Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chronická tonsilitida

Infekce Dagmar 20.6.2021

Dobrý den, už cca od ledna mám zvětšené mandle na obou stranách a i dál do krku a v krku pachuť hnisu a také dost hlenu. Byla jsem na ORL- ve zprávě uvedeno: nos-optika-sliznice čisté, pod lasturami klid, hltan klidný, hrtan-epiglotis klidná, hlasivky nastříklé, pohyblivé, zn. EER ve vchodu, otoskop. klid bilat, krk-zvětšené uzliny před kyvačem oboustranně. Dostala jsem ATB - Xorimax. Reflux jícnu mě byl diagnostikován na podzim loňského roku, brala jsem Omeprazol, ale měla jsem z něho střevní problémy, nyní beru Nolpaza 1xdenně. ATB nezabrala, tak jsem byla u PL, udělala výtěr krku a měla jsem tam strektokoka. Dostala jsem další ATB - DoxyHEXAL. I po těchto ATB mandle beze změny. PL mi navrhla pendeponizaci, a prý to může být způsobeno i tím refluxem. Také mám prý dlouhodobě zvýšené protilátky EBV, tak to může být i tím, ostatní krevní testy v normálu. Nyní mám za sebou první dávku pendeponu, ale zatím vše beze změny. Může toto vše být opravdu z toho refluxu? Případně je možné podstoupit ještě nějaké další vyšetření? Začínám mít obavy, aby to nebylo něco jiného... Je pravda, že levou mandli jsem měla zvětšenou dlouhodobě (pár let zpět), ale ne tolik, jak je teď. Pravá byla normální, začala se zvětšovat až teď... Jinak se léčím se sníženou fcí štítné žlázy, beru Euthyrox 100 1x denně. Na kontrole jsem byla v lednu, bylo vše OK, ultrazvuk v dubnu, také OK. Moc děkuji za rady. DL

1. doplňující dotaz 21.6.2021
ještě jsem zapomněla dodat, že na mandlích se mi dělají čepy, někdy mě v nich jakoby tlačí (jako při angině) a občas mě to bolí až k uším. V krku mě neškrábe, při polykání nebolí, jen mám občas pocit knedlíku, ale to je prý refluxem.
Od PL jsem našla zprávu, kde se píše (02/2021) laboratorní vyšetření:
v normě: CMV IgM<5,0 kU/l, CMV IgG 602 kU/l, EVB VCA IgM <10.0 kU/l
patologické: EBV VCA IgG 226,0 kU/l, EBNA1 IgG >600,0 kU/l
a pozitivita EBV IgG chron., ta již dgn. ve FNHK 09/2020

Covid-19 jsem neprodělala (nebo o tom nevím).

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Dagmaro, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Reflux se může spolupodílet na chronickém zahlenění i chronickém zánětu např. vedlejších nosních dutin, mandlí. Je škoda, že u Vás nebyl hned při prvním vyšetření před nasazením antibiotik provedený výtěr z krku a nebyla nasazena cílená antibiotická léčba. Vzhledem k tomu, že u Vaší praktické lékařky byla prokázána poté streptokokova infekce, myslela bych na prvním místě na to, že příčinou Vašich potíží byla právě streptokokova infekce /zvětšené mandle, zvětšené uzliny na krku/, která nebyla správně léčená. Xorimax a Doxyhexal sice také pokryjí streptokoka, ale z vlastní praxe vím, že nejlepším antibiotikem na streptokokovou infekci je penicilin. Osobně bych Vás léčila 10 dní penicilinem a léčbu zakončila Pendeponem. Pendeponizace jako taková je vhodná u vracejících se streptokokových infekcí, chronickém zánětu mandlí, v tomto případě bych doporučila Pendeponozaci po dobu 2-3 měsíců (aplikace Pendeponu s odstupem 14 dní). Doporučila bych ještě odběr krve na tzv. ASLO, které pokud bylo zvýšené, tak by prokázalo že na vině Vašich potíží byl streptokok. Pokud se stav nezlepší, pak na vině může být i reflux. Není pravděpodobné, že protilátky proti EBV infekci jsou původcem Vašich potíží, ty jen dokazují, že jste se v minulosti setkala s EBV infekcí. Po první dávce Pendeponu zatím neočekávejte zlepšení. Osobně bych se ale přikláněla k léčbě penicilinem 10 dní a poté až Pendepon, tam by byl efekt rychlejší. Doporučuji Vám tedy vyčkat efektu Pendeponizace, zkontrolovat sedimentaci, ASLO. Pokud by se streptokokova infekce opakovala, přeléčit vždy penicilínem (zabere lépe než širokospektrá antibiotika, která jste užívala). Doporučuji dodržovat antireflexní opatření, užívejte Nolpazu, reflux se může podílet na zvýšené náchylnosti k infekcím, chronickému dráždění mandlí. Vzhledem k tomu, že krevní obraz a krevní testy máte v pořádku, neobávala bych se zatím, že se jedná o něco jiného, než o chronický zánět mandlí a zatím bych nedoporučovala další vyšetření. Pokud se stav nezlepší, ke zvýšení by bylo odstranění mandlí (ale zatím bych vyčkala). Užívejte dostatek vitamínů.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, souhlasím s předchozí odpovědí, která je vyčerpávající. Také bych pomýšlela na tonzillitidu streptokokovou, zřejmě s podílem refluxu. Antibiotikum volby je Penicilin (např. Ospen, Penbene, Penicilin -V apod.) v dávce 1.5 mil IU po 6(8) hodinách. Pokud nejste alergická, ale zřejmě ne , pokud Vám OL doporučila Pendepon.
Pendepon je depotní forma Penicilinu , neslouží k léčbě akutní infekce ! Dávka pro léčbu je v Pendeponu nedostatečná, je malé a uvolňuje se postupně, aby se zabránilo případné reinfkeci. Já bych doporučovala zahájit léčbu Penicilinem v tabletách na 10 dní, event. Pendepon podat až potom. O EBV se dle výsledků nejedná, protilátky, které máte, svědčí o prodělané infekci v minulosti.
Pokud se Vám na mandlích dělají čepy, bylo by vhodné zopakovat výtěr, až budete mít čep, tak přímo z něj.
Napadá mě na reflux zkusit ještě do kombinace nějaká z volně prodejných léků (např. Rennie, Maalox apod.)
S pozdravem MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

Chronická tonsilitida
Dobrý den, prosím o názor k mému problému. Už asi...
Chronická tonsilitida
Dobry den, rada bych se zeptala jaka je sance, ze mam...
Chronická leukemie
Dobry den, me babicce byla diagnostikovana chronicka...
Tonsilitida - doplnující odpověd
Dobrý večer, doplňuji fotografie k dotazu #341268 -...
Chronická bolest
Dobrý den,již přes deset let trpím brněním a pálením...
Chronická bolest
Dobrý den, mám dotaz který se týká mé nemocné maminky....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronická rýma?

Již dlouhodobě mám problém, který jsem ani nepovažoval za problém. Mám každý...

Chronická rýma?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na případnou léčbu nebo vyřešení mého problému. Už...

Chronická rýma?

Dobrý den, již delší dobu (asi rok a víc) mě trápí dušnost a potíže s dýcháním....

Chronická řitní trhlina

Dobry den, cca 2 roky me znepříjemňuje život prasklina v konecniku. Objevuje...

Chronicka slabost v brusnom regione.

Dobry den, prosil by som Vas o radu. V sucasnosti som sa ocitol (paradoxne)...

Chronicka symphysitis pubica

Dobry den, magnetickou rezonanciou mi bol diagnostikovany zvyseny Si v symfyze,...

Chronicka synovitida

dobry den dakujem za odpoved na moj dotaz ohladne artroskopie a chcel by som...

Chronická synovitida + chlamydia pneumoniae

Několik let (od r. 2001) mě trápí otoky nejprve levého, poslední roky pouze...

Chronická tenzní bolest hlavy

Dobrý den, přibližně 5 měsíců mě trápí chronická tenzní bolest hlavy. Absolvoval...

Chronická tonsilitida

Dobry den, rada bych se zeptala jaka je sance, ze mam s prilozenym nalezem rakovinu...

Chronická tonsilitida

Dobrý den, prosím o názor k mému problému. Už asi před pěti lety se mi začala...

Chronická tonsilofaryngitida

prosím o radu. Mám chronickou tonsilofaringitidu po léčení na imunologii pořád...

Chronická tonzilitida

Dobrý den, trápí mne něco jako chronická angína. Vloni v létě to začalo klasickou...

Chronická tonzilitida

Dobrý den! Už dva roky nemohu vyléčit tonzilitidu. Teplotu nemám, ale v...

Chronická tonzilitida

Dobrý den, jako malá jsem trpěla na hnisavé angíny a od té doby mám krční mandle...

Chronická tonzilitida

Dobrý den, v prosinci jsem měla velkou chřipku nebo virózu a sedlo mi to na...

Chronická tonzilitida

asi cca měsíc a půl řeším problém s vytéáním hnisu z mandle ( zapáchajícjí hnis)...

Chronická tonzilitida

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé mandli v krku. Od Června se...

Chronická tonzilitida

Dobrý den, už měsíc mám podivně zbarvené měkké podnebí v ústech - viz foto....

Chronická tonzilitis

Dobrý den, je mi 22 let a již delší dobu trpím chronickým zánětem. Chodím ale...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílý pupínek jazyka


Tlak v pochvě při menstruaci

Ahoj, dneska jsem začala krvácet. Krev je neobvykle tmavá a hustá ale moc mě...

Puchýř na žaludu

Dobrý den, před 14ti dny se mi udělal puchýř na žaludu, jehož velikost je...

Bolestivá bulka v podpaží


Natekly prst na noze

Od soboty mam natekly prst na noze. Na chirurgii jsem byla, vse ok. Prakticka...

Trápí mě již cca 1 rok hnědý povlak na jazyku

Dobrý den, trápí mě již cca 1 rok hnědý povlak na jazyku a občasná nevolnost,...

Výrůstky na penisu

Dobrý den, před několika měsíci se mi začaly objevovat výrůstky na penisu. Nejdříve...

Dlouhodobá bolest hýžďového svalu

Dobrý den, je to asi 4 měsíce co jsem si narazil pádem levý hýžďový sval. Bolest...

Zvláštní událost

Dnes o dějepise se mi stala hrozně zvláštní věc. Poslední dobou je toho na mě...

Bolesti žaludku a neustálý pocit hladu


Cardilan a alkohol

Dobrý den, byl mi předepsán Cardilan na srdeční arytmie na 3 měsíce 1x denně....

Madmonq


Degenerativní změny krční páteře

Dobrý večer, pane doktore, prosím, mohl byste mi vysvětlit nález z rtg krční...

ANtibiotika a alkohol


Panna

Ahoj, pozná muž že žena je ještě panna pokud se s ní seznámí. Myslím jako z...

Vyrážka na penisu


Ucpávání nosní dírky

Dobrý den, chtěl bych poradit s ucpavaním levé nosní dírky při spaní, ráno mám...

Bolesti břicha při cvičení

Dobrý den, vždy když začnu cvičit tak mě po chvíli, po 5-10 min, začne hodně...

Bolest v oblasti ledvin

Dobry den uz od minuliho roku me boli ledviny . Co by ste mi mohl poradit? Dekuji

Bolest na levé straně pod žebry


Reklama