Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chroniký zánět prostaty

Urologie Josef 7.3.2019

Dobrý den,

již cca 3 roky bojuji s opakujícími se problémy močových cest, kdy mě vždy v případě nástupu trápí bolesti při močení (někdy i krev v moči), teploty 39 oC a zimnice. Vystřídal jsem za tu dobu už mnoho různých antibiotik a každá zabrala vždy jen na chvíli. V některých případech jsem dokonce hned po dobrání atb čůral krev.

Při posledním testu moči byly sice (dle zkumavky se žlutým víčkem) identifikováno (prý dokonce několik) bakterií + červené krvinky, ale následně z kultivace (ze zkumavky s červeným víčkem) byly z laboratoře výsledky negativní, namísto určení druhu bakterií dle prvního rozboru.

Z tohoto důvodu mně byl nyní nasazen Gyrablock 400, který užívám již 10. den, a konečně to vypadá, že tato atb zaberou. Pro jistotu užívám současně TCM (přípravky čínské medicíny) + vybrané medicinální houby od firmy Mycomedica. S obojím mám velmi dobré osobní zkušenosti.

Jelikož (s ohledem na vždy nepřesné výsledky testů) nechci již znovu s močí k doktorovi, a jak jsem uvedl, vypadá to, že atb Gyrablock 400 již jako jediný zabírá, mám k vám prosbu. Shodou okolností jsem se dozvěděl, že jedna z bakterií, které v močových cestách mám, by mohla být tzv. Ureaplasma parvum. Moje otázka a prosba o odpověď zní: Pokud by m.j. jedna z bakterií, které mi dělali po uvedenou dlouhou dobu neplechu s močovými cestami, byla i tato Ureaplasma, zabere i na ní současně užívaný Gyrablock 400? Nebo na tuto bakterii bohužel nikoli, a tedy bych pro vyloučení existence této bakterie musel k urologovi, tzn. následně pokračovat s užíváním ještě jiných antibiotik na Ureaplasmu? A pokud je i na bakterii Ureaplasma parvum Gyrablock 400 dostačující, po jakou MINIMÁLNÍ dobu doporučujete Gyrablock 400 užívat, aby se problémy 100% nevrátily?

Jelikož byly uvedené potíže u mě již chronické, chtěl bych mít jistotu, abych neukončil léčbu brzy a potíže se nevrátily. Bohužel i moje doktorka si se mnou již neví rady, proto se raději ptám. V příbalovém letáku je uvedeno: „Pokud se infekce vrací (což je můj případ), lze v léčbě pokračovat až 12 týdnů.“

Moc vás prosím o radu dle vašich zkušeností. Tento stav je pro mě za poslední 3 roky velmi vyčerpávající, a teď, když je mi poprvé lépe, bych byl nerad, abych léčbu nepodcenil např. příliš brzkým ukončením.

P.S. Vzhledem k uvedeným opakujícím se potížím, doporučujete raději pro jistotu stejné léky i pro partnerku, aby mi po mém vyléčení (dobrání atb) bakterie opět nepředala?

Děkuji vám moc předem za reakci na uvedený e-mail a přeji vám hezký den. Doplnění informací: I tato odpověď je sice přínosná, určitě z ní děkuji, nicméně bych rád odpověď konkrétně na mé otázky. Děkuji.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, ano chápu váš dotaz, ovšem váš stav se jeví jako chronický zánět prostaty, nejspíše by bylo vhodné pokračovat i těch 12 týdnů, takže toto požadujte u svého lékaře či urologa, bohužel ani to nemusí zajistit úplnou úzdravu, resp. neskýtá to záruku že se záněty opět nevrátí, osobně mám dobrou zkušenost s Furolinem 1 tbl. na noc trvale ( dříve Furantoin ), toto většinou zabírá a záněty se nevrací, bohužel prostata je tkáň, ve které se infekce velmi dobře "drží" a často se proto záněty vrací, pro další případnou léčbu je podstatná hlavně kultivace, tedy odběr sekretu z prostaty po její masáži přes konečník a v tomto materiálu zjistit a určit bakterii, i její citlivost k různým antibiotikům, tak by měl správný postup a léčba vypadat, aby byl zajištěn co nejlepší efekt, samozřejmě je také potřeba kontrolovat PSA, které bývá u zánětu a nádoru zvýšeno, takže jistě váš problém je nutné řešit s odborníkem - urologem, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, v první řadě byste potřeboval urologické vyšetření. Není uvedeno, jestli k urologovi chodíte. V močových cestách může být příčina těchto potíží. Nemusí to být nutně ureaplasma. Gyrablok není vhodné a dostatečně silné antibiotikum pro léčbu této bakterie.

Související dotazy

Zánět prostaty
Dobrý den, byl mi minuly tyden diagnostikovan zánět...
Zánět prostaty
Přeji dobrý den. Několik let se léčím se zvětšenou...
Chronický zánět prostaty
Dobry den, kdyz trpim Chronickym zanetem prostaty pomuze...
Zánět prostaty
Dobrý den p rosimvas o radu co by mi polo na chronickou...
Zerex po zánětu prostaty
Dobrý den, prosím Vás, zajímá mě, jestli mohu...
Zánět prostaty
Dobry den pane doktore ...Je mi 38 let a uz mam zasebou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronický zánět žaludku a nedomykavost jícnu


Chronický zánět žlázek v oblasti třísel

Dobrý den, již mě několik let trápí, podle doktorky z chirurgie, která mi vždy...

Chronicky zánětlivá sliznice žaludku

Co doporučujete užívat při nachlazení na podporu imunity při chronicky zánětlivé...

Chronický zápal hrdla

Dobrý deň Chcel by som vedieť, či sa dá úplne vyliečiť chronický zápal hrdla...

Chronický zápal mandlí?

Dobrý deň, cca 3 týždne dozadu som mal zapálené mandle a celkovo nosohltan....

Chronicky zapal prostaty?

Dobry den pan Doktor, mam 23 rokov, momentalne som odcestovany v zahranici,...

Chronický zápal slepého čreva

Dobrý deň, čo prosím vás znamená keď na CT nebol apendix zobrazený? Môže to...

Chronicky zarůstající nehet na palci

Dobrý den, před několika lety mi poprvé zarostl nehet na palci na noze. Po...

Chronicky zvýšené ASLO

Dobrý den, je mi 25 let a můj problém začal asi před dvěma lety, kdy se...

Chronicky zvýšené CRP


Chronova choroba

Dobrý den, mám Crohnovu nemoc a už podruhé mě čeká operace Advancement flap,...

Chronova nemoc

Byl mi nalezen tenhle nález a potvrdilo se že jde o Chronovu nemoc. V celém...

Chroptění

Dobrý den, mám 3 měsíční dceru a už od narození jakoby chrochtá. Zdá se to,...

Chroupání v ramenním kloubu

Dobrý den, je mi 18 let a chtěl bych se dotázat na "chroupání" v rameni. Není...

Chrupavčitý výběžek na hrudním koši

Dobry den,mam tzv. chrupavcity vybezek na hrudnim kosi 18x5mm,chtel jsem se...

Chrupavka

Dobrý den, pane doktore. Děkuji za zodpovězení problému s vazy a ještě bych...

Chrupavka

Dobrý den, prosím o radu kvůli diagnóze stanovené lékařem. Jelikož nejsem...

Chrupavka kolena

Dobrý deň, chcem sa opýtať či poškodenie chrupavky kolena 2. stupňa u 30 ročného...

Chrupavka kolene

Dobrý večer. minulý rok jsem byl na artroskopii pravého kolene při které mi...

Chrupavka na krku

Dobrý den zničeho nic mi vyrostla pod bradou malá kost něco jak chrupavka asi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komplikace po výplachu ucha

Dobrý den. Ve středu jsem byla na ORL se zalehnutým uchem. Lékař provedl výplach,...

Přeskakování tepu v předklonu

Dobrý den, ve zkratce je mi 25 let, výška 178 cm, váha 76kg, jsem sportovec,Asi...

Moje stolice je tmavé barvy- zeleno-černé

Dobry den, Jiz asi mesic pozoruji, ze je moje stolice tmave barvy- zeleno-cerne....

Psychofarmaka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký vliv má uživání Invega 6mg u muže na sperma....

Ospen 1500 - antibiotika X alkohol

Jak dlouho po 10 dnech braní ospenu 1500 je možné pít (i tvrdý) alkohol? Používal...

Pupínky okolo pusy a nosu

Dobrý den, už asi 14 mě trápí pupinky okolo pusy a nosu. Pupinky nesvedi. Příkládám...

Bolest jazyka


Oteklé prsty na nohou

Dobrý den. Je mi 30. Pracuji jako letuška, ale momentálně mám 2měsíční neplacené...

Zoloft vedlejší účinky


Zvětšení stydkého pysku

Dobry vecer rada bych se zeptala.muj partner mi pri pohlavnim styku sal trochu...

Malátnost, tlak v hlavě, nevolnost

Dobrý den, už přes měsíc mně trápí pocity na omdlení,malátnost a celková nevolnost....

Kašel

Dobrý večer, od ledna tohoto roku se mi opakovaně vrací kašel. Naposledy byl...

Křeče v žaludku při požití jídla nebo pití


Vyrážka na hrudi

Dobry den udelali se me takove skvrny na hrudi prosim o radu o co se jedna.Dekuji

Chronický kašel

Ráda bych se zeptala od ledna mám vlhky kašel ..vykaslavam žlutý a občas zelene...

Nevus pigmentový

Dobrý den, už několikrát se mi stalo to, že jsem se škrábnul do místa, kde...

Bublání v žaludku

Dobrý den, už několik dní mám nafouklé břicho a dnes mi v něm začlo při cvičení...

Fleky na kůži

Dobry den, pred nekolika tydny se mi na kuzi udelaly nevzhledne fleky (viz....

Lymfadenopatie a herpes v oblasti oka

Dobrý den chci se zeptat dneska mi bylo řečeno vpravo pod US laluckem hmatna...

Mollusculum contagiosum

Dobry den,dceri se udělala na noze neco jako bradavička. Nejdřive jedna,teď...

Reklama
Zavřít