Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CMV infekce detekovaná v mateřském mléce, ukončení/neukončení kojení

Infekce Karolina 15.2.2021

Dobrý den, můj syn (v té době 10 měsíců) trpěl na vleklé zvýšené teploty a přetrvávající vyrážku na tvářích, já to přičítala k růstu zoubkům, ale pediatrovi se to nezdálo a udělal krevní obraz. Zjistilo se, že má zvýšený počet protilátek proti CMV a bylo mi řečeno, že jsem tuto infekci musela prodělat, o čemž nevím. Při roční prohlídce se zjistilo, že syn vylučuje CMV v moči (nebylo mi sděleno, zda přímo virus či protilátky), což se pediatrovi nelíbilo. Vyžádali si mé MM, v němž se prokázala CMV 4,21 kopií/ml. Pediatr mi sdělil, že by bylo nejlepší, abych pro jistotu kojení ukončila, ale na to upřímně nejsme já, ani syn, připraveni. Při roční prohlídce měl syn v moči IGg 171, Přibližně po dvou týdnech se opět provedli krevní testy a test moči, s výsledky IGg 138, IGm pod 5. Pediatr přestal tolik tlačit na ukončení kojení, ale samozřejmě nechci ohrozit zdraví dítěte, tak jsem zašla ke své obvodní lékařce, aby mi provedla PCR testy. Výsledek: zdroj infekce mé MM 120 kopií/ml, moč a krev negativní. Doporučení: ukončit kojení. Jsem z toho zmatená. Jak je možné, že mám krev a moč negativní a CMV jen v MM? Rozumím tomu správně, že pokud se počet kopií v MM natolik zvýšil, infekce u mě právě teď probíhá? A pokud má syn protilátky v těle, neznamená to, že už infekci prodělal? Je dobře, že protilátky v jeho těle klesají? A hlavně bych potřebovala vědět, zda opravdu kojením ohrožuji zdraví syna a je nutné ukončit kojení? Předem moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Fiala

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské kardiocentrum, Fakultní nemocnice v Motole

Dobrý den Karolíno, děkuji Vám za dotaz. Cytomegalovirem(CMV) se člověk může nakazit (přímý kontakt, sliny, sekrety, sexuálně, z matky na dítě, mateřským mlékem) v průběhu celého života a mnohdy o tom ani nemusí vědět (zdravý jedinec). Klinicky se projeví asi jen u 2-5% lidí, ale v organismu persistuje = přetrvává a v tom spočívá jeho největší zrádnost - k reaktivaci totiž může dojít opět kdykoliv v průběhu celého života (těhotenství, stres, oslabený organismus apod). Vzhledem k tomu, co popisujete si nemyslím, že k Vaší primoinfekci došlo během těhotenství, protože by u Vašeho syna došlo k tzv. intrauterinní cytomegalovirové infekci (přenesení z matky na plod) a vzniku tzv. kongenitální = vrozené infekce, která velmi často vyvolává multiorgánové (někdy velmi závažné) postižení. které by se projevilo ihned po porodu. Zřejmě u Vás došlo k reaktivaci viru po porodu a vylučováním viru do mateřského mléka - toto můžeme vidět až u desíek procent infikovaných žen. Je-li CMV izolován z mléka, je riziko přenosu na dítě velmi vysoké, k vrcholu vylučování dochází nejčastěji měsíc po porodu (ale může dojít 1-30 týdnů po porodu) a mluví se o tzv. postnatálnímm přenosu. U fyziologických(zdravých) novorozenců narozených v termínu se infekce většinou vůbec nemusí projevit = tzv. asymptotická infekce, ale velmi záleží na stáří dítěte, kdy k infekci dojde, ke stavu jeho imunitního systému atp. Klinicky se to může projevit jako zápal plic, hepatitida(zánět jater), konjuktivitida, gastroenteritida, poruchy sluchu, hemolytická anémie, ale i kožní (většinou pupínky/puchýřky) projevy. Laboratorní diagnostika se opírá o přímý průkaz izolací viru či detekcí antigenu nebo nukleové kyseliny ve vzorcích odebraných z cílových orgánů a o metody nepřímé - sérologii. Nejcitlivější metodou přímého průkazu je detekce CMV DNA . Sérologickými metodami se určují protilátky v krevním séru (plasmě) a v likvoru(mozkomíšním moku) ve třídě IgM, IgG a IgA. Přítomnost protilátek ve třídě IgM a IgA svědčí pro akutně probíhající infekci. Imunoglobuliny ve třídě G jsou ukazatelem proběhlé infekce, přetrvávají v organismu celoživotně, i když mohou kolísat. Interpretace těchto nálezů má svá úskalí vzhledem k možnosti přetrvávání tvorby IgM protilátek. Infikované děti mohou vylučovat virus ve slinách a v moči i více let - toto velmi stěžuje snahu o zjištění " kdy k infekci došlo". Když to shrnu, z mého pohledu se zřejmě u Vašeho syna jedná o přenos infekce po porodu, zřejmě Vaším mateřským mlékem. U zdravých dětí, narozených v termínu může být infekce CMV tzv. „vítaný fenomén“, protože se zde dá hovořit o přirozené imunizaci. Názory k ukončení kojení při vylučování CMV do mateřského mléka se velmi různí. Nicméně, u dítěte narozeného v termínu, (dle ddoporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat) nepředstavuje postnatální infekce riziko a proto je rutinní vyšetřování mateřského mléka na CMV bezdůvodné a je bezpředmětné detekovat virové částice CMV u bezpříznakových dětí narozených v termínu a u kojících matek. Přerušení kojení nepřináší žádný benefit, naopak je dítě ochuzeno o důležité aspekty kojení. Pokud tedy shrneme téma kojení a cytomegalové infekce podle současných vědeckých poznatků, není třeba kojení omezovat či dokonce dítě kvůli cytomegalové infekci matky odstavovat. Toto jsou mé poznatky ohledně CMV infekce matky/dítěte a mé doporučení. Váš dotaz ale ještě předám specialistovi - infektologovi, vyčkejte prosím i na jeho odpověď. Jsem s pozdravem, KF

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, děkuji za dotaz. Paní doktorka Fiala zodpověděla dotaz velice podrobně. Dle posledních doporučení neonatologické společnosti se u termínových bezpříznakových dětí (zdravých novorozenců narozených v termínu) ani u jejich matek nevyšetřuje DNA CMV, ani protilátky, jelikož vylučování viru do mléka u matek, které mají pozitivní protilátky, je v době kojení velice časté (uvádí se až 96%). Kojení se ukončovat nedoporučuje. Nicméně toto platí u zcela zdravých dětí. Pokud měl Váš syn nějaké zdravotní potíže, otázkou zůstává, zda by mohly být způsobeny infekcí CMV či nikoli. Pokud jediným patologickým ("špatným") výsledkem byla přítomnost protilátek CMV a DNA CMV v moči a ostatní výsledky (byly provedeny? jaterní testy? krevní obraz? ledvinné funkce?) byly v pořádku, pak dle mého názoru o aktivní infekci nejde. Jedná se o přenos DNA CMV z mateřského mléka a tím pádem v kojení můžete dál pokračovat. Hezký den.

Související dotazy

CMV infekce
Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem....
CMV infekce
Dobrý deň, potratila som dvakrát - raz v novembri 2016...
CMV
Dobrý den, někdy v minulosti jsem prodělala CMV,...
CMV
Dobrý den, bylo mi zjištěno: CMV - IgM pozitivní, IgG...
CMV
Dobrý den, měla jsem klíště, za 14 dnů jsem tam měla...
Kvasinky v materskem mlece
Dobry den, skoro odjakziva trpim na kvasinkove infekce:-(V...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

CMV

Dobrý den, manžel nahmatal synovi 12 měsíců malé uzlinky na zadní části hlavičky....

CMV

Dobrý den, někdy v minulosti jsem prodělala CMV, zjištěno bylo při prvním...

CMV

Dobrý den zjistili mi zvýšene jaterní testy ALT 3 , AST 1.1 bilirubin 30 před...

CMV

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Trápí mě již 14 dní zvýšené teploty, bolest...

CMV a bolesti v krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda má souvislost nález CMV - aktivní suspektní...

CMV a zvýšené jaterní testy

Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy ( ALT a AST) a zvysenou...

CMV infekce

Dobrý den, již jsem měla na vás dotaz ohledně HPV na dělož. čípku a ještě mi...

CMV infekce

Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem. Bohužel tato infekce se...

Cmv infekce

Dobry den, omlouvam se ze otravuji a predem dekuji za odpoved. Pred 7 tydny...

CMV infekce

Dobrý deň, potratila som dvakrát - raz v novembri 2016 a následne v marci 2017....

CMV v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s velkou prosbou. Jsem nyní 29.týden těhotenství...

CMV virus

Dobrý den měl bych dotaz je to asi 4 týdny co sem byl hospitalizován z dlouhodobejma...

CMV-suspektní infekce

Dobrý den, V roce 2004 jsem měla CMV-suspektní aktivní infekce Četla jsem...

CMV, EB a toxoplasmosa

Dobrý den, paní doktorko, při krevních testech mi zjistili, že jsem prodělal...

Co je "Karnovsky index "

Prosím o sdělení co znamení "Karnovsky index 90 "

Co a kdy můžu dělat po operaci varikokély?

Jsem po laparoskopické mikrochirurgické operaci varikokély. Chci se zeptat,...

Co a tím

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co by mohlo znamenat, když mám v třísle hnědě...

Co brání těhotenství?

Dobry den přeji, ráda bych se zeptala: V případě, že žena má pozitivní ovulační...

Co by jste mi doporučila na alergickou rymu?

Dobry den, chtela bych se zeptat co by jste mi doporucila na alergickou rymu,...

Co by jste mi doporučili, aby bylo zase vše jako dříve?

Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Jedná se o poruchu erekce. Tak cca před...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chronická kapavka

Vážený pane doktore. Mám obavu jsetli nemohu mít chronickou kapavku. Mám od...

Dušnost a reflux

Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg - exkuřák, dříve +/- 6 cigaret...

Bily lepkavý výtok

Dobrý den, posledních pár dni mam bily lepkavý výtok bez zápachu ani to nesvedi....

Operace kotníku

Jsem po operaci kotníku,fractura trimaleolaris sin post luxationen 6 měsíců...

Únava, těžké ruce a nohy

Dobrý den, již delší dobu-několik měsíců se cítím permanentně unavená a mám...

Bolest břicha

Dobrý den, od pátku pociťuji v břiše bolest, nejvíc byla cítit v sobotu ráno,...

Vstřebání tablety


Černá tečka na zubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zubaře. Při čistění zubů jsem zjistila, že...

Třes rukou, vnitřní neklid, chvěni

Dobrý den, uz cca 3 měsíce me trápí třes rukou, vnitřní napětí a když večer...

Pálení v pochvě

Dobrý den, mám takový problém, často se nevídame s partenerem, takže máme třeba...

Výhřez plotýnky

Dobrý den, ráda bych Váš odborný názor. Od roku 2012 jsem měla diagnostikovaný...

Bolest

Dobry den chtela bych se zeptat spousta zen ma ten stejny problem a pomohlo...

Dýchání kojence pusou

dobrý den chtěla bych se zeptat od kdy je kojenec schopen dýchát pusou? Mám...

Bolest boků, skřípnutý nerv

Dobrý den. Již delší dobu mám takové píchání v boku, třeba když pohnu nějak...

Zánět srdečního svalu

Dobrý den, můj tatínek byl vyšetřen v nemocnici a byl mu zjištěn zánět srdečního...

Puchýřky na prstech rukou a nohou

Dobrý den je mi 13 let a na těle převážně na prstech na rukách a nohách se mi...

Puchýřky klitorisu

Dobrý den, mám problém..Pred pěti dny jsem měla nechraneny sex a hned dva dny...

Svědivá vyrážka na žaludu po pohlavním styku

Dobrý den, před pěti dny jsem měl s přítelkyní pohlavní styk (s prezervativem).V...

Bolest paty

Dobrý den, už skoro týden mě bolí zadní strana paty - převážně v oblasti patního...

Tepani na spanku

Dobry den,chtěla bych se optat co znamená tepani na spánku?Hlava mně nebolí,jenom...

Reklama