Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Gastroskopie a nález na jícnu

Trávení lidie 22.6.2021

byla jsem na gastro našli mi dg jicnu uživam kinito mycomax helicit ni mi nepomaha maa bolesti žaludlu a v krku

1. doplňující info 23.6.2021
Vím, že mám držet dietu. Mycomax jsem užívala 14 dnů, nevím, jestli ho můžu užívat déle, jak doporučujete (30 dní), protože beru současně tablety na astma (Zenaro, Ventolin, Combair, a jeden další), xarelto na ředění krve, kde se píše, že mycomax se nemá s těmito léky užívat delší dobu. Léčím se s depresemi, takže i na to beru léky (Neurol, Citalopram, Trittico), dále beru Verapamil (arytmie srdce), léky beru i na tlak. Bolí mě žaludek, řekli mi na gastru, že mám zánět jícnu, že tam mám kvasinky, jinak vše v pořádku. Půjdu na sono břicha, neví si se mnou rady, pálí mě v krku, jde to až přes hrudní kost, zle se mi polyká, jím jen po troškách, sladké vůbec nejím, ale jsem obézní, přibrala jsem po lécích na psychiku, jídlo se mi často vrací. Beru nyní i probiotika. Byla jsem i na vyšetření štítné žlázy, také v pořádku. Mám také pocit knedlíku v krku, když déle mluvím, mluví se mi špatně.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, paní Lydie, mnohokrát děkujeme za dotaz. Škoda, že jste nepřiložila zprávu z té gastroskopie. Z Vašeho dotazu mi není úplně jasné, co Vám na jícnu našli. Podle toho, že užíváte Mycomax, Vám tam zřejmě našli kandidózu, kvasinky. Vzhledem k tomu, že máte předepsané i Kinito a Helicid, bych usuzovala zřejmě i na gastroezofageální reflux - návrat trávicích šťáv z žaludku do jícnu.
Nevím, jak dlouho už Mycomax užíváte, ale rozhodně nefunguje hned. Trvá nejméně 2-3 dny než začne působit. V případě jícnové kandidózy je minimální doba léčby 14 dní a efekt se může opravdu projevit až po několika dnech užívání. Někdy se celková doba léčby Mycomaxem navyšuje až na 30 dní ( v případě kandidózy, kvasinek, jícnu).
Určitě Mycomax, Kinito a Helicid řádně užívejte. Dál jsou na bolesti žaludku vhodná dietní opatření - nekouřit, nepít alkohol, vyhýbat se kofeinu, příliš slaným, kořeněným a tučným jídlům, někdy vadí i kyselé ovocné šťávy. Je vhodné vyhýbat se i perlivým vodám a minerálkám. Radí se jíst častěji po menších porcích, nejíst krátce před spaním. Aby se Vám šťávy nevracely do krku v noci, můžete si na noc podložit více polštářů pod hlavu.
Doporučení berte spíše jen jako moji rozvahu, o co by se mohlo jednat, podle těch Vašich léků. Lepší by bylo, kdybyste přiložila tu zprávu z gastroskopie, nebo svůj dotaz ještě upřesnila.
Držím palce, ať je brzy lépe. Pěkný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


V první řadě bych doporučoval přešetření, zda bolesti žaludku souvisejí s kvasinkovou infekcí (kvasinky mohou být i vedlejším nálezem bez souvislosti s hlavními obtížemi). Jde hlavně o to, zda obtíže nejsou způsobeny například onemocněním srdce, doporučil bych tedy minimálně provedení EKG, spíše ale echokardiografie či jiného zobrazení srdce, to by měl posoudit internista/kardiolog. Delší užívání Mycomaxu opravdu může s některými jmenovanými léky představovat určité riziko, zejména s Tritticem. Ideální by bylo konzultovat psychiatra, zda by doporučil (s ohledem na riziko srdečních komplikací při současném užívání Trittica a Mycomaxu) dávku Trittica snížit aspoň po dobu léčby infekce. Další možností je použít lokální antimykotika (prostředky proti plísním), jsou bezpečná i při léčbě rizikovými léky a připravují se individuálně v lékárně například jako gel nebo emulze k polykání. Léčba samotnými léky bez změny životního stylu však většinou není úspěšná. Pokud se podaří vyloučit jinou příčinu bolestí v krku a hrudníku a bude-li tedy pravděpodobné, že obtíže jsou způsobeny refluxem (resp. zánětem jícnu), je třeba zvážit kromě léků a diety i chirurgické řešení a fyzioterapii (posilování bránice).

Související dotazy

Inkompetence kardie a opakovaná gastroskopie
Dobrý den, škodí častá gastroskopie? Nález mám stále...
Frekvence gastroskopie
Dobrý den, jak často lze opakovat gastroskopii s odběrem...
Gastroskopie
Dobrý den, byl jsem vyšetřen na gastroskopii. Ve zprávě...
Strach z gastroskopie
dobry den chci se zptat dalsi tyden jdu na vysetreni...
Gastroskopie
Dobrý den mohu se prosím zeptat - moc tomu nerozumím...
Vysvětlení nálezu z gastroskopie
Dobrý večer, ráda bych se Vás zeptala, pokud mám přítel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Gastroskopie


Gastroskopie

Dobrý den, u gastroskopie dá se zjistit predavkovani léků v žaludku?

Gastroskopie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vyšetření žaludku- gastroskopie se to myslím...

Gastroskopie

Dobrý den, chci se zeptat pri zákroku u gastroskopie uvidí ve vnitr i nake cizí...

Gastroskopie

Dobrý den,měla jsem tyto potíže nemohla jsem nic jist,pít,vše se mi vracelo...

Gastroskopie

Dobrý den, byl jsem vyšetřen na gastroskopii. Ve zprávě se konstatuje (shrnuji),...

Gastroskopie

Dobry den,nevím zda jsem priradila dobre muj dotaz. Dekuji predem za vas cas...

Gastroskopie a bolest v krku

Dobrý den, pomůžete mně prosím rozkódovat nález. Už více jak 5 měsíců mě...

Gastroskopie a brániční kýla

Dobrý den. Podstoupil jsem gastroskopii a byl mi diagnostikován GERD s ezofagitidou...

Gastroskopie a jiné

Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné nahradit gastroskopii a jiné vyšetření...

Gastroskopie Praha

Dobrý den, mám na Vás dotaz/prosbu. Během dvou měsíců se u mě vystřídalo víc...

Gastroskopie při zvýšené teplotě

Dobrý den, nvadí u gastroenterologického vyšetření zvýšená teplota? Děkuji

Gastroskopie u dítěte

Dobrý den. Dcera 13 let má nevolnosti po jídle, pocity tlaku a tíhy v žaludku,...

Gastroskopie v celkové anestezii

Dobrý deň, kvoli dlhotrvajúcim problémom so žalúdkom by som potrebovala ísť...

Gastroskopie v celkové narkóze

Dobrý večer, prosím o podání zprávy, zda lze provést gastroskopie v celkové...

Gastroskopie v narkóze


Gastroskopie v těhotenství

Dobrý den, mam již delší dobu problémy se žaludkem. Doktorka mě objednala na...

Gastroskopie- přístup nosem

Dobrý den, mám jít na vyšetření.... gastroskopii. Prý se to dnes již dělá nosem...

Gastroskopie-lékařská zpráva

Dobrý den, měl bych prosím dotaz ohledně gastroskopie, na které jsem dnes byl...

Gastroskopie-nedomykající kardie+brániční kýla

Dobrý den, paní doktorko, léčím se s refluxem jícnu cca 2roky, užívám Esomeprazol...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Pupínek na stydkém pysku


Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění


Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu


Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy


Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama