Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Glomerulonefritida

Lucie . 3.5.2015 redakce uLékaře

Vážená paní doktorko,
ve čtyřech letech a následně v deseti jsem prodělala akutní poststreptokokovou glomerulonefritsis. Zánět se mi projevoval pouze bolením hlavy, v zádech a podbřišku a jen zvýšenou teplotou. V té době se má pediatrička domnívala, že se jedná pouze o virózu. Později jsem dostala horečky a byla jsem hospitalizována. Od té doby jsem pravidelně sledována nejprve na nefrologii, nyní na urologii po 1/2 roce. Vše bez obtíží. Mírná redukce parenchymu levé ledviny 15 mm, ale normální funkce.
Před 2 týdny jsem byla léčena na angínu (později po výtěru - hemofilus) a dostala jsem antibiotika Ospen. Řádně jsem je dobrala, ale nezabrali, teď mám další: Doxybene 100 mg. Před týdnem jsem začala sledovat tmavší moč s odstínem do hněda a bolesti v zádech a podbřišku. Raději jsem šla jsem na vyšetření na urologickou ambulanci. Výsledek ultrazvuku byl v pořádku, moč: U-pH 5,0; U-bílkovina 1; U-glukóza 0; U-Ketolátky 0; U-Urobilinogen 0; U-Bilirubin 0; Krev 1; U-Nitrity neg., U-Erytrocyty 6,00, U-Leukocyty 2,00; U-Buňky dlždic. epit. 3, U-Hlen četně.
Moč byla také odeslána na kultivaci, která byla negativní.
Nyní záda pořád občasně bolí, zbarvení moči okem nepozoruji. Mám také bolesti v podbřišku. Při kratším zadržování moči mě začnou velmi bolet záda. Můj urolog má do 15.5. volno, takže kontrola u něj není možná.
Chtěla bych se zeptat, jestli se mám nějak znepokojovat? Po svých zkušenostech bych nerada něco zanedbala. Ještě bych se chtěla zeptat jaký postup byste doporučovala Vy?
Mnohokrát děkuji,
Lucie (21 let).

Odpovídá:

MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

Dobrý den, prodělaný zánět ledvin v dětství může znamenat vyšší riziko ledvinných komplikací v dalších letech .
V močovém sedimentu máte zánětlivý nález , kultivace byla negativní . vše po přeléčení dvěma antibiotiky . Ultrazvuk byl v pořádku tedy bez akutních změn.
Dle mailu asi již není ani tmavá moč ? Pravděpodobně nemáte ani teplotu ?. po zánětech mohou být někdy močové cesty lehce citlivější.
Pokud není teplota , zimnice, častější nucení na močení nebo pálení v podbříšku, pak bych zkusila počkat n a urologa.
Vhodný by bylo dostatečný pitný režim a klidový režim dle možností.
Pokud by se cokoliv změnilo ( vyšší riziko vzhledem k prodělaným zánětům ledvin máte ) , pak by bylo vhodné ( nejspíše cestou PL ), vyšetřit KO, CRP, urea, kreat, K , moč , event. zkontrolovat USG břicha .
Je dobré myslet i na možnou gynekologickou stránku obtíží a na možnost atypických patogenů v moči.
přeji brzké vyřešení obtíží.




Související dotazy

Pauciimunní glomerulonefritida
Dobrý den, dá se pauciimunní glomerulonefritida s...
Chronická Glomerulonefritída
Dobrý Deň, Portreboval by som radu od odborníka. Mám...
Hořkost v ústech
Dobrý den, už druhý den mne trápí hořkost v ústech....
Hyperurikémie při chronickém onemocnění ledvin
Dobrý den,byla mi diagnostikována nemoc : glomerulonefritida,selhávají...
Piercing - léky na ředění krve
Dobrý den, před půl rokem mi byla diagnostikována...
Použití antikoncepce po prodělané glomerulonefritidě
Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz ohledně antikoncepce....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Gliozy v mozku,doplnění

Dobrý den paní doktorko ještě pro doplnění mého dotazu.Ptala jsem se hlavně...

Globule

Dobrý den, chci se zeptat, mohou si boraxiglycerin globule zavádět dívky, které...

Globule

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují menší vaginální globule na kvasinkovou...

Globule

Dobrý den, pane doktore. Paní gynekoložka mi předepsala Globule Natrii tetraboratis...

Globule Natrii tetraboratis globulus 0,70 - Ky, 10 kusů a sex


Globule s laktobacily

Zdravím. Paní doktorko jsou vaginální tablety Candibene globule s laktobacily?...

Globulus cum natrio

Dobrý den, chci se zeptat co může způsobit globulus cum natrio tetraborico při...

Globulus cum natrio tetraborico 0,6 csc

Dobrý den, chci se zeptat jestli během používání léku mohu mít pohlavní styk...

Globulus v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jsem v 7 týdnu těhotenství a...

Glokozovy test v tehotenstve

Dobry den Bola som na glukozovom teste po vypiti glukozy by sa mala krv opat...

Glomerulonefritis

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví dítěte nebo mne. V dětství jsem měla Glomerulonefritis,...

Glomus tumor

Dobrý den.Je to již několik měsíců,kdy jsem začala pociťovat ohromující bolest...

Glomus tumor

Dobrý den, od malička mám po těle udajně nezhoubné nádory z glomových buňek....

Glostilbegyt

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.S partnerem žiji 11 let.Mě je 31let, přítel...

Glucophage XP 500

Užívám výše uvedený lék jednu tabletu na noc. Mohu odpoledne vypít skleničnu...

Glucophage XR 2tablety 1000mg - ráno mám tablety ve stolici.

Dobrý večer, užívám léky na cukrovku Glucophage XR 2tablety 1000mg večer.Ráno...

Glukagon

Dobrý den, působí glukagon na štěpení pouze jaterního glykogenu, nebo i svalového?...

Glukokortikoidy a hmotnost

Dobry den, pred rokem jsem mela velke problemy s kurou nadledvin a s jatry....

Glukosamin sulfát

Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda má vliv glukosamin sultát na zvýšení cukru...

Glukóza

Dobrý den, při odběrech mi byla zjištěna glukóza 5,8. Bylo to na lačno. Vážím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Počátek menopauzy

Dobrý den.Bude mi 53 let. V říjnu jsem na dopor.p.doktorky přestala užívat HA...

Kombinace dvou antidepresiv Estan a Elify

Dobrý den,měla bych dotaz.Je mi 40 let.Léčím se na úzkostně depresivní poruchu,po...

Anibiotika vs. sorbifer durules

Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat jestli snižuje sorbifer durules učinek mojí...

Absces v podkoží

Dobrý den, před dvěma dny po fotbale jsem si ve sprše všiml zarudlé bouličky,...

Dlouhudobá kolísavá se a zvyšující se teplota

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, syn 10 let má již pět týdnů hotečku. Začalo...

Urologické problémy a vypadávání ochlupení i vlasů

V lednu začlo pálení při močení, na urologii mi byla zjištěna krev a bakterie...

Mám natažené vazy v koleni - každý rok

Je mi 15 let a hraji závodně hokej plus další doplňkové sporty a mám problémy...

Oteklé místo nad patou

Dobrý den, mám už delší dobu cca. 2-3 týdny oteklé místo nad patou. Dnes teprve...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Vyrážka na penisu

Když stáhnu předkožku, tak mám vidět červené mapy/skvrny před žaludem kolem...

Poranění znaménka

Dobrý den, škrábnul jsem se do místa, kde mám malou (1-2mm velkou) pihu. Rána...

Postexpoziční profylaxe u HBV

Dobry den, pred 6 dny jsem se dostal do situace kdy jsem mohl byt potencionalne...

Napíchnutý nerv

Dobrý den, nechala jsem si píchat injekce na bolest zad do hýždí a zřejmě mě...

Boule na krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svého manžela (26 let) Včera si nahmatal...

Bílé fleky na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Dne 8.4. jsem byl s přítelkyni na veřejném...

Problémy s dýcháním nosem

Dobrý den, už asi od konce března mám problém s dýcháním nosem. V té době jsem...

Propouzení;Nespavost;Vyrážka

Dobré ráno, v poslední době tj. poslední týden se probouzím pravidelně ve 2:00-2:30.Pokaždé...

Kyselina močová


Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

Podkožní útvary na stydkých pyscích

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Je to již několik let co se mi u klitorisu...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×