Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chronický zánět mandlí

Uši, nos, krk Jakub 17.12.2019

Dobrý den,

V létě jsem prodělal letos již 3. angínu, po dobrání ATB se mi cca třetí den rozjela reakce, která se projevovala červenými a bolestivými klouby bez otoku ( hlavně prsty a dlaně, kolena, kotníky ) , byl jsem z pohotovosti odeslán na infekční oddělení, kde mi byla píchnuta dávka Benzetacylu, která měla vydržet v těle cca 10 dní, po týdnu zarudnutí kloubů odeznělo, nicméně bolesti v kolenech zůstaly ( hlavně z ničeho nic hrozivé křupání, praskání a vrzání při dřepu ) . Pár dní na to jsem dostal znovu angínu, opět přeléčeno ATB, bolesti v krku ustaly, ale ve výtěrech stále masivní nález streptokoka - jinak jsem byl bez příznaků. Odeslán jsem byl na imunologii, kde všechny imunitní testy byly v pořádku. ATB již na moje ,, ementálové '' mandle nezabíraly, a tak jsem byl odeslán k Tonsilektomii. Nyní jsem 14.den po operaci a hojí se mi mandlové lůžka. Před ani po zákroku jsem ATB nedostal.

Moje dotazy :

- je možné, že i po provedené tonsilektomii bude výtěr z krku stále pozitivní na streptokoka, když jsem po odstranění mandlí nebyl ATB přeléčen? ( na výtěr mohu až po úplném zahojení, což je cca až za 14 dní. )
- je možné, že problém s koleny je spojenn se streptokokem / reakcí, kterou jsem prodělal a popisuji výše? krevní testy na CRP a autoimunitní onemonění negativní - tnz. předpokládám, že revmaologické onemocnění u mě neprobíhá? Před odebráním mandlí jsem měl ASLO 1100, nyní hodnotu neznám.
- v tuto chvíli už se cítím dobře ( až na ty kolena ) , i přes nedohojené lůžka mohu bez problému jíst cokoliv a i se hýbat, jestli v krku mám nebo nemám streptokoka se dozvím až cca za 3 týdny, mohu začít sportovat? pokud by v krku stále byl streptokok, může dojít sportem k nějakým potížím? je to nebezpečné?

Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Jakube, nelze 100% vyloučit, že po TE již nikdy nebude záchyt streptokoka ve výtěru z krku, i když je to spíše nepravděpodobné. V dutině ústní se nachází i jiná lymfatická tkáň, která je součástí Waldayerova okruhu např. tonsilla lingualis (nakupení lymfatické tkáně při kořeni jazyka v jeho hltanové oblasti). Problém s koleny mohl souviset s recidivující chronickou tonzilitidou - postreptokokové komplikace, parainfekční artritida atd. Doporučila bych vám zatím s revmatologickým vyšetřením vyčkat, dle mého názoru dojde k postupnému ústupu obtíží. Se sportem bych vám zatím doporučila min. 4 týdny počkat až do úplné rekonvalescence. Pokud by i tak byl nález streptokoka ve výtěrech a vy se cítil v pořádku, nevidím důvod, proč byste po rekonvalescenci nemohl začít opět sportovat. Pozitivní výtěr bez klinických příznaků není nijak nebezpečný a není to doživotní stopka sportu. S pozdravem Jana Harnová

Související dotazy

Chronický zánět mandlí
Dobrý den,chci se zeptat mám opakované bolesti v krku...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, můj přítel trpí na chronické záněty mandlí,...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, před 2 lety jsem měla po mnoha letech angínu,...
Chronický zánět mandlí
Dobrý den, už několik let mám chronický zánět mandlí....
Chronický zánět mandlí
Dobrý den,chci se zeptat mám chronický zánět mandlí...
Mám opakované bolesti v krk
Chci se zeptat mám opakované bolesti v krku -asi chronický...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronický zánět mandlí

Dobrý den Už se s tímto problémem vám svěřuji po druhé. Už února 2020 mám...

Chronicky zanet mandli

Dobry den Vazeny pane doktore. Chtela bych vas poprosit o radu.Pred 2 lety jsem...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, V červenci 2017 mě začali svědit a bolet krční mandle. I přes kloktadla,cumlave...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, již delší dobu mě trípil tlak v krku (pod bradou, přecházející do...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, cca před dvěma lety mě začali zlobit krční "mandle" respektivně co...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, už několik let mám chronický zánět mandlí. Chtěla jsem se zeptat,...

Chronický zánět mandlí

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou ohledně mé mandli v krku. Od června...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, před 2 lety jsem měla po mnoha letech angínu, na kterou mi příliš...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, můj dvanáctiletý syn od malička trpí na angínu, většinou se z výtěru...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, v létě jsem prodělala streptokokovou angínu. Při kontrolních odběrech...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, od nového roku co jsem si nahmatala bulku za uchem, porad řeším nějaké...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, od 20.11. jsem do 1.12. marodil s angínou. Měl jsem jen mírné...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, je mi 18 a v únoru mi zjistili mononukleozu po neučínkování antibiotik...

Chronický zánět mandlí

Dobrý den, zhruba 2 roky trpím chronickým zánětem mandlí, dříve i akutními...

Chronický zánět mandlí a zvětšená štítná žláza, akné

Dobrý den, od 15 let mám po častých angínách chronický zánět mandlí. Nejprve...

Chronický zánět mandlí, teplota

Dobrý den, již jsem sem psala dříve dotaz ohledně mé dlouho trvající teplotě....

Chronický zánět mandlí, únava

Dobrý den, před 2 lety jsem prodělala drobnou plicní embolii a od té doby se...

Chronický zánět moč. cest

Dobrý den, od srpna (tzn. 7 měsíců) mám zánět močových cest, nejprve jsem se...

Chronický zánět moč. trubice

Dobrý den, je mi 52 let a již přes rok bojuji se zánětem moč. trubice a ještě...

Chronický zánět močáku a kopřivka

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s močovými cestami-záněty, občas se mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého lýtka

Dobrý den, už přes týden mě bolí pravé lýtko. Nikde jsem se nebouchla, ani si...

Vyrážka v oblasti ledvin

Dobrý den, dnes ráno se mi na zádech v oblasti ledvin vytvořila vyrážka (viz....

Špatné dýchání bolest na hrudi

Dobry vecer pani doktore chtela bych vas poprosit o radu je mi 20 let a uz 4...

Už 5 let mam u kořene penisu malou bulku

Dobry den, už 5 let mam u korene penisu malou bulku ze zacatku mela asi 3 mm...

Jak dlouho působí antibiotika?

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho působí antibiotika po dobrání? Je to přesně...

Noční pomočování

Dobrý den, je mi 31 let a už asi 5 let trpim nočním pomočováním. První 2 roky...

Svědění penisu

Dobrý večer, už poslední týden mě strašně moc svědí špička penisu. Opravdu už...

Užívání antikoncepce bez pauz a krvácení

Dobrý den, užívám momentálně od dubna tohoto roku bez pauz antikoncepci Maloo,...

Boulička po píchnutí naušníc

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně nastřelených dírek v uchu. Asi v cca...

Nafouklá žilka jazyka

Dobrý den. Udělala se mi na spodní straně jazyka tmavá ( barvy žíly )hrčka,...

Cukání dolního rtu na levé straně

Dobrý den,cuká mi nepřetržitě dolní ret,co má prosím dělat,je to velmi nepříjemné.

Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Papilom rezidum

Dobrý den paní doktorku, prosím o radu a přeložení histologie. S krkem mám již...

Modřiny vznikající bez příčiny

Dobry den,jmenuji se Helena Milerova,mam70 let,mam problem......dělaji se...

Opakované praskliny na předkožce

Dobrý den, mám opakované praskliny na predkožce. Není to vždy po pohlavním styku...

Píchání ve varlatech a bedrech


Bolest nervů- zuby

Dobrý den, dlouhodobě mám problémy s bolestí zubů. Objevuje se cca 2X až 3X...

Megatransversus

Dobrý den, po dlouhodobější bolesti pravé kyčle jsem zašla k lékaři. Zjistil...

Pískání při nádechu

Dobrý den, u nášeho syna - 14 měsíců již nějakou dobu (ca 1 měsíc) pouze po...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.