Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CT nebo kolonoskopie ?

Radiologie a zobrazovací metody Kliment 25.6.2019

Užíval jsem déle než rok Ferofolgama, což mi způsobovalo zácpu, kterou jsem po celou dobu řešil užíváním Laktulosy. Po vysazení Ferofolgamy zácpa zůstala a Laktulosa už tak neúčinkuje. Začal jsem pravidelně užívat Šaratici a Zaječickou, což mi pomáhá. Lékař mi navrhuje provést CT kolonoskopii, aby vyloučil nějakou hlubší příčinu zácpy. Mám z toho vyšetření obavy, protože mám divertikulosu. Testy na okultní krvácení mám negativní. Užívám-Trombex 75; Plendil ER5; Mertenil 10; Nolpaza 20; Keppra 500; Omnic Tokaz; a mám kardiostimulátor.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, pokud vím ani CT většinou neposkytne úplně jednoznačný nález a závěr, takže skutečná kolonoskopie je vždy zatím rozhodující, možná by stálo za pokus i staré dobré vyšetření "sádrou" přes konečník, tedy irrigografie, možná i v kombinaci s CT a s kontrastem, zkusil bych přidat vlákninu psyllium, glycerinové čípky, testy na okultní krvácení by měli býti při divertikuloze většinou pozitivní, nevím kolik se jich provedlo, možná by se mohl test ještě zopakovat a pokud bude opět negativní, pak tedy střevo vůbec nevyšetřovat, pokud klesá železo a krevní obraz, hledat příčiny ztát krve třeba v žaludku, ledvinách, provést rtg plic určitě pokud se delší dobu nedělalo, někdy je pokles krevního obrazu způsoben třeba nálezem na plících, na což se někdy málo myslí, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Koukolská

Specializace: Radiodiagnostika Pracoviště: Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den. Pokud Váš lékař doporučuje CT vyšetření tračníku, pak předpokládám, že klasickou kolonoskopii u Vás z nějakého důvodu nelze udělat. Někdy při divertikuloze (resp. divertikulitidě, tedy zánětu těch divertiklů) nelze kolonoskopii provést v plném rozsahu a indikuje se CT. Pak tedy v podstatě naopak právě z CT nemusíte mít žádné obavy, co se týče divertikulozy. CT je šetřnější varianta, střevo se nafukuje vzduchem, ale zavádí se pouze krátká hadička do konečníku - není tedy nutné, aby ta hadička prošla celým střevem, jako je tomu při kolonoskopii. Výtěžnost takového vyšetření je rozhodně vyšší než u irrigografie, oproti klasické kolonoskopii má však své limity (zejména nemožnost odebrání vzorku tkáně).
Na druhou stranu - při CT kolografii se zobrazí všechny břišní orgány, takže se může odhalit případný jiný nález, který by Vaše obtíže mohl vysvětlit.
S pozdravem, V. Koukolská

Související dotazy

Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

CT Nález

Dobrý den.Již více jak měsíc mě bolí levá strana lopatky a cela levá ruka.Před...

CT nález

Dobry den,prosí o vysvětleni ct nalezu primarně relat stenóza pát kanálu v seg.L3-4,v...

CT nález

Dobrý den pane doktore.Mohl by jste mi prosím přeložit tuto zprávu,popř.objasnit...

Ct nález

Dobrý den,Neurolog mne poslal na CT a mám tento nález : CT L3-S1: Páteřní kanál...

CT nález

Poradí mi některý odborný lékař v situaci, která je zobrazena v příloze na výpisu...

CT nález

Dobrý den, potřeboval bych laicky vysvětlit nález z CT vyšetření zaslaného v...

CT nález

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně CT nálezu. Nález zní: Nálevkovitý tvar pánvičky...

CT nález a bolest zad, dolních končetin

Dobrý den mohla bych poprosit o vysvětlení z CT vyšetření ,a zda je to na operaci...

CT nález na C páteři

Dobrý den, moc bych Vás chtěla požádat o vysvětlení nálezu z CT krční páteře...

CT nález na páteři

Dobrý den, dnes jsem dostala do ruky nálezt z CT vyšetření s tímto popisem: L3/L4...

CT pánve

Dobrý den, chtěl bych se zeptat v jakých případech lékař nařizuje provést...

CT páteře

Dobrý den. Už 3 měsíce bolest zad a celé levé nohy, nemůžu ohnout koleno. Infuze...

Ct páteře

dobrý den pane doktore moc prosím o přeložení ct nálezu mám velké problémy se...

CT páteře

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření CT páteře a závěr zní: St.p. hojící...

Ct páteře

dobrý den moc prosím o přeložení ct nálezu a zda je to vážné bolesti zad mám...

CT páteře

Dobrý den. Prosím o vysvětlení zprávy z CT vyšetření. Páteřní kanál primárně...

CT páteře

Dobrý den, můžete mi prosím přeložit, co znamená zpráva z CT. Moc tomu nerozumím....

Ct páteře

malý výhřez 4 mm, mírn ztlačujicí popisované na durální vak, plenu míšní.Míšní...

CT Páteře

Dobrý den,prosím o vysvětlení tohoto CT: L3/4disk normální,patrná 4mm foraminální...

CT páteře

Dobrý den, prosím, vysvětlení CT nálezu: L4/5:stř.význam.dors. a DL bilat protruze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Foraminostenoza a spondyloza-vysvětlení.


Menstruace dvakrát do měsíce


Boule a otoky na hlavě


Salmonela a přenos infekce


Hrbolky na děložním čípku

Dobry vecer, mam dotaz ohledne delozniho cipku. Z jedne strany jsem si nahmatala...

Po trhání mandlí

dobry den , dcera 13 let prodelala operaci krcnich mandli je to 5 den , dcera...

Plicní adenopatie


Viróza?

Dobrý den,byla jsem v pátek hospitalizovaná s průjmem a zvracením,řekli my při...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Bolest lýtka po tetování

Dobrý den. Je mi 21 a vcera jsem byla na mensim tetovani (vnitrni strana kotniku)...

Zápach penisu - mykoza


Motání hlavy, tlak v hlavě,...

Dobrý den, od srpna mám problémy s motáním hlavy. Prvně to začalo náhlým motáním...

Trápí mě brnění prstů

Dobrý den, v úterý jsem byla na odběru krve kvůli těhotenství. Seštřička mě...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Fimóza u dítěte

Dobrý den, chtěla jsem se s Vámi poradit. Při běžné kontrole u praktického lékaře...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Rezistence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co přesně znamená tato lékařská zpráva - cituji: Oblast...

Co znamená lymphadenopathia colli?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená lymphadenopathia Colli? A hmatna...

Zalehlé ucho při rýmě


Hrčka

Dobry den, davnejsie som Vám písal ohľadom vysokej hladiny testosteronu. Bol...

Reklama
Zavřít