Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chronicky zvýšené ASLO

Imunita Anicka 12.4.2013

Dobrý den,

je mi 25 let a můj problém začal asi před dvěma lety, kdy se mi začaly často tvořit páchnoucí čepy na již velkých zjizvených mandlích (to mám již od dětství). Na ORL zjistili zvýšené ASLO - kolem 500 (stěry prokázaly streptokoky na mandlích), po nasazení antibiotik streptokoci zmizeli, ale ASLO se příliš nehnulo (kolem 400). Následně jsem šla na odstranění mandlí (v květnu 2012) a biopsie prokázala mnoho masivních streptokokových kolonií. Očekával se tedy pokles ASLA. Příliš jsem se tím pak nezabývala a šla na kontrolní ASLO až nyní. Hodnota byla opět kolem 400 (při CRP kolem 1). Na internetu jsem se dočetla hrůzné předpovědi o poškození srdce, kloubů, jater apod. Zajímalo by mě tedy jak moc je taková hodnota z dlouhodobého hlediska kritická a jaké jsou možnosti léčby tohoto problému, jelikož odpovědi na tuto otázku se dost liší (od ATB infuzí po homeopatika). Mou druhou otázkou je možnost souvislosti ASLA s virem HIV. Na ten jsem testovaná nebyla a asi jako většina lidí nemohu na 100% vyloučit nákazu (ačkoliv není příliš pravděpodobná). Proto by mě zajímalo, zda to spolu může souviset. Dle KO mám v normě lymfocyty i ostatní parametry a teoreticky mohlo k nákaze dojít naposledy před 4 lety. Projevil by se pokles lymfocytů již po takové době? Zatím jsem se neodvážila na testy zajít, i když je mi jasné, že jednou na ně dojde (až budu plánovat děti apod.). Omlouvám se za tolik dotazů najednou, ale jsem z toho teď lehce zmatená. Předem děkuji za alespoň nějaké odpovědi!

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Dobrý den, důležité je sledovat vývoj hladiny ASLO v čase. Hodnota se může zvyšovat při přítomnosti beta-hemolytického streptokokoka, který může být přítmný v nosohltanu i u zdravých jedinců. Není to indikace k antiibotické léčbě, pokud pacient nemá žádné projevy. Hodnota 400 je pouze mírné zvýšení a vzhledem k hodnotě CRP 1, tak v těle neprobíhá akutní bakteriální infekce.
Hodnoty ASLO nesouvisí s infekcí HIV. Při této infekci jsou napadeny buňky , které neprodukují prodují protilátky, proto u této infekce nedochází ke změám hladin protilátek proti jiným patologickým organismům. Pokud máte obavu, že jste se infekcí mohla nakazit, doporučovala bych odběr na protilátky proti HIV.

Související dotazy

Zvýšené ASLO
Dobrý deň, Prosím Vás o radu ohľadne zvýšeného ASLO. Syn...
Zvýšené AFP, FV a ASLO
Dobrý den, mam pořád afp markry 24, sedimentace kolem...
Duomox na streptokokovou infekci
Dobry den mam zvysene aslo 424, lekar predepsal Duomox...
Aslo zvýšené
Dobrý den chtěla jsem se jen zeptat jestli může být...
Zvýšené ASLO
Dobrý den, ráda bych se zeptala co může znamenat zvýšené...
Zvýšené ASLO
Dobrý den, prosím Vás, mám zvýšené ASLO 689, trochu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronický zánět žaludku

Dobrý den.Přítelkyně trpí chron.zánětem žaludku a navíc ji v loňském roce odoperovali...

Chronický zánět žaludku

Dobrý den,mám na vás dotaz ohledně chronického zánětu žaludku.Před rokem mě...

Chronický zánět žaludku a nedomykavost jícnu


Chronický zánět žlázek v oblasti třísel

Dobrý den, již mě několik let trápí, podle doktorky z chirurgie, která mi vždy...

Chronicky zánětlivá sliznice žaludku

Co doporučujete užívat při nachlazení na podporu imunity při chronicky zánětlivé...

Chronický zápal hrdla

Dobrý deň Chcel by som vedieť, či sa dá úplne vyliečiť chronický zápal hrdla...

Chronický zápal mandlí?

Dobrý deň, cca 3 týždne dozadu som mal zapálené mandle a celkovo nosohltan....

Chronicky zapal prostaty?

Dobry den pan Doktor, mam 23 rokov, momentalne som odcestovany v zahranici,...

Chronický zápal slepého čreva

Dobrý deň, čo prosím vás znamená keď na CT nebol apendix zobrazený? Môže to...

Chronicky zarůstající nehet na palci

Dobrý den, před několika lety mi poprvé zarostl nehet na palci na noze. Po...

Chronicky zvýšené CRP


Chroniký zánět prostaty

Dobrý den, již cca 3 roky bojuji s opakujícími se problémy močových cest,...

Chronova choroba

Dobrý den, mám Crohnovu nemoc a už podruhé mě čeká operace Advancement flap,...

Chronova nemoc

Byl mi nalezen tenhle nález a potvrdilo se že jde o Chronovu nemoc. V celém...

Chroptění

Dobrý den, mám 3 měsíční dceru a už od narození jakoby chrochtá. Zdá se to,...

Chroupání v ramenním kloubu

Dobrý den, je mi 18 let a chtěl bych se dotázat na "chroupání" v rameni. Není...

Chrupavčitý výběžek na hrudním koši

Dobry den,mam tzv. chrupavcity vybezek na hrudnim kosi 18x5mm,chtel jsem se...

Chrupavka

Dobrý den, pane doktore. Děkuji za zodpovězení problému s vazy a ještě bych...

Chrupavka

Dobrý den, prosím o radu kvůli diagnóze stanovené lékařem. Jelikož nejsem...

Chrupavka kolena

Dobrý deň, chcem sa opýtať či poškodenie chrupavky kolena 2. stupňa u 30 ročného...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otoky pod očima

Otekle a zarudle pod očima Svedeni,štípání kuze a otok pod očima se každý den...

Nakažlivost střevní infekce stolicí


Porucha erekce příčiny


Bolesti po plastice zkrizeneho vazu

Dobrý den, je mi 21 let ( jsem dnes jiz bývalá volejbalistka - treninky 7x tydne)...

Porucha trávení

Dobry den, chtela jsem se zeptat, od cervence 2016 me zacal pobolivat zaludek....

Tekutá nažloutlá stolice

Dobry den, mam docela choulostivy problem. Uz delsi dobu mam tekutou, zlutou...

Vyšetření penisu a varlat

Potřeboval bych se zeptat co znamená na té fotografii. Scrotum, penis turgescentní,...

Vyrážka na hrudi

Dobry den udelali se me takove skvrny na hrudi prosim o radu o co se jedna.Dekuji

Hrozící potrat v 17.týdnu těhotenství

Vážená paní doktorko, v minulém týdnu jsem po několikahodinových bolestech v...

Špinění před menstruací

Dobry den, chtela bych se zeptat, jiz pul roku me trapi spineni pred menstruaci,...

S akou pravdepodobnosťou to môže byt HIV?

Dobrý deň asi pred mesiacom som mal nechránený pohlavný styk po pár dňoch to...

Vyjmutí nitroděložního tělíska

Dobry den, rada bych se zeptala jak probyha vyjmutí nitroděložního tělíska.Telisko...

Očkování proti vzteklině

Dobrý den. Měl bych dotaz zda postexpoziční očkování proti vzteklině vakcínou...

Modřina, naržený lýtkového svalu

Dobrý den, před cca 14 dny jsem si natrhl lýtkový sval. Asi týden jsem mazal...

Po kolikatr dávce HEXACIMA je dítě chráněno?

Dobrý den, chci se zeptat po kolikatr dávce HEXACIMA je dítě chráněno? Zjistila...

Bulka na stydkém pysku

Dobrý den. Letos v červnu jsem si po sexu všimla, že mám na straně levého velkého...

Těhotenství a menstruace


"Lupání" křupání za krkem, krční páteř


Ultrazvuk štítné žlázy

Dobrý den, dnes byla na sonu štitné žlázy,moje obvodní lékařka je v lázních,...

Určení přesného týdne těhotenství

dobrý den, krev na screening mi brali v 9tt a utz byl v 11tt, NT vyšlo 1,7mm...

Reklama
Zavřít