Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Chrbtica, tetania...

Marek686868 9.4.2014 redakce uLékaře

Dobrý deň, vždy som bol aktívny športovec a pozitívne naladený človek, ale pred niekoľkými rokmi mi začalo časté mykanie tvárou a pod okom, šiel som na vyšetrenie emg kde mi bola diagnostikovaná neurogénna tetánia - konkrétne spasmofilna neuropathia. Bral som najmä vitamín Magne B6, istú dobu som bol bez nejakých príznakov, avšak pred cca troma rokmi sa mi to opäť vrátilo, avšak v horšej forme, často ma bolela hlava, závrate, silná únava, depresie a pod... Absolvoval som množstvo ďalších vyšetrení - ako ekg(nezávažný prolaps predného cípu mitrálnej chlopne), boli mi diagnostikované hemeroidy u gastroenterologa,inak z bezných vyšetrení mi nebolo zistené nič vážne aj krv bola v poriadku. Čo sa týka bolestí hlavy bol som na EEG vyšetrenie(základný rytmus alfa, 9HZ 40 uV tlmí sa v reakcii zástavy v hyperventilácii, výrazná firta, celkove záznam vyššej voltáže.) Pani doktorka mi dala užívať seroxat a lexaurin, dá sa povedať, že som sa cítil trochu lepšie. Bol som aj na magnetickej rezonancii Mozog + zadná jama(V bielej hmote frontálnych parietálnych lalokov paraventrikulárne a čiastočne subkortikálne sa nachádza niekoľko ložísk vyššej intenzity MR signálu v T2 sekvenciách o priemere 2 až 4 mm, ložiská po podaní KL i.v. bez patologického enhancementu. Mozgový kmeň bez zmien štruktúry, tvarové a štrukturálne zmeny na mozgu infratentoriálne neboli pozorované, medulla oblongata bez ložiskových zmien, zobrazené úseky miechy v úrovni stavcov C1,C3 normálnej štruktúry bez ložiskových zmien. Posttraumatické zmeny na mozgu sa neobjavili. Záver Dif. dg. ložiská demyelinizačného procesu supratnetoriálne typu SM(nález nespĺňa Barkhofove kritériá, dif. dg. ložiská nešpecifickej gliózy v bielej hmote hemisfér mozgu.
Bol som aj na očné vyšetrenie - to bolo v poriadku tiež. V podstate minulý rok ma pani doktorka z neurologie poslala domov s tým, nech cvičím, športujem beriem magnezium a kontrola podľa potreby. Čo sa týka bolestí hlavy tie ustúpili, brnenie mravčenie končatín však nie a minulý rok sa k tomu pridružili veľké bolesti v okolí hrudníka a chrbtice obrovská slabosť v nohách a celkový nepokoj. Na RTG chrbtice som sa dostal až tento rok - výsledok(Dextroskolioza, unkoartroza C6, Takmer vyrovnana lordoza, Spondylosis def.incip. C3-5 s naznačenými dorzal. osteofytmi. LS- chrbtica:
Sinistroskolioza, Veľmi incip. spondylosis def. L3-4 s dorzal osteofytmi, naznačná retrolisteza L5(momentálne som si vybavil rehabilitácie a fyzioterapeuta, tak dúfam že sa to zlepší) Vopred za ospravedlňujem za môju obsiahlu otázku ale naozaj som už sám zo seba zúfalý, bol som už aj na psychiatrii, kde mi diagnostikovali panickú poruchu a podľa potreby si dávam Neurol 0,25. V čom môže byť podľa Vás môj problém? Mám ísť na kontrolu magnetickej rezonancie hlavy?Bál som sa či nemám nejaký nádor alebo podobne... alebo je problém v psychike alebo chrbtici? Naozaj si neviem rady, ďakujem za každú radu s pozdravom Marek

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Vážený Marku,
nádoru se obávat nemusíte, MRI mozku by jej odhalila. Některé z Vašich potíží bývají příznakem panické poruchy- brnění končetin, celkový neklid. Pokud je vyloučena kardiologická příčina bolestí na hrudi, mohou být také průvodním znakem panické poruchy. Než stanovíme psychiatrickou diagnozu je potřeba mít jistotu, že se nejedná o jiný problém. Nevím, jestli jste se svojí neuroložkou probíral své nové potíže. Pokud ne, měl by jste jít na kontrolu a informovat ji.
Bolesti páteře mají celou řadu příčin. Mohou být vyvolané špatnými pohybovými strereotypy při práci nebo sportu, jednostranným zatížením ať už se jedná o zvedání břemen nebo dlouhé sezení u PC. Nevím jakou máte práci a jaký provozujejte sport. Na Rtg jsou počínající degenerativní změny, vyrovnaná lordoza svědčí pro špatné statické zatížení krční páteře. Není popsána míra scoliozy, je-li odchylka do 10stupnů, je to ještě v rámci normy. A retrolistéza- posun obratle- je jen naznačen. Degenerativní změny samy o sobě většinou nebolí, pokud netlačí na nervový kořen. Až ve spojení se špatnými pohybovými návyky se odchylky zakřivení páteře projeví. Vhodná rehabilitace ovlivněním svalového aparátu nedostatky na páteři vykompenzuje.
Slabost nohou je široký pojem. Nevím, jestli jsou slabé od pasu dolů nebo se nepostavíte na špičky. Jestli je slabost celodenní nebo v návaznosti na fyzickou zátěž apod. Příčin může být mnoho, např. postižení periferního (nervy na končetinách) nebo centrálního (mícha a mozek) nervového systému, svalová onemocnění, poruchy minerálů, psychika atd. Tyto potíže je nezbytné konzultovat s Vaší neuroložkou. Po klinickém vyšetření může navrhnout další diagnostický postup: kontrolní MRI mozku ke zjištění jsou-li nespecifická ložiska stejná, podrobnější vyšetření bederní páteře, krevní vyšetření a další.
Rehabilitaci Vám rozhodně doporučuji. Uleví Vám od bolestí zad a hrudníku, zmírní brnění, může i zklidnit. Slabost nohou může také ovlivnit vhodnou metodikou dle příčiny. Vzhledem k panické poruše bych Vám doporučila zvážit i psychoterapii. Naučit se čelit zátěžovým situacím pomocí rozhovoru a modelových situacích, považuji za vhodnější než užívání Neurolu. Můžete zkusit psychosomatickou medicínu, která se zabývá propojením nemocí těla a psychiky. Pokud kontrolní neurologické vyšetření vyloučí postižení nervového systému můžete zkusit i alternativní medicínu, ta však není hrazena.
Stručná odpověď na Váš dotaz neexistuje, snad Vám tento rozbor alespoň trochu pomohl.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Chrbtica
Dobrý deň. Posledný rok pociťujem bolesti chrbtice....
Chrbtica
Dobrý deň!Prosím o vysvetlenie:C chrbtica-nazn. kyfoza...
Zase ta tetania
Dobry mam nasledujuci problem ked daco dviham tazke...
Chrbtica
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám pokrivenú...
Tetánia?
Dobrý deň, už 5 mesiacov ma trápia pretrvávajúce celotelové...
Krcna chrbtica
Dobry den, moj problem sa vola krcna chrbtica. Bolieva...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chrbtica

Dobrý deň, mám 19 rokov. Pred rokom som bola u neurologičky a poslala ma na...

Chrbtica

Dobrý deň!Prosím o radu.Mala som zlomenú nohu a chodila som,doslova som sa preťažovala...

Chrbtica

Dobrý deň! Prosím o vysvetlenie z CT vyšetrenia: difúzne spondylot.def.zmeny-incip.Osteochondroza...

Chrbtica

Dobrý deň!Prosím o vysvetlenie:C chrbtica-nazn. kyfoza s vrcholom pri C4/C5,blokov....

Chrbtica

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám pokrivenú krčnú chrbticu,...

Chrbtica

poprosil by som Vas o vysvetlenie nalezu : Subj :Bolesti v distal. C, na C/TH...

Chrbtica

poprosil by som Vas o vysvetlenie nalezu : Subj :Bolesti v distal. C, na C/TH...

Chrbtica

Dobrý deň. Posledný rok pociťujem bolesti chrbtice. Preto Vás prosím o vysvetlenie...

Chrbtica

Prosím o vysvetlenie diagnózy pre syna.Ako sa dá liečiť , ako úspešne a čo ju...

Chrbtica

na RTG mi zistili pokročilá intervert. osteochondróza L5-51, ventrolistéza L5...

Chrčení

Dobrý den. V poslední době mi chrčí na hrudníku. Spíš na srdci většinou, když...

Chrčení

Dobrý den, specifikuji můj dotaz, na který jste včera odpovídala viz.níže. "Chrčení"...

Chrčení a špatné dýchání miminka

Dobrý den, trošku se budu snažit problém vysvětlit. Můj švagr má 4 měsíční miminko....

Chrčení miminka

Dobrý den, máme doma 6ti týdenní miminko. cca týden až dva po narození začal...

Chrčení na plicích

Dobrý den, dnes odpoledne jsem absolovoval velkou zátěž v podobě silového a...

Chrčení novorozence

Dobrý den, Mám tříměsíční miminko, které hrozne Chrci nosem, hlavně při kojeni,usinani....

Chrčení při dýchání

Dobrý den, můj syn, 11 měsíčů, prodělal v minulém týdnu kašel, nejprve suchý,...

Chrčení u tance

Dobrý den, mám mírnou alergii na roztoče a některé pyly, ale většinou to nemusím...

Chrčení v hrdle a nemožnost popadnout dech

Dobrý den, měla bych takový dotaz špatně se to popisuje ale když třeba hodně...

Chrčení v místě zlomeného žebra

Dobrý den pane doktore, spadl jsem, byl na rentgenu a mám zlomené žebro. Po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka na zádech

Dobrý den. Ve čtvrtek 5.6. jsem zjistila, že mám na zádech červenou skvrnu,...

Problémy s krční páteří

Dobrý den mám problémy s krční páteří brní mě ruka a dost často mě píchá v zádech...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Zhoršení zraku

Dobrý den, pracuji jako řidič a proto chodím každé dva roky na prohlídky k lékaři....

Píchání ve varlatech a bedrech


Stav po zánětu močových cest, nyní opět zakalená moč

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz. Před cca 3 týdny jsem dobrala...

Gynekologické vyšetření u panny

Zdravím, mám zvláštní dotaz na Vás. Jak bude probíhat gynekologické vyšetření...

Trudník

Dobrý den, už léta mě trápí akné na zádech a v dekoltu. Nikdy jsem s akné na...

Výsledek kolonoskopie


Nepříjemné svědění v okolí pochvy

Dobrý den, dobrala jsem právě antibiotika a mám nepříjemné svědění v okolí pochvy,...

Růst penisu


Bolest na průduškách a kašel


Nežádoucí účinky léčby Sertralinem

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem začala brát Sertralin 50 mg (1xdenně). Měla...

Bolest zad

Dobrý den chtěl bych se zeptat už asi 4 měsíce me trápí bolest zad v kříži ale...

Zřejmě kvasinky po ATB léčbě

Dobrý den, Mám na Vás prosim dotaz a snad mi pomůžete,jelikož jsem již zoufalý....

Hamiltonův hmat při pozitivním Streptokoku B

Dobrý den, jsem 40+1 týden těhotenství a poslední týdny už mě hodně trápí bolesti...

Různý tlak krve v levé a pravé ruce

Dobrý den. TK na lévé HK 120/80 na PHK 140/88. Beru caduet na tlak a chol. Incipientní...

Zahlenění a večerní zvracení


Vyrážka a svědění pochvy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat po skončení menstruace se mi udělala u vchodu...

Trpím střídavě silnějšími a slabšími bolestmi zad v kříží


Inzerce
×