Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chronický průjem

Martin 8.10.2018

Dobry den
Mam dotaz..posledni rok mam porad prujem nekolikrat denne...tuha stolice zcela vyjimecne..obcas me boli bricho...nekdy se mi toci hlava...pred rokem cca udelana kolonoskopie a rektoskopie vse negativni ..teploty ani jine problemi nemam.je mi 40 let z toho poslednich 14 let jezdim v mezinarodni autodoprave..takze stres.nepravidelna strava,spanek atd..je nutne na gastroskopii mit zadanku od obvodaka nebo muzu se objednat sam nekde? Doplnění informací: Dekuji
Nejsem sice doktor ale jestli ten prujem je jak pisete funkcni mam ty tablety uzivat dlouhodobe nebo jen chvilku?casto me taky pali zaha a dost hodne nadymani jsem zapomel napsat.po prujmu i kdyz se utru poradne mam jakoby za chvilku spinavy zadek.jeste jsem nenapsal ze,pred kolonoskopii se mi udelal u konecniku utvar cca 1-cm ktery me ambulentne urizly.ale nalez histologie v poradku

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den MArtine, v případě chronického průjmu je potřeba vyloučit jednak infekční příčiny - to předpokládám, že za tu dobu vylo vyloučeno, tedy že byl proveden výtěr z konečníku. Kolonoskopie je negativní, což je dobrá zpráva, gastroskopii Vám provedou na základě žádanky od obvodního lokaře, kde bude popsán Váš problém a proč toto vyšetření podstupujete. VYsledoval jste, zda Vám nevyvolává obtíže nějaká konkrétní potrava? NA obtížích se samozřejmě může podepisovat i psychika a pak se bude jednat o tzv. funkční průjem, tedy takový kdy nebude nalezena žádná příčina. Doporučila bych vyzkoušet Loperon, avšak poraďte se s Vaším obvodním lékařem, který Váš zdravotní stav zná podrobněji.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Martine, doporučuji objednat se na gastroenterologii, kde Vás již vyšetřovali. Tam by Vám mohli udělat vyšetření i bez žádanky, ale nejspíše ji od praktického lékaře budete potřebovat. V gastroporadně si zjistěte, nač se vše pomýšlelo a co se vyšetřilo. Je nutné znát funkce vnitřních orgánů jako slinivky, jater a žlučníku, štítné žlázy, dále jestli nemáte cukrovku, je třeba vyšetřit na celiakii a další potravinové nesnášenlivosti a alergie, často lidé mívají nesnášenlivost mléčného cukru laktózy. Předpokládám, že jste byl vyšetřen na infekční původ potíží. Doporučovala bych kontrolní testy, pokud vyšetření bylo již před rokem, také by bylo vhondé doplnit ultrazvuk a samozřejmě gastroskopii. Opakovat kolonoskopii není ttřeba. Při pálení žáhy je možné, že byste mohl mít gastroesofageální reflux, což je onemocnění, při kterém se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu a někdy až do úst. Jícen je kyselou tráveninou drážděný a vznikají v něm různé změny jako například zánět. Reflux by mohl způsobovat i některé z Vašich dalších potíží jako nadýmání. Pak by Vám pomohly léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy jkao Helicid. Zatím, než budet vyšetřený, doporučuji dietu na žaludeční obtíže, která je vhodná i při průjmu. Nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Doporučuji nejíst nekysané mléčné výrobky. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Dále doporučuji - nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím. Z doplňků lze zkusit vlákninu Psyllium (musíte ale dost pít), probiotika s prebiotiky, například Hlyak Forte, Enterol.
Z léků na průjem můžete bez obav užívat Smectu a v případě, že by průjem byl obtížně zvladatelný či jste potřeboval být na nějakou dobu bez obtíží, pak lze užít například Imodium. Lék neužívejte pravidelně, pokud Vám to nedoporučí lékař gastroenterolog.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Chronický průjem
Dobry den jiz nekolik let mam problem se strevami vzdy...
Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronický kašel u dítěte

Dobrý den Dcerce je 7 let trpí na chronicky kašel, který se nelepší. Často...

Chronický kašel u dítěte

Dobry den, 6 -lety syn opakovane trpi na chronicky kasel.Jiz tretim rokem cca...

Chronický kašel z kouření

Dobrý den chtěla bych se zeptat kouřím asi 2 roky silné cigarety CAMEL praskaí...

Chronický kašel?

Dobrý den pane doktore, manžel už zhruba rok trpí kašlem. Na poslech je to...

Chronický kvasinkový zánět močových cest a gynekologický zánět

Dobrý den pane doktore, je mi 25 let. od 19 let trpím chronickými záněty močových...

Chronický perianální absces u 11měsičního dítěte

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, našemu synovi dne 21.12.16´,...

Chronický pneumokok v krku

Dobrý den, v červnu a říjnu jsem byla léčena antibiotiky na pneumokoka v krku...

Chronický průjem


Chronický průjem

Vážená paní doktorko. Již rok trpím průjmem (stolice až sedmkrát denně, kašovitá,...

Chronický průjem

Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer v pokrocilem stadiu...

Chronický průjem

Dobrý den,mého manžela trápí problémy s chron.průjmem(20let)...nezávislým na...

Chronický průjem

Dobrý den, jsem muž 25let. Mám dlouhodobější problém s občasným průjmem či zácpou....

Chronický průjem

Zdravím, trápí mě už asi dva měsíce průjem. Stolice je vodnatá, hodně častá...

Chronický průjem u 2 letého dítěte

Dobry den, mam 2 letou dceru, a ta trpi posledni 2 mesice castymi prujmy. Plenku...

Chronický průjem, krev ve stolici

Dobrý den, už asi 3 měsíce trpím průjem, ze začátku to bylo jen občas,tedka...

Chronický subdurální hematom

Dobrý den, před rokem jsem upadl na náledí. Praštil jsem se do hlavy a pár...

Chronický subdurální hematom

Dobrý den.Moc PROSÍM o radu.Mému 10 letému synovy včera po vyšetření CT a MAGNETICKOU...

Chronický suchý draždivý kašel

Dobry den.Prosim,poradte mi,jak se postupuje pri dalsim vysetreni rok trvajiciho...

Chronický svědivý povlak vnější pohlavní sliznice a sliznice konečníku

Dobrý den, už dlouhodobě mě trápí svědivý povlak na vnějších genitáliích a v...

Chronicky ucpaný nos

Již několik let musím používat nosní kapky,až 5 x deně.Přez den se snažím bez...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, mám diagnostikovanou chronickou thyreoitididu se sklonem k hypofunkci...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den. Loni byla mojí 30-ti leté neteři diagnostikovaná snížená činnost...

Menstruace

Dobrý den, asi před 4 měsíci mi prskla cysta na vaječníku. Bolest z větší části...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, na endokrinologii mi před rokem byla zjištěna hraniční hodnota...

Menstruace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně problému s menstrucí. Vždy jsem měla...

Menstruace

Dobrý den, můj problém se týká nepravidelné menstruace a obav z případných...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, byla mi zjištěna snížená činnost štítné žlázy, po následné léčbě...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den mám již asi 5 let sníženou činnost štítné žlázy. Beru nyní Euthyrox...

Bolení v krku

Dobry den, Před 3 tydny jsem byla nemocná-lehce zvýšená teplota s bolestí v...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, v současné době se léčím na sníženou činnost štítné žlázy. Léčená...

Bolení v krku

Jakmile prochladnu, okamžitě mě při polykání začnou bolet mandle, začne mne...

Diazepam

Prosím a dal by se ten diazepam užít i jako PREVENCI proti záchvatu? Nejsem...

Bolení v krku

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li jít k doktorovi, pokud nemohu polykat, při...

Snížená citlivost ruky


Bolení uši

Pichava bolest obou bubinku, občasné bolení v oblasti cela.bolest postupuje...

Snížená citlivost prstu po poranění nožem

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu na tento menší problém. Před 14...

Snížená citlivost pravého stehna

Dobrý den. Hodně času strávím ve škole a sedím a tak jsem se rozhodla cvičit,...

Bolení ucha

dobrý den,asi dva dny mne bolí ucho pry je to z vody ale ja nevim muze to byt...

Zvýšená hodnota AFP

Dobrý den, manžel (39 let) prodělal před 3 lety orchiektomii varlete (seminom),...

Snížená citlivost penisu, jak se jí zbavit?

Dobrý den Potřeboval bych poradit v záležitosti snížené citlivosti penisu....

Zavřít reklamu