Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Defekt komorového septa

Vnitřní lékařství zuzana 31.1.2011

Dobrý den,
mám vrozenou srdeční vadu Defekt komorového septa, velikost defektu je 2mm. Nikdy jsem nebyla operována, jsem pouze pravidelně (jednou ročně) sledována na kardiologii a mám u sebe takovou tu kartičku Prevence endokarditidy. Je mi 27 let. Moje vada mě nikdy nijak neomezovala, do 18-ti let jsem hrála závodně házenou, i nyní jsem poměrně sportovně aktivní. Abych pravdu řekla, nikdy jsem se o svou nemoc z těchto důvodů nijak zvlášť nezajímala. Doktor mi vždy jenom řekl, že tam ten defekt je, ale nijak se nezhoršuje a ani jej nedoprovází žádné další komplikace. Tlak mám v normě, spíše nižší. V souvislosti se svojí nemocí mám dva dotazy:
1) Za měsíc se chystám do Jižní Ameriky, kde bych chtěla podniknout nějaký trek do vyšších nadmořských výšek (samozřejmě plánuji dodržovat klasická pravidla aklimatizace) kolem 5000m. Již jsem byla ve výšce 3600m.n.m. a kromě počátečních (první noc) velmi mírných potížích s dýcháním (nemohla jsem popadnou dech, když jsem se budila a budila jsem se zimou), které ale mohly být do jisté míry způsobeny tím, že jsme do této výšky vyjeli džípem z výšky 2300m.n.m. Druhý den při samotném trekování již bylo všechno v pořádku a stejně tak i během následujících nocí. Chtěla jsem se zeptat, jak velký důraz mám klást na svoji srdeční vahu během dalších treků ve vyšších nadmořských výškách? Zda je u mě třeba zvýšené riziko výškové nemoci. Určitě již hodlám dodržovat všechna pravidla aklimatizace.
2) V souvislosti s tímto dotazem jsem hledala informace na interentu, kde jsem tedy žádnou odpověď nenašla, ale získala jsem dojem, že v současné době, je defekt u drtivé většiny dětí operován. Zajímalo by mě tedy, zda v mém případě je žádoucí jít také na operaci, zda se vůbec u dospělých provádí a celkově, co si myslíte o dosavadním způsobu mé léčby/pozorování? Rozhodně nemám pocit, že by můj ošetřují lékař něco zanedbával, ale zajímal by mě i Vás názor. Na pravidelnou kontrolu jdu za dva týdny, chci se také samozřejmě poradit o mých plánech v Americe a ráda bych odpověď mého lékaře porovnala s radami nějakého dalšího odborníka.
Moc děkuji za odpověď.
Zuzana

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Dobrý den, klíčové u defektů přepážek mezi srdečními oddíly je jejich vliv na činnost srdce. POkud defekt nemá vliv na činnost srdce a nemá tendenci se zhoršovat a nedá se očekávat, že by mohl začít mít vliv, stav se sleduje a hlídá, jak popisujete. Pokud vím, pobyt ve vyšších nadmořských výškách s dostatečnou aklimatizací by u defektu, který neovlivňuje srdeční funkce, neměl vadit. Obecně však s vyšší nadmořskou výškou stoupá riziko výškové nemoci a je vhodné, abyste před odletem vyhledala svého kardiologa a aktuálně se s ním ohledně cesty poradila, jak plánujete.

Související dotazy

Defekt komorového septa
Dobrý den, syn se narodil v vrozenou srdeční vadou...
Defekt komorového septa
Zdravím. Mám 15 a prednedávnom ma začalo pichať pri...
Defekt komorového septa
Dobrý den, jako malá jsem měla defekt komorového septa....
Defekt komorového septa
Zdravím. Začnem od začiatku, aby som všetko spomenul. Prednedávnom...
Defekt komorového septa - kritéria chirurgického řešení
Dobrý den! Obracím se na vás s následujícím dotazem:...
RE: Defekt komorového septa - kritéria chirurgického řešení
Dobrý den, včera jsem do této poradny položila...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Defekační fobie

Dobrý den, mám přítelkyni (52let) a ta může na velkou stranu jen u debe doma....

Defekt

mal som oralny styk pred dvoma tyždnami a tyžden na to sa to objavilo....bolo...

Defekt AV septa úplný

Dobrý den, při narození dcery 16.5.2011 byl zjištěn defekt AV septa úplný-defekt...

Defekt homeostazy

Dobrý den, před třemi lety mi zjistili onemocnění krve zvané heterozygot leiden...

Defekt chrupavky

Dobrý den pane doktore.Mohu Vás poprosit o radu? Po úraze při fotbale mi byla...

Defekt IAS typu FOA

Dobrý deň, poprosím Vás o vysvetlenie môjho nálezu z kardiologickej ambulancie:...

Defekt komorového septa

Dobrý den, jako malá jsem měla defekt komorového septa. Potřebovala bych vědět,...

Defekt komorového septa

Dobrý den, syn se narodil v vrozenou srdeční vadou "defekt komorového septa"....

Defekt komorového septa

Zdravím. Začnem od začiatku, aby som všetko spomenul. Prednedávnom ma začalo...

Defekt komorového septa

Zdravím. Mám 15 a prednedávnom ma začalo pichať pri srdci, testy a výsledky...

Defekt komorového septa - kritéria chirurgického řešení

Dobrý den! Obracím se na vás s následujícím dotazem: Máme sedmiměsíčního syna,...

Defekt kožního krytu po samoléčbě

Dobrý den moc prosím o radu.Prelom února a března se mi na levém lýtku udělala...

Defekt kůže

Dobrý den, mam dotaz ohledně pipinku na penisu, mam to uz od mala, ale přijde...

Defekt na bérci

Dobrý den, před měsícem a půl mi na noze zarostl chloupek. Po něm zůstal tmavý...

Defekt na dásni

Zdravím, dnes ráno som vstal a z ničiho nič sa mi na hornom ďasne pri predných...

Defekt na chrupavce

Dobry den, pane doktore. Trpim chronickymi velikymi bolestmi kolene, jelikoz...

Defekt na kůži

Dobrý den, už delší dobu mě obtěžoval “výrůstek” na maličku. Na dotek to bylo...

Defekt na mozku

Dobrý den, je mi 17 let, minulý týden jsem byla na CT vyšetření mozku, kvůli...

Defekt na noze

Babičce je 94 a nechce k lékaři. Udělal se jí bolák na noze a bolí jí to. Prosím...

Defekt na patě

Dobrý den mam dotaz matce se udělala na patě prasklina.Chodi do centra chronických...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nehojící se praskliny na patách

Dobrý den, už několik let mám problémy s praskající kůží na patách. Praskliny...

Tlak v podžebří

Dobrý den. Už asi měsíc mám pocit tlaku v levém a někdy i v pravém podžebří...

Nález na páteři, co dál?

Dobrý den,chtela bych zjistit co me ceka a nemine ,mam problém bolesti zad a...

Pocit knedlíku v krku

Dobrý den, už delší dobu mám pocit , že mám něco v krku tzv. knedlík a špatně...

Bublání v břiše

dobry den mam potiže s travenim během celého dne mi celkem hlasite bubla kruči...

Výtok z močové trubice

Dobrý den, rád bych se zeptal na malý vytok z močové trubice.Je hustější lehce...

Pálení močové trubice


Folikulitida


Kavernom

Dobrý den, stalo se mi, že jsem v práci zkolabovala a ztratila vědomí, nic...

Čepy na mandlích a chronická rýma

Dobrý den, mám takový problém v oblasti krku a nosu. Nutno ze začátku řict,...

Zeleno-žluté, hořké zvracení


Mononukleóza


Bolest prsou

Dobry den..tyden me pobolivaji prsa..nekdy jedno..jindy obe..je to bolest palciva..jako...

Bublání v břiše

Dobry den. Již dva mesice mi skoro neustale bubla v brise. Mam divne pocity...

Ekzém u miminka

Dobry den, muj syn mel od narozeni sem tam drsny,suchy zarudly flicek na koncetinach,...

Chlamydie

Dobrý den. Od listopadu min.roku se neustále léčím se zánětem průdušek(brala...

Kvasinky

Dobrý den, už delší dobu mám problém s kvasinkami, vždycky mi ale pomohl Clotrimazol...

Pálení při močení


Stav po trhání zubů


Pálení žáhy a užívání Mirtazapinu

Dobrý den, prosím o radu, může mé žaludeční problémy způsobovat lék Mirtazapin...

Reklama
Zavřít