Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CHlamydie a jejich léčba

Infekce Veronika 19.6.2019

Dobrý den. Je mi 22 let a jsem studentka na VŠ. Před 3mi týdny ve zkouškovém období mě začala brnět noha a poté jsem měla stěhovavou bolest kloubů, hlavně kolena a lokty. Už si ani nepamatuji, kdy jsem nebývala unavená, často kašlu, ale myslímsi, že je to nějaká sezónní alergie. Bývám také hodně studená, mám často návaly horka i zimy. Myslela jsem si, že je to projev chudokrevnosti, která mi byla ve 13ti letech diagnostikována, ale podle lékaře a vyšetření krve před 3mi týdny už mám železo skoro v normě. Doktor mi na bolest kloubů předepsal Artrilom s tím, že je to zánět kloubů v návaznosti na nějakou virózu (byla jsem v té době nachlazená, ale bez teploty). Po 5 dnech užívání léku se bolesti vytratily, ale začala jsem hodně kašlat a vykašlávat nazelenalý hlen, pobolívalo mě na plicích. Brala jsem ACC a kapky na průdušky, k lékaři jsem nešla, protože jsem tušila, že to je zánět průdušek. Jenže problém s kašlem (hlavně večer, když jsem si lehla) nepřestal, bolest na plicích sice ano, ale stále vykašlávám hlen, ale už je bílý. Jsem teď v hodně stresujícím období, cítím se hodně slabá a mám často pocit, že necítím ruce nebo nohy. Dnes jsem šla tedy k doktorovi, který mi bez jakýchkoliv testů řekl (pouze mě poslechl), že mám plicní chlamydie a předepsal mi Deoxymykoin, který mám užívat 5 dní, ani prý nemusím na kontrolu, pokud kašel přestane. Ještě k tomu jsem před 5ti dny dostala genitální kvasinky (nevím, jestli to s tím nějak souvisí). Mám pochybnosti o tom, jak mě lékař (ne)vyšetřil, a dělal, jako by to byla jen chřipka. Četla jsem totiž, že chlamydie mohou mít spoustu následků, například roztroušenou sklerózu, a moje necitelnost nohou mě velice znervózňuje. Taky se mi poslední dobou horší zrak, mám takové mžitky před očima a vidím hůře do dálky. Začalo to ve zkouškovém období před 4mi týdny, měla jsem za to, že je to neustálým učením se a díváním do blízka, ale stále to přetrvává. Je to tak nebezpečné onemocnění, jak píší v různých článcích? K jakým lékařům bych měla jít na vyšetření? Prosím vás o radu, jsem z toho zoufalá a mám strach. Nejen ze své nemoci, ale také z toho, jestli jsem nemohla nakazit někoho z rodiny, nebo svého přítele. Měl by jít také na nějaké vyšetření? Děkuji.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, slečno Veroniko,
děkujeme za Váš dotaz. Je to bohužel jeden z dotazů, na který nelze jednoznačně odpovědět. Vaše obtíže mohou být výsledkem dlouhodobé únavy, nedostatku spánku, oslabení organismu při stresu.. To vše se pak může projevovat různými způsoby ( bolest hlavy, oční projevy, brnění končetin, svalové záškuby apod). Nemyslím si, že by většina Vašich obtíží byla v souvislosti s chlamydiovou infekcí, opravdu půjde spíše o vyčerpání a stres. Nicméně na dálku mohu pouze usuzovat. Současně také nemůžu zcela souhlasit s postupem lékaře - nevím, jaký byl poslechový nález ( pro chlamydie bývá často typické právě to, že poslechový nález není výrazný, je dlouhodobý spíše suchý kašel, někdy zvýšená teplota a únava). Diagnostika je svízelná, buď nasazujeme antibiotika podle klinických příznaků, při nejistotě zjišťujeme protilátky z krve. Léčíme antibiotiky, která jsou na dané patogeny dobře citlivá, deoxymykoin je jedním z nich. Pokud však uvažujeme o chlamydiích, léčba by měla trvat 10-14 dní, aby byla dostatečná. Vyšetření rodinných příslušníků doporučuji za předpokladu, že je trápí nějaké obtíže ( například právě kašel). Zajděte si k Vašemu lékaři po dobrání léků na kontrolu a domluvte se dle obtíží na případném prodloužení léčby. Hezký večer.

Související dotazy

Chlamydie léčba
Dobrý den. Minulý týden mi gynekoložka zjistila z krve...
Chlamydie
Ahoj, co jsou to ty chlamydie. Děkuji
Chlamydie
Dobrý den, byla mi zjištěna chlamydiová infekce v...
Chlamydie
Dobry den, v lednu 2016 mi byly zjisteny chlamydie...
Chlamydie
Dobrý den , chtěl bych se zeptat. Patřím mezi "šťastlivce"...
Infekce chlamydiemi
Dobrý den, ráda bych se zeptala na hodnoty mého vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chlamydie a apatie lékaře

Dobrý den Před půl rokem jsem začal chodit po doktorech s bolestmi břicha....

Chlamydie a borrelie

Dobrý den, před 10ti lety (ve 20ti) jsem údajně prodělal chlamydie pn. (nalezeny...

Chlamydie a brnění rukou

Před necelými 2 týdny mi byly diagnostikovány pohlavní chlamydie (na jiné nemoci...

Chlamydie a doxybene

Dobrý den, vloni touto dobou jsem měl chlamydie a dostal jsem antibiotika na...

Chlamydie a felace - nakažená žena x zdravý muž

Dobrý den, je možné, aby se chlamydie přenesli z nakažené ženy na muže, kterému...

Chlamydie a HPV

Dobry den, zacinam byt zoufala. Pred tremi lety mi objevily chlamydie, ktere...

Chlamydie a chráněný sex

Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mne, zda je možné provozovat sex s kondomem...

Chlamydie a imunodeficience


CHlamydie a jejich léčba

Dobrý den, Před rokem a půl jsem byla léčena na chlamydie trachomatis atb Doxybene....

CHlamydie a jejich léčba

Dobrý den před 5ti týdny jsem se léčil antibiotikami doxyhexal kvůli chlmýdiím....

Chlamydie a koupání

Dobrý den, minulý týden mi byly po opakovaných problémech se "spodkem" na gynekologii...

Chlamydie a masturbace

Dobrý den.. Nejdříve se omlouvám, za takto dlouhý popis, ale ať víte vše....

Chlamydie a mikrocysta v prsni bradavce

Dobry den, Nechal jsem si delat testy na chlamydie a jsem dost nejisty v...

Chlamydie a neplodnost

Nedaří se mi otěhotnět, byly mi zjištěny chlamýdie trachomatis, hodnoty IGG...

Chlamydie a opakované záněty močových cest

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho v těle můžou přetrvává chlamydie? Jedna...

Chlamydie a orální sex

Dobrý den, chtěla bych vysvětlit jak je to s tím přenosem chlamydie při orálním...

Chlamydie a pneumonie

Dobrý den, prosím o radu. Vse začalo obrovským stresem vyplyvajicim ze zdravotních...

Chlamydie a pocit paleni penisu

Dobry den.. Pred cca mesicem u me byly zjisteny chlamidie. (vzorek moci,stery.kutivace...

Chlamýdie a pohlavní nemoci

Dobrý den, před rokem jsem se léčil s chlamydií trachomatis. Mám osobní podezření,...

Chlamydie a pohlavní styk

Dobrý den, již 2x jsme brali s přítelem antibiotika, protože mi byly zjištěny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Játra, lehce zvýšené jaterní testy a sport

dobrý den, mám dotaz ohledně lehce zvýšených jaterních testů a sportu. Mám hodnoty...

Brnění paže

Dobrý den, cca 1 měsíc mě trápí slabost levé horní končetiny. Začalo to prsty...

Strach z ALS

Dobrý den, chci se zeptat.. Porad sem psala ohledně ALS. Mám pořád strach.....

Alkohol v moči


Nízký tlak po sportu

Léčím se na hypertenzi I. (Hartil 7,5) a držím tlak pod 140/80. Po sportu nebo...

Kdy udělat těhotenský test

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak dlouho od pohlavního styku trvá než je...

Pupínky v tříslech

Dobrý den, mám dotaz, v třísle u vaginy, se mi dělají pupínky. Akné to není,...

Nádor prsu

Dobrý den, mamince (59 let) byl před 7 lety odstraněn nádor v prsu, poté následovala...

Zvětšené bradavky u chlapce

Dobrý den, je mi 14let jsem kluk a mám trochu problém... Asi před 5-6 měsícema...

Plicní embolie její léčba a doba pracovní neschopnosti

Dobrý den, včera jsem byla propuštěna z nemocnice, kde jsem byla 5 dní s plicní...

Pozitivní FOB test

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně mých potíží. Po tužší stolici jsem zahlédla...

Boulička pod uchem

Dobrý den, před týdnem jsem si nahmatala pod levým uchem bouli o velikosti většího...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Palec bez nehtu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně palce u nohy, který mám od neděle bez nehtu....

Příkrmi a celer

Dobrý den, mám šestiměsíčního syna a začínáme s příkrmi-bojujeme s nimi. Chtěla...

Odchlípnutý nehet na palci

Dobrý den, již delší dobu pozoruji, že se mi nehet na levém palci na ruce mění....

Bulka konečníku


Bolest zad, píchání u srdce


Nespavost a svědění celého těla

Dobrý den, poslední měsíc mám problémy s usínáním a probouzením se v noci. Některé...

Pozitivní těhotenský test u netěhotné

Dobrý den, 2 dny po menstruaci mě vyšel pozitivní těhotenský test, byla jsem...

Reklama