Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dědičné zvýšení hladiny bilirubinu

Vnitřní lékařství 3.2.2023

Dobrý den, byla mi diagnostikována hyperbilirubinie, máme ji už rodově v rodině.
Přikladám poslední vyšetření s hodnotami bilirubinu (předoperační vyšetření před operací tříselné kýly v lednu 2022) a výsledky sono vyšetření z léta 2022.
Alkohol standardně téměř nekonzumuji (v průměru cca 1x měsíčně), snažím se i obecně o co nejzdravější životosprávu.

Mám si ale na něco dát pozor? Nebo se nechat vyšetřit u specialisty, abych něco nepodcenil? Může to být do budoucna v něčem rizikové (je mi 32 let)?

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Vážený pane Ondřeji, doporučil bych ještě 1x kontrolu laboratoře a ultrazvuku břicha cca za 2 měsíce. S velkou pravděpodobností půjde o Gilbertův syndrom, což je neškodný stav, hladina bilirubinu je však přece jen poměrně vysoká (to ale nevylučuje Gilbertův syndrom - hladina bilirubinu se může zvýšit při stresu - třeba při předoperačním vyšetření). Pokud bude kontrolní hladina bilirubinu vyšší než 40 umol/l, doporučoval bych vyšetření hepatologem (gastroenterologem). Mohlo by se jednat i o jiná onemocnění, která však jsou též většinou neškodná (např. Rotorův syndrom). Je vhodné se vyvarovat velkému stresu a lékům metabolizovaným v játrech (např. paracetamol). Nemějte obavy, s velkou pravděpodobností to nebude mít žádný význam, je však vhodné znát přesnou diagnózu i kvůli potomstvu apod.

Jsme vaším průvodcem na cestě za zdravím.

  • Praktičtí lékaři a specialisté odpovídají na dotazy.
  • Zdravotní sestry pomohou s objednáním k lékaři.
  • Jsme vaším partnerem v prevenci.

Související dotazy

Redukce hladiny bilirubinu
Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je možné snížit...
Hladina bilirubinu v krvi
Dobry den, chci se zeptat , co znamenaji vysledky...
Zvýšená hladina bilirubinu
Dobrý den, Byla jsem na gynekologii a jelikoz beru...
Zvýšení bilirubinu
Dobrý Den již půl roku se léčím s ureaplasma v pochvě...
Zvýšená hladina železa a bilirubinu v krvi
Dobrý den, dcera má 17 let. Asi před dvěma lety prodělala...
Zvýšená hladina železa a bilirubinu.
Dobrý den, Jmenuji se Tomáš a je mi 21 let. Už dlouhodobě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Děda a jeho omdlévání

Dobrý den, mám strach o dědu. Před rokem měl slabší mrtvičku, před půlrokem...

Dědeček s jeho neustálý spánek

Dobry den, msm u sebe ted dědečka a jen me trápí, ze cele dny jen spi, nebo...

Dedicnost Leidenske mutace

Dobry den, nevim kam mam svuj dotaz spravne zaradit. Omlouvam se. Chci se jen...

Dědicnost potratu

Dobry den, je mi 28, jsem poprve tehotna a jsem ve 3 mesici tehotenstvi. Zatim...

Dědičká dispozice k rakovině slinivky

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda si mám dělat obavy když můj otec a jeho...

Dědičná choroba krve

Dobrý den, mám diagnostikovanou kvalitativní formu von Willebrandovy choroby...

Dědičná mrtvice?

Dobrý den. U dědy i babičky (matčina strana) se vyskytla mozková mrtvice. Mohli...

Dědičná ztráta vlasů

Dobrý den, od mých pětadvaceti let trpím řídnutím vlasů a každý rok je to horší....

Dědičné choroby - erekce

Dobrý den, přítel mi sdělil že má problémy s erekcí. Byl prý u lékaře a ten...

Dědičné chybění kloubů na prstech

Manželovi chybí na rukou a na pravé noze kloub na prsteníčku,ten velký co spojuje...

Dědičnost

Dobrý den, chtěla by jsem se paní doktorko zeptat na % výši dědičnosti u cyst...

Dědičnost

Před několika lety, když bylo synovi asi pět let, zjistili u syna po odběru...

Dědičnost

Dobrý den Prosím o objasnění diagnozy po endoskopii mé dcery 19 let - biliární...

Dědičnost - reflux jícnu a astma

Dobrý den, příteli před 2 lety zjistili reflux jícnu (do té doby bez obtíží)...

Dědičnost ADHD a Aspergerova syndromu

Dobrý den, pokud má žena Aspergerův syndrom a muž poruchy učení a ADHD, jaké...

Dědičnost atopického ekzému

Dobrý den, dnes jsem se o vašich stránkách dozvěděla z pořadu Sama doma,...

Dědičnost autismu

Dobrý den, můj přítel má bratra, s diagnózou autismus (říká přítel). Přítel...

Dědičnost Bechtěrevovy choroby

Dobrý den, když má muž 29 pozitivitu na HLA B27, ale zatím bez projevu. Jak...

Dědičnost bipolární poruchy

Dobrý den, je mi 22 let, můj otec trpěl (již nežije) bipolární poruchou a dozvěděla...

Dědičnost diabetu 2.typu

Dobrý večer, můj otec měl diabetes 2.typu. Před několika lety - cca 4 - jsem...

Reklama