Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Degenerativní změny páteře, vícečetný výhřez meziobratlových plotének

Mozek a nervy Lubos 10.4.2019

Dobrý den,
pěti roky jsem měl operaci ploténky s1.Bohužel po 5 letech se mi tento problém objevil znovu s tím že mám velké bolesti stehenní části a lýtkové části nohy nejsem schopen sedět okamžitě křeče do levé nohy. S chůzí mám samozřejmě také problém s bolesti v zadní části stehna nacitlivost vnější strany chodidla.
Chtěl bych se vyhnout další operaci ( odříznutí plotenky) je jiné řešení tohoto problému. Rehabilitace případně existuje už jiná metoda než ořezání plotenky.Mam obavy ze pri dalším odstranění části plotenky se budou již problémy projevovat častěji nebo budou trpět další plotenky pretezovanim.
Děkuji za radu LS

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Luboši, bude třeba, abyste se domluvil s Vaším neurologem a neurochirurgem jaký zvolit ve Vašem případě postup. Máte pravdu, že další operace by nejspíše znamenala, že se Vám natrvalo spojí další obratle a pak onemocnění plotének nad spojením obratlů a pod ním bude hrozit znovu. U Vašeho onemocnění je třeba setrvalá každodenní rehabilitace, nyní znovu pod vedením zkušeného fyzioterapeuta, ale až podle vyšetření u neurologa, zatím doporučuji vyčkat odborného vyšetření. K odstranění bolesti existují různé metody od opichů, kořenových obstřiků a další metody, lze spolupracovat i centrem léčby bolesti, ale to, zda jít na operaci či nikoliv bude muset posoudit a navrhnout lékař, který Vás sleduje a také má možnost Vás fyzicky vyšetřit. Je třeba zjistit, zda kromě poruch citlivosti, která sama o sobě svědčí pro větší útlak a porušení nervu, máte další potíže jako omezenou hybnost či jinak změněnou funkci svalů a svalových skupin. Nebezpečné by bylo zejména, kdybyste měl poruchu močení či vyprazdňování stolice. Váš nález je bohužel komplikovaný tím, že výhřez plotének není jen mezi dvěma, ale hned více obratli naráz. Některé výhřezy jsou dosti velké, utlačují míchu a nervové kořeny. Pokud Vám lékaři doporučí, abyste operaci podstoupil, kvůli neohrožení například funkce vyprazdňování nebo aby se zachovala hybnost končetiny, jistě byste ji podstoupit měl. Vše bude záviset na výsledcích vyšetření a poradě s Vašimi lékaři. Kdyby se náhlae dostavila změna hybnosti, vymizení citlivosti, nemohl jste močit nebo jít na stolici, jděte ihned na pohotovost do nemocnice, kde mají neurologické oddělení. Váš dotaz ještě předávám neurologovi k odbornému zhodnocení. Vyčkejte prosím i jeho odpovědi. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Luboši,

Neuvádíte, jaká ploténka byla před léty operována, což je také důležité. Z popsaných změn na páteřním kanálu má význam jen změna na plotenéce mezi 5. Bederním obratlem a l. křížovým obratlem vlevo tj L5/Sl. Zde může být dráždění l S kořene- potom jsou bolesti a trnutá do levé dolní končetině, po zadní straně a mohou zde být o známky poškození v neurologickém nálezu. To je důležité a proto je potřeba neurologické vyšetření a posouzení, zda za Vaše potíže vůbec může změna na MR. Nemusí tomu tak totiž být. Neoperační léčba má přednost, pokud zde není poškozování nervového kořene, lepší se po konzervativní terapii, protože odstranění výhřezu opravdu neznamená, že se nemůže opakovat. Léčba ale vždy při takovém postižení ploténky je delší- Leze použít cílené obstřiky k poškozenému nervovému kořenu, vhodné metody jako šetřené trakce na bederní páteře, podpůrně lokálně elektroprocedury apod. Stav rozhodně není k nějakým rozhýbávacím cvikům. Je často potřeba řešit funkční změny v okolí- různé blokády a svalové spasmy, které nakonec mohou dělat větší problémy, nejsou na zobrazovacích vyšetřeních vidět a operace na ploténce ne neodstraní. Proto vedle neurologického posouzení je vhodné i nalezení a řešení těchto změn metodami myoskeletární medicíny- provozují někteří neurologové, lékaři RHB apod.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Onemocnění páteře, výhřez plotének
Dobrý den, na konci listopadu 2017 jsem měl úraz. Mám...
Operace plotének
Dobry den. Muzete mi prosim doporucit, kam jit na operaci...
Výhřez plotének
Dobrý večer, mám výhřez ploténky v bederní části páteře,...
Degenerativní změny bederní páteře
Dobrý den, prosím o radu: téměř dva roky se potýkám...
Výhřez ploténky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli může bankování...
Výhřez ploténky a bolest zad
Vyhrez. Prosim o radu. Mam vyhrez bederni patere a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Degenerativní změny na krční páteři

Dobrý den nález-pokročílé degenerativní změny v segmentech C2/3 a C4-6,dorzální...

Degenerativní změny na LS páteři - RTG a MRI vyšetření

Dobrý den..prosím o vysvětlení...mám dg 5416..vysledek z reng...mám je LPs zvýrazněná...

Degenerativní změny na páteři

Dobrý den, již jsem delší dobu na nemocenské a to z důvodu toho, že mě od zátyku...

Degenerativní změny na páteři

Přeji hezký den, již 2,5 roku obtěžuji renomované zdravotnické pracoviště svými...

Degenerativní změny na páteři

Dobrý den,prosím o Vaší odpověď.Byla jsem na MR a závěr zní:Mírná sinistroskolioza...

Degenerativní změny páteře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak léčit sinitroskoliosa Lp.deg.změny Lp.I.st....

Degenerativní změny páteře

Dobrý den,dle jednoho RTG mám dyfusní spondylosu L 4/5 a L5/S1 - osteochondrosa...

Degenerativní změny páteře

Dobrý den prosím o přeložení pro laika zprávu z rentgenu co to znamená. 4/18...

Degenerativní změny páteře

Osteochondrosa Dobrý den, poprosila bych o vysvětlení rtg vyšetření krční...

Degenerativní změny páteře a vyhřezlé ploténky

Dobrý den mám dlouholeté problémy s páteří pro tento důvod jsem v ID. Září 2013...

Degenerativni zmeny v krcni pateri, sije

Dobry den, byl jsem na MR vysetreni krcni patere, s vysledkem (zkracene...

Deglutinace

Dobrý den, syn(6 let)byl na deglutinaci. Jsme 11 dní po zákroku. Jak dlouho...

Dehiscence rány z důvodu infekce

Dobry den mam dotaz sem po cisaraku a ve ctvrtek mi vitahly stehy a tet...

Dehiscence v místě jizvy po SC a těhotenství

Dobry den pane doktore, Jsem v 9tt a byla mi zjistena dehiscence v miste jizvy...

Dehiscence, rozestup jizvy

včera jsem byla na vytažení stehů pod prsem po odstranění pihy, večer se mi...

Dehistentio vulneris reg. cubiti l.sin

Dobrý večer pane doktore, před 14 dny jsem byl na operaci s levou rukou.Diagnoza...

Dehydratace

Dobrý den, Mám vše pouze občas. Třeba pocit špatného prostorového vidění,...

Dehydratace

Pěkný den. Četl jsem o následcích dehydratace a v pokročilém stadiu prý může...

Dehydratace

P. S Jeste jsem nenapsala, ze i pres 20 hodin necura, kdyz ma velke krece...

Dehydratace

Dobrý večer, zjistila jsem že moje dcera (15let) nevypije ani 1l tekutiny za...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rtg hrudníku

Prosí Vás chcel by som sa spýtať, aký je rozdiel pri Rtg hrudníka ak jeden...

Vřed na penisu


Artróza ramene a léčba

Dobrý den. Už půl roku mě trápí artróza pravého ramene s poměrně silnými bolestmi,...

Menopauza

Dobrý den, mám dotaz , již 3 měsíce se mi objevují nepravidelné menstruace ,Začali...

Nadmuté břicho

Dobrý den,mám 8letého syna ,který si poslední zhruba 2 měsíce stěžuje téměř...

Vnější hemoroidy, mast FAKTU

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Udělal se mi zřejmě hemeroid vnejší u konečníku....

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Syfilis?

Syfilis Dobrý den,zhruba před měsícem jsem měla nechraneny pohlavní styk a...

Rozdíl aulin a nimesil

Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi AULINEM a NIMESILEM a co...

Bolest žaludku

Dobrý den jiz mesic mívám divny tlak v oblasti zaludku,zacalo to kdyz sem v...

Zarudlá pokožka a loupání kůže na genitáliích

Dobrý den, už 2 roky trpím zarudlou pokožkou na genitáliích, která nepříjemně...

Vykašlávání tuhého a dlouhého hlenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dlouhodobý problém s vykašláváním hlenu....

Buzení během noci, nemohu dýchat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi tři měsíce mě trápí, že se každou noc...

Mravenčení palce u nohy


Hořko v ústech

Dobry den uz asi 4 dny mam velice hořko v ustech (Celodenne be jen po jidle...

Bolest zad

Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení na břiše..v noci mě to probudí...

Fordyce's spots

Dobrý den j mi 14 let a na penisu jsem objevil asi pred rokem fitdyce spots...

Bolest od svalu na stehně - je nutná operace?

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na radu, zda mám podstoupit operaci, lékař...

Brnění končetin

Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už asi měsíc dva, kdy se potýkám...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Reklama
Zavřít