Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Covid 19

Infekce Tereza 3.3.2021

Dobrý den,

mám poměrně specifický dotaz k očkování proti covid. Mám možnost se na něj objednat jako pedagogický pracovník a moc bych o něj stála i proto, že mě čeká embryotransfer v rámci IVF. Zároveň mám však jako komplikaci to, že jsem covid nedávno (jsem cca tři týdny venku z karantény) s velmi lehkým průběhem prodělala (mírná bolest hlavy, trochu kašel a rýma a ztráta čichu). Když se ptám, tak mi všichni říkají, že by raději počkali, že reakce může být intenzivní, případně se odvolávají na oficiální doporučení. Nicméně v mé situaci je i reakce typu "týden s horečkami" lepší, než to, že bych 90 dní čekala a následně 6 týdnů čekala na proběhnutí očkování a uplynutí dvou týdnů po poslední dávce + nějaký čas čekání na vhodnou fázi cyklu pro embryotransfer, anebo případně čekání po těhotenství a kojení. Zároveň pracuji ve velmi exponované pracovní pozici ve školství, kdy se setkávám s velkým množstvím lidí. Můžete mi dát nějaké tipy a podklady, podle čeho se dál rozhodovat, jaká reakce případně na očkování hrozí? Chápu, že se to možná přesně neví, nicméně vím o zdravotnících, kteří se také očkovali záhy po prodělání infekce a na webu mzcr jsem našla možnosti o dřívějším očkování, nicméně bez upřesnění konkrétním podmínek. Moc děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Napíši vám obecně platné informace a doporučení. Ovšem i toto nemůžete brát 100%, neboť se jedná o novou nemoc, o očkování, které v celosvětovém měřítku probíhá ne déle než 3 měsíce a postoj k léčbě a očkování se mění. Dokončují se nové výzkumy a doporučení se upravují. Platí, že osoba po prodělané infekci by se měla očkovat po 3 měsících, nejdříve po 1 měsíci po prodělané infekci a to v případě, kdy je osoba velmi exponovaná, např. zdravotní sestra na JIP jednotce, která se opravdu Covidu vyhnout nemůže. Toto ovšem není váš případ, jednak okolo vás mohou být očkovaní kolegové a jednak můžete nosit ochranné pomůcky a dodržovat 2 m rozestup, což samozřejmě sestřička nemůže. Očkování se nedoporučuje těhotným ženám, ale současně se neprokázalo, že by v těhotenství škodilo. V ČR se obecně přikláníme k názoru neočkovat, v různých zemích může být přístup odlišný. Ve vašem případě bych se k očkování nepřikláněla - tyto důvody: krátký čas po prodělaném onemocnění, nemůžete spontánně otěhotnět, proto reakce může být nevyzpytatelná, plánujete těhotenství . Co můžete udělat je, nechat si odebrat protilátky a zjistíte, jak moc jste po nemoci chráněna. Odběr stojí 700 Kč, nehradí pojišťovna. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Testování covid-19
Dobrý den, mám dotaz jestli já jako veřejnost si mohu...
Očkování covid 19
Zdravím.Používám na ředění krve Aspirin Protec.Můžu...
Covid 19
Dobrý den,prosím,mám na Vás dotaz ohledně Igg/Igm rapid...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den mám se při ztrátě cichu dostavit na testování...
Vliv Covid-19 na těhotenství
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli je prokázaný...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

COVID

Dobrý den, prodělala jsem onemocnění Covid.Do karantény jsem nastoupila již...

Covid 19

Dobrý den, manžel užívá na ředění krve Trombex, chtěla bych se zeptat, jak je...

COVID 19

Dobry večer, před páry dny jsem byla u lékaře s tím, že mám teploty kolísající...

Covid 19

Dobry den, je mi 32let. Od 2.2. sem mela teploty 38 a kasel. Obvodni lekar me...

COVID 19

Dobrý den, Od včerejšího dne jsem v karanténě, z důvodu setkání s pozitivní...

Covid 19

Dobrý den,prosím,mám na Vás dotaz ohledně Igg/Igm rapid testu na covid-19.Dceři...

Covid 19

Dobry den, chtěla bych poprosit o informaci. Mám autoimunitni onemocnění ulcerozni...

Covid 19

Dobrý den, v sobotu večer jsem měl mirne zvýšenou teplotu - mezi 37 a 37.5,...

Covid 19

Dobrý den, minulé pondělí jsem byl naposledy v kontaktu se sestrou, která je...

Covid 19

Dobrý den, potřebovala bych najít praktického lékaře, který by mě přijal za...

COVID 19 a ředění krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se doporučuje u seniora nad 70 let s covid...

Covid 19 očkování

Dobrý den, trpí těžkou obezitou (BMI mám 50) a vysokým tlakem, který si léčím...

COVID 19 protilátky

Dobrý den, mohu poprosit o vysvětlení výsledku testu na protilátky na Covid...

Covid 19 u dítěte

Dobrý den dítě chlapec 11 let 12 den pozitivní na covid 19 příznaky 5-6 den...

COVID 19 u těhotné

Dobry den, vcera mi prisel vysledek, ze jsem covid pozitivni, jsem tehotna a...

COVID a budesonid (Pulmicort)

Dobrý den, dnes je 11.den po začátku symptomů (jsem covid pozitivní). Průběh...

Covid a infekčnost

Dobrý den, 16.12. jsem měla pozitivní test na Covid. Kontakt s nakaženým 6.12.,...

Covid a neschopenka

Dobrý den, 20-ti letý syn nemá praktického lékaře a má pozitivní test na koronavirus....

Covid a otěhotnění

Dobrý den chci se zeptat s přítelem se snažíme o miminko před 2 měsíci jsem...

Covid a stomatologické vyšetření

Jsem objednána k zubaři, kdyby PŘEDE mnou na křesle byl "přenašeč Covidu",může...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problém se žaludkem po porodu

Jiz asi mesic me trapi kazdodenni ranni pocit na zvraceni,ranni plynatost,castejsi...

Výtok z pochvy a přílišná vlhkost při styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké řešení mého problému. Mám...

Sezónní slzení očí

Dobrý den, už druhým rokem jsem si povšimla zvýšeného slzení očí, které...

Zvýšené d-dimery

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,po zvrknutém kotníku jsem byla již dvakrát...

Záškuby svalů lýtek

Dobry den, před cca 14 dny jsem si všiml nepřetržitých výrazných záškubů v...

Zvracení krve, černá průjmovitá stolice

Dobry den vcera jen ze sazky jsem vypila da se rict na raz dva pulitry vody...

Alergie na lokální umrtvení

Dobrý den,zajímalo by mě,jestli se mi může projevit alergie na lokální umrtvení...

Boulička na stydkém pysku


Tělesná aktivita a antibiotika

Dobrý den Syn (8let) užívá Sumetrolim na protrahovaný kašel . Zavodně sportuje,...

Nosní sliznice


Zlomenina kotníku

Dobrý den, v pátek 23.2.2018 jsem si zlomila vnější kotník na pravé noze. Okamžitě...

Aft pod jazykem

Dobrý den, prosím Vás od pátku dne 9.4.2021 se mi vytvořil bílý bolestivý a...

Nevolnost ze sladkého

Dobrý den, Mám takový hodně zvláštní problém, který ani nevím jak pořádně popsat.....

Tupozrakost

Dobrý den, mám vysoký nitrooční tlak a paní doktorka mi řekla, že mám levé...

Operace očí, jakou čočku

Dobrý den Mám astigmatismus a nevím jestli se mám rozhodnout pro multifokální...

Nehtová ploténka

Dobrý den, přítel již několik měsíců přechází problém s jeho nehty na palcích...

Opakované použití kondomu

Dobrý den, mám dotaz, hodlám poprvé zkusit kondom, ale nejsem si jist zda po...

Tmavá stolice


Svědění uvnitř hlavy, hučení v uších

Dobrý den, už nějakou dobu mám takový zvláštní problém. Cítím takové lechtani...

Velikost kondomu

Chci se zeptat jak velký / jak by měl padnout kondom. Prý by měl normální kondom...

Reklama