Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Escitalopram mylan v těhotenství

Praktické lékařství Kateřina 3.2.2015

Dobrý den Paní doktorko. Chtěla bych se zeptat jestli je možné užívat Escitalopram mylan v těhotenství. Máme už dvouletou holčičku, při které jsem lék ještě nebrala. Samozřejmě vím,že by bylo vhodnější neužívat nic, ale už během prvního těhotenství jsem měla psychiku ve špatném stavu, takže vysazení léku bych se chtěla vyhnout. Znám i větu ,že ho lze užívat pokud prospěch převáží možná rizika. Což pro mě samozřejmě není dostatečná odpověď. Chceme se pokusit o druhé děcko tento rok. Tak mě zajímá jaké máte osobní zkušenosti s tímto lékem během těhotenství vašich pacientek a jak to dopadlo.Moc děkuju za odpověď. Hezký den Kateřina

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, paní Kateřino. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut od kolegů. Užívání escitalopramu je v graviditě považováno za bezpečné z hlediska vzniku vývojových vad plodu a je řada žen, které antidepresiva tohoto typu užívají, pokud si to jejich stav žádá. Ovšem žádná cílená studie ověřující bezpečnost tohoto léku v těhotenství provedena nebyla a rozhodně nejde o zcela "nevinný" lék - mimo jiné je jeho užívání v posledním trimestru spojeno s rizikem vzniku tzv. persistující plicní hypertenze u novorozence aj. a lék není vhodný při kojení, protože do mateřského mléka se vylučuje. Takže bohužel - je opravdu třeba, abyste ve spolupráci s Vaším ošetřujícím lékařem uvážili prospěch versus možná rizika - k tomu je třeba znát mnoho detailů, které Váš dotaz neobsahuje (co konkrétně znamená "psychika ve špatném stavu", jakou dávku léku jste užívala, jakou jinou léčbu, např. psychoterapii, jste prodělala aj...), proto se takto na dálku neodvažuji dávat Vám nějakou definitivní radu. Pokud byste došli k názoru, že není bezpodmínečně nutné lék užívat, bude vhodné jej pomalu vysadit delší dobu před plánovaným otehotněním, aby bylo možno dostatečně posoudit Váš stav bez léčby a nebylo řešeno nasazování či vysazování léku v době, kdy už budete těhotná. Přeji Vám hodně sil k rozhodování a bezproblémové těhotenství a porod!

Související dotazy

Anidepresiva SSRI (escitalopram) a výživový doplněk DLPA (DL phenylalanin)
Dobrý den, je možné spolu užívat anidepresiva SSRI...
Escitalopram
Dobrý deň, prosím Vás chcem sa spýtať, či novší liek...
Betablokátory a gravidita
Dobry den, druhym rokem uzivam Bisoprolol Mylan 2,5...
Po escitalopramu přibývám na váze
Dobrý deň! Pán doktor, pred dvomi rokmi som mala tetaniu...
Panická porucha
Dobrý den, užívála jsem rok amisuprid mylan 50. ..v...
Atorvastatin
Dobrý den, dlouhodobě užívám lék Atorvastatin Mylan...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Escapelle a Puregon

Dobrý den, jsem přihlášená v programu dárkyň oocytů. Dnes jsem nouzově musela...

Escapelle a špinění

Dobrý den. Měl jsme pohlavní styk chránili jsme se kondomem a přítel mě i prstil...

Escapelle, menstruace a HA

Vážený den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o názor. Psala jsem koncem...

Escapolle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný sex. Když...

Escitalopram


Escitalopram

Zdravím! Chci se zeptat na látku zvanou escitalopram (dřív jsem brala sertralin,...

Escitalopram

Dob rý den, již roky mám úzkostnou poruchu a úžívala jsem a ještě užívám Xanax....

Escitalopram

Dobrý den,před nedávnem jsem měla lk escitalopram a začalo se mi špatNě polykat...

Escitalopram Farmax 10mg

Dobrý den,13 dní beru Escitalopram farmax 10mg a psychicky je mi již celkem...

Escitalopram farmax a hypnogen

Dobrý den,dostala jsem od neurologa Escitalopram Farmax 10mg na deprese,dnes...

Escitil 5mg účinek

Dobrý den, týden beru antidepresiva, nikdy předtím jsem je neužívala. Trpím...

Escitil a Triticco

Dobry den... Beru Escitil 10 mg rano a Triticco celou tabletu na noc. Triticco...

Esenciální arteriální hypertenze

Dobrý den.Mám dotaz z interní medicíny.Jako jedinou diagnozu zatím mám již několik...

Esencialni leukopenie a zvýšené jaterní testy

Dobrý den. Po náhodném nabrání krve mi zjistili esenciální leukopenii a každých...

Esenciální tremor

Dobrý den,doporučíte mi nějaké konkrétní středisko či doktora který by mi s...

Esenciální tremor rukou

Prosím o radu.Začala jsem užívat lék Exelon 3,0mg a mám eseciální tremor rukou.Bylo...

Esenciální třes

Dobrý den, už pár let mě občas trápí brnění prstů na ruce nebo plošky nohou,...

Esenciální třes

Dobrý den, je mi 30 let a už delší dobu se mi klepu ruce cca. 10 let , nejvice...

Esenciální třes - dědičnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, moje matka trpí esenciálním třešem, bohužel...

Esenciální třes- objednání do ambulance

Dobrý den, je v Praze nějaké středisko, ordinace, osoba, ... která by se specializovala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Střevní chřipka?


Zánět močového měchýře a neustálá bolest ledvin.

Dobrý den, v úterý jsem dostala antibiotika "Amoksiklav" protože jsem přes noc...

Časté stolice u dítěte

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na syna, 14 let. Již tak rok chodí na záchod...

Špatné výsledky ze stěru z čípku

Dobrý den, v srpnu 2013 jsem byla u své lékařky na stěr z čípku, když jsem si...

Zvýšené hodnoty v krvi - Urea, kreatin, kyselina močová a CKD-EPI


Změna konzistence ejakulátu

Spermie a příušnice Můj partner prodělal v 18 letech příušnice (tehdy se ještě...

Bolest pod kotníkem

Dobrý den, měla bych prosbu. Zhruba týden cítím na vnitřní straně kotníku nohy...

Svědění předkožky a bolest v krku


Bolest nártu po námaze

Dobrý den, je mi 17 let a dělám závodně sportovní aerobik, trénink 5krat tydně...

Plísňové onemocnění?

Dobrý den, objevila se mi vyrážka na tříslech, svědí občas, ale není to příjemné...

Teploty, CRP...

Dobrý den, syn 7 měsíců má už 5 den vysoké teploty přes 38,5, nemá žádné projevy...

Únava


Tachykardie

Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky. Trpí zrychleným srdečním...

Nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na pravé straně

Dobrý den, nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na...

Antikoncepce s antibiotiky

Dobrý den. Užívám antikoncepci Belara a do toho antibiotika Sumetrolim . Ovlivňují...

Těhotenství?


Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Přeskakování kyčelních kloubů bez zjevné příčiny

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začal sportovně tancovat, 4x/týden 2h tréninky....

Bolest pochvy a pálení při močení

Dobry den mam problem vcera me bolela pochva a trosku me palilo po vycurani...

Obtížné dýchání

Dobrý den, asi tři měsíce se mi obtížně dýchá, každou chvíli se musím z hluboka...

Reklama
Zavřít