Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dušnost

Plíce, dýchání Kateřina 15.4.2019

Dobrý den, již jsem prošla různé dotazy a stránky, přesto se chci zeptat - letos mi bude 30 let, trpím často dušností, již několik let - nejvíce ve večerních hodinách před spánkem, případně mne to někdy vzbudí i v noci, doprovází to kašel a částečná bolest na hrudi, která se někdy objeví a někdy ne. Postupem času jsem zjistila, že pokud se otočím na levý bok, je dušnost MNOHEM horší, než když ležím na pravém či na břichu. Nejvíce mi v danou chvíli pomáhá vypití mnoha vody, poté to trošku ustane. Jinak musím vstát, projít se, zkouším se vysmrkat, vykašlat pořádně, napít a jít znovu spát. Při fyzické zátěži mám taktéž dušnost, proto jsem šla k doktorovi, který by mi mohl říct více. Prvně mi byla zjištěna rychlá tepová frekvence, tak na to beru již přes rok (možná už i dva roky) Vasocardin (půlku tabletky). Byla jsem poslána na kardiologii, plicní, alergologii a bohužel/bohudík nic. Nemám ani astma, ani alergie, žádné problémy se srdcem, ani plícemi. Vždy jsem to tipovala na astma, ale doktor říkal, že ač příznaky mám, tak astma není prokázáno. Nevím, kam dál se ještě obrátit, už mi přijde, že vypadám jako hypochondr a že se na mne takto bude dívat každý doktor, je mi to opravdu nepříjemné. Nevím, zda toto vše může vyvolávat i stres (mám stresové povolání). Velmi často je mi teplo až horko a vnitřně hořím (i v zimě), ač ruce a nohy mám studené; připadá mi, že mám horečku a přitom nemám. Hlavu a uši ovšem vařící opravdu mám. Taktéž potřebuju větranou místnost, i kdyby bylo venku -10 stupňů. Na svou výšku 161 cm mám více kilogramů (do 75 kg), takže určitě je nutné se více hýbat, což se snažím a převážně jím zdravě, alkohol piji pouze na akcích (maximálně 1x za měsíc, někdy 1x za 2 měsíce) a jsem nekuřák. Vlastním kočku, ale jelikož alergolog vyloučil jakoukoli alergii a já žádnou ani nepociťuji, tak tomu nepřikládám nějaký velký význam. Již jsem se dívala i na příznaky plicní embolie, ze kterých na mne sedí například náhle vzniklá dušnost (s rychlou dechovou frekvencí), bolest na hrudi (zejména při hlubokém dýchání), kašel, pocení, náhlá bolest při dýchání, kašli, bolest pod žebry - na CT jsem nebyla (ovšem celým plicním jsem prošla a nic, a tudíž předpokládám, že by mě na CT poslali, kdyby měli nějaké podezření). Děkuji za Vaši odpověď.

Doplnění informací:
Tuším, že před pár lety mi doktor bral krev na nejspíš celkové krevní testy a že mi bylo řečeno, že problémy se štítnou žlázou nemám. Netuším, jak přesně probíhá vyšetření štítné žlázy, zda se to dá poznat i pouze na základě výsledků z krve nebo se musí jít na nějaké další vyšetření. Jediné, co si pamatuji v souvislosti se štítnou žlázou, tak že jsem po krevních testech byla poslána na EKG tuším, jiné vyšetření jsem neměla, než u praktického lékaře (a následně ta kardiologie, plicní a alergologie).

V příloze zasílám můj krevní obraz včetně EKG (výsledky z roku 2017). Dle mého názoru mám nebo jsem měla v té době hodnotu TSH v pořádku, a proto mě neposlali na jiné vyšetření funkce štítné žlázy.

K mé osobě ještě dodávám (což jsem v dotazu neuvedla), že v rodině matky ani otce se nikdo nikdy na štítnou žlázu neléčil. A taktéž jsem nezmínila fakt, že užívám hormonální antikoncepci (tablety Mistra) - pokud by to mohlo něčemu více pomoct.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová


Dobrý den paní Kateřino,
po přečtení Vašeho dlouhého a podrobného popisu Vašich problémů (což je mimochodem dobře) jsem si jako první všimla,že nepíšete zda jste měla vyšetřenu funkci štítné žlázy. Pokud tomu tak nebylo,je nutno tuto vyšetřit.
Dušnost může mít mnoho příčin,ale píšete,že laboratorní vyšetření podrobná byla provedena,stejně tak jako vyšetření kardiologické a plicní .Příčinou může být i stres, tedy problém psychosomatický ,ovšem nejprve je nutno vyoučit všechny možné příčiny somatické.
Některá z týmu zdravotních sestřiček Vás bude kontaktovat a pomůže Vám vyhledat specialistu ve Vaší oblasti a objednat Vás ke konzultačnímu vyšetření.
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kateřino, diagnoza plicní embolie není chronické onemocnění, ale akutní, tedy sice je doprovázena akutně vzniklou dušností, ta však spontánně nemizí. Naopak často se rozvine až život ohrožující stav, akutně se přetíží pravé oddíly srdce a to je spolu se špatným okysličením krve doprovázeno měřitelnými veličinami - nízkým tlakem, vysokým pulsem, sníženou saturací krve kyslíkem. Pocit zvýšené teploty není typický, naopak, oběh se může centralizovat a člověk bledne, má chladné ruce. Vaše anamnéza pro opakované drobné emboliace nesvědčí, ale pokud bychom chtěli být důslední, lze uvažovat o radionuklidovém vyšetření - ventilačně perfuzní scintigrafii plic. Není to drahé, ani příliš zatěžující, poměrně vysoce výtěžné (vypoví i o přítomnosti/nepřítomnosti astmatu či CHOPN), můžete se o tomto vyšetření pobavit se svým pneumologem.
K Vašim obtížím ze široka - jak píše kolegyně, štítná žláza a její poruchy mohou takto vypadat, nicméně pokud Vám byly provedeny laboratorní testy včetně testů na štítnou žlázu (hormony TSH a fT4) a byly v normě, tak máte štítnou žl. v pořádku. Kardiologická příčina mne napadá jediná, a to arytmie - bylo by vhodné, abyste měla záznam EKG z doby, kdy máte epizodu dušnosti, tedy měla v tu dobu na sobě EKG Holter. Alergcká příčina by to mohla být i přes negativní alerg. vyšetření, i když není příliš pravděpodobná, pokud Vám nebyl prokázán chron. zánět průdušek (astma, negat. spirometrie), alergenů je spousta, možností otestovat alerg. etiologii je zkusit užívat antihistaminika (Zyrtec, Xyzal, Xados, Dithiaden...). Další možností je příčina od páteře a/nebo mezižeberních svalů, tedy původ muskuloskeletální - napovídá tomu Váš popis, kdy zmiňujete závislost na poloze těla. Nakonec psychosomatická příčina je také možná a s přibývajícími negativními vyšetřeními pravděpodobnější, vězte, že se u takových pacientů nejedná o smyšlené problémy, ale o reálné problémy, které si ale pacient navozuje psychikou, nikoliv že by působila bakterie/vir/kámen/jed... pokud byste měla dojem, že se jedná o psychosomat. problém, zeptejete se na názor Vašeho praktika, vězte, že i lékaři se občas ostýchají pacientovi prezentovat problém jako psychický, neboť stále je ve společnosti stigma.
S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, děkuji za doplnění informací, jak jsem zmiňovala, k vyšetření funkce štítné žlázy zcela stačí hladiny hormonů TSH a fT4. TSH se tvoří v hypofýze v mozku a fT4 přímo ve štítné žláze. Pokud štítná žláza nepracuje (byla odoperována nebo přestala pracovat), tak se zvyšuje TSH a snižuje fT4, pokud naopak pracuje moc (autoim zánět, nádor), tak TSH patologicky klesne a fT4 stoupá. Jedná se u obou hormonů řádově o desítky jednotek. Samozřejmě ani normální funkce štítné žlázy nevylučuje onemocnění štítné žlázy, jsou např. adenomy (nezhoubné nádory), při kterých může být funkce normální, poznáme je pak třeba na sonografii a mohou činit potíže z útlaku, tedy třeba chrapot nebo poruchu polykání, nikoliv ale bolesti na hrudi. Relevantní je vyšetření funkce v posledním roce, pozorovatelné změny nastávají s rozestupem cca 2 měsíců... tedy vyšetření před lety už nemá platnost, je nutné ho opakovat.
Hormonální antikoncepce nevadí, nezdá se mi, že byste líčila potíže příznačné pro hormonální poruchu, ostatně pokud by měl souvislost lék s obtížemi, tak byste to vypozorovala - cyklické změny obtíží, souvislost s nasazením.
Prosím, zkuste si ještě jednou přečíst, co jsem psala v první odpovědi, myslím, že jsem tam vystihla opravdu vše, co mne napadá, že by Vám mohlo být, včetně konkrétních doporučení.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...
Dušnost
Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Pooperační dušnost
Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po...
Dušnost a reflux
Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg...
Dušnost, astma bronchiale
Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Duševní vyčerpání či migréna

Vážený pane doktore, v posledních letech se u mě objevují určité duševní...

Dušnost

Dobrý den, Může plicní chlamydie a mykoplasmata způsobovat dušnost chvílemi...

Dušnost

dobry asi uz tri mesice me trapi dychani nemohu se poradne dodechnout nez se...

Dušnost

Hůř se mi dýchá bolí mě v krku většinou když jsem doma a večer

Dušnost

Dobrý den,ráda bych se zeptala v minulosti mě často trápila dušnost,suchý dráždiví...

Dušnost

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně špatného dýchání. Nedávno jsem získal praci...

Dušnost

Dobry den, prosim muzete se podivat na lekarskou zpravu od me mamky (53let)...

Dušnost

Dobrý den . Již od malička mám astma spojené s alergií. Na prevenci jsem...

Dušnost

Dobry den, manzel 38 let, ma sedave a stresove zamestnani, mene spanku. Opakovane...

Dušnost

Dobrý den... včera v noci se mi stalo,že jsem nemohl popadnout dech-nemohl jsem...

Dušnost

Dobrý den, mám jeden problém. Uz asi tak tři roky mám problémy s dýcháním. Stává...

Dušnost

Dobrý den mám dotaz. Už tři dny mě bolí na leve strane nad srdcem bolest je...

Dušnost

Už rok a půl mam problémy s dýcháním. Začalo to tim ze jsem nemohla spát kvůli...

Dušnost

Dobrý den, již 12 let mě trápí vlhký kašel - vykašlávám čiré a bílé velmi lepivé...

Dušnost

Dobrý den, prosím o radu. Od dětství jsem měla problémy s dýcháním, když jsem...

Dušnost

spolužák,špatně se mu dýchá , má 64 let, alternativní lékařka mu sdělila, že...

Dušnost

Dobrý den, od října tohoto roku, mám potíže s dýcháním. Začalo to náhle v...

Dušnost

Dobrý den, často se zadýchávám.jen při malém pohybu jsem dost udýchana... měla...

Dušnost

Dobrý den, mám problém při ležení na zádech nebo vůbec, v momentě kdy mi povolí...

Dušnost

Dobrý den je mi 17. let a již delší dobu pociťuji středně silnou dušnost,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rekonvalescence po odstranění ledviny pro nádor

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci po odstranění ledviny. V...

Pupínky na penisu


Cukání svalů uvnitř břicha


Krční páteř - bolesti ramene a ruky

Pane doktore, bolí mne levá ruka a rameno a pod lopatkou, prosím, chtěl bych...

Dlouhodobě ucpaný nos


Bolesti krční páteře, hlavy tlak v hlavě motání, únava

Dobrý den, mám takovy problem, me problemy trvaji asi 4 mesice, ale ted se...

Folikulární neoplázie

Dobrý den, při pobytu v nemocnici mi byl náhodně objeven uzlík štítné žlázy...

CT či MR urotraktu

Dobry den, byla jsem urologem poslana na ct urotraktu mohu se zeptat radeji...

Zánět zubu

Dobry den vcera rano sem byla u zubniho lekare dostala sem zanet spodni druhe...

Mastné lupy, strupy na hlavě

Dobrý den . Je mi 19 let a už asi 2 měsíce mě trápí takové mestné lupy a strupy...

Zlomenina prstu

Dobry den chci se zeptat mela jsem zlomeny prst po mesici mi sundaly drevenou...

RS

Dobrý den.Ráda bych se zeptala. Jak působí biologická léčba u rs na plodnost...

Bolest žaludku


Ultrazvuk ledvin

Dobrý den, dcerka prodělala slabý zánět mezi ledvina a mjoč. měchýřem, měla...

Výtok a svědění pochvy


Petechie

Dobrý den, asi před měsícem, možná delší dobou se mi na obou patách vytvořily...

Slabost v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 39tt a posledni dobou mivam zavrate, pocity unavy a slabosti....

Odstranění žlučníku

Dobrý den, pane doktore. Před šesti dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník....

Průjem a bolest břicha

Dobry den dneska jsem vstala a hrozně me bolí břicho a chytaji me prujmy nevite...

Pálivá, palčivá bolest v lýtku

Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně palčivé bolesti v lýtku. Bolest je spíše...

Reklama
Zavřít