Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

ESTAN

michal 14.7.2018

dobry den, rad bych se zeptal.trpim nejakou uzkostni poruchou podle meho doktora. predepsal mi estan. je dobre uzivat tyto leky? nikde se nemuzu docist o lecich vice informacich co me na nich ceka dekuji za odpoved..me stavy jsou pocit na omdleni porad stazeny neuvolneni. z niceho nic se mi blbe dycha a zacnu se potit.tento stav mam od vanoc kazdy den zatim beru oxazepam.je mi 23 let merim 180cm a vazim 73kgdekuji. byl jsem i na vysetreni ekg ultrazvuk srdce. a mel jsem holtra. beru prasky na tlak tezeo a vasocardin pul prasku. Doplnění informací: dekuji za informace. jeste bych se rad zeptal jestli jde opravdu o uzkost nebo stim souvisi i nejaka nemo? abych ty prasky nebral zbytecne mam znich strach dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud trpíte úzkostní poruchou, tak ano, určitě je tento lék dobrou volbou. Jedna tableta obsahuje escitalopramum 10 mg. U generalizované úzkostní poruchy je počáteční dávka obvykle 10 mg jednou denně. V závislosti na individuální odpovědi pacienta může být dávka zvýšena na maximálně 20 mg denně. Dlouhodobá léčba byla studována po dobu alespoň 6 měsíců. Prospěšnost léčby a dávka mají být pravidelně přehodnocovány. Je třeba se vyvarovat náhlého vysazení přípravku. Při ukončování léčby escitalopramem má být dávka postupně snižována během nejméně 1–2 týdnů, aby se snížilo riziko příznaků z vysazení. ESTAN se užívá v jedné denní dávce společně s jídlem nebo nalačno. Nežádoucí účinky se nejčastěji projevují během prvního nebo druhého týdne léčby a jejich intenzita a četnost výskytu se zpravidla v průběhu léčby snižují. Mezi velmi časté NÚ patří především nechutenství, pocit na zvracení. Další výčet NÚ naleznete v příbalové informaci u léku. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den,
Estan je genericky Escitalopram (musel jsem se podívat na internet, je to už 20 tá firma co ho vyrábí) jinak je to standardní lék na léčbu úzkostných poruch, envyvolává závislost a vedlejších účinků má minimálně po měsíci užívání byste měl pocitovat, že to jde " k lepšímu" jinak o dalším se poradte s lékařem.
s pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Estan
Dobry den.Po asi roce trapeni a pokusu dostat se ze...
Lexaurin a estan
dobrý den, dostala jsem se do stavu, kdy nejsem schopna...
Estan a interakce
Dobrý den Mám PP a úzkosti již 12 let a střídavě...
Nežádoucí účinky - Estan
Dobrý den Před 3 tydny jsem po dohodě s doktorkou...
Kombinace dvou antidepresiv Estan a Elify
Dobrý den,měla bych dotaz.Je mi 40 let.Léčím se na...
Guajacuran
Guajacuran. Dobrý den, je možno tento lék uzivat jednorázově...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Esovitá skolioza

Dobrý den mám dotaz Včera jsem byla na rengenu u doktora a našli mi že. Hrudní...

Esovitá skolioza, dívka 17 let

Dobrý den, nedávno jsem se dozvěděla, že mám esovitou skoliozu. Týden mě bolela...

Esprital a Myolastan při početí

Dobrý den, plánujeme s manželem druhé miminko. Manžel užívá dlouhodobě léky...

Esprital a porod

Dobrý den, chtěla jsm se zeptat, jestli musim týden před porodem vysadit esprital...

Espumisan a bioparox

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda zřídka užívaný espumisan může snížit...

ESPUMISAN NA PRDÍKY

Dobrý den, zajímalo by mě jestli mohu podávat mému 12dennímu synovi kapky espumisan...

Essential forte

Dobrý den, při odběru na jaterní testy jsem měla zvýšené ALT 0,91(AST 0,45),...

Essentiale forte

Dobrý den, jsem ve 30. týdnu těhotenství a mám těhotenskou cukrovku. Mírně se...

Essentiale Forte N + Ostropestřec mariánský

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o Vaši odpověď i o Váš názor. Mám zvýšené...

Estan

Dobry den.Po asi roce trapeni a pokusu dostat se ze stavu ktere jsem mel diky...

Estan a interakce

Dobrý den Mám PP a úzkosti již 12 let a střídavě s přestávkami jsem užívala...

Estrasystoly

Dobry den, uz sem vam kdysi psal ohladem extrasystolu na srdci , mam ich posledni...

Estrofem a přibírání

Dobrý den. Je mi 17 let a ještě jsem nikdy neměla menstruaci. Paní gynekoložka...

Estrogen při vypadávání vlasů?

Vážený pane doktore, ráda bych vám položila dotaz, ohledně estrogenu, doufám,...

ESWL + kortikoidy

Dobrý den, můž být dlouholeté braní kortikoidů (po dobu 9let, 1-0-0) kontraindikací...

Eternit

Dobrý den, máme jednu část dvora ohraničenou eternitem a také ho máme na střeše...

Eternit, maminka 41 let

Dobrý den. V létě jsme u nás na zahradě vykopali ze země vlnitý eternit. Sloužil...

Ethanol a propan-2-ol

Dobrý den, chci se zeptat, jestli dezinfekční prostředek s obsahem ethanolu...

Etiologie

dobrý večer,po zjištění vyšších hodnot vápníku jdu na vyšetření na etiologii,o...

Etiologie hypermotility střev

Dobrý den, již 2-3 měsíce mne trápí občasná hypermotilita střev, nyní častěji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestive bradavky

Dobry den, po posledni MS jsem vysadila svoji antikoncepci. Jiz nekolik dni...

Nafouklé břicho

Dobrý den, moje dcera má neustále opravdu hodně nafouklé břicho. Prošly jsme...

Onemocnění vulvy u dítěte

Dobrý den, dnes jsem si vsimla u dcery 3 roky, že se jí na postevacku po ohrnuti...

Bílé flíčky na opálené kůži - pityriasis versicolor

Dobrý den, V létě jsem se vrátil z chorvatska, kde mi na určitých místech zůstaly...

Horečka po aplikaci Priorixu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na reakci po očkování druhou dávkou Priorixu,...

HELICID 20 mg

Dobrý den, prosím o vysvětlení. Moje dcera (16) měla po hospitalizaci v TN...

Polyp na děložním hrdle

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz. Zjistili mi polyp na děložním hrdle....

Dysplazie děložního hrdla

Dobrý den, v březnové cytologii mi vyšel výsledek ASC-H nelze vyloučit HSIL....

Pravé oko větší než levé

Dobrý den, během posledních 5 měsíců jsem si všimla, že mám pravé oko větší...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Neprokrvování rukou

Dobrý den, chci se zeptat na radu co mám dělat, když se mi při spánku neprokrvují...

Infarkt a částečný invalidní důchod


Zácpa u kojence

Dobrý den, Mám doma tříměsíční miminko, které je plně na UM. Už hrozně dlouho...

Vysoký tlak krevní


Bolesti kolenního kloubu


Rakovina jícnu

Dobrý den, mám dotaz ohledně operace rakoviny jícnu. Včera byla moje babička...

Každodení motání hlavy spojené s pocity na omdlen

Dobrý den, nikdy jsem se u psychiatra neléčila, ale jsem k jednomu specialistovi...

Brnění prstů


Hlen ve stolici

Dobry den, uz skoro tri roky mam travici problemy - nadymani, nepravidelna...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Zavřít reklamu