Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Domnělá zácpa

Trávení Tereza 15.3.2018

Dobrý den,
už delší dobu mě trápí potíže s trávením a především s vyprazdňováním. Zhruba před dvěma lety jsem pozorovala krev ve stolici a proto jsem vyhledala lékařskou pomoc. Byla mi provedena rektoskopie, kolonoskopie, gastroskopie a různé odběry krve, které byly negativní. Jediné co se zjistilo, byl nějaký nespecifický zánět střeva z histologie a drobné vnitřní hemoroidy, na které se nakonec krvácení svedlo. Postupem času krvácení ustalo a dá se říci že skoro vymizelo. Nicméně na podzim loňského roku mě začaly potíže s vyprazdňováním trápit znovu. Začalo to obtížným vyprazdňováním, často doprovázeným pocity nedostatečného vyprázdnění, časté nutkání na stolici (třeba 5 krát denně) ale s odchodem jen malého množství nebo vůbec. Na stolici musím často hodně tlačit a mám taky pocit jakoby se mi stolice dostávala do nějaké "slepé kapsy" v přední části konečníku. V oblasti hráze si při tlačení nahmatám vyklenutou bouli, která je tvořena právě stolicí v konečníku a je obtížné ji vytlačit ven. Často mám také stolici velmi úzkou. Kromě těchto potíží mě bolívá břicho, trápí mě nadměrná plynatost a občas mi bývá i špatně. Za poslední dva roky jsem zhubla asi 10kg a mám pocit, že váha jde pořád pomalu dolů. Přitom chuť k jídlu mám, vyjma chvílí kdy mi není dobře samozřejmě. Ale je pravda, že v poslední době jím méně, protože někdy nemám čas a taky mi stačí mnohem menší porce než dříve. Na jaře jsem navštívila gastroenterologa a o některých těchto potížích mu řekla, ale o všech ne, protože jsem se styděla a taky jsem si v tu chvíli nedokázala na všechno vzpomenout. Řekl mi, že mám zřejmě syndrom dráždivého tračníku a doporučil nějaká opatření. Já se však bojím, jestli by se nemohlo jednat o něco horšího, třeba kolorektální karcinom. Je mi 24 let takže chápu, že tato možnost není moc pravděpodobná, ale stejně se ji moc bojím.
Předem děkuji za radu

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, samozřejmě nádor je tou naprosto nejméně pravděpodobnou možností, bohužel spíše jde o ty hemeroidy, které se zhoršují tím tlačením, takže se pak vytváří další a větší, vytlačuje se navíc ten úplný konec konečníku ven z řitního otvoru ( prolaps ) čímž vlastně pociťujete tu "plnost" a nevyprázdnění, protože řitní otvor je skutečně ucpán tím vytlačeným konečníkem a stolice pak odchází skutečně jen tím zbývajícím velmi úzkým kanálem a proto je stolice tak úzká... samozřejmě je vhodné vyšetření konečníku zopakovat, zjistit stav hemeroidů, tu "slepou kapsu" jste si skutečně mohla tím tlačením způsobit, takže by pak bylo zřejmě nutné toto vyloučit a případně chirurgicky řešit... velmi vám doporučuji zbavit se obav a úzkosti odbornou léčbou antidepresivy, velmi dobře by vám zabral Remood 1/2 večer třeba a Prosulpin jednou nebo 2x denně, naprosto se přestaňte pokoušet něco z konečníku vytláčet, tím jenom situaci zhoršujete, a prostě nechte tělo ať si na stolici řekne úplně samo a vůbec se prostě vyprazdňováním nezabývejte, tato funkce prostě mozku resp. myšlení vůbec nepřísluší a je naprosto nutné nechat tělo vyprazdňovat se automaticky a reflexivně a když stolice nejde, tak to nechat být a počkat a hlavně dál netlačit !! co se týče vašich nálezů, zeptal bych se na výsledky testů alergie na lepek a mléčné výrobky, jinak bych ještě vyčkal pár týdnů, pokud přestanete s tím tlačením, mohla by se situace spravit i sama od sebe a koečník se zase vtáhne více dovnitř i s těmi hemeroidy a může být po problému, doporučoval bych RHB na posílení pánevního dna a jogu, je velmi smutné že si lidé často sami nevědomky ubližují takovýmto způsobem a musíte vždy s lékařem probrat všechno, aby jste k takovým problémům zbytečně sama nedopracovala a bylo vám pomoženo a porazeno pokud možno včas... děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Terezo, úplně rozumím tomu, že máte obavu z něčeho vážnějšího. Ale myslím, že pokud jste byla takto podrobně vyšetřená přd dvěma lety, tal není vůbec pravděpodobné, že by se vee Vašem těle vyvíjelo něco nebezpečného jako zhoubný nádor například. Ten je navíc ve Vašem věku skutečně vzácný.
Myslím si, že byste měla začít v klidu od praktického lékaře či gastroenterologa. Vaše potíže popište podrobněji. Není důvod ke studu a k obavám, lékaři jsou na podobný druh rozhovorů a informací zvyklí a naopak je vítají, protože nám to pomáhá se zorientovat v problémemch pacietna a lépe pak stanovit diagnózu a vhodný vyšetřovací a léčebný postup. Bolesti břicha, hemoroidy, vzhled a četnost stolice a průběh vyprazdňování patří k jedněm z velice častých obtíží, nejste v tom sama ani ve Vašem věku.
Myslím si, že by bylo vhodné nyní vyšetřit znovu laboratorní testy, udělat kontrolní ultrazvuk břicha a vyšetřit konečník a konec tlustého střeva, jestli nemáte hemoroidy. Z testů bych doporučila vyšetřit krevní obraz, zánětlivé ukazatele, jeterní testy, krevní cukr a funkci štítné žlázy, také udělat testy na potravinové alergie a nesnášenlivosti (lepek, mléko). Pokud se prokáží hemoroidy, pak sa dají léčit čípky či mastmi z lékárny, sadacími koupelemi, případně tabletami Detralexu na předpis, pokud by byl přítomen zánět. Když by se přišlo na poruchy vstřebávání potravy, upravíte dietu. Ostatní dle výsledků.
Zatím užívejte probiotika, pijte 2-3 litry tekutin denně (káva, černý a zelený čaj, alkohol se nepočítají). V jídelníčku by mělo být dost vlákniny z ovoce (výborné jsou kompoty, hrušky, švěstky, borůvky), zeleniny, celozrnných výrobků, vhodné je rovněž Psyllium a lněné semínko. Nejezte příliš masa, uzenin a podobných obtížně stravitelných jídel. Pokud tolerujete mléčné výrobky, tak jezte dost jogůrtů, kefíru a kysaných výrobků.
Vyprazdňováním se moc nestresujte. Na stolici si zkuste zajít pravidelně, nejlépe ráno. Udělejte si na to dost času, abyste se nestresovala. Když to nejde, tak to nejde. Netlačte, nic ze sebe nemačkejte. Ráno na lačno vypijte sklenku vlažné vody a proveďte krouživou masáž břicha. Můžete využít toho, že po jídle se střeva přirozeně rozpohybují. Nikdy nepolačujte nutkání na stolici.
Doporučuji nějakou pravidlenou pohybovou aktivitu jako jógu, která nejen že dobře pomáhá pohybu střeva, ale celkově působí harmonizačně na tělo i mysl.
Pokud se při vyšetřeních na nic nepřijde a lékaři Vaše obtíže uzavřou jako syndrom dráždivého tračníku, pak existují léky, které Vám pomohou (například Duspatalin, pak také antidepresiva). Také doporučuji poradit se s psychologem či psychoterapeutem.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zácpa
Dobrý den již asi týden mám zácpu včera jsem byla ale...
Zácpa,průjem....
Dobrý den,mám problém se stolicí. Mám v ní hlen a mapm...
Zácpa
Dobrý den. Potřebuji radu. Vyprazdňuji se po 10-12...
Zácpa
Dobrý den, potřebovala bych poradit s nadměrným nadýmáním,...
Zácpa
Dobry den,mam dotaz, dva mesice chodim k fyzioterapeutce,...
Zácpa u kojence
Dobrý den, Mám doma tříměsíční miminko, které je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Domácí problémy, nechuť žít

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám náhle škubání pod bříškem a nevím co byto...

Domaci rehabilitace zlomeneho zapesti

Dobry den, nastiple a zlomene zapesti..sadra 5.5 tydnu.Po sundani sadry otekle...

Domácí slunce - vitamín D ?

Dobrý den, chci se zeptat dla-li je přistroj Domácí slunce UVIR od firmy...

Domácí sundání rovnátek.

Dobrý den já jsem si nedávno sundala rovnátka, tak se bojím jestli jsem si narušila...

Domací test na HIV

Dobrý den, včera jsem si dělala domací test na HIV. Po cca dvaceti minutách...

Domácí test na nesnášenlivost lepku - hodnocení výsledku

Dobrý den, už delší dobu asi půl roku mě trápí střevní obtíže časté skoro každodenní...

Domácí testování HIV

Dobrý den, na internetu jsem našla informaci, že se dají zakoupit testy na hiv,...

Domácí zdravotní péče

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj manžel měl autonehodu a je 2. den po operaci...

Domácí zvířata v těhotenství

Dobrý den, zajímalo by mě jestli můžeme mít v domácnosti hada, když jsem těhotná....

Domácím testem jsem si změřila CRP a výsledek byla významně zvýšená hodnota - více než 30

Dobrý den, již asi 14 dnů jsem měla suchý kašel,v podstatě bez rýmy. včera mně...

Domocovani

Dobrý den, jiz delší dobu mam potize s domočovanim. Castecne se vymocim a pak...

Dona

Dobrý den, je mi 59 let, mám ankylozující spondyloartritis. Mimo jiné i artrozu...

Donatroza

Dorý den,absolvovala jsem rtg kolene skrze dlouho přetrvávající bolet.A bylo...

Donbrý den, chtěla bych v...

Donbrý den, chtěla bych vás moc poprosit o radu. i kdyz mam jiz stalého partera...

Donna Hair

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda byste mi doporučila doplněk stravy donna...

Dop

Jeste bych chtela doplnit...ohledne zkouseni te podprsenky. Po te, co jsem doma...

Dopad na zdravotní stav po havárii v Černobylu

Pěkný den paní doktorko. Mám dotaz, který se týká mého zdravotního stavu....

Dopad nepravidelné menstruace na plodnost

Dobrý den. Mám velice nepravidelný cyklus. Ze začátku se mi menstruace dostavila...

Dopamin a strava

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné složením stravy nějak ovlivnit...

Dopamin jako samoplátce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda si lze někde v Královéhradeckém kraji nechat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Augmentin a Paralen

Dobry den, vcera mi byl predepsan lek augmentin 625 mg - 3 x denne Bolest zubu...

Výrůstek u konečníku

Dobrý den, mám na sliznici konečníku a také vedle řitního otvoru výrůstek,...

Výrůstek u konečníku


Vyrážka na hřbetu ruky


Tupozrakost

Můžu se zeptat na info ohledně této "nemoci". A zda se dá nějak léčit, děkuji....

Dlouhé špinění po menstruaci

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu.Po menstruaci, která trvala okolo týdne...

Cukání v prstu


Pálení při močení + výtoky z močové trubice

Dobrý den, před 14 dny se u mně projevilo při ranním močení pálení, následně...

Paralen a diabte

Dobrý den. Jsem diabetik 2 typu.Beru léky eucreas a sortis.Chtel bych se zeptat...

Pocit knedlíku v krku


Nemá se používat voda z kohoutku

Dobry den, chtela bych se poradit. Koupila jsem konvičku na výplach nosu. Nepustila...

Spondylofyty

Dobry den, dlhsiu dobu ma trapili bolesti chrbta a pichanie na hrudi. po absolvovani...

Tekutina za dělohou

Dobrý den, 1. dá se většinou dobře rozpozpoznat sactosalpinx z vaginálního...

Augmentin

Dobrý den mam karcinom prostaty a pred operaci užívam augmentin na zánět po...

Po styku jsem zacla krvacet

Dobry den, Mela jsem styk s pritelem po styku jsem zacla krvacet a krvacim...

Posun L5-S1

Dobrý den pane doktore, předem děkuji za Vaši odpověď. Chtěla bych znát Váš...

Puchýřky v krku

Hezký den, nevíte prosím co jsou tyto puchýřky v krku? Viz foto. Dále již měsíc...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Reklama
Zavřít