jiz naposledy se ptam,ohledne chlam.pneum.pani...

Chlamidia pneumoniae

Dobrý den, byla mi zjištěna chlamidia pneumoniae. Ráda bych se zeptala, zda...

Chlamidia pneumoniae

Chlamidie pneumonie Dobrý den, v průběhu těhotenství jsem byla...

Chlamidia pneumoniae vs. chronická rýma, zánět dutin

Dobrý den, mám dotaz, mám chlamydie pneumonie již přes rok, přeléčena jsem byla...

Chlamidie

Dobry den.Chtel bych se optat zda hodnota IgE 2570 pry vysoka muze mit souvislost...

Chlamidie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,z krevních výsledků mi zjistili v krvi chlamidie,z...

Chlamidie

Dobrý den, přečetla jsem si na tuto otázku spousty odpovědí, ale i tak bych...

Chlamidie

Prosím o radu.Můj partner má chlamidie.Já netrpím žádnými příznaky, akdyž jsem...

Chlamidie

Dobrý den,jsem aktivní sportovec s vysokou fyzickou zátěží a posledního půl...

Chlamidie

Dobry den.V listopadu jsem mel chlamide trachomatis.Byl jsem v dermatovenerologicke...

Chlamidie

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na chlamidie. Včera mi urolog sdělil, že...

Chlamidie

Dobrý den, nedávno jsem pil po jednom kamarádovi z lehce vypláchlé sklenice...

Chlamídie

Dobrý den, v únoru jsem v 18tt přerušila těhotenství pro VVV holoprosencephalie...

Chlamidie

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Partner se mi přiznal, že měl před nějakou...

Chlamidie

Pane doktore, muze byt pritomnost chlamidiove infekce na nevyvijejici se embryo?...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění penisu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za manžela. Cca týden ho trápí občasné ,,brnění...

Bolesti nohou a ramen, brnění


Bolest pod lopatkou

Dobrý den, potřebovala bych se poradit, zda-li jít k lékaři. Již třetí den...

Pupínky na intimních partiích

Dobrý den. Mám dotaz. Už přes měsíc se mi na intimnich partiích dělají velké...

Bolest malíkové části ruky

Dobrý den pane doktore, před třemi týdny jsem byla v chirurgické ambulanci...

Nález v krku, hleny, sladkokyselá pachuť v ústech

Dobrý den . prosím Vás o radu.V prosinci mi byly odstraněny krční mandle pro...

Pretrzeni Achilovky a delka rekonvalescence

Dobrý den, Koncem října mi v zahraničí při přebíhání silnice praskla Achilova...

Pálení močové trubice

Dobry den, 1 den po piti alkoholu (za cely den cca 12 poharikov) ma zacalo...

Pukanie a tep srdca v uchu

Dobrý deň, poprosím o radu, niekoľko mesiacov počujem v pravom uchu tep srdca....

Antidepresiva a alkohol


Časté probouzení v noci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může způsobovat časté buzení v noci, zřejmě...

Boule v zátylku

Dobrý den, asi před týdnem jsem si nahmatal na hlavě ze zadu hlavy přímo na...

Bolest horního patra v ústech


Užití Postinoru a předčasné krvácení

Dobrý den. 19. 5. jsem měla s přítelem styk, během kterého nám praskl prezervativ....

Tetování

Dobrý den, mám dědičnou nemoc Leidenskou mutaci a chtěla bych tetování (za...

Prasklá pánev

Dobrý den, v sobotu jsem spadl a nejspíš mám prasklou pánev, ale na operaci...

Menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobry den chtela jsem se zeptat beru antikoncepci cloesenca brala jsem prvni...

Zakopla jsem o lavici

Dobrý den, omlouvám se, ale v pátek jsem byla v kostele, a když jsem vstávala,...

Křeče v břiše, průjem

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jednou za čas třeba jedno do roka mám hrozné...

Riziko užívání nikotinových sáčků Lyft


Reklama