Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Gangréna

Chirurgie Hana 25.3.2019

Dobrý den,
můj otec (72) má Aterosklerózu končetinových tepen s gangrénou na levé noze.
Kromě toho má Ischemickou chorobu srdeční a Diabetes 2. typu.
Zhruba před 4 měsíci jsem si všimla, že kulhá. Dle jeho slov si prý špatně zastřihl nehet u palce. Na bolesti nohou si stěžoval již v minulosti, nepřikládala jsem tomu takovou váhu. Zaráželo mě jen, že ho v noci občas brali křeče do lýtek. Táta je činorodý člověk a chvíli neposedí. Zdůvodňovala jsem to námahou z práce.
Zhruba začátkem února jsem zjistila, že má na levé noze černý prsteníček. Úspěšně to maskoval i před moji mamkou. Aktuálně má zasažený 1,3 a 4 prst a má bolesti. ( 3 a 4 prst má celý černý ). Koncem února byl hospitalizován na odd. všeobecné chirurgie. Zprávu dávám do přílohy.
Lékařům svůj stav nepopisuje tak, jak ve skutečnosti je. Bolesti má v průběhu dne a v noci kvůli nim nespí.
Nohu má denně sprchovat, mazat Betadine mastí a dávat si mast na polštářku i mezi prsty.
Jeho maminka měla stejné potíže, po amputaci obou nohou následně zemřela. Mám o něj strach.

Ráda bych Vás požádala o radu, na jakého odborného lékaře se obrátit a na Vás názor na dosavadní léčbu.

Děkuji Vám za Váš čas i názor.
Hanka

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. I když váš tatínek potíže nechce přiznat, tak lékaři, kteří ho ošetřovali a psali zprávu si jsou vědomi závažnosti zdravotního stavu. V přiložených zprávách máte informaci, že cévní postižení je kritické, máte tam informaci, že se jedná o gangrénu, čili mrtvou tkáň. Váš tatínek má velmi rizikový faktor a to DM II typu. Situace je opravdu vážná a jediná možnost léčby je amputace. Lékaři s tímto radikálním zákrokem vyčkávají cíleně až do poslední možné minuty, protože po amputaci se rána u diabetiků špatně hojí a hrozí další a vyšší amputace. Vyčkávací postup je v tomto případě nejlepší, neboť je šance, sice minimální, ale je, že se stav nebude rozšiřovat a zůstane tak jak je a nebude hrozit vyšší amputace. Postup lékařů, kteří vám dávali doporučení je správný, protože není léčba, jak prokrvení u kritického uzávěru zlepšit. Důležité je, aby měl pacient co nejlépe kompenzovanou cukrovku. I když váš tatínek bolesti nepopisuje, tak ze zpráv je to jasně patrné, o zvýšení analgetické léčby si může říci i u praktického lékaře. Přeji již jen lepší zprávy. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Akupunktura, Chirurgie, Traumatologie Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

Dobrý večer, myslím, že odpověď paní doktorky je vyčerpávající. Černý prst je nejspíš neživý. Doporučoval bych odstranit. Kompenzovat diabetes. Přeji, aby to dobře dopadlo. Zdravím. V. N.

Související dotazy

Gangréna
Stará paní po mozkové mrtvici, zcela závislá na péči...
Gangréna na noze
Dobrý den můj známý přišel o nohu že mu odumíraly cévy...
Gangréna zubu
Dobrý den, byl jsem u paní zubařky s nateklým zubem...
Gangrena ischemica hallucic i.sin
je mi 37 let mam ischemickou nohu pokud to spravne...
Buergerova nemoc
Dobry den Mam diagnostikovanou Buergovu nemoc asi rok.Nyni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ganglion v koleni

Dobrý den, pravděpodobně mám v koleni ganglion. Navštívila jsem ortopeda a provedl...

Ganglion v oblasti nártu

Dobrý den, Asi je to tyden,co jsem našla bulku na nartu. V místě, kdy by mě...

Ganglion v těhotenství

Dobry den, na leve ruce se mi udelal ganglion.. Byla jsem u chirurga a jelikoz...

Ganglion, stav po operaci

Dobrý den. Podstoupila jsem 4X chirurgické odstranění ganglia na hřbetu levé...

Ganglion?

Dobrý den paní doktorko. Asi před půl rokem se mi udělala na ruce malá "boulička"....

Ganglion? u dítěte


Ganglion/ atherom (?) - léčba jiná než vyříznutím?

Dobrý den, je mi 30 let, před 12 lety jsem byla 3x (červen, říjen, březen)...

Ganglionární cisty kolem cevniho svazku a tarsalniho nervu

Ganglionární cisty kolem cevniho svazku a tarsalniho nervu.Již jsem od vás dostala...

Ganglionární cysty neřešitelné operací

Pred časem jsem se vás ptala co delat když mam již více než dva roky oteklé...

Ganglionární cysty neřešitelné operací

Také mi píchly do obou nohou do tarsalního nervu lokální anestezii to od bolesti...

Gangréna

Stará paní po mozkové mrtvici, zcela závislá na péči okolí ... má gangrénu na...

Gangrena ischemica hallucic i.sin

je mi 37 let mam ischemickou nohu pokud to spravne pisi a neprokrvuje se mi...

Gangréna na noze

Dobrý den můj známý přišel o nohu že mu odumíraly cévy nyní mu začíná černat...

Gangréna zubu

Dobrý den, byl jsem u paní zubařky s nateklým zubem a tváří a paní mi řekla...

Ganliomy na ruce u dělnice

Dobrý den chci se zepat mám opakovaně ganliomi na pravé ryce prni byli na prstech...

Garcinia Cambogia

Dobrý den, chci zeptat, zda mohu užívat Garcinia cambogia prášek, když beru...

Garcinosacoma renum utrioque ad retroperitoneum progressum

Dobrý den, mohli by jste mi napsat co znamená: Garcinosacoma renum utrioque...

Gardanella

Dobry vecer vcera jsem se dotazovala ohledne gardanelli na kterou mi byl napsan...

Gardanella

Dobry vecer chci se zeptat dle vyteru mi nasly gardanellu vaginalis a doktor...

Gardasil

Dobrý den, zvažuji očkování Gardasilem 9 kvůli změnám na čípku. Je pro mě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravo pod žebry

Vážený pane doktore, už asi rok mě trápí občasná bolest vpravo pod žebry. Nahmatám...

Ztuhlost pravé strany obličeje

Dobrý den, mám pocit jakoby mi ztuhla pravá část obličeje, když se chci usmát...

Vyrazka

Dobry den,objevila se mi tato vyrazka v obliceji,na krku, v dekoltu,take na...

Uzel na štítné žláze

Dobrý den, při ultrazvuku uzlin mi byl zjištěn uzel (velikost 2,9 cm) na štítné...

Boule po akné

Dobrý den, předem bych chtěl říci, že netrpím žádnou závažnou formou akné. Nějaký...

Náplasti EVRA

Dobrý den,užívám náplasti EVRA a při poslední výměně náplasti jsem se při jejím...

Lokren - změna léku

Někdy před osmi roky mi byl zjištěn vysoký kr. tlak byl mi nasazen Lokren 20...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Tinnitus a jeho léčba

Dobry den, jiz 10 dni mam tinnitus prevazne na leve strane ucha a prenasi...

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance

Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické rezonance?

Operace kolene

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit, zda by jste mi nepřeložili diagnózu a...

Divný pocit u srdce


Hustý průsvitný hlen v těhotenství

Dobrý den, ve čtvrtek 18.7.jsem začala 18 týden těhotenství.17.7. jsem ráno...

Brnění v oblasti levé lopatky

Dobry den, už asi týden mě brní záda u levé lopatky. Brnění se objevuje při...

Ztuhlost tváře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. O víkendu jsem byla na běžkách, dost tam foukalo...

Pupínky penisu


Bolest v krku


Zánět čelistního kloubu?


Bolest zápěstí bez úrazu

Dobrý den, asi od listopadu mě bolí levé zápěstí, žadný úraz jsem neměla. Pravděpodobně...

Bolest břicha a průjem po užívání antibiotik

Dobrý den, budu ráda jestli mi poradíte. Brala jsem antibiotika Amoksiklav kvůli...

Reklama