Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Drobný myom dělohy

Gynekologie Jana 4.10.2019

Dobrý den,
při preventivní gynekologicke prohlídce mi lékař řekl, že mám myom (2mm) ....
Jinak vše v pořádku, bez cyst,polypu. Sliznice 9 mm týden před MS.
Je mi 41 let, žádné problémy nemám, ms pravidelnou 26-27 dni.
Lékař me ujistil, ze myom neni nebezpecny. A prohlídku ukončil,ze na me nic patologického neshledal
Jsem krapet přecitlivěla a slovo nádorek ve me vyvolává paniku. Ale je prý nezhoubný a v rakovinu se zvrtnout nemůže? !
Můze zmizet casem i sám? Nebo jsou na nej nejake vhodne bylinky? Četla jsem ze se diagnostikuji od 5 mm. Je možné tedy vidět 2mm?
Dekuji moc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jano, nevím, jestli dvoumilimetrový myom je možné odhalit na ultrazvku, na to nejsem odborník, proto pošlu Váš dotaz také gynekologovi. Každopádně Vám mohu napsat tolik, že se jedná o jeden z nějčastějších nezhobných útvarů v děloze, který v naprosté většině případů bývá neškodný, nemusíte se obávat. Je složený ze svalových buněk, cévek a vaziva, původem je genetická změna. Někdy se najde náhodně a nědělá potíže, někdy může způsobovat bolesti, větší krvácení atd. Je nutné jej sledovat, obykle po 6 měsících, protože má sklony růst, kvůli tomu, že na něj působí pohlavní hormony. Když je myom maličký jako u Vás, pak se může jen sledovat. U větších se může doporučit hormonální a další léčba, například lékem Esmya. U těch, které jsou příliš velké, nebo dělají potíže a u žen, které neplánují těhotentví, se může zvažovat chiirurgická léčba. O tom se budete radit se svým gynekologem. Existují i specializované myomové poradny, kam se můžete obrátit o radu a názor (do googlu zadáte myomova centra). Přeji Vám, ay vše bylo jen dobré. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
upřímně řečeno myom 2 mm bych ani nepopisoval, je to na hranici viditelnosti, obecně myomy jsou zcela benigní svalové uzlíky které jsou velmi častým nálezem, pokud nositelce nedělají obtíže a nejsou velké tak se jen sledují, nemějte proto zbytečné obavy.
Příjemný den

Související dotazy

Myom dělohy
Dobrý večer, mám myom cca 10 cm, je mi 43let a lékař...
Myomy dělohy
Dobrý den, 2.5. jsem byla na operaci Hysteroskopii...
Myom dělohy
Dobry den moja snubenica ma v unoru 24let a ma myom...
Myom dělohy
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby se myom...
Myomy dělohy
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím, před dvěma...
Myomy dělohy
Dobrý den, měla bych následující dotaz. Je mi 47 let,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Drobne vyrazky v ustach

Dobry den pozorujem uz nikolko tyzdnov cca6 v svojich ustach drobne vyrazky...

Drobné výrony na kůži

Dobrý večer, rád bych se zeptal na následující nález na kůži. Zhruba před...

Drobné výrůstky na penisu

Dobrý den Všiml jsem si že na penisem jsou takové droboulinke výrůstky skoro...

Drobne vystupky na penisu

Vystouplé pupínky na predkozce,bez svedeni bez zarudnuti,neobtěžují... chci...

Drobné záchvaty u ročního dítěte

Dobrý den, již nějakou dobu pozoruji u syna (skoro 11 měsíců) zvláštní stavy....

Drobné zarudnutí na penisu po kvasince.

Dobrý den. Nedávno jsem prodělal kvasinkovou infekci, na začátku prosince mne...

Drobný asces v obl. penisu

Dobrý den včera se mi oběvil na penisu neco jako beďar a uprostred je černá...

Drobný hematom pod kůží na prstě

Dobrý deň štípnul som sa kombinačkami do ukazováku na pravej ruke. Je to drobnosť....

Drobný kámen v ledvině

Dobrý den, prosím o radu. Existuje nějaký přípravek, který napomáhá rozpouštění...

Drobný kožní zánět

Dobrý deň mal som nechráneny pohlavný styk a po 5 dňoch som si našiel takúto...

Drobný nález na chlopních srdce

Dobrý den. Zajímali by mě výsledky z vyšetření echa. Co znamená stopová nevýznamná...

Drobný pupínek na penisu

Dobrý den. Udělal se mi zhruba 4 dny nazpátek pupínek na genitáliích. Myslíte,...

Drobný stín na snímku plic

Dobrý den..chci se zeptat co znamená.insula Compact a? Uzel na plicích?...mám...

Drobný útvar na hraně jazyka

Dobrý den. všiml jsem si toho před cca 3 týdny a je to furt stejné..má to takový...

Drobný útvar v konečníku

Dobrý den, nedávno jsem se zde ptala na to, co můžu mít u konečníku. Bylo mi...

Drobný útvar ve vousech

Dobrý den, o co by se mohlo jednat? Mám strach aby to nebyl nodulární melanom....

Drobný vedlejší nález, zřejmě tuk

Dobrý deň, v novembri 2016 som absolvoval prostatetomiu z dôvodu ca nálezu,...

Drobný zánět na sliznici

Dobrý den, tři nebo čtyři týdny mám na žaludu malý pupínek, myslel jsem, že...

Droboučké puchýřky

Dobrý den, obracím se na Vás se svým problémem, který mě trápí od loňského roku....

Drog.testy

Dobry den, uz som sa to tu raz pytal ale pani doktorka zle pochopila moju otazku....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

zvýšené leukocyty

Dibrý den jsem ve 29 týdnu a dnes mi bylo z krve zjjištěno již po druhé,že mám...

Brnění jazyka po extrakci moudráku

Dobrý den, před pár dny mi dělali v Olomouci chirurgickou extrakci moudráku...

Otoky rukou

Dobrý den, mám takový zvláštní problém. Za poslední rok se to totiž stupňuje...

Dyspepsie horního typu

Dobrý den, dlouhodobě trpím celkem mírnými, nespecifickými břišními obtížemi...

Operace slepého střeva u dětí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci...

Modřina a boule po odběru krve

Dobry den byla jsem na odberu krve, nejspis mi to spatne pichli, udelala se...

Zvýšené leukocyty

Dobrý den, manžel byl na odběrech krve při preventivní prohlídce. Když přišly...

Artróza kotníku

Před dvěma dny jsem si vyvrknul pravý kotník.Byl jsem na rentgenu a chirurgické...

Tlusté nohy, hlavně stehna

Dobrý den , poslední rok mě trápí tlusté nohy hlavně stehna , řekl bych že...

Krvavy hlen

Dobry den, mam dotaz. Minuly mesic jsem Vam psala tento dotaz a od nej se odvyji...

Studený penis

Dobrý den, již půl roku mi přijde, že mám opravdu velmi studený penis. Dále...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý deň, môže byt tehotensky test aj falosne pozitivny? Menzes mam dostať...

Špinění při užívání antikoncepce

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem ohledně brání antikoncepce spojené...

Zástava vyprazdňování stolice

Dobrý den, již 14 dní mě trápí zástava vyprazdňování stolice. Chuť k jídlu...

Alergie na antibiotika

Dobrý den chtěla bych poradit byli my zjištěny plicní chlamydie nasazeny antibiotika...

Ceny CT vyšetření pro samoplátce

Dobrý den, zajímalo by mě kolik stojí CT a magnetická rezonance kdybych si to...

Silný zelený výtok z pochvy

Dobrý den, už od 15let mě trápí silný výtok, se začátkem těhotenství se dost...

Atarax

dobry den chtel bych se zeptat beru atarax jen na spani zajimalo by me kdyz...

Folikulitis

Dobrý den mam na prsou a ramenou a v oblasti tricepsu a bicepsu takovéto pupínky...

Nitroděložní tělísko, bolesti v podbřišku a krvácení

Dobrý den, již téměř rok mám zavedené nehormonální nitroděložní tělísko s mědí....

Reklama