Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Diabetes a vysoký tlak u tatínka

Diabetologie Martina 29.3.2020

Dobrý den. Prosím moc o radu. Můj otec (83 let) prodělal v únoru virový zápal plic. Od té doby stále není v pořádku. Minulý týden si naměřil tlak 65/220, a protože mu bylo špatně, zavolal rychlou. V sanitce mu udělali EKG (to bylo v pořádku), ale naměřili mu cukr 12,7 a řekli mu, že to má z toho cukru. Takže si navýšil prášky (Metformin 500 mg) z 0,5-0-0,5 na 1-0-1 a upravil si stravu. Koupili jsme mu glukometr. Včera měl hodnoty celkem v normě. Dnes měl ale ráno pouze 3,2, dvě hodiny po obědě 9,8, před večeří 6,6 a teď dvě hodiny po večeři pouze 2,9!. Chtěla jsem se zeptat, proč mu ten cukr takhle lítá nahoru dolů. Ten metformin má od obvodního lékaře. U diabetologa nikdy nebyl a v současné době ho bohužel ani žádný nevezme.

Doplňující dotaz: já bych právě potřebovala zjistit, co způsobuje to kolísání hodnot cukru - od 2,9 až po 12,7. Glukometr má nový, tak tam by problém být neměl. Co se týká stravy, tak tu právě od minulého týdne, kdy si volal RZP upravil tak, jak píšete. Bílé pečivo nahradil celozrnným, ubral si přílohy a nahradil je zeleninou. Z příloh jí jen brambory a rýži. Ovoce jen jedno dopoledne. Takže ji vlastně přesně, jak píšete. Takže stravou to taky asi nebude. Tlak mu od té doby kolísá, ale nemá ho už tak moc vysoký. Kardiolog mu po telefonu upravil léky.
Jeho praktický lékař je bohužel hodně špatný. Ordinuje jen od stolu. Rtg plic mu udělal až při druhé návštěvě, kdy vůbec nemohl dýchat, CRP mu změřil až na naše naléhání, kdy mu vůbec nezabírala antibiotika. Když mu tatínek řekl, že má bílý povlak na jazyku a v krku, vůbec se mu do něj nepodíval, že prý to je normální. Tak jsem na netu zjistila, že to je moučnivka, koupila mu genciánovou violeť a po dvou dnech to má téměř v pořádku.
Teď tedy volal svému praktikovi, který mu telefon nezvedl.
Nemá tatínek snížit ten metformin na 1-0-0,5??

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den paní Martino, nevím zda jste si se zdravotníky špatně nerozuměli, ale spíš to bude tak, že tatínek měl vysoký tlak a ten jakožto stresová reakce pro organismus způsobil zvýšenou glykémii, nikoliv opačně. Hodnoty glykémie je potřeba měřit zejména ráno nalačno, u diabetiků pak v pravidelných intervalech i tzv. glykovaný hemoglobin, který nám říká jestli jsou hodnoty glykémie dlouhodobě v normě, či nikoliv. Metformin je léčivo, které nemá hypoglykemizující účinek, tedy pokud má tatínek ráno nízké hodnoty cukru, nehledejte příčinu v metfominu, ale někde jinde. Je možné, že dělá chybu stran diety. Další možností je, že glukometr neměří správné hodnoty. Za předpokladu, že má tatínek ráno nízké hodnoty glykémie (pod 3,5mmol/l), je potřeba se co nejdříve nasnídat. Po jídle vždy měřte glykémii po 2h, nemá smysl ji měřit před jídlem, zejména pokud tatínkovi není špatně. Stran stravy by se tatínek měl vyvarovat bílému pečivu, vhodné je celozrnné, dále je vhodná rýže, těstoviny, nebo brambory. Maso je vhodné především libové, zelenina je vhodná ke každému jídlu, ovoce pouze 1x denně 1 kus, ideálně dopoledne. Nezbytný je i dostatečný přísun tekutin (2l/den), ideálně čistá voda. Rovněž by tatínek měl jíst 4-6x denně v menších porcích. Rovněž bych doporučila neměnit dávkování léků bez předchozí konzultace s praktickým lékařem, který tatínkův stav zná podrobně. Kromě toho je potřeba kontrola krevního tlaku, protože právě jeho dekompenzace pravděpodobně stála za obtížemi, kvůli kterým si volal RZP. Nehledě na to, že pokud je tatínek diabetik, měl by chodit na pravidelné diabetologické prohlídky k praktickému lékaři, které spočívají jak v laboratorním tak fyzikálním vyšetření a na základě výsledků je či není upravována terapie. Kontaktujte praktického lékaře telefonicky a domluvte se na dalším postupu. Diabetolog aktuálně není potřeba. Každý praktik v těchto dnech ordinuje jinak a zcela jistě lze přizpůsobit ordinační dobu pro neinfekční pacienty.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Martino, paní doktorka Vám odpověděla zcela správně a obsáhla vše podstatné. Já bych možná jen doplnila z pohledu diabetologa. Ve věku vašeho tatínka už máme samozřejmě zcela jiná pravidla, léky, doporučení, diety než pro diabetika 30ti letého. Ve věku vašeho tatínka, bych dramatické změny stravy nedělala, hlavně ať mu to chutná. Změnou stravy, která by mu nechutnala riskujeme podvýživu seniorů, která je riziková (pro špatné hojení ran, špatný boj proti infekci atd..) podvýživa u seniorů je záludná v tom, že ikdyž vypadají "tlustě" i tak můžou být podvyživení. Proto v tomto věku spíše než změny stravy doporučuji omezit sladké (jako bonbóny, sušenky, tatranky, dorty atd..). Zeleninu v jakémkoliv množství, ovoce pro benefit vitaminu C bych neomezovala na jeden kousek denně. Samozřejmě nesmí sníst kilo třešní na posezení. Ale když si za den dá pomeranč, jablko a pak třeba pár zrnek hroznu, tak to vůbec nevadí. Stran glykémií - měření cukru, cukr stejně jako tlak a tepová frekvence je v průběhu dne různá a je to zcela normální, proto v tom nehledejte záludnosti. Když někdo bude mít nižší cukr potom, co měl větší fyzickou aktivitu, tak je to zcela normální. Steně tak se po sportech cukr může zvyšovat (je to vyplavením hormonů adrenalinu..). Když i mi zdraví lidé se dlouho nenajíme a už budeme mít hlad jako vlci, pak můžeme taky naměřit hodnotu pod 4. U pacientů 83lteých bych byla spokojená pokud bude mít cukr do 15. Samozřejmě ideálně se držet pod 10. A spíše bych byla opatrná, aby nebyl cukr pod 4, tedy pravidelná strava, nehladovět. S navyšováním Metforminu opatrně! A jen pod dozorem lékaře! Pacienti 83letý již většinu mají sníženou funkci ledvin a pak pro mě může být velká dávka Metforminu nebezpečná. Proto je důležité aby jeho dávkování upravoval lékař, který pravidelně (1-3xročně) monitoruje stav ledvin (stačí odběr krve). Takže určitě zavolejte jeho praktickému lékaři. Někdy si jen pacienti s lékaři nerozumí v komunikaci. A občas jedeme (my lékaři) na automat, tedy v hlavě jsme promysleli celý postup, který je správně, ale tím že jsem ho nevysvětlili dostatečně pacientovi, tak si pacient myslí, že jsem něco zanedbali atd..A poslední poznámka genciánovou violetí nic nenatírejte!!! Za prvé zakryjete/potlačíte pro lékaře důležité příznaky. A potom genciánová violeť je sporná, nebylo vyloučeno, že není prokarcinogenní, proto by se spíše neměla používat. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Gestační diabetes
Dobrý den, Mám gestacni diabetes. Jsem v 18.týdnu...
Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...
Vysoký tlak v těhotenství
Dobry den je mi 19.let.. V tehotebnstvi me Tyden me...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Diabetes mellitus
Mám dotaz, s diabetem se léčím několik let. Ovšem díky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Diabetes a koronavirus

Dobrý den, je mi 31 let, léčím se od 20ti let s DM 1. typu. Nyní mám inzulinovou...

Diabetes a mravenčení končetin, horší zrak

Dobrý den, prosím moc o radu. Asi před třemi týdny jsem po dlouhém sezení...

Diabetes a mykotické infekce

Dobrý den při větší námaze (sportu) se mi zvýrazní tyto skvrny na chodidlech....

Diabetes a očkování proti rakovině děložního čípku

Dobrý den měla bych na Vás dotaz: je mi 17 let a od 6-ti mám diabetes 1.typu....

Diabetes a péče o nohy

Dobrý den. Manžel je diabetik (58) zhruba rok a půl. Dlouhý cukr se pohybuje...

Diabetes a strevni a travici potize

Dobrý den, mám diabetes I. typu od 12 let takže 14 rokem. Asi rok me trápí...

Diabetes a štítná žláza

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, hlídám si cukra vždy to je trochu zvýšené,...

Diabetes a těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se prosim vam zeptat zda clovek , který je diabetit a...

Diabetes a úzkost

Dobrý den jsem 9 měsíců po porodu po 3 dítěti.Je mi 37 let.Až při 3 těhotenství...

Diabetes a Vacu Shape

Dobrý den, začala jsem řešit svoji nadváhu ve fitcentru kde mají podtlakový...

Diabetes a výživa

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Je mi 38 a byl jsem na oGTT kvůli zvýšení hladiny...

Diabetes cukrovka

Dobrý den, mojí mamce (60 let), asi před 5 lety zjistili vyšší hladinu cukru...

Diabetes I. typu

Dobrý večer, Dcera prodělala střevní chřipku po ní já a teď jí dostal manžel.Je...

Diabetes I.typu

Dobrý den, už nějakou dobu jsme se svým přítelem.Má diabetes I.typu,a občas...

Diabetes II.

Dobry den, manzel ma diabetes typ II. Uziva Metformin 500 rano i vecer. ma...

Diabetes II. typu

Aký je rozdiel okrem ceny lieku Siofor 850 mg 120 tb a Metformin - ratiopharm...

Diabetes II.typu

Čo to znamená pri diabete II. st. pri niekedy sucho v ústach, cukor klesne...

Diabetes II.typu

Dobry den. Dnes som bola na vysetreni u diabetologa. Na lacno som nala cukor...

DIABETES INSIPIDUS

Dobrý den, v týdnu jsem si objevila na zapesti zarudlou skvrnu. Vypadáto jak...

Diabetes insipidus

Dobrý den jsem v 22tt a mám podezření na toto onemocnění mohu se zeptat jeli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mravenčení v rukou

Dobry den,chtela jsem se optat na mravenceni v koncetinach u rsky. Jak se "ma"...

Deficit IgA

Dobrý den, ráda bych se zeptala mám selektivní deficit IgA, hraje to nějakou...

Opakovaný zánět šlach

Dobrý den chtěla bych prosim poradit.Měsíc jsem byla na neschopence se zánětem...

Pupínky po holení "přirození"

Dobrý den,po každém holení mi do 1 dne vyskáčou červené pupínky na místě holení...

Tmavé fleky kůže

Dobrý den, objevily se mi tmavé fleky na ramenou a na krku, které vypadají jako...

Bolestivá kostrč

Dobrý den, prosím o radu. Asi před rokem jsem spadla na bruslích na zadek (kříže),...

Zápach z ust

Dobry den chcel by som sa opytat trapy ma staly zapach ust aj ked si vycistim...

Páteř po porodu

Dobrý večer, před 2 lety jsem porodila císařem chlapečka a byl mi podán epidural....

Zápach z úst

Dobrý den, mám dotaz ohledně zápachu z krku (řekl bych hnilobnochemický ). Celé...

Je Neurol a Xanax totéž?


Mravenčení rukou

Pri minimalni namaze jsem hned zadychany.V noci,kdyz lezim na zadech hodne spatne...

Úzká pochva

Dobrý den pane doktore, mám problém se sexem, konkrétněji s tím, že mám příliš...

Tinea corporis

Dobrý den, prosím o radu ohledně červené skvrny na holeni. Skvrna se objeví...

Mrtvení ruky ve spánku

dobrý den, občas se mi stává, že mě ze spaní probudí mrtvení ruky ( pocit jako...

Zápach z úst

Dobrý den,jsem zoufalá,prosím poraďte. Měla jsem zánět jícnu,teď je to v pořádku, Ale...

Hojení zlomeného kotníku

Dobrý den, píši Vám o radu, lékaři mi toho moc neřekli. 1) Před týdnem a...

Epidurál

Dobrý den, jsem 4 a půl měsíce od porodu( přirozený porod, nicméňe jsem si nechala...

Pupínky na prsou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to může být? Pupínky se na prsou většinou...

Nulový IGA

Dobrý den, nedávno mi byl zjištěn nulový IGA. Můžete mi poradit, co všechno...

Výrůstek u konečníku


Reklama