Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Diastáza břišních svalů

Chirurgie Martin 5.8.2016

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na otázku ohledně rozestupu přímých svalů břišních(diastáza). Je mi 26 let, diastáza se mi objevila tak 4 roky zpátky (dřív sem mnoho let závodně běhal a intenzivně trénoval a pak naráz přestal, tak možná i to k tomu přispělo). Už před těmi 4 lety sem se snažil něco s tím udělat, ale mnoho cviků či informací sem o tom nenašel a můj lékař mi řekl, že to není problém, že se ve sportování a cvičení nemusím nijak omezovat, tak sem to pak nějak neřešil. Letos sem ale začal trochu více cvičit a to nejvíce jen s vlastní vahou /workoutové hřiště, kliky atd/ a jelikož pod hrudníkem si do té mezery dám tak 2 a půl prstu, při nějakém náročnějším cviku (shyby či cviky kdy celá váha těla je držena víceméně břišním svalstem) mi je to docela nepříjemné, až se trochu bojím =), že se mi to celé břicho vyvalí ven ... přeci jenom mám přes 85 kilo a ten tlak je tam fakt veliký a když mi to drží jen ten vazivový pruh, tak mi to mnohdy ubírá chut cvičit ... Nebo spíš přemýšlím, jestli to vůbec má cenu cvičit, abych si víc neublížil než pomohl ...
Myslíte si že bych se ted měl první zaměřit na napravení té diastázy a vysloveně se těm cvikům a pohybům kde je hodně flexe vyhýbat? Nemám totiž vůbec nějakou časovou představu jak dlouho by to trvalo, než by se mi podařilo tu diastázu napravit, pokud by se mi to tedy vůbec podařilo :) (navíc otec ji má taky,takže i genetické dispozice pro to zřejmě mám) ... Připadá mi to jako běh na dlouhou trat, navíc ta recidíva je tam sem četl taky veliká a udává se že některým cvikům se pak člověk má radši vyhýbat dál i po vyléčení ... Kdybych teda pokračoval ve cvičení a tu diastázu neřešil, hrozí mi nějaké vážnější komplikace? a ještě poslední dotaz ... kliky asi taky nejsou uplně ideální že? Děkuji mnohokrát

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Váš dotaz přeposílám specialistovi

Odpovídá lékař:

MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Milý Martine,
diastáza břišních svalů bude tedy u Vás zřejmě genetickou záležitostí. Jsou fyzioterapeuté či trenéři, kteří jisté cviky znají a mohou Vám poradit, ale faktem je, že diastáza nikdy zcela nezmizí. Určitě je špatné přestat zcela cvičit, na druhou stranu bez posilování středu těla mohou začít bolet záda, není na čem stavět. Břicho se Vám určitě ven nevyvalí. Doporučila bych Vám ve cvičení pokračovat, zaměřit se spíše na šikmé břišní svaly, přímé cvičit spíše izometricky - pro inspiraci: http://kulturistika.ronnie.cz/c-7606-izometricky-trenink.html.
Pokud se rozhodnete diastázu řešit chirurgicky, v Praze máte kliniku Palace Athena, kde tento problém jako jedni z mála, ne-li jediní v ČR řeší i lapaskopicky, tedy miniinvazivně. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

Související dotazy

Diastáza břišních svalů v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je diastáza přímých...
Diastáza břišních svalů v gaviditě
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla mi zjištěna...
Diastáza břišních svalů u dítěte
Dobrý den, naše 3 a půl letá holčička má od malinka...
Diatáza břišních svalů
Dobrý den, Mám možnost operace diastázy břišních svalů. Prosím...
Brániční kýla, rozestup břišních svalů
Dobrý den pane doktore, předem chci moc poděkovat na...
Dlouhodobá bolest břišních svalů a třísla
Dobrý den, již delší dobu se potýkám s bolestí v...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dialýza

Dobrý den, píši za moji babičku. Je to již rok a půl, co ji řekli, že má ve...

Dialýza

Dobry den, prosim, mam jen jednu ledvinu, z duvodu rakoviny del. cipku a nasledneho...

Dialyza a nizky krevni tlak

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mé maminky (58). Přes půl...

Dialýza a slabé srdíčko

Dobrý deň. Mám na vás prosbu. Rada by som sa dozvedela niečo viac ohľadom možných...

Diane 35

Dobrý den, 3 roky jsem užívala Diane 35, nyní mám nového lékaře a ten s užíváním...

Diane 35

Dobrý den,do nynějška jsem užívala HA diane 35 bez problémů.Nyní mi moje gynekoložka...

Diane 35 a Clotrimoxazol AL forte

Dobrý den paní doktorko, dnes, tj, 30.6. mě začal bolet močový měchýř a měla...

Diastaza

dobry , chcel by som sa Vas opytat ohladom diastazy brusnych svalov ktore ma...

Diastáza a břišní kýla

Dobrý den,prosím o radu.Před rokem mi byla operována pupeční kýla,3krát2cm,klasicky,sešitím.Už...

Diastáza břišních svalů

Dobry den, mam za sebou jiz dva porody, oba prirozenou cestou. Bohuzel mi po...

Diastáza břišních svalů u dítěte

Dobrý den, naše 3 a půl letá holčička má od malinka diastázi břišních svalů,...

Diastáza břišních svalů v gaviditě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla mi zjištěna v půlce těhotenství malá...

Diastáza břišních svalů v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je diastáza přímých břišních svalů problémem...

Diastaze

prosim jsem po dvou operacich pupecni kyly a lekar mi diagnostikoval diastazi...

Diastáze přímých břišních svalů a pupeční kýla

Dobrý den. Byla jsem na chirurgii, jelikož jsem si myslela,že mám pupeční kýlu....

Diastolická dysfunkce srdce

Dobrý den, byla jsem na echu srdce.Ve zprávě stálo porucha diastol.fce LK -...

Diastolická funkce

Dobrý den, prosím Vás, mohla by jste mi objasnit termín z vyšetření ECHA? Diastolická...

Diastolicka porucha .

Dobrý den, chtela bysom vediet preco vznika diastolicka porucha a ako sa liecit?...

Diastolický a systolický tlak

Dobry den, chtěl bych se zeptat, jestli je v srdečních komorách denní tlaková...

Diastolický tlak

Dobrý den, mám v poslední době diastolický tlak 80-100. Cystolický celkem v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti vlevo pod žebry

Dobrý den,chtěla bych se zeptat již delší dobu mám bolesti v levém boku pod...

Plíseň v dutině ústní

Dobrý den, asi před 3/4 rokem mě strašně bolelo v krku. Proto jsem zašel ke...

Cilest

Dobrý den paní doktorko, před měsícem jsem přešla z HA Lindynette 20 na Cilest....

Křupání ramene v ramenním kloubu

Dobrý den,od malička sportuji,a ted aktivně už posiluji jen ve fitness centru.Začlo...

Lehká dysplazie čípku

Dobry den, chtela jsem se zeptat, chodim na pravidelne prohlidky ke gynekologovi...

Cik 1200

Dobrý den,mám dva kontrol.odběry cik 1200,1180,jsem 4.5 měsíce po těžší operaci...

Žaludeční vředy na ultrazvuku

Dobrý den , mám dotaz , chtěla jsem se zeptat jesli se daji žaludeční vředy...

Dle RTG S+P ložisko na plicích

Dobrý večer, prosím o vysvětlení nálezu mé sestry, která je 2 roky po operaci...

Fisury

Dobrý den, zhruba 3 měsíce se snažím vyléčit diagnostikovanou fisuru. Pravidelně...

Cigarety, Gerd, trávení

Dobrý den, zajímalo by mě, jak působí kouření na trávení těsně po velkém...

Cigarety

Dobrý den chci se zeptat je mi 17 let aktivně běhám trénuji ale do toho kouřím...

Jak sam poznam zvetsene uzliny na trislech a na krku

Dobry den, zajimalo by me, jak si mohu sam na sobe poznat zvetsene uzliny v...

Nateklé stydké pysky

Dobrý den je to již cca 3tí den mám nateklé malé stydké pysky. Nebolí mě nic...

Cigarety

Dobrý den, nastoupila jsem na střední školu a jako vzorná studentka nekouřím...

Bolestivý vřed na genitáliích

Dobrý den, asi před pěti dny se mi na genitáliích objevil bolestivý vřed (menší...

Bolest dutin a pálení

Dobrý den, před dvěma lety jsem měla operaci nosní přepážky a polypů...vše bez...

Dýchání výparů ze Sava

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, či vdychnutie alebo dýchanie prostriedka...

Při kašli mě bolí hlava

Dobrý den, při kašli mě bolí hlava v levé části nad spánkem. Trvá to už tak...

Cigaretový popol

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať čo môže spôsobiť vdýchnutie cigaretového popolu...

Warfarin, pervitin a extáze

Dobrý den, užívám warfarin na ředění krve po hluboké žilní trombóze a chtěla...