Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Enterobiopsie

Trávení Lukáš 16.1.2021

Dobrý den, už rok mám problem s tím, že mě pálí pod pravym žebrem a mam furt iritovaný krk od pálení žáhy. Taky jsem zhubnul 10kg za rok. Dodruzuju vsechny dietni opatreni ktere jsou spojeny s palenim zahy abych to minimalizoval. S tím, že jsem byl diagnostikovaný před rokem gastroenterologem , Že mam bilinární reflux . Měl jsem žluč v žaludku a take antralni zanet, ale pry nic strasneho . Dostal jsem kinito . A zkusil asi 3 druhy PPI a nic nepomohlo . Byl jsem i na kolonskopii kde se nic nenašlo . No a ted mam noveho gastroenterologa, ktery mi nejdriv nasadil na Ursosan. Ten take nepomohl. A ted jsem dostal jeste na zkousku Helides 40mg, ze ho mam brat 1x denne rano a paleni prestalo . Uz je to 14 dni . Obcas citim jen tlak na hrudi a jeste paleni zahy v krku ale nic strasneho . Novy gastroenterolog mi udelal krevni testy a zjistil ze vsechno je v poradku az na deficit vitaminu D. A ze Sona zjistil ze mam furt splenomegalii uz rok, z nejasnych duvodu, ale zrejme to bude tim že jsem pred nekolika lety měl mononukleozu . Kazdopadne mam jit ještě na Gastroskopii, aby viděla jake to tam je po roce. Což chápu, ale ve zprávě mám napsáno doplníme GFS včetně enterobiopsie . Chci se zeptat je enterobiopsie opravdu zapotřebí dělat? Koukal jsem že se pouziva na potvrzeni celiakie nebo vyvraceni . Ale podle krevnich testu nemam celiakii a taky mi po lepku nic nebyva . Nemam prujmy . Jen mi zustava spousty nestravenych zbytku ve stolici . Coz by pry mohla byt nejaka malaabsorbce . No četl sem si o tom a už gastroskopie byla naročná a nevim jestli se chci hnát ještě do enterobiopsie . Viděl jsme že v zahraničí už se to moc nepoužívá.. A taky me zajima jak dlouho muzu brat Helides ? A da se delat enterobiopsie zaroven s klasickym odberem ze zaludku a jicnu? A nebo musim na 2x?

S doktorem si o tom samozrejme jeste promluvim jen me zajima další nazor.

Děkuji za odpovedi

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den. Enterobiopsie (odběr vzorku tkáně z tenkého střeva) se provádí během gastroskopie a je nebolestivá. Kromě celiakie může toto vyšetření poukázat na poškození střevní sliznice jiného původu - např. střevní infekce, porucha imunity, léková poškození, potravinové nesnášenlivosti a alergie (např. mléko, ryby, sója, vejce). Pokud lékař uzná za vhodné, může během gastroskopie odebrat vzorky i jiných tkání (např. ze žaludku či jícnu). Obvykle není třeba absolvovat gastroskopii dvakrát.
Lék Helides je možné užívat dlouhodobě. Lékař Vám však může po odeznění Vašich obtíží doporučit snížit jeho dávku na 20mg. Při dlouhodobém užívání (déle než rok) by měl být pacient sledován. Lék může působit horší vstřebávání vitaminu B12.
K dotazu se vyjádří ještě specialista.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý den Lukáše, děkujeme za Váš dotaz
Výskyt biliárního refluxu je daný zpětným tokem žluče ze dvanáctníku do žaludku i do jícnu a může být příčinou přetrvávající obtíže pacienta i při léčbě IPP. Proto k této léčbě přistupujeme dvěma způsoby podáním léky zrychlujícího trávení tedy prokinetika, například itoprid nebo podáním ursodeoxycholové kyseliny (např. ursosan), který pomáhá s vylučováním žluče. Pokud stav pacienta nezlepší na tuto léčebnou strategii, tak za jeho potíže může odpovídat funkční poruše trávení, jako pomalé vyprazdňování žaludku či funkční pálení žáhy. Kontrolní gastroskopie má smysl pokud stav nezlepší či se vznikly jiné potíže. Při vyšetření gastroskopie lze ve dvanáctníku odebírat tkáně (enterobiopsie) k vyloučení celiakie, tak z toho nemusíte mít obavu. Porucha vstřebávaní (malabsorpce) je různorodá, k její potvrzení je nutná probrat důkladnou anamnézu s pacientem, pak se doplní laboratorní i zobrazovací vyšetření. V zprávách udáváte hubnutí 10kg během roka, je nutné tuto informace probrat s lékařem, jestli je to cílené nebo nechtěné hubnutí, pak dle anamnézy navrhne další vyšetření. Doporučuji pokračovat v dietním opatření, užívat současný PPI jak zavedený.
Děkuji a hezký den,
dr. Njeka

Související dotazy

Vyšetření gastroskopie
Dobrý den,prosím o názor na tento závěr GS provedené...
Laktózová intolerance
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení výsledků...
Enterobiopsie
Vazena pani doktorko,chtela bych se zeptat na jednu...
Celiakie
Dobrý den,prosím Vás laskavě o zodpovězení dotazu ohledně...
Gastroenterologie
Dobry den pani doktorko, prosim o informaci, zda: -...
Podezření na celiakii
Dobrý den, dceři (9 let) dělali na imunologii krevní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Enchondrom

Dobry den, MRI mi zistili v tibii utvar o velkosti 40 x 20 x 20 mm. Lekar mi...

Enchondrom

Dobrý den, u syna po rtg zjištěna stará zlomenina malíčku ruky, bolest necítil....

Éniérová choroba

Dobrý den, byla mi diagnostikováno Menierova nemoc, nedoslýchám na levé ucho,...

Enkopréza

Dobry den, dcera 3,5roku ma problemy s pokakavanim. Tento stav trva skoro rok....

Enormní padání vlasů

Přeji krásný den, Padají mi vlasy, nevím čím to může být, nejdříve to začalo...

Enteritis

Dobrý den, již delší dobu mě trápí permanentní bolest v trojúhelníku pod žebry....

Enterobacter Aerogenes

Dobry den, Mam problem s permanentnimi chronickymi zanety kuze uz mnoho let....

Enterobacter cloacae

Dobrý den, při kontrolním vyšetření na spermiogramu mi byl objeven Enterobacter...

Enterobakterie v krku

Dobrý den, cca před 3 týdny jsem měla nažloutlý povlak vzadu na jazyku, jako...

Enterobiopsie

Vazena pani doktorko,chtela bych se zeptat na jednu vec.Mam dva syny,u starsiho...

Enterobiosis


Enterobióza


Enterobioza

Dobrý den, dceři (8) byly zjištěny roupy.Byli jsme u lékaře a dostala vermox.Chci...

Enterocc. faecalis 10.5

Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat, ohledně početí dítěte s manželkou....

Enteroccocus faecalis - léčba Entizolem

Dobrý den, v poševním stěru mi zjistili po kultivaci Enteroccocus faecalis (v...

Enterococcus a streptococcus v moči

Dobrý den, již dva roky trpím na opakovené záněty močových cest. Poprvé byla...

Enterococcus Faecalis

Dobrý den. Dozvěděl jsem se od jednoho známého, že se prý v Praze se dělal výzkum...

Enterococcus faecalis

Dobrý den, při výtěru z vagíny mi vyšel pozitivní nález na Enterococcus faecalis,...

Enterococcus faecalis

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. mávam časté ženské zápaly. naposledy mi...

Enterococcus faecalis - dotaz

Zdravím, měl jsem pozitivní nález na bakterii Enterococcus faecalis při výtěru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odkrvení ruky

Dobrý den, Předem se chci omluvit, je totiž dost pravděpodobné, že jsem svůj...

Percepční nedoslýchavost

Dobrý den mám dotaz,už léta prakticky od školního věku ( nyní je mi 35.let)...

Účinek antikoncepce v 7-denní pauze

Dobrý den, ráda bych se zeptala na účinek antikoncepce v 7-denní pauze. Obvykle...

Zvýšené dimery

Dobrý den, cca před 2měsíci mě štípla včela do nohy, po 4dnech jsem na doporučení...

Zahlenění a flek na holeni

Cca rok pozoruji flek na holeni.Před rokem jsem byla na Korsice a Sardinii,...

Podrážděná kůže na předkožce a žaludu

Dobrý den, od začátku srpna mám problém s kůží na penisu, konkrétně na předkožce...

Otrava krve

Minulý týden nám strejdu odvezli do nemocnice. První za ním byl můj bratr s...

Zápach moči po acetonu


Nafouklé břicho

Dobry den, prosil bych o radu. Mam neustale nafoukle bricho uz dva dny a to...

Divný zápach pod předkožkou ze žaludu

Dobrý den, již delší dobu me trápí divný zápach pod predkozkou ze žaludu....

Pálení při nádechu

Dobrý den, už 3 den mě velmi trápí pálení při nadechnutí a nos jakoby bych žvýkala...

Bolest v oblasti pravého ramene a klíčku

Dobrý den, již týden mě trápí bolest v oblasti kolem ramene a pravého klíčku,...

Brnění levé ruky

Dobrý den před 5 letí jsem spadla na schodech na rengenu v nemocnici nic nenašli...

Darování plazmy

Dobrý den mám dotaz můžu dát plazmu pokud mám cukrovku ale beru jen prášky děkuji...

Leidenská mutace a leukemie

Dobrý den, chtěla bych se jako laik zeptat. Když mám leidenskou mutaci mohu...

Mám malá varlata a vystupují mi do dutiny břišní

Prosím o radu.Mám malá varlata a vystupují mi do břišní dutiny.Jsou tam téměř...

Vymknutý kotník

Dobrý den, asi před 6 týdny jsem skočil cca ze 3m výšky a vyvrknul si kotník,...

Bulka na krku

Dobry den, rada bych Vas poprosila o nazor k bulce na krku, spise pod celisti....

Krev ve stolici, bolest v boku


Časté nucení na močení

Pěkný den, měla bych k Vám následující dotaz. Poslední dobou trpím častým nucením...

Reklama