Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Citlivá pleť a ekzém bývá často způsobeno kosmetikou

Kožní obtíže Tomáš 14.6.2018

Dobrý den,

Moje přítelkyně v nedávné době začala trpět velkým množstvím akné kolem úst. Jsou malě a nachází se pouze kolem úst a spíše ve spodní časti. Mohlo by to být způsobeno zubní pastou?

Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Tomáš

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, podle fotografie to vypadá spíše na opar, případně hnisavý ekzém, no každopádně by bylo nejvhodnější kožní vyšetření, bohužel často jde o projev oslabené kožní imunity, způsobené nejčastěji častým mytím mýdlem, či nějakými odličovacími činidly atd., takže první předpoklad pro zamezení takovým problémům je pokud možno vysadit veškerou kosmetiku a líčení ( což je pak právě potřeba uměle odstraňovat ), tedy lidově řečeno nechat kůži i rty pokud možno úplně na pokoji, aby se obnovila přirozená povrchová imunitní obrana a pak nebude kůže tak náchylná ke kožním infekcím... chápu že to je pro ženy hodně těžké, ale je to ta nejlepší cesta, veškeré zázračné krémy s kortikoidy či antibiotiky problém často ještě zhorší, na pleť je přípustný Jarischův roztok, který se dává v obkladech a můžete to pár dní zkusit, je volně prodejný, vysadit zubní pastu na pár dní samozřejmě také, pokud se stav nebude lepšit přes tato opatření, je potřeba zajít k lékaři, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Radka Zimolová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: EUC Klinika a.s. Zlín

Dobrý den, nebude se jednat o akné ale tzv.periorální dermatitidu. Příčinou p.d. může být kosmetika, ale někdy i nevhodná léčba. Skutečně je nejlepší radou vysadit veškerou kosmetiku. Snažit se spíše o zasušení pomocí obkladů buď z Jarischova roztoku a nebo termální vodou ve spreji např.od firmy La Roche Posay. Obsahuje množství zklidňujících látek a minerálů. Pravdou je, že může být dermatitida způsobena i obsahem fluoru v zubních pastách.
V případě velkého množství pustulek na erythematózním podkladě nelze vyloučit i přítomnost kvasinkové infekce. Vhodným přípravkem je pak Imazol pasta, která zároveň svou pastovitou konzistencí pustulky zasuší a přeléčí možnou kvasinkovou infekci. Pokud žádná z těchto rad nebude fungovat, je pak lépe vyhledat pomoc přímo v kožní ambulanci. Další léčbu bude třeba vést již na základě dalších došetření.
Zdraví MUDr.R.Zimolová

Související dotazy

Seboroická dermatitida a kosmetika
Dobrý den, mám potíže s pletí. Pleť je hodně vysusena,...
Špatná pleť
Dobrý den, už dlouho mě trápí problémy s pletí. Často...
Mastná pleť.
Má otázka je jednoduchá. Jak na mastnou pleť ? Děkuji
Absorbce kosmetiky kůží
Dobrý den, kolik % látek z kosmetiky přibližně naše...
Používání krému na suchou pleť když mám pleť smíšenou
Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, zda něčemu...
Používání krému na suchou pleť když mám pleť smíšenou
Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, zda něčemu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Citlivá kůže

Dobrý den, před dvěma týdny jsem byl na operaci srdce přibližně od té doby...

Citlivá kůže

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu mých potíží. Již dva dny mám citlivou kůži...

Citlivá kůže

Dobrý den, příteli se po poškrábání, kdekoliv na těle, objeví vystouplé bílé...

Citlivá kůže po sexu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na takový drobný problém, který trápí mého...

Citlivá mazová žláza ?

Dobrý den mám problém s mazovou žlázou na penisu. Všechny mazové žlázy se mi...

Citlivá nosní sliznice

Již asi měsíc mám velmi bolestivou sliznici v nose. Vyzkoušela jsem zvlhcovac...

Citlivá pleť

Dobry den, prosim o radu, jak osetrit velmi citlivou a zacervenalou plet, spousta...

Citlivá pleť

Dobry den trpím dermatitidou v obličeji i po těle na těle se to zlepšilo ale...

Citlivá plet

Zdravím.mám potíže z rospraskanou pokožkou na rukách a chodidlech.Na kožním...

Citlivá pleť

Dobry den, uz asi 2 mesice mam pupinky na obliceji. Nijak nesvedi, kdyz jsem...

Citlivá pleť po holení

Dobrý den, holim se v oblasti penisu a šourku, co by jste mi doporučila na ošetření...

Citlivá pleť s nedokonalostmi

Dobrý den, už si nevím rady, jak na svou pleť. Mám citlivou pleť, i z lékárny...

Citlivá pokožka

Pálení těla-Dobrý den,mám dotaz ,zhruba 4 dny mne trápí pálení horní poloviny...

Citlivá pokožka

Dobrý den, syn 10 let má na obličeji vyrazku. Vypadá jako světla krupicka v...

Citlivá pokožka

Hezký dobrý den, Mám silně dehydratovanou i suchou pleť se sklonem k akné....

Citliva prsa

Dobrý den mam dotaz. Asi před týdnem jsem měla menstruaci a jako vždy mě před...

Citliva prsa

Dobrý den mam dotaz. Asi před týdnem jsem měla menstruaci a jako vždy mě...

Citlivá prsa a bolesti

Dobrý den, několik dní mám na ohmat bolestivá prsa, dokonce mě bolí i při běhu....

Citlivá prsa po menstruaci, beru Bonadeu

Dobrý den, chci se zeptat na citlivá prsa. Jsem zvyklá že před menstruaci...

Citlivá rodidla

Dobrý den pane doktore,mám velký problém.Dlouho-přes rok jsem se léčila s výtoky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skleroza aorty


Rakytník dětem - od kdy?

Dobrý den chci se zeptat ... Od kolika měsíců ( let ) může dítě rakytník ? A...

Může být dušnost od páteře?

Dobrý den opravdu může být takové zvláštní dychani od páteře, byla jsem 3 krat...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Karcinom děložního čípku

Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován cervikální adenokarcinom...

Ředění krve clexane+wobenzym

Dobrý den. Jsem 12.den po operaci přetržené achilovky a píchám si 1x denně Clexane...

EKG

Dobrý den, prosím o informaci, lékař na preventivní prohlídce zjistil změny...

Neschopnost si odříhnout

Dobrý den, mam dotaz, nemohu si říhnout je to nepříjemné, mám to asi půl...

Bulka na hlavě ve vlasech

Dobry den prosila bych o pomoc.Uz mam na hlave ve vlasech pres rok dve kozni...

Bolesti hlavy a trnutí spodní části obličeje

Dobrý den, asi před týdnem mě začala hrozná bolest hlavy. Jednalo se o tupou,...

Ca děložního čípku

Dobrý den ,mám velkou pravděpodobnost ,že mám rakovinu děložního čípku a čekám...

Těhotenství?


Vřídky žaludu

Dobrý den, již před měsícem se mi na žaludu vytvořili dva pupínky, ze začátku...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Trvající únava a nervové obtíže


Furunkl

Dobrý den, již 3 týdny mám v oblasti velkého stydkého pysku furunkl, který...

Otok po artroskopii kolena

za jak dlouho by mel zmizet otok po artroskopii kolena a odstraneni menisku.

Vyšší hodnota kreatininu - nedostatečný pitný režim.

dobry den, Tyden trpim na bolest kloubu a unavu. Mela jsem odber krve a kreatinin...

Tahání, napěti a otok varlete


Naražený malíček u nohy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem pořádně narazila malíčkem u nohy do futer.Od začátku...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.