Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dalekozrakost u dítěte

Oči Radka B. 1.4.2016

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně oční vady mé 3leté dcery... Na začátek bych chtěla říci, že jsme nepozorovali žádný problém až do preventivní prohlídky u pediatra, kde nepřečetla už třetí řádek. Dcera skládala malé puzzle, hezky kreslila, viděla ptáčky na stromech, atd... opravdu jsme neměli podezření na vadu. V rodině ale oční vady máme. Manžel, tchýně i moje sestra mají právě dalekozrakost i další vady.
Dceři nakonec byly naměřeny 5,5 a 6 dioptrií, žádná tupozrakost, ani jiná další vada.
Můžu Vás tedy poprosit o zodpovězení těchto otázek... S dítětem u doktora jsme vždycky ve stresu, tak se nezvládnu na nic zeptat...
1. Je nutné, aby dcera nosila brýle? Prý je u dětí určitá dalekozrakost běžná a mozek to dorovnává.. (když ještě nechodí do školy... a není tam ta tupozrakost, že by hrozilo šilhání.. a nepozorovali jsme ani únavu nebo bolest hlavy apod.) Co hrozí, kdyby je nenosila?
2. Ty brýle mají jen ulevit nebo i tu vadu léčí?
3. Je možné, že se všech 6dpt zbaví? A to by stalo přirozeně růstem oka nebo právě díky brýlím?
4. Stane se nošením brýlí na nich závislá, tzn. ztratí se ta schopnost akomodace? A tím to tedy bude nevratné?

Moc děkuji za odpovědi. Není to tak, že bych nechtěla, aby dcera nosila brýle, pokud je potřebuje, jen chci mít úplné informace.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

Dobrý den,
Váš dotaz je velmi rozsáhlý a je škoda, že se nedokážete zeptat Vašeho očního lékaře přímo. Zde Vám odpovím alespoň částečně.
1. ano, neboť správná a přesná korekce je základní podmínkou zdravého vývoje zraku a všech jeho funkcí.
2. brýle vadu jako takovou neléčí, ale umožňují udržovat zrakovou pohodu
3. u takto vysoké vady není příliš pravděpodobné, že by "vyrostla" ze všech dioptrií, ale je možné, že se vada upraví alespoň částečně tak, že nebude potřebovat v mladším věku nosit brýle vůbec. Každopádně však lze očekávat dřívější potřebu nošení brýlí na blízko.
4. nošením brýlí se jí schopnost akomodace v žádném případě neztratí, neboť bude mít korekci nastavenou pouze na dálku a do blízka si bude doostřovat právě pomocí akomodace stejně jako je tomu tak u oka, které nemá žádnou refrakční vadu.
Přeji hezký den.

Související dotazy

Dalekozrakost
Dobrý den, mám pětiletého syna, který nosí již 2 roky...
Vývoj dítěte
Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové...
Dalekozrakost u dětí
Dobrý den, píši kvůli svým dvou synům, se kterými...
Dalekozrakost u 5-ti letého dítěte
Dobrý den pane primáři, prosím o Vaši radu. Mám 5-ti...
Pomalý vývoj dítěte
Dobrý den, měla bych dotaz na zdraví vývoj dítěte....
Vliv štítné žlázy na mentální vývoj dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může špatná funkce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dalacin a otěhotnění

Dobrý den. Chtěla bych se poradit. Mám zánět v zubu, dostala jsem Dalacin C....

Dalacin C


DALACIN C - pouziva se na spalovyho streptokoka ci ne?


Dalacin C a Jeanine

Dobrý den, 28.2. jsem byla u stomatochirurga, který mi vytrhl osmičku, předepsal...

Dalacin C a kojení

Dobrý den, prosím o radu. Mám od května 2008 zavedenou Mirenu a lékeř mi předepsal...

Dalacin C a Lunafem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli antibiotika, která jsem dostala po...

Dalacin gel a pohlavní styk

Dobrý den, beru HA Minisiston a momentálně i vaginální krém Dalacin chci se...

Dalekozrakost

Dobrý den, mám pětiletého syna, který nosí již 2 roky brýle na dalekozrakost...

Dalekozrakost u 5-ti letého dítěte

Dobrý den pane primáři, prosím o Vaši radu. Mám 5-ti letou dceru (v lednu jí...

Dalekozrakost u dětí

Dobrý den, píši kvůli svým dvou synům, se kterými jsem byla před 14 dny na...

Dálkový let CLEXANE

Dobrý den, užívám BETALOC (prolaps mitrální chlopně), EUTHYROX, DETRALEX. Je...

Dalsi davka kdy?

dobry den,rada bych vas porosila o radu,mam 2,5 holcicku.loni v breznu prodelala...

Další bulka po extirpaci slinné žlázy

Dobrý den, před měsícem jsem absolvovala v motolské nemocnici extirpaci uzliny...

Další dotaz na bulku na varleti

Dobrý den, včera jsem se ptal na bulku na varleti, a bylo mi řečeno, že pokud...

Další interrupce

Dobrý den, 12.2. jsem podstoupila miniinterupci v 5+5 týdnu těhotenství. Šestinedělí...

Další očkování po prodělaných neštovicích

Dobrý den, dcera prodělala před 5-ti týdny plané neštovice. Ted by měla jít...

Další operace endometriózy

Dobrý den, před rokem a čtvrt jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali...

Další operace?

Dobrý večer, chtěla jsem Vás poprosit o Váš názor. Muž měl po autonehodě tříštivou...

Další otěhotnění po léčbě a těhotenství - endometrioza

Dobrý den, po roce a půl marné snahy o otěhotnění, mně v listopadu 2009 byla...

Další porod po operaci

dobrý večer, Před rokem jsem byla na operaci (malé) pupeční kýly po porodu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Silná bolest v krku

Dobry den, Od dnešního rána mám silnou bolest v krku, která je občas doprovázená...

Trvající bolesti dolní čelisti

Dobrý den. Potřebuji poradit, na jakého lékaře se mám obrátit. Byla jsem u...

Tukové bulky a bylinná mast z živočišného sádla

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda může mít na tukovou bulku vliv potírání...

Sezonni otok jednoho oka

Dobry den, temer kazdym rok na jare a nekdy na podzim mi takto natece jedno...

Puchýře po vypalovaní bradavic

Dobrý den, byla jsem na vypalování bradavic dusíkem, byla jsem upozorněna že...

Zázvorový čaj v těhotenství

Dobrý den, žádám Vás o sdělení ohledně zázvoru. V současné době jsem ve 22tt....

Bolest levého varlete a podbřiška

Chtěl bych vás poprosit o radu,jednoho rána.mně vzbudila bolest levého varlete...

Anestetické vědomí - co s tím?

Dobrý den, před dvěma lety jsem byla na operaci slepého střeva a bohužel se...

Ureaplasma+Mycoplasma

Dobrý den, snažíme se s partnerem již více jak rok o dítě. Nyní mi gyn. doktor...

Abnormální pohyblivost penisu v oblasti kořene při erekci

Přeji hezký den, Se svým "problémem" jsem již oslovil několik urologů, nejdříve...

Píchání a pálení u srdce

Dobrý den.Již delší dobu mně svíravě píchá a pálí u srdce.Není to silná bolest,ale...

Modřina pod nehtem

Dobrý den, už delší dobu při zmáčknutí prstu u nohy (nehtu) pocituji bolest,...

Bolest krční páteře

Dobrý den, asi měsíc mívám takové stavy, kdy se mi lehce motá hlava (ale to...

Apo parox nezadouci ucinky

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat, jiz 6. ty den beru antidepresiva apo...

BOLEST PO OBSTŘIKU

Dobrý den,jsem 10 dnů po obstřiku karpálů a pořád je ruka velmi boletivá a prsy...

Ruptura Achillovy šlachy

Dobrý den. 23.4. 2017 jsem měl rupturu achilove šlachy nad kotnikem. Odpoledne...

Boule pod čelistí.

Dobrý den, mám dotaz, před zhruba 4 dny jsem dostal rýmu, den na to jsem si...

Bolest nohy

Dobry den. Nedokazu upresnit jestli me boli achilovka nebo jen pata. Na omak...

Rozdíl mezi CT a Magnetickou rezonancí

Dobrý den,už dlouho mi vrtá hlavou,jaký je rozdíl mezi CT a magnetickou rezonancí....

Bílý váček na penisu.

Dobrý den, synovi (15 měsíců) se udělal na penisu pod žaludem takový jakoby...