Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dušnost

Tomáš 21.7.2018

Dobrý den, již 12 let mě trápí vlhký kašel - vykašlávám čiré a bílé velmi lepivé hleny - poslední dva roky se to zhoršuje a cítím občas i tlak na průduškách. Nyní od dubna mám stále stupňující pocit nedodechnutí - trvající i několik dní - občas pomůže zívnutí. Opakovaně jsem byl ohledně zahlenění (během posledních 6 let) na spirometrii, RTG, EKG, ECHO i CT a vše v pořádku - tedy nyní na jaře mi byla zjištěna sarkoidoza 2. stupně s níž se léčím od května (kortikoidy Medrol + Lanzul a Caltrate), ale bylo mi řečeno, že dýchací problémy s tímto nemají nic společného a i přesto, že sarkoidoza ustupuje dle kontrolního RTG tak dušnost přetrvává a stupňuje se - vždy ve spojení s lepivými hleny (jak už jsem uvedl cca 12 let), v noci se však nebudím, Jinak ještě dodávám, že již cca 15 let mám tep v klidu 90 za minutu (tlak + EKG + ECHO v pořádku z 4/18), a poslední testy ze spirometrie v dubnu 2018 jsou -FVC-117,3, FEV1-113,9, FEVM - 98,8, PEF-101,9, MEF50-100,7, MEF25 - 77,3, MMEF - 99, RV - 105,3, TLC - 104,9 - bylo mi sděleno, že vše je v normě - avšak když jsem byl na měření spirometrie tak se mi ten den dýchalo dobře - je tedy nutné dělat spirometrické vyšetření v době kdy se mi špatně dýchá, nebo to nemá vliv na měření a problém by se ukázal i ve dnech kdy se dýchá dobře????????. Už jsem z toho opravdu nešťastný - nikde mi příčinu tolik let obtěžucícho zahlenění (sedí na průduškách) nezjistili ani ted když se to už vystupňovalo k problémům s dýcháním (nedodechnutí). Kolegyně má CHOPN a má stejné příznaky - léta vykašlávání lepivých hlenů a dušnost. Jak se dá prokázat či vyvrátit CHOPN. Moc děkuji za odpověd a nasměrování správným směrem jaké vyšetření absolvovat ke zjištění důvodu mé dušnosti a léta trvajícího zahlenění (tedy třeba CHOPN či jiné). Zda je možný i gastro problém (např. reflux), ale toto vyšetření (PH metrie) mi nebylo provedeno z důvodu, že nemám pálení žáhy a ve vodorovné poloze (při spánku) problém nemám, avšak jak vstanu kašel se opět ihned objeví a posléze i dušnost (tato ne každý den, ale stupňuje se) - naposledy přetrvávala 10 dní. Psychosomatický problém vylučuji, jelikož se mi dechové potíže projevují často i při "zaměstnání hlavy" - např. když si hraju s dětmi (mám dvě malé děti), v kině, při řízení auta......atd). I přesto jsem přistoupil na doporučení lékařky (kardio) k nasazení léku na zklidnění Lexaurin 1,5 jednou denně jedna tableta (ráno), ale po týdnu užívání žádná změna k lepšímu - jen očekávaná vyšší spavost, dech. problémy přetrvávají - den- dva se dýchá lépe a poté opět několik dní špatné (ne celý den - ale nárazově). Prosím tedy o Váš názor a případné nasměrování správnou cestou, kde by mě správně diagnostikovali a nasadili léčbu. Moc děkuji za Váš čas a ochotu

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, spirometrie je vyšetření, které zjišťuje funkci plic, schopnost nadechnout a vydechnout. Při CHOPN by byly ve výsledku změny. Častým problémem bývá u pacientů s dušností u negativních vyšetřeních to, že vlastně neumějí dýchat. Doporučuji Vám několikrát denně cvičit dechová cvičení. Doporučovala bych Vám obrátit se na nějakého cvičitele jógy. I když jste při užívání Lexaurinu nepocítil změnu, nevylučovala bych ve Vašem případě i psychosomatickou příčinu obtíží. Proto by byla vhodná i konzultace u psychologa. Ve dnech, kdy býváte více zahleněn doporučuji také zvýšený příjem tekutin a užívání léků s mukolytickým účinkem. Pokud Vám toto nepomůže, jsou příčinou špatné dýchání a psychika.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

Dobrý den, Tomáši!
Věřím, že Vás potíže velice obtěžují a limitují v životě.
To, že je spirometrie v pořádku, nemusí znamenat, že nejste nemocný.
Příznaky by odpovídaly onemocnění prudušek, ale jelikož berete Medrol, je velice obtížné došetření, protože se používá k léčbě jak astmatu tak CHOPN. Sarkoidosa 2. st by mohla způsobit pocit těžšího dechu, ale ne léčená.
Doplnila bych bronchodilatační test - spirometrii pak se užijí 4 vdechy Ventolinu - léku na roztažení prudušek - a podle reakce by se dalo soudit jestli jsou prudušky v pořádku nebo ne. Určitě by stálo za to udělat spirometrii i když máte pocit dechové tísně. Dále - co děláte v práci? Nemáte bolesti zad? Normální hmotnost? Sportujete? Nechrápete? Pocity dušnosti totiž nemusí být jen o pruduškách a plicích, ale o celé hrudní stěně, kostech a svalech, páteři.... Co se týče refluxu nemusíte mít pálení žáhy - u tzv exraezofageálního refluxu - nemusíte mít Ph metrii - velice dobře je vidět změna sliznic na ORL vyšetření, jenomže - léčba je zavedena - máte Lanzul.... Ale, jelikož užíváte Medrol, možná není dávka Lanzulu dostačující...
Doplnila bych i alergologické vyšetření - bude ale limitovane užíváním kortikoidů.
Zdravím Vás!
AMV

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...
Dušnost
Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost...
Pooperační dušnost
Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Dušnost a reflux
Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg...
Dušnost, astma bronchiale
Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Duševní vyčerpání či migréna

Vážený pane doktore, v posledních letech se u mě objevují určité duševní...

Dušnost

dobry asi uz tri mesice me trapi dychani nemohu se poradne dodechnout nez se...

Dušnost

Hůř se mi dýchá bolí mě v krku většinou když jsem doma a večer

Dušnost

Dobrý den,ráda bych se zeptala v minulosti mě často trápila dušnost,suchý dráždiví...

Dušnost

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně špatného dýchání. Nedávno jsem získal praci...

Dušnost

Dobry den, prosim muzete se podivat na lekarskou zpravu od me mamky (53let)...

Dušnost

Dobrý den . Již od malička mám astma spojené s alergií. Na prevenci jsem...

Dušnost

Dobrý den... včera v noci se mi stalo,že jsem nemohl popadnout dech-nemohl jsem...

Dušnost

Dobrý den, mám jeden problém. Uz asi tak tři roky mám problémy s dýcháním. Stává...

Dušnost

Dobrý den mám dotaz. Už tři dny mě bolí na leve strane nad srdcem bolest je...

Dušnost

Dobrý den, prosím o radu. Od dětství jsem měla problémy s dýcháním, když jsem...

Dušnost

spolužák,špatně se mu dýchá , má 64 let, alternativní lékařka mu sdělila, že...

Dušnost

Dobrý den, od října tohoto roku, mám potíže s dýcháním. Začalo to náhle v...

Dušnost

Dobrý den, často se zadýchávám.jen při malém pohybu jsem dost udýchana... měla...

Dušnost

Dobrý den, mám problém při ležení na zádech nebo vůbec, v momentě kdy mi povolí...

Dušnost

Dobrý den je mi 17. let a již delší dobu pociťuji středně silnou dušnost,...

Dušnost

Dobrý den, můj problém začal asi před dvěma týdny,kdy jsem nemohla celý týden...

Dušnost

Děkuji za rychlou odpověď,alkohol vůbec nepiju,cukr mám v pořádku.Užívám B12...

Dušnost

Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Ruplo mi v hrudním koši a teď se mi špatně...

Dušnost

Dobrý den. Poslední dobou mě trápi bolesti lýtek při chůzi do kopce. Když jdu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svalová bolest

Dobry den, na holeni kosti jsem si nasla bouli, noha me obcas boli. Mohlo by...

Červené tečky na ruce

Dobrý den. Již nějaký rok pozoruji, že mi na ruce přibýváji červené tečky,...

Nevolnost, zatmění očí, třes

Prosím vás, chtěla bych se Vás zeptat: pár dní je mi jak ráno, tak večer, nevolno,...

Bolest žeber a hrudní kosti


Pálení pochvy po sexu


Kouření a zahlenění


Boulička u spodní čelisti u dítěte


Bulka pod žebry

Dobrý den pane doktore/paní doktorko,cca 2 roky chodím k praktické lékařce s...

Zapomenuté 2 pilulky

Dobrý den, při zapomenutých dvou pilulkách v prvním týdnu (6. a 7. pilulka)...

Ranní plynatost a kašovitá stolice

Dobrý den . Bude to již 2 měsíce co mě trápí, plynatost lehká přes celý den,...

Dědičnost velikosti penisu

Mám syna 2 roky. Nelze si nevšimnout, že oproti vrstevníkům má penis mnohem...

Natržené postranní kolenní vazy

Dobrý den, asi před měsícem se mi při fotbale stal úraz kolene, měl jsem nataženou...

Omnic Tocas 0,4 a pivo

Dobrý den budu užívat lék Omnic Tocas 0,4- prozatím po dobu 3měsíců. Mohu si...

Zánět pod nehtem

Dobrý den,asi před měsícem se mi na palci levé nohy ve spodní části udělal pod...

Dásně

Dobry den chci se zeptat jestli se daji necim regenerovat dasne, protoze je...

Bolest jazyka

Dobrý den! Nevíte prosím, čím to je, že když si přejedu jazykem přes zuby, tak...

Pálení penisu

Dobrý den, Před několika dny jsem psal dotaz ohledně pálení penisu. Pan Dr....

Epitelie

dobry den pan doktor, chcel by som sa spytat co znamena nalez mocoveho sedimentu...

Zavřít reklamu