Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Crohnova nemoc a léčba

Trávení Viktorie 26.10.2020

Dobrý den,

8.9.2020 mi byla na základě kolonoskopie, CT, krevního rozboru a subjektivních potíží diagnostikována Crohnova nemoc. Nález: zúžení v přechodu mezi tlustým a tenkým střevem a 3 krátké zánětlivé segmenty v tenkém střevě. Zvýšené CRP a trombocyty, chudokrevnost. Subjektivně: nadýmání, plynatost, bolení břicha a 1x denně řídká stolice.

Nasazen Budenofalk 3x3 mg, Pentasa sachet 2x2 mg, po měsíci na vlastní žádost přidán Mutaflor 1x denně. Nyní až budou výsledky testu TPMT, bude nasazen Imuran a snížena dávka Budenofalku na 2x3 mg. Byla nasazena bezezbytková strava. Na vlastní rozhodnutí dále bezlepková a již dlouhodobě kvůli potížím bezlaktozová dieta. Zachována pestrá, zdravá a vyvážená strava.

Aktuálně odeznělo nadýmání, plynatost, stolice je pevná. Nově se ale objevily křeče, které trvají cca 5 sekund. Jsou v oblasti pupíku (mírně nad ním). A opakují se skoro každý den, někdy i několikrát denně. Než jsem začala užívat léky, tyto křeče jsem nikdy neměla. 1. otázka: Může to být způsobeno léky?

Lékař mi oznámil, že je nutné užívat celý zbytek života léky (kortikoidy nebo imunosupresiva) a to i v době těhotenství, prý je to zcela běžné! Nepřipustil možnost zánět zaléčit a poté alespoň zkusit, zda bude tělo s vhodnou dietou a probiotiky schopné samo po určitý čas fungovat. 2. otázka: Ačkoliv to není běžná metoda, neměla by být na přání pacianta dána šance tělu se zaléčeným zánětem fungovat bez léků? (=moje hlavní otázka)

V příbalové informaci u Budenoflaku je uvedeno, že u CN má léčba trvat max. 8 týdnů. Pan doktor ale zamýšlí mi je předepisovat daleko déle. Stejně tak se u léku píše "Přípravek nemá být během těhotenství užíván, pokud pro to nejsou závažné důvody." Je to tedy ze strany doktora chybně poskytnutá informace. To samé se týče Imuranu. To že praxe je jiná, je věc druhá... 3. otázka: Ráda bych znala názor druhého lékaře na užívání kortikoidů a imunosupresiv v době těhotenství, jaký stav znamená "nezbytně nutné"? (nikoliv jak se to v praxi dělá, ale jak to má správně být)

Můj doktor mi neustále připomíná, že Budenofalk je lokální kortikoid, avšak! 14 dní po nasazení léků mi zcela zmizel ekzém, který jsem měla 7 let, a který mě i někdy budil ze spaní, přestaly mě bolet kolena, a kortizol mi klesl na minimum, viz foto laborky. 4. otázka: Neznamená to, že na mě kortikoid působí systémově? 5. otázka: Nemělo by s ním být u mě zacházeno jako se systémovým kortikoidem? 6. otázka: Způsobuje lokální kortikoid běžně poskles kortizolu v krvi na minimum?

Doktor chce dělat po půl roce kontrolní kolonoskopii a pak každý rok nebo dva. Jedná se ale o invazivní vyšetření, s rizikem poranění svěrače, dráždění nemocných střev projímadlem, s tím také spojený úbytek váhy a riziko vzplanutí nemoci a také se zbytečně do těla pouštějí tišící léky na bolest. Ano, jedná se o postup podle běžné metodiky, ale srdce, plíce, játra nebo ledviny taky nelze takto kontrolovat. Navíc je zde neinvazivní alernativa ve formě MR, kde není možné odebrat histologii, ale poskytne infromaci o tom, zda se zánět šíří nebo se naopak hojí a to je ta hlavní informace. Proto při porovnání benefitů a rizik vychází lépe MR a koloskopie jako doplňkové vyšetření po delších časových intervalech (pokud pacient nemá obtíže). Ráda bych znala názor dalšího lékaře.

A moje poslední otázka zní, jak si doktor může být jistý, že můj zánět v těle není způsobený (neříkám, že zcela, ale třeba částečně) určitou potravinou?

Omlouvám se za tolik otázek, ale cítím se být odpovědná za své zdraví, a některé informace si nejsem schopná sama dohledat. Nepotřebuji znát obecná informace, a že mám lékaři věřit, postupovat dle jeho pokynů, že je to zaběhlá praxe apod. Zajímá mě, co říkají studie, jaké jsou názory různých lékařu případně jako jsou alternativní možnosti v rámci klasické medicíny. Mockrát děkuji za odpovědi.



Na základě tohoto komentáře v hodnocení odpovědi předávám SES:
Dobrý den, paní doktorko Kovářová, velice Vám děkuji za informace a Vaše rady. Vaše odpověď ve mně vzbudila natolik důvěru, že jsem se snažila Vás kontaktovat ve VFN a objednat se k Vám. Zjistila jsem, že zde už nepůsobíte. Vážím si Vašeho času, který jste odpovědi věnovala. Pokud portál ulékaře.cz sdružije další šikovné lékaře z oblasti gastroenterologie zaměřující se na IBD, ráda se k nim objednám na kunzultaci, případně k nim přejdu do léčby. Bohužel, mému doktorovi plně nedůvěřuji. Zejména mám pocit, že jeho cílem není biologická léčba. Zatím o této možnosti vůbec nemluvil.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Viktorie,

chválím Váši iniciativu a Váš zájem o svoje zdraví. Jako praktický lékař se pokusím vyjádřit alespoň obecně a detailní problematiku přenechám specialistovi.
Pokud jde o užívání kortikoidů a imunosupresiv v době těhotenství, je vždy třeba zvážit přínos oproti riziku. Klidnému průběhu těhotenství, resp. početí mohou např. bránit pozánětlivé srůsty v dutině břišní. Pokud by již k početí došlo, může se stát, že v důsledku aktivního zánětu ve střevě nedojde k optimálnímu vstřebávání pro plod důležitých látek a živin - to samozřejmě může vést až k potratu. Na druhou stranu většinou podávání kortikoidů a imunosupresiv normálnímu průběhu těhotenství nebrání. Tím v podstatě odpovídám i na Vaši další otázku s příbalovým letákem, kde se píší obecné informace, které však nejsou vztaženy ke konkrétnímu člověku a konkrétnímu zdravotnímu stavu a situaci.
Budenofalk je opravdu lokálně působící kortikoid, nicméně je zcela jisté, že určitá část se systémově vstřebává (což mohlo mít pozitivní efekt na Váš ekzém). Neznamená to však, že by šlo o nějaký "drastický" lék.
Kolonoskopie je suverénní a bezpečnou vyšetřovací metodou a to jak diagnostickou, tak terapeutickou. MR je dle mého názoru vyhrazena jen pro případy, kdy endoskopické vyšetření nelze provést.
Dle toho, co píšete v úvodu jste byla poměrně kompletně vyšetřena, tudíž předpokládám, že Váš gastroenterolog Vás léčí správně.

Váš dotaz nyní předávám specialistovi, který se k němu ještě blíže vyjádří, prosím vyčkejte na odpověď.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství

Milá Viktorie,
jestli máte 3 zánětlivé segmenty v tenkém střevě a zúžení v přechodu mezi tlustým a tenkým střevem, vyšší CRP a anemii (chudokrevnost), pak bych pro tuto chvíli zcela vyloučila možnost zvládnout tuto situaci bez léků.
Popisované křeče budou s největší pravděpodobností tenesmy, které jsou jedním z klasických příznaků střevních zánětů, jsou právě známkou aktivity zánětu.
Jestli mohou být křeče způsobené léky - spíše ne, ale i tuto možnost bych si ponechala ve hře - hlavně s tím cílem dopracovat se co nejrychleji k takzvané biologické léčbě. (Humira, Remsima apod.)
Pokud jde o lék Budenofalk, domnívám se, že je možné, že nepůsobí pouze na sliznici, ale částečně se vstřebává do celého těla. Toho bych se ale neobávala. Já mám spíše s Budenofalkem tu zkušenost, že není dostatečně účinný a zánětlivou stenosu nezklidní. Proto jsem vždycky šla spíše cestou podat na kratší dobu větší náraz kortikoidů celkově (třeba Medrol 32mg nebo Prednison 40mg) a pak z něho vycouvat co nejrychleji k dalšímu kroku - Imuranu.
Imuran se užívá dlouhodobě - pokud ho pacient snáší.
Při nesnášenlivosti užívaných léků se můžeme rychleji posouvat k biologické léčbě, která je nejlepší volbou, ale pojišťovny ji umožňují použít až v případě, že předchozí kroky (kortikoidy, Imuran) nebyly účinné nebo z nějakého jiného důvodu nebyly vhodné.
Pokud jde o těhotenství - tam je zásada, že nemoc má být co nejvíce zklidněná a pak zavedenou léčbu nevysazujeme ani v těhotenství.Pro plod je totiž nejdůležitější dobrý zdravotní stav matky. Jediné, co se vysazuje dokonce 3 měsíce před otěhotněním je Methotrexat.
Udáváte také ekzém a bolesti kloubů na které Vám asi zabral kortikoid. Kožní změny a bolesti kloubů také patří k takzvaným mimostřevním projevům Crohnovy nemoci a jsou známkou poměrně vysoké aktivity onemocnění.
Domnívám se, že by Váš pan doktor měl udělat vše pro to, aby Vás co nejrychleji dovedl k biologické léčbě. V současné době biosimilárních preparátů by 23letá dívka se 4 stenosami a pravděpodobně poměrně vysokou aktivitou zánětu z této léčby výrazně profitovala.
Ještě ohledně těch vyšetření - kolonoskopie vyšetřuje pouze tlusté střevo a neinvazivní alternativa je CT kolografie, Tam je u mladých dívek ale nevhodné to rentgenové záření - kvůli ozáření vaječníků. Kolonoskopie Vám dojde k tomu prvnímu zúžení na přechodu tenkého a tlustého střeva. MR na tlusté střevo se nedělá. U kolonoskopie se o svěrač bát nemusíte. Tomu při kolonoskopii nic nehrozí. Konečník je ale častou lokalitou zánětu u Crohnovy nemoci.Je dobré ho dobře prohlédnout čas od času.
Ale pokud bude potřeba vyšetřit tenké střevo, kde máte 3 zůžení, tam je pro mladé ženy MR enterografie naopak nejlepší volba.
Také existuje test ze stolice - fekální kalprotektin - který nám slouží na hrubší zhodnocení zánětlivé aktivity. Pokud je na normálních hodnotách, pak někdy můžeme vystačit na nějakou dobu s ním.
Crohnova nemoc je běh na dlouhou trať, to rozhodně ano. Měla byste mít doktora, kterému věříte a který se Vás aktivně bude snažit dotlačit co nejrychleji k biologické léčbě, pokud to bude jen trochu možné.
Ještě k tomu, zda není způsoben zánět určitou potravinou. Co je jasná příčina Crohnovy nemoci - to se dosud vlastně neví. Ale že to je Crohnova nemoc, to je evidentní.
Já vždycky říkám, že je Crohn je nemoc, kterou neumíme vyléčit, ale kterou umíme léčit. U někoho je to snadnější, u někoho nám to dá trochu zabrat, u někoho nám to dá pořádně zabrat.
Měla byste mít gastroenterologa, který udělá vše pro to, aby Vás dotlačil na biologickou léčbu. Říkám to tu už potřetí, protože si to opravdu myslím.
Přeji Vám hodně zdraví a hodně zdravých dětí.
Dr.J.Kovářová

Související dotazy

Crohnova nemoc a dědičnost
Dobrý den, Chci se zeptat jestli je u mě pravděpodobnost...
Crohnova nemoc
Dobrý den, mám Crohnovu chorobu a mám dotaz na léky. Beru...
Crohnova nemoc
Mohu pit zelenou kavu při crohnově chorobě.
Crohnova nemoc
Dobrý den, ve 21 letech mi byla diagnostikována...
Crohnova nemoc
Dobrý den, mám problém s krví na toaletním papíře....
Crohnova nemoc
Dobrý den, mám dotaz ohledně chudokrevnosti. 3 roky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Crohnova nemoc

Dobrý den, mám dotaz ohledně chudokrevnosti. 3 roky se léčím s Crohnovou...

Crohnova nemoc

Dobrý den, mám problém s krví na toaletním papíře. Již 3 a půl roku mám crohnovu...

Crohnova nemoc

Dobrý den, ve 21 letech mi byla diagnostikována Crohnova choroba. Nejdříve...

Crohnova nemoc

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem. Je mi 24 let a od svých šestnácti...

Crohnova nemoc

Dobrý den, před 6 lety mi byl diagnostikován Syndrom dráždivého tračníku (podstoupila...

Crohnova nemoc

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem. Je mi 24 let a od svých šestnácti...

Crohnova nemoc

Mohu pit zelenou kavu při crohnově chorobě.

Crohnova nemoc

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na věc, která mi "vrtá hlavou". Můj...

Crohnova nemoc - svalová bolest vs medrol

Dobrý den, chci se zeptat, když trpím Crohnovou chorobou a stále, den co den,...

Crohnova nemoc a dědičnost

Dobrý den, Chci se zeptat jestli je u mě pravděpodobnost výskytu Crohnovy nemoci?...

Crohnova nemoc a očkování

Dobrý den. Již asi 15 let se léčím s Crohnovou nemocí na gastroenterologii....

Crohnova nemoc a spalovače tuků

Dobrý den, již od 5 let mám odstaněnou celou štítnou žlázu a pravidelně užívá...

Crohnova nemoc nebo ulcerozni kolitida?

Dobrý den, od začátku prosince jsem měla horečky a opakující zánět očí a dostávala...

Crohnova nemoc zrejme

Dobry den,uz dlouho trpim travicimi potizemi posledni dobou uz citim i tlaky...

Crohnova nemoc, bolesti břicha

Dobrý den.Již nekolik let mám diagnozu crohnovu chorobu.Ale těd posledni dobou...

Crohnova nemoc, bolesti kloubů, otoky prstů

Dobrý den, mám 2 měsíce problém s tím že mi otekaji prsty na rukách, nohou,k...

Crohnova nemoc, reflux, bolesti celého těla

Dobrý den, v Prosinci mi lékaři zjistili že mám překyselený žalůdek a mírný...

Crohnova nemoc, stav po zanoření stomie

Dobrý den, píšu za svého dospělého syna, který je teď na návštěvě u nás. 20....

Cromohexal

Dobry den, prosim o informaci: 1/ pusobi cromohexal nosni spray na oplasknuti...

Cronická neurogenní léze

Dobrý den, před necelým rokem jsem šla na neurologii pro parestezii HK, zejména...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podráždění penisu po sexu

Dobrý den před týdnem jsem měl se svou přítelkyní první sex . Ze začátku jsem...

Rozdíl mezi CT a Magnetickou rezonancí

Dobrý den,už dlouho mi vrtá hlavou,jaký je rozdíl mezi CT a magnetickou rezonancí....

Streptokok oralis v močové trubici


Panenska blana

Dobry den, pred dvema dny jsem mela prvni pohlavni styk. Ze zacatku to dost...

Boule, uzlina na krku

Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a před několika lety, možná před třemi,...

Podráždění pokožky při nošení kalhot

Dobrý den, asi 15 let mám problém s podrážděním pokožky nohou při nošení kalhot....

Podráždění po sexu a zánět močových cest

Dobrý den. Po sexu s přítelem jsem "uvnitř" cítila velmi podrážděná a tento...

Podráždění uzdičky jazyka

Dobry den, již nějaký den mám zdrsnělou uzdičku pod jazykem, o co se muže jednat...

Problémy s bederní páteří a kyčlemi

Dobrý den. Nyní je mi 34 let. Pracuji hodně v sedavém zaměstnání a jezdím autem....

Podráždění slinivky

Dobrý den před měsícem mi byla zjištěna vyšší hodnota u slinivky po měsíci jsem...

Bolest v krku


Vertigo a bradykardie


Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Podrážděný jazky

Dobrý den, dne 12. června jsem byla u zubařky. Měla jsem zánět v zubu a čistila...

Hematom v těhotenství

Dobrý den, gynekoložka mi napsala do těhotenské průkazky, že mám hematom na...

Duodenogastrický biliární reflux

Dobrý den. Dnes jsem byla na gastro vyšetření. Výsledkem je Duodenogastrický...

Podráždění žaludu

Dobrý den, před dvěma dny se mi na žaludu (ne po celém obvodu ale jen na přední...

Podrážděný žaludek

Dobrý večer,prosim o radu..jsem rok ve velkém psychickem vypeti,deprese..uzivam...

Onemocnění klíční kosti

Dobrý den chtěla bych možná jen trochu uklidnit. Je mi 27 let mám dvě malé děti....

Bolest kloubů prstů

Dobrý den Dovolte mi obrátit se touto cestou na vás s dotazem už rok a půl mne...

Reklama