Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dalekozrakost u dětí

M 4.3.2015

Dobrý den,
píši kvůli svým dvou synům, se kterými jsem byla před 14 dny na první oční prohlídce v místě bydliště. Bohužel u obou byla diagnostikovaná dalekozrakost a astigmatismus a předepsány brýle. Ve zprávě mají oba napsáno paralelní postavení OPL.
U staršího syna (4,5 let) byly předepsány brýle:
OP +2,5 0,8
OL +2,5=+0,5/90 0,8, binok. 0,9 1xNB, vitro
přičemž naměřené dioptrie po rozkapání byly 4 a 4,25 D.

U mladšího syna (3 roky) předepsány brýle:
OP +0,75/90 0,8
OL +0,75/80 0,8,
kdy skutečné naměřené hodnoty jsou 1,75 D na každém oku.

Brýle jsem jim již objednala a od tohoto týdne je začínají nosit. Přesto bych se ráda zeptala, především u toho staršího, zda ve věku 4,5 let není příliš pozdě na brýle a zda je předpoklad, že bude v dospělosti dobře vidět, tj. že bude mít ostrý obraz ať s brýlemi nebo bez nich. Také mám pocit, že po rozkapání očí začal šilhat, i když do této doby jsem si toho nevšimla. Je to možné? Uvažuji, že bych zašla ještě na jiné pracoviště nechat jejich oči přeměřit, ale bojím se, aby po dalším rozkapání nezačal ještě víc šilhat. Jak často se mohou oči u dětí rozkapávat? Rozkapání bylo jednorázové, 15 min před měřením. Může jiné pracoviště naměřit jiné hodnoty, nebo po rozkapání a změření přístrojem se dají očekávat stejná čísla, a proto by tato konzultace jako taková byla zbytečná?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

Dobrý den,
Váš dotaz je značně obsáhlý, ale alespoň teoreticky se pokusím zodpovědět. Pokud oko nemá žádnou dioptrickou vadu, tak při pohledu do dálky si nemusí pomáhat očními svaly, které se zapojují pouze při pohledu do blízka. Při dalekozrakosti však musí svaly pracovat jak při pohledu do blízka, tak při pohledu do dálky. V závislosti na velikosti vady, ale neplatí to vždy, může tato zvýšená činnost svalů být spojena se šilháním nebo i tupozrakostí. Předepsaná korekce tak upravuje nejenom dioptrickou vadu, ale i postavení očí a zároveň je předpokladem pro event. léčbu tupozrakosti. Protože dětí dokáží pomocí svých očních svalů maskovat i poměrně velkou vadu, je nutné je vyšetřovat tzv. v rozkapání, při kterém se tyto svaly vyřadí přechodně z činnosti a zjistí se tak jejich celková vada. Standardní doba měření po aplikaci takovýchto kapek je kolem 1 hodiny a naměřené hodnoty by se poté již neměly nijak významně lišit. Pokud je naměřená vada vysoká, je možné předepsat nejprve korekci slabší a upravovat ji postupně. Jestliže máte pocit, že Váš syn začal náhle šilhat, tak rozhodně na nic nečekejte a očního lékaře navštivte znovu.
Přeji hezký den.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dalekozrakost
Dobrý den, mám pětiletého syna, který nosí již 2 roky...
Dalekozrakost u dítěte
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně...
Infrasauna u dětí
Infrasauna v MŠ. Prosím, jak dlouho můžeme saunovat...
Mám dvojitou dělohu a nechci děti
Dobry den jmenuji se Eliska je mi 16let, loni jsem...
Terbistad, užívání u dětí
Dobrý den, dceři(3 roky) kožní lékařka předepsala Terbistad...
Budu moct někdy mít děti?
Dobrý den, je mi 17 let a ve 3 letech se mi stala nepříjemná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dalacin a krvaceni

Dobry den, uzivam antikoncepci Azalii. Obcas nemenstruji vubec treba 2 mesice,...

Dalacin a otěhotnění

Dobrý den. Chtěla bych se poradit. Mám zánět v zubu, dostala jsem Dalacin C....

Dalacin C


DALACIN C - pouziva se na spalovyho streptokoka ci ne?


Dalacin C a Jeanine

Dobrý den, 28.2. jsem byla u stomatochirurga, který mi vytrhl osmičku, předepsal...

Dalacin C a kojení

Dobrý den, prosím o radu. Mám od května 2008 zavedenou Mirenu a lékeř mi předepsal...

Dalacin C a Lunafem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli antibiotika, která jsem dostala po...

Dalacin gel a pohlavní styk

Dobrý den, beru HA Minisiston a momentálně i vaginální krém Dalacin chci se...

Dalekozrakost

Dobrý den, mám pětiletého syna, který nosí již 2 roky brýle na dalekozrakost...

Dalekozrakost u 5-ti letého dítěte

Dobrý den pane primáři, prosím o Vaši radu. Mám 5-ti letou dceru (v lednu jí...

Dalekozrakost u dítěte

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně oční vady mé 3leté dcery......

Dálkový let CLEXANE

Dobrý den, užívám BETALOC (prolaps mitrální chlopně), EUTHYROX, DETRALEX. Je...

Dalsi davka kdy?

dobry den,rada bych vas porosila o radu,mam 2,5 holcicku.loni v breznu prodelala...

Další bulka po extirpaci slinné žlázy

Dobrý den, před měsícem jsem absolvovala v motolské nemocnici extirpaci uzliny...

Další dotaz na bulku na varleti

Dobrý den, včera jsem se ptal na bulku na varleti, a bylo mi řečeno, že pokud...

Další interrupce

Dobrý den, 12.2. jsem podstoupila miniinterupci v 5+5 týdnu těhotenství. Šestinedělí...

Další očkování po prodělaných neštovicích

Dobrý den, dcera prodělala před 5-ti týdny plané neštovice. Ted by měla jít...

Další operace endometriózy

Dobrý den, před rokem a čtvrt jsem byla na operaci endometriózy, kde mi diagnostikovali...

Další operace?

Dobrý večer, chtěla jsem Vás poprosit o Váš názor. Muž měl po autonehodě tříštivou...

Další otěhotnění po léčbě a těhotenství - endometrioza

Dobrý den, po roce a půl marné snahy o otěhotnění, mně v listopadu 2009 byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mononukleoza

Dobrý den, první týden v lednu jsem s příznaky angíny šel k lékaři a byly mi...

Mononukleóza

Dobrý den, mám dotaz, je možné, že jsem nakažen nějakou formou mononukleózy?...

Mononukleóza

Dobrý den, u mého syna bylo vysloveno podezření na infekční mononukleózu. Má...

Mononukleóza

Dobrý den, byl jsem u mojí doktorky s tím že mě strašně bolí v krku mám angínu...

Mononukleóza

Dobrý den, prodělala jsem infekční mononukleózu, měla jsem oteklý obličej,...

Mononukleóza

dobrý den.před 4 roky diagnostikováno astma.v loňském roce infekční mononukleosa...

Mononukleóza

Dobrý den, prosím, za jakou dobu (od začátku léčby) se můžu líbat a mít sex...

Mononukleoza

Dobrý den, je to cca 14 dní co jsem prodělal celkem silné horečky, které provázeli...

Fermalac vaginal

Minulý týden jsem brala antibiotika a spustila se mi opět vaginální mykóza,...

Zlomenina prstu

Dopis od lekare : dnes pad s kolobezky , nekrakave se poranil na prave ruce otok,...

Mononukleoza

Dobrý den, přítelovi dnes potvrdili infekční mononukleózu. Je možné, že jsem...

Slzení oka

Dobrý den, po druhé za půl roku (naposledny v zimě), mě z ničho nic v noci probudilo...

Antinukleární protilátky

Dobrý den paní doktorko. Mám na Vás dotaz ohledně mého nálezu. Na imunologii...

Těhotenství a rotoped

Dobrý den, vážená paní doktorko, měla bych jen malý dotaz. Je bezpečné v těhotenství...

Těhotenství a roztroušená skleróza

Dobrý den, je mi 29 let, jsem diabetička a mám čtyřleté dítě. Po jeho narození...

Kostní infarkt

Dobrý den, neteři diagnostikovali kostní infarkt. Akutní je operace kolena -zatím...

Bolest břicha


Přenos HIV

Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat jaké může být riziko přenosu viru HIV při...

Srdeční arytmie


Protruze ploténky

Dobrý den,pane doktore chtěla bych se vás zeptat co znamená ploténka s drobnou...

Zavřít reklamu